Marineret kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder

 • Kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder

2015-01-25 13.17.45

Jubel, glæde og stor Römertopf-lykke på matriklen. Jeg har fået den store Römertopf og jeg ELSKER den allerede helt vildt! Første gang jeg tog den i brug lykkedes det mig at fylde den helt op – helt op til randen. Hvordan har jeg dog nogensinde kunnet klare mig med en lille Römertopf?

Laver man, som jeg, ofte mad til en familie på 4 og helst mad, så der er nok til to dage, så er det altså den største Römertopf man skal have. Har du kun en lille Römertopf, så kig alligevel med her og nedjustér bare din portien.

2015-01-25 16.27.40

Idag lavede Römertopfen den lækreste kamsteg til os. En honningsaltet kamsteg serveret på en bund af kartofler, gulerødder, løg, bouillon og fløde.

Det er en  nem ret og en nem opskrift. Gængse flødekartofler bliver det ikke, jævn gerne stegeskyen hvis du vil, men vi gjorde ikke. Meget smagfuld ret blev det. Fuld tilfredshed herfra.

Her kommer opskriften på:

Marineret kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder:

Du skal bruge (4-6 personer i 2 dage):

1 marineret nakkesteg á ca. 2 kg. Vi fandt en honningmarineret kamsteg med mandelflager, kan du finde sådan én er det fint, ellers kan en anden slags kam-skinkesteg bruges, en røget går også an.

3 kilo kartofler

6-7 gulerødder

2 store løg

2015-01-25 16.01.572015-01-25 16.03.16

1 helt hvidløg (du kan nøjes med mindre, meget hvidløg giver en meget god smag, synes jeg. Hvad mon mine kolleger siger imorgen? 😉

1/4 liter fløde, gerne kaffefløde

1 liter bouillon

Salt/peber.

2015-01-25 16.19.50

Sådan laver du marineret kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder:

 • Sæt Römertopfen i blød i vand. Begge halvdele i minimum en halv time.
 • Lav en liter bouillon og afkøl.
 • Skræl kartofler og gulerødder. Læg dem hele eller halve i Römertopfen godt blandet med skiveskåret/grofthakket løg, friskpressede hvidløg og gulerødder skåret i halve.
 • Krydr godt med salt og peber.
 • Læg stegen på toppen og hæld fløde og bouillon ved. Læg låg på Römertopfen og sæt den i en kold ovn og tænd ovnen på 200 grader varmluft i den første time og 175 grader varmluft i den sidste halvanden time.
 • Sæt Römertopfen på en bageplade beklædt med bagepapir, HVIS nu der skulle boble lidt ud under tilberedningen. Grundregel: Jo stærkere varme, jo mere bobleri; et godt argument for langtidssimring.

2015-01-25 19.35.34

 • Jeg plejer at tilberede ved svagere varme og i længere tid, men en god krimi røvede min opmærksomhed denne eftermiddag. Har du god tid, kan du sagtens give retten 4 timer v. 150 grader varmluft.
 • Jeg plejer at tilberede ved 150-175 grader varmluft i minimum 3 timer men prøv dig gerne lidt frem. Det var denne bog jeg var igang med. Sindssygt spændende! Læs den,, men pas på, du kan glemme at lave mad 🙂

Skær stegen i skiver og servér med kartofler/gulerødder og løg. Jeg jævnede ikke stegeskyen, så det blev en tynd fløde/bouillonsuppe der hang ved kartoflerne. Sønnike så slemt skuffet ud, men vi prøvede en portion og fandt faktisk ud af at det smagte ganske ganske glimrende.

En rimelig kalorielet ret også tænker jeg med glæde, mens sønnike vist drømmer om at jeg havde tilsat 1 liter ren piskefløde i stedet 😉

Den store mænge løg og hvidløg i retten gjorde den rigtig smagfuld. Stegen blev fint sprød på toppen, men tag evt. låget af det sidste kvartér, så stegen og kartofler kan få lidt tid under “åben grill”. Det giver en god smag.

Kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder

Resterne rister vi i ovnen  morgen, så kartoflerne bliver sprødstegte og så prøver jeg at jævne bouillonen, måske med en sjat fløde. Mon sønnike bliver glad? 😉

Kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder

Dagens ret er den nemmeste Römertopf du kan lave og jeg tænker at den sagtens kan varieres på forskellig vis? Tilsæt de grøntsager og rodfrugter du vil,  tilsæt det kød du vil? Det er jo det fantastiske ved en Römertopf: alt tilberedes i ét; kød, grønt og tilbehør og det går meget sjældent galt. Igen siger jeg: prøv dig frem.

Jeg er SÅ glad for min nye Römertopf! Sikke fin den er! Det er vist sådan en størrelse jeg skulle have haft fra starten, sådan som jeg har overproppet min den lille!

2015-01-25 13.18.22

Her kan du se processen i billeder fra start til slut:

Römertopfen invitere4 til vintermad, til simremad i weekender hvor man har særligt god tid. Denne ret vil du dog i teorien godt kunne forberede dagen før og så sætte i ovnen fluks du kommer hjem fra arbejde. Det geniale ved en Römertopf er at du har fri imens maden laver sig selv; fri til at lege med dine børn, vaske tøj, sove middagslur eller læse en god krimi 😉

Jeg vil SKYNDE mig at logge og at kaste mig over min bog igen. Hæsblæsende menneskejagter vil jeg ikke gå glip af.

Håber du har haft en god weekend og at du får den skønneste start på en ny arbejdsuge 🙂

Kamsteg i Römertopf på bund af kartofler og gulerødder

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. aage munch 1. april 2016 af 17:26- Svar

  Ung ældre herre på 72 er helt vild med dine opskrifter. I min omgangskreds, er jeg efterhånden kendt, som “gastronomen”. Tak Gitte. Mvh Aage Munch, Bornholm

  • Gitte Hansen 1. april 2016 af 21:24- Svar

   Hej Aage
   Jamen det er da komplet fantastisk – det glæder mig virkelig Aage – hvor lyder det dejligt at du har motivation til køkkentjansen og at du lykkes så godt med det. Godt gået! Det glæder mig usigeligt at mine opskrifter kan hjælpe dig på vej. Fantastisk Aage – tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig – hvor blev jeg altså super glad 🙂
   Taknemmelige hilsner
   fra Gitte

 2. Solvejg Bøger 27. januar 2015 af 00:22- Svar

  Halløj!
  Har du et forslag til hvordan man selv laver den honningmarinade?
  For pokker det ser godt ud!

  • Gitte Hansen 27. januar 2015 af 20:14- Svar

   Hej Solvejg
   Nøh jeg har ingen anelse, og desværre har jeg ikke kunnet finde nogen opskrift. Honning, salt og måske lidt hvidvinseddike? Hvad tror du? No idea, måske kan vi lægge to hjerner i blød og nå frem til et resultat? 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar