Marineret nakkesteg i Römertopf med pesto flødekartofler

  • Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartofler

Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartofler

Nu er det vist på tide at der bliver serveret mad på bloggen igen. Det du’r ikke at det går op i store følelser, tanker om gode heltegerninger og vemod alt sammen. Der skal brød på bordet også jo! Life must go on 🙂

I weekenden var stegesoen i brug. Det er den tit i weekenden, når søndagsstegen eller søndagssimreretterne skal tilberedes. God tid, langsommelig mad, og mad der laver sig selv – ja tak!

DSC_4014

Dagens Römertopfret er – også – af den ultranemme slags. Sådan en ret hvor hovedret, tilbehør og sauce laves færdigt i ét. Så smart!

Dagens ret er også rigtig genial når der skal købes ind, for der skal købes meget få ingredienser. Meget godt kan siges, men det allerbedste er nu alligevel, at retten smager SUPERLÆKKERT! og jeg er faktisk vildt stolt, for jeg har helt selv fundet på den! (lyseslukkere ville sige at det ikke er raketvidenskab, men lyseslukkere er kedelige….;-)

DSC_4016Jeg fandt et glas pesto i køkkenskabet og fløde i fryseren. Der var marineret nakkesteg på tilbud og 3 kilo kartofler i posen.

Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartofler

Voila – og stegesoen tryllede:

Marineret nakkesteg i Römertopf med pesto flødekartofler:

Du skal bruge (4-6 personer i 2 dage):

1 marineret nakkesteg ca. 1½ kilo*

1 glas  grøn pesto (basilikum), rød pesto kan også bruges, tænker jeg?

2 store løg i skiver

3 kilo kartofler i skiver

Salt/peber

½ liter fløde (gerne kaffefløde eller anden fedtreduceret variant, da retten ellers kan blive ret fed)

DSC_4024

*kan du ikke opdrive en færdigmarineret nakkesteg, kan du evt. smøre en fersk nakkesteg ind i pesto, eller anden hjemmegjort marinade, og lade den trække i køleskabet i nogle timer, gerne minimum 5-6 timer.

Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartofler

Sådan laver du:

Marineret nakkesteg i Römertopf med pesto flødekartofler

  • Sæt din Römertopf i blød i vand i ½ time. Det skal være den største stegeso du skal bruge til denne ret. Har du kun en lille Römertopf (jeg mener den er på 2½ liter) så vil der max. være plads til 2 kilo kartofler tænker jeg.
  • Skræl løg og kartofler og skær i skiver
  • Fordel løg og kartofler godt i stegesoen
  • Læg klatter af pesto godt fordel på toppen af kartofler/løg.
  • Drys godt  med salt og peber

DSC_4012

  • Hæld fløde ved.
  • Læg nakkestegen på toppen.
  • Læg låget på Römertopfen og sæt den i en kold ovn, for en sikkerheds skyld gerne på en bageplade beklædt med bagepapir. NOGEN gange vil fløden kunne boble lidt ud, og det er grrrr irriterende at skulle gøre en ovnbund ren. #justsaying
  • Tilbered retten 3-3½ timer v. 150 grader varmluft (brug evt. et stegetermometer til sidst, hvis du er i tvivl om, om stegen har fået nok).
  • Retten serveres evt. med friske nye asparges, kogt 3 minutter i mikrobølgeovnen.

Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartofler

  • Pesto-flødekartoflerne bliver ikke cremede og fyldige som almindelige flødekartofler, saucen bliver ret tynd, men pyt, for den bliver virkelig smagfuld og fungerer fint. Prøv gerne med rigtig piskefløde, hvis det er underordnet for dig, om saucen bliver for fed.
  • Voila. Stegesoen tryllede igen. Sikke dog en lækker søndagsservering. Uhm – vi elskede retten alle mand, så fine anbefalinger herfra  🙂
  • Stegen skrumpede noget (jeg tilberedte to af 750 gram, hvoraf du ser den ene her). Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor man pumper kød med saltlage? Så lad da være! (jeg burde ikke købe den slags, men nøjes med slagterkøb. Sådan går det bare ikke altid her i  huset)

Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartofler

Her ser du processen i billeder fra start til slut.

Det er en ultranem ret at lave og der bliver rigeligt med god tid bagefter til at nyde vejret på terrassen, læse en bog, slå græsplænen, tage på skovtur, eller besøge din gamle moster imens maden laver sig selv. Genialt!

Fantastiske Römertopf! 

Ejer du ikke en Römertopf, så ønsk dig en af julemanden og hvis der er alt for længe til han kigger forbi, så hold øje med isenkram-kæderne. Nogen gange fås en lille stegeso til 100 kr og den vil være rigtigt fin at starte med. Så kan du få afprøvet om den bliver din nye gode køkkenven og din nye store kærlighed.

Jeg havde en lille Römertopf de første mange år, og var lykkelig for den, men må indrømme, at især fløderetter alt for ofte “boblede ovenud” simpelthen fordi jeg puttede for meget i den.

Jeg laver mad til 4 voksne (effektivt set; 2 voksne+2 forslugne teenagere) og da vi altid foretrækker at der er mad nok til to dage, er en stor stegeso altså nødvendig, og uundværlig her i huset.

rømertopf

Jeg er så glad for den, selvom det har resulteret i permanent isenkram-ndkøbsstop på matriklen! Der er simpelthen ikke PLADS til mere i køkkenskabene – nu, fremover og for evigt 😉

Pyt også med det – vi skal nok klare den og overleve med det vi har. En stor OG en lille Römertopf burde kunne række 😉

Marineret nakkesteg i stegso og pesto flødekartoflerHåber du har haft den skønneste onsdag. Solen har skinnet på mig. Jeg har krydset Jylland på tur til Herning til kursus hele dagen. Totalt spændende dag! Elsker mit arbejde, hvor jeg kan kombinere og få udlevet lige præcis alle de spændende og udfordrende elementer jeg elsker allermest. Hvor heldig har man lov til at være?

Jeg vil ile i seng – men vil på falderebet lige minde dig om, at store HVEDE-dag snart nærmer sig – og de hveder der…..Dem skal vi da bage selv, ikke?? 🙂

 

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Tine Alsted Engberg 30. november 2016 af 13:01- Svar

    Kan man må reducere stegetiden ved at hæve temperaturen? Jeg får gæster i aften, og vil meget gerne lave dette – men jeg har ikke tre timer ?

    • Gitte Hansen 30. november 2016 af 21:14- Svar

      Hej Tine
      Svaret kommer jo nok lidt for sent nu? Ja du kan sagtens hæve temperaturen og afkorte stegetiden. Hæv temperaturen med 25 grader og afkort med ½ time. Hæv med 50 grader og 1 time og så fremdeles.
      Altså det er mit bedste bud, jeg giver ingen garantier. Netop denne ret har jeg kun lavet sådan som opskriften foreskriver 🙂
      Håber maden smagte dig/jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. conny 30. april 2015 af 12:17- Svar

    Perfekt mad til når yngstedatteren (der for længe siden er flyttet hjemmefra) har inviteret veninden og sig selv hjem til os lørdag-søndag for at vise veninden barndoms- og ungdomsårenes område. Hun har da også lige sagt til ældstedatteren og svigersønnen, at det kunne være hyggeligt, hvis de også kom … øh, håber det er ok, mor???

    • Gitte Hansen 1. maj 2015 af 09:10- Svar

      Hej Conny
      Lyder rigtigt godt og jeg er så spændt på om I synes om retten. Dejligt når de unge mennesker har lyst til at komme hjem til moar 🙂
      God fornøjelse med alle ungerne
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar