Boller og brød med tykmælk. I dag får du en rigtig god opskrift på boller og brød med tykmælk, lavet helt uden æltning.
Bolledejen skal ikke æltes og bollerne ikke trilles. Dejen er også lavet med speed-hævning, så de er ret hurtige at lave.
Brødet er bagt med tykmælk, som giver saftighed og erstatter surdej.
I weekenden havde jeg nemlig en rest tykmælk, der skulle bruges. Jeg havde også to sultne teenagere der skulle fodres. Hvad med hurtige boller og franskbrød?Hurtige forstået som “dej der intet kræver”. Der er hævetid javist, men dejen skal hverken æltes, trilles eller formes. Det er SÅ nemt!
Hvorfor bage med tykmælk og kan bollerne bages uden?
Det er super smart at bruge tykmælk i brød og boller, for det tilfører både fugt og så virker det også “surdejs-agtigt” for dejen.
Godt for både konsistensen og krummen.
Har du ikke tykmælk på lager, så kan du sagtens bage bollerne med mælk, vand eller gerne andet surmælksprodukt: ymer, skyr, yoghurt naturel, kærnemælk?
Oplagte boller at bage, hvis du lige har en rest i køleskabet.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Boller og brød med tykmælk eller ymer uden æltning – få en nem opskrift hér
Ingredienser
- 4 dl. tykmælk andet surmælkprodukt kan sagtens bruges, mælk og vand også
- 4 dl lunkent vand
- 25 gram gær
- 1 tsk honning eller 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 750-900 g. hvedemel gerne Manitoba eller Tipo 00-mel. Erstat evt. 100 gram med en groft mel f.eks. fuldkornshvedemel
- 4 dl havregryn
- Drys: græskarkerner og bygflager
Sådan gør du
- Opløs gær i det lunkne vand og tilsæt honning/sukker og tykmælk. Tilsæt salt og havregryn. Tilsæt mel men gem lidt til sidst.
- Rør mel i til dejen er som fast tyk havregrød og røreskeen kan stå af sig selv. Brug gerne en skål med et tætsluttende låg til, hvis du har en sådan. (ellers brug stanniol eller film).
- Stil dejen til hævning et lunt sted ca. 30 minutter, eller lad den speedhæve 15-20 minutter i ovnen v. 40 grader i ovnen.
- Sæt boller på bagepladen med to spiseskeer. Drys gerne med græskarkerner eller bygflager.
- Der var rigeligt dej til flere boller, men jeg nøjedes med 8. Resten af dejen brugte jeg til et lille franskbrød.
- Lad bollerne og brødet hæve ca. 30 minutter et lunt sted eller ved at speedhæve 15-20 minutter i ovnen på 40 grader.
- Bag bollerne i 15-20 minutter v. 200 grader varmluft. De er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden. Brødet skal have ca. 30-35 minutter.
- Lad brødet afkøle før du skærer det, men bollerne kan serveres straks.
Noter
Du kan bage boller af hele dejen eller lave to franskbrød.
Du kan erstatte 100 gram hvedemel med en grovere meltype. Dejen kan også koldhæves minimum 6-8 timer i køleskab - tilsæt i så fald koldt vand og max. 5 gram gær.Nemme grovboller og brød der kan klares helt uden at ælte eller trille – de skal bare sættes på pladen med ske
Der er brugt rimeligt meget havregryn i dejen, så den er god fiberholdig og mætter godt.
Du kan sagtens erstatte noget af hvedemelet med en grovere meltype, f.eks. grahamsmel eller fuldkornshvedemel.
Rugmel vil tynge dejen, så brug ikke for meget af det.
Det smarte er, at du bare skal røre dejen så den er som en tyk fast havregrød. Røreskeen skal kunne stå af sig selv som vist her.
Måske du ikke skal bruge alt det mel, jeg har angivet i opskriften.
Brug gerne en skål med et tætsluttende låg til, hvis du har en sådan. (ellers brug stanniol eller film).
Tykmælken erstatter surdejen og gør også at dejen hæver hurtigere og bedre.Sådan så min dej ud da den havde speedhævet i ovnen i v. 50 grader.
Kan dejen også koldhæves?
Jeps. Dejen kan også koldhæves minimum 6-8 timer i køleskab – tilsæt i så fald koldt vand og max. 5 gram gær.
Jeg lagde solsikkekerner nedenunder hver bolle, det giver lækre sprødristede solsikkekerner.
Det elsker jeg og ja faktisk har jeg bare afluret bagerens trick fra Skagenlapperne. 🙂
På toppen dryssede jeg halvdelen af bollerne med græskarkerner og halvdelen med bygflager. Der var rigeligt dej til flere boller, men jeg nøjedes med 8.
Resten af dejen brugte jeg til et improviseret franskbrød, som endte ud med at blive det smukkeste brød.
Jeg fyldte min lille rugbrødsform halvt op med dej. Det er en fantastisk rugbrødsform med sliplet-belægning.
Du bestemmer selv om du vil lave boller af al dejen eller bage 2 franskbrød.
Vupti. Uden de store armbevægelser er der pludselig både brød og boller.
Geniale boller at bage i weekenden. De smager skønt både som morgenbrød, sandwich boller og som madpakke boller.
Disse blev lavet i weekenden, imens jeg havde travlt med at drøne rundt og gøre rent og vaske tøj.
Lækkert med hjemmebag, der ingen tid tager målt i “arbejdskraft”. Tid er jo en faktor for os alle!
Der er lidt hævetid her med disse boller javist, men absolut ikke en dej du skal “være over” som det hedder på godt jydsk.
Den skal hverken æltes, trilles eller nurses om i andre henseender.
Smukke, lækre boller i solskin.
Det var jo hvidt brød, sådan elsker mine børn søndagsbollerne allermest.
Du kan også sagtens erstatte noget af mellet af en grovere melsort, hvis du synes, de bliver for hvide.
Uhm og det lækre smukke franskbrød har vi også fornøjelse af endnu.
Teenagedrengen elsker at skære franskbrødsskiver, når han kommer hjem fra skole.
Dejligt at trække weekendens bageglæder lidt med ind i det travle hverdagsliv. Så er der friske boller på tallerkenen!…og hvad er det så der er på dens sidste bolle? Såmænd bare mine børns livret. Varm leverpostej.
Med varme boller følger varm leverpostej her i huset. Same procedure as….
Det smager nu heller ikke så ringe. Varm leverpostej. Denne er købt hos slagteren, og det er den bedste.
Nej den allerbedste er den hjemmelavede eller den ubagte/frosne man kan købe og selv bage.
Uhm. Nå det var lige et leverpostejs-sidespring. Hvad foretrækker du at spise på dine nybagte boller? 🙂
Få flere gode opskrifter på æltefrie boller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Er brødet mon fryseegnet?
Hej det er anden gang jeg lave disse boller, men de bliver så flade når de hæver i ovnen, jeg gør som der står i opskriften
Kan man putte til revet æble i?
Ann Marie
Hej Gitte. Læser med stor glæde om dine frembringelser i køkkenet! Har lige bagt en portion af dine Vinjett boller og brød.
Syns det er lang hævetid men tænkte at jeg jo kunne prøve din metode med hævning i ovnen. Det virkede fint! Lækre boller – sprøde og saftige indeni! Tak for nogle rigtig gode opskrifter! ?
Kl er 22 og jeg opdager at jeg ikke har mere rugbrød og weekendens boller er også spist. Og jeg skal lave 3 madpakker…… Overvejede om jeg skulle bage mine dag-til-dag-boller, som normalt koldhæver, men med mere gær burde det kunne lade sig gøre, men valgte lige en hurtig søgen på nettet og her poppede denne opskrift op. Den står på bordet og hæver pt ?Jeg halverede opskriften og rev 2 mindre gulerødder i. Tilføjede lidt surdej, sesamfrø, 1 spsk olie og brugte italiensk hvedemel tipo 00. Dejen får lov at hæve 30 min og så burde jeg kunne hoppe… Læs mere »
Der skal selvfølgelig stå 600 gram mel …..sorry
Et pragtfuldt brød/boller, som jeg har bagt flere gange. Jeg når ikke at bruge mere end 600 gram, før skeen kan stå.
Hilsen
Annette
Husk at dele det hvis du prøver “min” kylling 🙂
Tilberedningstiden og temperaturen hænger sammen med at mine børn er 5 og næsten 8, så det kan knibe med tiden i hverdagen. Og jo tak, brødet var en success!
Pitabrødene er UFATTELIGT nemme, men efter en dag med hytten fuld af gæster må den opskrift/snak altså lige vente 🙂
Jeg er glad for at kunne hjælpe, men du må hellere lige prøvekøre den modificerede opskrift før du gør den officiel 😀 Med risiko for at gå helt husmor så er her opskriften på hvad ungerne nok så fantasifuldt har døbt “Fars Kylling” (jeg kan bedre lide mit lidt mere mandhaftige navn til den) Et helt løg, 1-2 peberfrugter og 2-3 tomater (alt efter størrelse) hakkes groft og hældes i en stor skål sammen med 5-7mm tykke skiver af 4-5 gulerødder. Giv det et solidt drys groft salt og et skud herbes de provence og rod det godt sammen. Når… Læs mere »
Hovsa – God jul til dig også!
Jeg fik også lige den gamle Gravatar skiftet så jeg ikke ser så vrissen ud, man kan jo ikke være i dårligt humør henover god mad. Du må jo sige til hvis du en dag skal have min opskrift på Killer Kylling i Römertopf 🙂
Noooo! Ikke mindre havregryn! Bare lidt mindre mel 🙂
Første omgang var så stor en success (og så deligt robust!) at jeg lige har lavet en portion mere der står til første omgang hævning nu. Så bliver det hele bagt til franskbrød og serveret til julefrokost for familien i morgen!
Tak for endnu en super opskrift! Jeg har før stjålet din opskrift på mørbrad & flødekartofler i Römertopf og det var så stort et hit at det faktisk på min kones ønske er menuen til nytårsaften.
Bollerne blev gode, men kun med 750g mel. Den konsistens du beskriver blev opnået allerede ved 500g mel. Det skal siges at jeg brugte almindeligt discountmel da det var en lidt spontan beslutning at bage i dag 🙂
Jeg opnåede den beskrevne konsistens efter at have tilsat kun halvdelen af melet… Jeg fik med møje rørt 750g mel i dejen og den står til hævning nu, jeg er godt nok spændt på resultatet.