Lynhurtige succesbrød : grahamsscones med revet ost og skinke

DSC_2201

Idag var sådan en dag, hvor det bestemt var planen at jeg skulle komme tidligt hjem. Det er lyst udenfor, og det er så skønt, men det betyder desværre også at jeg er et “snøvl” til at komme fra arbejde i ordentligt tid. Eftermiddagen synes alen-lang, når der først bliver mørkt så sent. At jeg så bagefter faldt i en timelang hyggesnak med gode kolleger, gjorde bare dagen endnu bedre, men det betød jo så desværre også at….tja endnu en dag med sen ankomst til hjemmet. Det er vigtigt for mig at bruge tid på det der giver god energi, og det kan en kollegasnak være, men det kan også give god energi lige at få rundet en arbejdsopgave af. Der er så ROLIGT på arbejdet efter 16. Det er der jeg når allermest 🙂

Heldigvis er mine børn store nu. Jeg er SÅ taknemmelig for at jeg havde et deltidsjob da mine børn var små. Nu er de store og har ikke den samme brug for mig længere. Lektierne (især matematikken) kan jeg heller ikke finde ud af at hjælpe med længere, det er som regel først når de bliver sultne at de begynder at interessere sig lidt for hvor jeg mon er, og om jeg mon passer mine kødgryder 😉

LANG indledning. Køkkenambitionerne var pænt store, selvom jeg først kom hjem kl. 17.30, men ved I hvad? Det var et overdådigt måltid der næsten ingen tid tog at lave. Hjemmelavet aspargessuppe og nybagte scones på 30 minutter. Vildt ikke?

Scones er jo et fantastisk stykke bagværk. Der skal hverken beregnes ælte- eller hævetid, da hævemidlet i scones er bagepulvet. Fantastisk.  
DSC_2191Opskriften har jeg snydt med. Den har jeg sakset fra min gamle slidte “Politikens bagebog”  Der er slidt i laser!

Scones har jeg lavet flere varianter af. En chokoladevariant og en med æble , Jeg har også flere gange lavet en hel lys variant, uden blot med smør og hvedemel. Behøver jeg sige at min kerneforskrækkede søn ELSKER scones?

Jeg må indrømme, at moren også selv er blevet noget hooked på dem. Især fordi jeg godt kan lide at bage til hverdag og tiden (og energien) ikke altid er til bagværk med store armbevægelser, især ikke på en hverdag.

2013-02-20 18.58.00

Dagens sconesvariant blev fuldkornsscones tilsat revet ost, skinkestrimler og 1 spsk oregano. Jeg fulgte opskriften ovenfor slavisk (brugte dog cultura naturel istedet for yoghurt, og grahamsmel istedet for fuldkornsmel. Brugte også kun den halve mængde fedtstof. Ok helt slavisk var det vist ikke alligevel så ;-)) og jeg må sige, at disse fuldkornsscones smager LANGT bedre end “de hvide” (efter min smag).

OBS : Jeg lavede dobbelt portion! Der bliver 8 scones ud af en enkeltportion.

En pakke skinke og en pose ost passer til dobbeltportion (børnene plagede om at få nogle med i madpakken imorgen, så lav gerne rigeligt) Kun fantasien sætter grænser i forhold til fyld, tænker jeg. Jeg skal ihvertfald prøve en løgvariant, en pebervariant, en baconvariant, en med revet gulerod. Sikke mange scones-indlæg du har i vente! 😉

ELSKER når der er mere “bid” i brød. Om det var den ekstra tilsatte ost og skinke, der gjorde disse scones til et hit ved middagsbordet, skal jeg ikke kunne sige, men når børnene siger “hvor mange er der til hver??” – ja så har dagens brød fået sin allerbedste anbefaling! 🙂DSC_2167

Jeg brugte grahamsmel i stedet for fuldkornsmel, fordi det lige var det jeg havde i køkkenskabet. Jeg tænker du kan bruge alskens melsorter? Altså de næste scones jeg vil lave skal være med havregryn. Forestil dig en lun havregrynsscone med smeltet smør og syltetøj. Haps! 🙂DSC_2165

Dejen æltes hurtigt sammen. Gerne i en køkkenmaskine. Først alle de tørre ingredienser og tykmælk/yoghurt til sidst. 
DSC_2176 Skinke og ost vendes rundt i til sidst. Jeg gemte 1/3 af osten til toppingDSC_2179Der lægges et par gode spiseskeer dej ned i en muffinform. Brug gerne en siliconeform, så har du ikke problemer med at dejen hænger i. Hvis du bruger en muffinform af papir, skal du måske lige spraye med sprayfedt først for en sikkerheds skyld?
DSC_2181 Strengt taget behøver du heller ikke putte dejen i en form, jeg synes bare de er en lille smule pænere når de har en form?

Man kan måske også forme aflange flutes af dejen (og måske glatte ud med lidt vand?). Kun fantasien sætter grænser. Et er dog sikkert. Du kan ikke forme boller på helt almindelig vis, da dejen er meget klistret. DSC_2182 Der toppes med lidt revet ost. DSC_2183DSC_2188Der blev 16 store scones af denne  portion. Er det for mange til din familie kan de overskydende evt. fryses ned, eller lunes i en mikrobølgeovn dagen efter. Da scones er bagt på bagepulver, holder brødet sig ikke friskt særligt længe. Dag 2 kan de sagtens gå an.

Scones’ene bages i 15-20  minutter ved 175 grader varmluft.

Vupti. På næsten igen tid har du sådan en lækkerbisken her. Dejen tager 5 minutter at røre sammen og med den korte bagetid, kan du have lækkert hjemmebag på under en halv time. 
DSC_2198 DSC_2206I bagetiden lavede jeg en hurtig portion suppe. Ja det lyder vildt overskudsagtigt, men det er det altså ikke. Det bleg aspargessuppe med asparges fra dåse. Den suppe er også vildt hurtig, og der skal nok følge et selvstændigt indlæg.

DSC_2209

Hvis du er utålmodig efter opskriften kommer den hurtigt her : 2 dåser aspargessnitter, 3 bouillonterninger, smør, 6 spsk mel, 1½ liter kogende vand, 1 Milda fløde ligt.

Suppen kan sagtens laves imens brødene bager. Den behøver ikke lang simretid. Svits bouillonterninger i et par spsk flydende smør. Tilsæt mel og aspargesvand. Tilsæt kogende vand og asparges. Efter 15 minutter kan fløden røres i. Lyder det ikke bare nemt? Det ER nemt!

Lækkert. Selvom man kommer dalrende sent hjem fra arbejde kan det altså godt lade sig gøre at frembringe et anstændigt måltid til familien på ingen tid. Det vil være langt hurtige end den tid du skal vente på pizzamanden. Har du ikke lige skinke og ost til fyld i scones’ene, så eksperimenter med det du har i køkkenskabene. Hvad med soltørret tomat og løg f.eks.? Hvad med at tilsætte majs og majsmel?

Kun fantasien sætter grænser. Nøj de blev lækre de skinke-scones. “Hvor mange er der til hver”?? 2 hver i dag og resten reserverer vi til i morgen, hvor vi skal have suppe-rester og reste-scones 😉

Rigtig god fornøjelse med dit scones-projekt 🙂

DSC_2208

Mere inspiration

2 Kommentarer

 1. Camilla 2. marts 2013 af 08:16- Svar

  Enig, det er muligt at lave et godt, sundt og velsmagende måltid på den samme tid, som det tager at hente en pizza. Godt forslag med scones til suppen…

  • Gitte Hansen 2. marts 2013 af 12:22- Svar

   Hej Camilla
   Ja jeg orker ikke heller at vente på pizzamanden 😉
   Jeg får også snarest lagt et indlæg på om scones med majsmel og cheddar-ost. Uhm. De blev også gode. Og smukke! 🙂
   Hyggeligt du har lyst til at kigge med her 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar