Lynhurtige smukke sprøde Vinjett – boller og franskbrød

DSC_9890

Her får du et hurtigt tip til hvordan man kan speed-bage franskbrød brød og boller.

Tricket er tykmælk, som erstatter surdej og et andet trick er koldthævnings-princippet, så du slipper for at ælte og trille.

I weekenden havde jeg en rest tykmælk der skulle bruges. Jeg havde også to sultne teenagere der skulle fodres. Hvad med hurtige boller og franskbrød?

DSC_9881

Hurtige forstået som “dej der intet kræver” – der er hævetid javist, men dejen skal hverken æltes, trilles eller formes. Læs mere nedenfor. DSC_9855

For et stykke tid siden fik jeg af AMO tilsendt en bagepakke. Nu skulle Amo’s Vinjett hvedemel prøves.

Vinjett hvedemel er mel lavet af vårhvede og Amo fortæller at “Vårhvede har et højere indhold af protein end vinterhvede og frem for alt en god glutenkvalitet”. Godt mel med højt proteinindhold og god glutenkvalitet må kunne give gode boller?DSC_9857 Her kommer opskriften på lynhurtige lynboller med Vinjett-hvedemel:

4 dl. tykmælk

4 dl lunkent vand

1/3 pk gær

1 tsk salt

750 g. -1 kg Vinjett hvedemel (eller almindeligt hvedemel)

4 dl havregryn.

DSC_9869

Sådan laver du lynhurtige boller:

Opløs gær i det lunkne vand og tilsæt tykmælk. Skyl kartonen, så du får det sidste tykmælk med ud. Tilsæt salt og havregryn. Tilsæt mel, ikke det hele på en gang. Gem lidt til sidst.
DSC_9858 Rør mel i til dejen er som tyk havregrød og røreskeen kan stå af sig selv som vist her. Brug gerne en skål med et tætsluttende låg til, hvis du har en sådan. (ellers brug staniol eller film). Tykmælken erstatter surdejen og gør også at dejen hæver hurtigere og bedre (bilder jeg mig ind, korreks mig hvis jeg er på vildspor?)DSC_9860Stil dejen koldt 1 times tid. Hov efter en time så min dej sådan ud. Låget løftede sig. Hm, hm. Jeg stillede dejen på køkkenbordet og lod den hæve “i det fri” en halv times tid, så kunne jeg bedre holde øje med den og lidt varme har dej jo altid godt af (når der skal speedbages). Jeg har prøvet at vaske et helt køleskab rent p.g.a. forvokset dej, så jeg er blevet rigtig god til ikke at fylde dejskålen for meget op (altså lige bortset fra i dette tilfælde! ). DSC_9865 Nu tog jeg chancen. Satsede på at bolledejen havde hævet lang tid nok. Jeg formede 8 boller med to skeer. Lagde solsikkekerner nedenunder hver bolle, det giver lækre sprødristede solsikkekerner og dem elsker jeg (har kopieret bagerens trick fra Skagenlapperne)

Jeg dryssede halvdelen med græskarkerner og halvdelen med bygflager. Hov. Forinden havde jeg tændt ovnen på 200 grader varmluft. DSC_9866Der var rigeligt dej til flere boller, men jeg nøjedes med 8. Resten af dejen brugte jeg til et improviseret franskbrød, som endte ud med at blive det smukkeste brød. Jeg fyldte min EVA trio solo rugbrødsform halvt op med dej. Det er en fantastisk rugbrødsform med sliplet-belægning. Hurra for sliplet!DSC_9890

Sæt boller og brød i den varme ovn (200 grader varmluft). Bag bollerne 15-20 minutter. De er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden. Brødet skal have ca. 30-35 miniutter.

Vupti. Uden de store armbevægelser er der pludselig både brød og boller. Disse blev lavet i weekenden i mens jeg havde travlt med at drøne rundt og gøre rent og vaske tøj. Lækkert med hjemmebag der ingen tid tager målt i “arbejdskraft”. Tid er jo en faktor for os alle!

Der er lidt hævetid her med disse boller javist, men absolut ikke en dej du skal “være over” som det hedder på godt jydsk. Den skal hverken æltes, trilles eller nurses om i andre henseender.

Smukke boller i solskin.

DSC_9882

Bollerne blev lækre!

De blev jo meget hvide, sådan elsker mine børn søndagsbollerne allermest, men du kan jo bare erstatte halvdelen af melet af en grovere melsort? Vinjett har også en fuldkornshvedemel, tror også det ville give lækre brød og boller?

DSC_9881Uhm og det lækre smukke franskbrød har vi også fornøjelse af endnu. Teenagedrengen elsker at skære franskbrødsskiver, når han kommer hjem fra skole. Dejligt at trække weekendens bageglæder lidt med ind i det travle hverdagsliv.

På billederne af boller kan du se et sjældent syn. I weekenden fangede jeg sørme en solskinsstribe!Helt fantastisk! Vi skyndte os ud på en cykel/løbetur, solen er et sjældent syn for mig, der nu arbejder sent og længe i mit nye job. FEDT når solen skinner i weekenderne!DSC_9889 Så er der friske boller på tallerkenen!DSC_9891

Altså jeg er jo blevet ret vild med den Macadamia nøddecreme jeg fik tilsendt fra Helsebixen. Den smager fantastisk godt på nybagt brød, også disse lynhurtige Vinjett-boller. Testbagt og testsmagt!
DSC_9697DSC_9892 og hvad er det så der er på dens sidste  bolle? Såmænd bare mine børns livret. Varm leverpostej. Med varme boller følger varm leverpostej her i huset. Same procedure as….

Det smager nu helller ikke så ringe. Varmt leverpostej. Denne er købt hos slagteren, og det er den bedste. Nej den allerbedste er de ubagte/frosne man kan købe og selv bage, så er de er helt friske.

Uhm. Nå det var lige et leverpostejs-sidespring. Hvad foretrækker du at få på dine nybagte boller?  🙂DSC_9893

Mere inspiration

25 Kommentarer

  1. Sofie 23. oktober 2017 af 07:39- Svar

    Kan man putte til revet æble i?

    • Gitte Hansen 23. oktober 2017 af 21:08- Svar

      Det var da en rigtig god ide Sofie. Det kan man sagtens 🙂
      God fornøjelse med bageriet
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Ann Marie Berggren 15. februar 2017 af 18:02- Svar

    Ann Marie
    Hej Gitte. Læser med stor glæde om dine frembringelser i køkkenet! Har lige bagt en portion af dine Vinjett boller og brød.
    Syns det er lang hævetid men tænkte at jeg jo kunne prøve din metode med hævning i ovnen. Det virkede fint! Lækre boller – sprøde og saftige indeni! Tak for nogle rigtig gode opskrifter! ?

    • Gitte Hansen 15. februar 2017 af 21:06- Svar

      Hej Ann Marie
      Det lyder vel nok rigtigt godt. Jeg er glad for at du kunne bruge mit lille “hæve-fif”.
      Tak for din tilbagemelding – dejligt bollerne smagte dig og rart at høre, at du bruger løs af opskrifterne på bloggen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Marcela 7. februar 2017 af 15:30- Svar

    1/3 pk gær til bollerne?? Hvor mange gr. Er det?

    • Gitte Hansen 7. februar 2017 af 19:09- Svar

      Hej Marcela
      Der er jo 50 gram gær i en pakke, så det må vel blive ca 15 gram?
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Anja 11. juli 2016 af 23:22- Svar

    Kl er 22 og jeg opdager at jeg ikke har mere rugbrød og weekendens boller er også spist. Og jeg skal lave 3 madpakker…… Overvejede om jeg skulle bage mine dag-til-dag-boller, som normalt koldhæver, men med mere gær burde det kunne lade sig gøre, men valgte lige en hurtig søgen på nettet og her poppede denne opskrift op. Den står på bordet og hæver pt ?Jeg halverede opskriften og rev 2 mindre gulerødder i. Tilføjede lidt surdej, sesamfrø, 1 spsk olie og brugte italiensk hvedemel tipo 00. Dejen får lov at hæve 30 min og så burde jeg kunne hoppe i seng lige inden midnat. Altid spændt på nyt bageværk og jeg kan ikke udelukke at jeg måske tager en lun bolle med i seng ?

    Jeg har ikke læst alle kommentarer, men læste noget om kylling og pitabrød. Jeg vil hertil tilføje at hjemmebagte smager bedst, MEN Coops egne frosne pitabrød, med 6 stk i hver, er næsten og kun NÆSTEN, bedre end hjemmebag. Langt bedre end HATTINGS PITABRØD. Og helt klar et forsøg værd ?

    • Gitte Hansen 11. juli 2016 af 23:36- Svar

      Hej Anja
      Ej hvor lyder det godt. Sikke da et aftenbageprojekt du fik gang i der. Håber bollerne vil smage dig/jer og at de vil vække jubel. Imponerende bageflid du lægger for dagen så sent. Er sikker på din familie storelsker dig 🙂
      Tak for tippet om Coops pitabrød – dem vil jeg kigge efter næste gang 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Annette Noye 2. februar 2015 af 21:35- Svar

    Der skal selvfølgelig stå 600 gram mel …..sorry

    • Gitte Hansen 3. februar 2015 af 22:33- Svar

      så fint – den fangede jeg straks 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Annette Noye 2. februar 2015 af 21:34- Svar

    Et pragtfuldt brød/boller, som jeg har bagt flere gange. Jeg når ikke at bruge mere end 600 gram, før skeen kan stå.

    Hilsen
    Annette

    • Gitte Hansen 3. februar 2015 af 22:33- Svar

      Hej Annette
      Nej melmængden kan svinge, det er også derfor jeg har sat ca. angivelser på. Håber det er forståeligt nok i indlægget? Måske jeg retter det til, til 600 gram. Tak for din feedback. Dejligt du synes om brødet og bollerne og tak fordi du tog dig tid til at skrive. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Søren Siim 26. december 2013 af 22:08- Svar

    Husk at dele det hvis du prøver “min” kylling 🙂

    Tilberedningstiden og temperaturen hænger sammen med at mine børn er 5 og næsten 8, så det kan knibe med tiden i hverdagen. Og jo tak, brødet var en success!

    Pitabrødene er UFATTELIGT nemme, men efter en dag med hytten fuld af gæster må den opskrift/snak altså lige vente 🙂

    • Gitte Hansen 26. december 2013 af 22:29- Svar

      Helt fint Søren, den pita-brødsopskrift venter da bare.

      Hvis jeg laver “Sørens kylling” skal jeg nok skrive om det og den er nu hermed døbt Sørens kylling 🙂
      Jeg puster også selv ud efter en endnu en lang julefrokostdag. Overvejer lige om jeg orker at skrive et aftenindlæg 🙂
      Mange hilsner
      Gitte
      Godt brødet var en succes. Superbager-Søren 🙂

  8. Søren Siim 25. december 2013 af 23:09- Svar

    Jeg er glad for at kunne hjælpe, men du må hellere lige prøvekøre den modificerede opskrift før du gør den officiel 😀

    Med risiko for at gå helt husmor så er her opskriften på hvad ungerne nok så fantasifuldt har døbt “Fars Kylling” (jeg kan bedre lide mit lidt mere mandhaftige navn til den)

    Et helt løg, 1-2 peberfrugter og 2-3 tomater (alt efter størrelse) hakkes groft og hældes i en stor skål sammen med 5-7mm tykke skiver af 4-5 gulerødder. Giv det et solidt drys groft salt og et skud herbes de provence og rod det godt sammen. Når det er blandet godt hældes det i bunden af Römertopfen. Partér kyllingen i 4 stykker og gnid dem grundigt med groft salt, uden at overdrive. Placer dem ovenpå grøntsagerne, med skindet opad og drys med paprika. På med låget, sæt Römertopfen i en kold ovn og tænd den på 225 grader varmluft. Ved en 1200 grams kylling passer det med 45 minutter inden du tager låget af og giver den de sidste 15 minutter uden låg så skindet bliver sprødt uden kyllingen bliver tør. Ved en større kylling kan du forlænge stegetiden, men aldrig mere end 15 min. uden låg!

    Væden fra grønsagerne fordamper op gennem kyllingen der fungerer som et næsten tæt låg af kød (Den kan LIGE være der). Det giver kyllingen en smag der kommer indefra og ud, i modsætning til når man kun krydrer udvendigt så al smagen sidder i skindet. Kødet bliver også utrolig saftigt og er også godt dagen efter i sandwiches eller pita*.

    Back on track – Når du tager låget af kyllingen kan du fiske et af stykkerne til siden og med en ske redde en halv deciliter af det lækreste kyllingegrøntsagsfond til brug i en opbagt sovs. Jeg serverer som regel kyllingen med ris som jeg så på tallerknen roder sammen med grøntsagerne fra bunden af Römertopfen. På med sovsen og MUMS!

    *Jeg bager selv pita! De færdigkøbte kan kun anbefales hvis man har problemer med fugt.

    • Gitte Hansen 26. december 2013 af 22:04- Svar

      Tusind tak Søren, elsker når der går husmor i dig. 😉
      Tak for en lækker opskrift, men hvorfor skulle det være en killer kylling? Havde forestillet med et dræbende skud chili? 😉
      Lyder som en ret der nemt vil kunne komme på menuen herhjemme, ihvertfald er der der kun ingredienser i vi altid har i køleskabet. Nemt 🙂
      Du tilbereder ved højere temperatur end jeg plejer, jeg plejer til gengæld at bruge den dobbelte tilberedningstid. Dejligt med god og ny inspiration, jeg vil prøve at gøre dig kunsten efter.
      Har modificeret opskriften på boller, har skrevet 750-1000 gram, så regner de fleste nok ud at de skal starte med en mindre mængde mel. Håber dine gæster i dag var tilfredse med brødet 🙂
      God fornøjelse i køkkenet fortsat og hyggeligt at have dig med her på bloggen.
      Godt nytår! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte
      RESPEKT til manden der bager sine pita-brød selv, det har jeg endnu til gode. Jeg synes nu Hattings fuldkorns-pita er rigtigt fine, men måske er det bare fordi jeg har hjemmebagte til gode 😉

  9. Søren Siim 25. december 2013 af 20:47- Svar

    Hovsa – God jul til dig også!

    Jeg fik også lige den gamle Gravatar skiftet så jeg ikke ser så vrissen ud, man kan jo ikke være i dårligt humør henover god mad. Du må jo sige til hvis du en dag skal have min opskrift på Killer Kylling i Römertopf 🙂

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 22:53- Svar

      Ja du ser jo meget gladere ud nu. Blev næsten helt bange for dig før 🙂
      Jeg vil ELSKE at få den opskrift på killer kylling! Her i huset forlanger mine børn kylling hver fredag og vi voksne trænger efterhånden ekstremt meget til kyllingevariation!
      Bring it on please 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Søren Siim 25. december 2013 af 20:45- Svar

    Noooo! Ikke mindre havregryn! Bare lidt mindre mel 🙂

    Første omgang var så stor en success (og så deligt robust!) at jeg lige har lavet en portion mere der står til første omgang hævning nu. Så bliver det hele bagt til franskbrød og serveret til julefrokost for familien i morgen!

    Tak for endnu en super opskrift! Jeg har før stjålet din opskrift på mørbrad & flødekartofler i Römertopf og det var så stort et hit at det faktisk på min kones ønske er menuen til nytårsaften.

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 22:51- Svar

      Hvor det glæder mig Søren. Virkelig. Skønt at høre du synes om opskrifterne. Er også vild med mørbrad i Römertopfen, men synes alligevel den nogen gange kan blive lidt for tør, synes du ikke også det? Fornemt at din kone ønsker sig den nytårsaften. Det kan vist både du og jeg være stolte over 🙂
      Justerer lige lidt på melmængderne i brødopskriften. Tusind tak for din hilsen og feedback – den er guld værd for mig. 🙂
      Rigtig god fornøjelse med dine gæster i morgen. Fornemt med nybagt brød, sikke du forkæler dem 🙂
      Held og lykke med nytårsmenuen også og god fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Søren Siim 25. december 2013 af 15:15- Svar

    Bollerne blev gode, men kun med 750g mel. Den konsistens du beskriver blev opnået allerede ved 500g mel. Det skal siges at jeg brugte almindeligt discountmel da det var en lidt spontan beslutning at bage i dag 🙂

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 20:32- Svar

      Pyh – godt du forholder dig kritisk når du bager og læser opskrifter. 🙂 Måske jeg skulle reducere lidt på havregrynene i opskriften? Godt du synes om bollerne, de er nemme synes du ikke?
      Godt med fiberholdige boller her “dagen derpå” ovenpå al den fede julemad.
      God jul til dig og tak for din feed-back
      Med venlig hilsen
      Gitte

  12. Søren Siim 25. december 2013 af 12:19- Svar

    Jeg opnåede den beskrevne konsistens efter at have tilsat kun halvdelen af melet… Jeg fik med møje rørt 750g mel i dejen og den står til hævning nu, jeg er godt nok spændt på resultatet.

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 14:54- Svar

      Hej Søren
      Det lyder da pudsigt, ja jeg er godt nok også meget spændt på resulatet så. Skriv lige igen om det lykkes. Konsistensen skal være som tyk havregrød?? Håber det bliver nogle lækre boller 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 15:01- Svar

      Meget mystisk Søren. Er så spændt på at høre om du bliver tilfreds med boller. Jeg lurer jo lidt på om jeg har lavet en skrivefejl i opskriften?
      Skriv gerne lige igen.
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar