Med fare for at træde nogen over tæerne så bringer jeg lige her en advarsel. Dette indlæg vil handle om en oppeppet færdig brødblanding. Nu har jeg fået det bragt på det rene. En købeblanding, så hvis du ikke synes om det, er du advaret nu. Man får lyst til at sige : “Synes du ikke om lugten i bageriet så..” Ej kunne ikke lade være. Den lå lige for 😉
Jeg må bekende at jeg er sådan en type, der gerne springer over hvor gærdet er lavest med nogen helt bestemte ting. Rugbrødsdej er en af dem. Jeg er aldrig rigtigt kommet igang med at lave rugbrødsdejen selv. Søde mennesker har været så venlige at sende opskrifter til mig, men jeg mangler stadigvæk lige “rugbrødsdrivet” – altså det element hvor man får lyst til at kaste sig ud i projektet.
Mini rugbrød med abrikos, rosin, mandler og havreflager – af rugbrødsblanding
Amo er derfor min ven. Nej og jeg er ikke i lommen på Amo (men burde måske snart komme det? ;-).
Amo har nogle geniale brødblandinger (mest vild er jeg med Ciabatta-brødblandingen) som dog, helt ærligt, er en smule kedelige hvis de ikke lige bliver peppet lidt op. Det gør jeg så! 🙂
Dagens rugbrødsblanding blev derfor suppleret med abrikos, mandler, rosiner og flydende sød. Istedet for et (lidt kedeligt) stort rugbrød fik jeg en fin portion minirubrød/müsliboller.
Min datter er vild med dem, jeg også. De er søde, mættende og lækre. Dagens minirugrød trillede jeg i havregryn, da dejen i sig selv er ret klistret/uformelig.
Følg anvisningen på pakken. Jeg mener det er 6,5 dl. vand til 1 kg rugbrødsmel og 50 gram gær. Men tjek lige pakken. Den skal røres i 10 minutter (her kommer min solide Kenwood så på banen.
Spring over hvor gærdet er lavest med dejen og sæt til gengæld selv dit præg i den endelige udformning.
Mandler, tørret abrikos klippet i småstykker og flydende sød, evt. også rosiner og solsikkekerner tilsættes når dejen er rørt. Hvis du foretrækker din egen rugbrødsopskrift og dej, så bruger du jo selvfølgelig bare den, men kan måske bruge min inspiration til hvordan man kan peppe det den op?
Dejen røres, fyld tilsættes. En stor spsk dej forsøges formet til en pølse der trilles i havregryn. Der er mere “hold” på dejen med havregryn, så klistrer dejen ikke sådan til fingrene. Min datter foreslog at jeg lavede nogen “straight” – altså uden havregryn. Det må vi gøre næste gang. Selvfølgelig skal der også være nogen uden havregryn. Gik vist bare lidt i havregryns-selsvving. 😉
Bagepladen blev fyldt med de lækreste madpakkebrød. Der blev så mange, at der for mange til os. De skal helst spises indenfor de første par dage, så jeg håber du har plads i fryseren (jeg havde desværre ikke). Lun dem i mikrobølgeovnen når du tager dem op, så har du den lækreste bløde rugbrødsbolle.
Jeg har skåret en bolle igennem her så du kan se den lækre konsistens. Genial bolle. Sød og sund. Skulle hilse og sige at disse rugbrødsboller smager fantastisk godt med hvid nutella (hvis moren har spist det sidste, så brug det flerfarvede eller Nutella classic). Så går det sunde fedtfattige jo selvfølgelig fløjten. Men hm! Et minirugbrød med et lag nutella er da nok heller ikke det værste at synde med, hvis man absolut skal synde, tænker jeg?