Lynhurtige grovboller uden hævning – og guf fra fiskemanden

DSC_3073Torsdag og sent fri. Intet aftensmad forberedt. 2 sultne teenagere og deres forældre. Gode råd er dyre klokken sytten.

Ideen opstod ud af det blå. Jeg cykler hver dag forbi en lille fiskebutik ved fjorden. Telling Fiskehus – sådan ser det ud.Fiskehuset i Randers, TELLING FISH & CHIPSHos Telling fiskemanden køber man ikke kun fish & chips, men også fisk og slagterpålæg fra Tellings egen gårdbutik.

Det er så nemt lige at parkere cyklen, gå på inspirationstur og så fylde cykelkurven med friske og lækre delikatesser. Telling har ikke panerede fiskefiletter liggende klar på disken. Næh, han laver dem da kun på bestilling, så det altid er lune og friske fiskefiletter man får med hjem. 3 minutter pr. fiskefilet. Det er dælme i orden Telling! 🙂DSC_3076Det prøver vi en anden dag. I dag købte jeg lækre fiskefrikadeller, luksus rejesalat, Tellings bag-selv-leverpostej, spegepølse, løgpølse og varmrøget laks. Mon ikke det skulle kunne gøre det ud for et måltid? 🙂

Her ser du den lækre rejesalat med KÆMPE store rejer i. Øj den var lækker….og en lille smule dyr, men alle pengene værd.DSC_3061Her ser du den lækre leverpostej. Ja om herlighederne passer sammen? Næh, men hver for sig er det jo lækkerier 😉

DSC_3074NÅ men vi havde rugbrød i køleskabet. En halvtør pakke. Det gad jeg bare ikke, til alt det lækre pålæg!

Klokken var blevet 17.30 – hvis det skulle være hjemmebag, skulle det saftsusemig være noget lynhurtigt hjemmebag. …

Det blev det.

Lynhævede boller  – uden hævning – næsten. Her kommer opskriften. Jeg siger dig, det var ikke løgn. Klokken 18.15 var middagen serveret. Nybagte boller og lækkert guf fra fiskemanden Telling. Fornemt hverdagsmad – og et rigtigt godt alternativ til fastfood og take-away.DSC_3078Her kommer opskriften på

Lynhurtige grovboller uden hævning – næsten:

Lynhurtige grovboller uden hævning - og guf fra fiskemanden
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Lynhurtige grovboller uden hævning - og guf fra fiskemanden
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Mad til de travle
Portioner: 10-12 stk.
Det skal du bruge:
  • 2 dl. mælk
  • 2 dl. kogende vand
  • 50 gram gær
  • 25 gram smeltet smør
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 5 dl havregryn
  • 7 dl hvedemel
  • Pensling: mælk og drys: sesamfrø
Sådan gør du:
  1. Kog vand i elkogekedlen og bland med mælken. Væsken er nu lunken - genialt!
  2. Rør gæren ud i væsken og bland med sukker og salt.
  3. Tilsæt smeltet smør (smeltes nemmest 20 sek. i mikrobølgeovnen)
  4. Tilsæt havregryn og rør godt. Brug gerne din køkkenmaskine.
  5. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og gem gerne lidt til trilningen. Tilsæt kun mel indtil dejen kan slippe fad og fingre, nøjes med så lidt som muligt, ellers bliver bollerne stenhårde.
  6. Har du god tid, så stil gerne dejen til hævning et kvarter her. Har du travlt, så tril bollerne med det samme.
  7. Pensl med mælk og drys med sesam.
  8. Lad gerne bollerne hæve et kvartér - det vil gøre dem rigtigt godt. Har du rigtigt travlt, så bag bollerne med det samme.
  9. Bag bollerne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft.
  10. Bollerne er færdige når de er sprøde og gyldne.

DSC_3051DSC_3058Hvad sker der hvis man springer hævningen over?

Bollerne bliver mere “kompakte” og faste. Krummen bliver ikke så blød, men bollerne bliver gode og lækre nok alligevel. Smagfulde bliver de også. Som lynhurtige hverdagsboller går de bestemt an!

Jeg sneg mig til at lade bollerne hæve 5-10 minutters mens ovnen varmede op. Se om du kan finde lidt hævetid, selvom dit program er stramt. Hævningen efter udrulningen er den vigtigste.DSC_3054Det blev til en kurv lækre boller. Imponerende at man kan bage sådan en portion på så kort tid. Har du en køkkenmaskine er det virkelig nemt. Prøv det.

Sønnike kastede sig ud i aftenmenuen og startede selvfølgelig med den lune leverpostej. Jeg var ikke overrasket. 😉 Han udbrød: “Bollerne smager jo af søndag!!” Ja det gjorde de!

Boller og lun leverpostej laver vi jo mest i weekenden; sjovt sådan at trække leverpostejs- og bollebageriet ind i hverdagene. Slet ikke urealistisk eller umuligt. Hyggeligt med duft af nybagt brød i huset. Det afstresser os alle og får os til at følge os godt tilpas.  Jeg slapper af med at bage og for mig er det meditativt, selv på en lang, sen og travl hverdag.DSC_3071Bollerne smagte fantastisk med den ultralækre rejesalat. Uhm!
DSC_3075…og den varmrøgede laks var blød, silkeagtig og virkelig smagfuld. 
DSC_3077Klart hurtigere at servere denne menu end at ringe efter pizzamanden. Vi bor udenfor byen og i gennemsnit tager det 45 minutter at få en pizza leveret. Ofte er den halvkold når den kommer og det koster et par hundrede for pizzaer, hvis alle skal blive mætte.

Denne menu var lidt dyr i fiskeindkøb, men køleskabet er nu fyldt med lækre rester til madpakken i morgen. Samlet set var det en billig hovedret og fisk er jo sundt!

Hermed et hurtigt hverdagstip til dig fra mig 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Hope 3. april 2016 af 11:47- Svar

    Super god opskrift 🙂
    Byttede dog en dl havregryn ud med hørfrø, det var godt:-)

    • Gitte Hansen 3. april 2016 af 20:22- Svar

      Hej Rikke
      Det lyder da bare godt. Det glæder mig du synes om opskriften. Tak for din tilbagemelding og så godt at bollerne smagte jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Jenny 2. april 2015 af 17:05- Svar

    God påske
    En anden gang kan du forsøge dig med et amerikansk quick bread på bagepulver. Amerikanerne har enfrygt for gær, og har derfor mange bagepulveropskrifter. Brødet bliver mere som scones.
    Jenny

    • Gitte Hansen 2. april 2015 af 23:19- Svar

      Hej Jenny
      Tak for det tip. Har netop fået en pakke selfraising flour fra Amo tilsendt og har scones i tankerne. Synes dog gærbrød holder sig friskere længere, men scones bliver alligevel spist samme dag så pyt 😉
      God påske fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar