Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce

Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce

Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce

Lørdag, solskin, havluft, mågeskrig og forårslykke. Vi var en tur ved havet i dag for at beundre alt det smukke blå. I morgen starter første forårsmåned – ja, vi overlevede den lange vinter i gen, du og jeg 🙂

2015-02-28 13.24.39

Der er et indlæg på vej om vores lørdags-solskinstur til Bønnerup, tror jeg. Det trænger sig på. Havet gør indtryk. Vi besøgte fiskemanden, kiggede højt op i himlen, sukkede dybt og trak vejret ind. Det var lykkebringende og saliggørende at kigge ud i horisonten, op i himlen og ned i sandet.

2015-02-28 13.28.30

Vel hjemme igen var vi forfrosne med røde næser. Hvad passer bedre en råkold dag end en lun og lækker simreret på komfuret?

Osso Buco blev stoppet i dagens simregryde, fyldt med rigeligt urter, tomat og rødvin. Simre, simre, simre i 3 timer. Voila. Mør og smag oksegryde.

Det var en rigtig lækker ret, og nem at lave også. Du skal blot gå i gang i rigtig god tid, for retten skal simre så længe som muligt.

DSC_2245

Her kommer opskriften på:

Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce:

Du skal bruge: (4-6 personer)

1 kilo Osso Buco

6-8 spsk. hvedemel

Smør til stegning

3 porrer i skiver

6 gulerødder i små tern

1 rød peberfrugt i strimler

2 dåser flåede tomater

1 flaske rødvin

Salt, peber.

Jævning: Maizena

Smages til med: ketchup

DSC_2231

Sådan laver du mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce:

  • Skær snit i hinderne på osso buco’en (hvis ikke, vil stykkerne trække sig sammen og opad, som var der spændt en elastik omkring).

DSC_2237

  • Vi købte en pakke med 3 osso buco i, de vejede 1,1 kilo.
  • Vend dem i hvedemel og drys med salt og peber.
  • Svits osso buco’en på begge sider i smør. Jeg brugte min stegegryde, men du kan sagtnens bruge din stegeso/Römertopf i stedet, hvis du foretrækker det. Drys med ekstra salt og peber.

DSC_2241

  • Gør grøntsagerne klar imens.
  • Tag osso buco’en op og hold kødet varmt (f.eks. tildækket med staniol).
  • Snit porrer, gulerødder og peberfrugt og svits i resten af smørret i gryden. tilsæt evt. lidt mere smør. Svits ca. 5 minutter. Rør godt.

DSC_2255

  • Læg osso buco’en ned til grøntsagerne og tilsæt flåede tomater.
  • Tilsæt rødvin.  Rør godt rundt.
  • Læg låget på gryden og lad retten simre i minimum 2½-3 timer.
  • Jævn med maizena og smag til  med salt, peber og ketchup. Jep, ketchup er en god smagsgiver i denne ret!

Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce

Servér otto buco’en med kartoffelmos eller ris til. Vi spiste ris, selvom alle de søde mennesker på bloggens side på Facebook insisterede på kartoffelmos. Tja, har teenagerne mon magten i familien hér?? Datteren insisterede på ris, moren havde tabt på forhånd? 😉

Her kan du se tilberedningsprocessen i billeder fra start til slut. Håber de hjælper dig? Det er ikke en svær ret at lave, den skal blot simre i 100 år eller deromkring. 😉

Retten i sig selv tager ikke lang tid at lave, det er simre-ventetiden der trækker tænder ud. Imens dufter der i huset. Lækkert! Rødvinssaucen smager stærkt og kraftigt. Rødvin til oksekød er godt, rødvin i saucen er særligt godt! 1 hel flaske til denne ret, er en ordentlig sjat. D kan jo nøjes med mindre og drikke vinen istedet, hvis du synes? 😉

 

Jeg tænker du kan bruge mange forskellige slags grøntsager i osso buco? Jeg tænker også, at du kunne have brugt mange flere og/eller andre krydderier i retten? Jeg fortryder lidt at jeg ikke tilsatte lidt timian eller laurbær. Prøv gerne det. Rosmarin ville også have været et lækkert krydderi at tilsætte, det har jeg prøvet at lave osso buco med én gang før. Du finder den lækre opskrift lige hér og et sneak-peak får du herunder.

Dengang tilberedte jeg retten i Römertopfen og øj det blev også en lækker ret .  Der var dog ikke noget at udsætte på dagens opskrift, men eksperimentér gerne med grøntsager og krydderier, hvis du synes=

På Wikipedia er der (selvfølgelig) også skrevet om osso buco. Der må være en Osso buco nørd derude? Her kan du læse lidt mere , hvis du sidder er tænker….Hvad snakker hun om?? Hvad er osso buco?

DSC_2238

“Ossobuco (el. Osso buco, fra italiensk osso buco = “knoglens hul”) er en kendt egnsret fra Piemonte samt fra Lombardiet (med hovedbyenMilano) i Italien (fra Milano findes betegnelsen Ossobuco alla milanese). Navnet osso buco henviser til det hul, som er midt i benet, dér hvor marven sidder. Marven er væsentlig for at Osso Buco får den rette smag.

DSC_2230

Rettens hovedingrediens er kalveskank skåret på tværs af benet i skiver på et par centimeters tykkelse. Disse sælges ofte i Danmark under navnet “Osso buco”, selvom dette er upræcist. Udover kalveskank indgår oftest tomater, gulerødder, Kepa-Løg, hvidløg, vin, rosmarin, salvie og citronskal i retten. Den skal koges længe til en tæt og velduftende gryderet. Ordet ossobuco er kendt på dansk siden 1965

Hold øje med osso buco når du handler og slå til, hvis du ser et godt tilbud. Det er virkeligt lækkert  oksekød, men ret dyrt, hvis I er mange omkring spisebordet. Du fortryder dog aldrig dit indkøb og er I ikke så mange – storsultne- i din familie, vil I sagtens kunne have mad nok til 2-3 dage.

Lækker oksekødsret med saft og kraft. 🙂

Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce

Du får lige et porrebillede til, for dem kan jeg nemlig rigtigt god lide? Smukke, fotogene, porrer 🙂

Jeg har selv taget billederne, med mit lækre og gode Nikon-kamera med makroobjektiv. Ja jeg kan tage billeder igen, især med det rigtige kamera. Skulderen virker, sådan nogenlunde, igen og jeg er vildt glad for det.

DSC_2246Den friske luft ved havet trætter, eller også er jeg bare afslappet og glad? Ihvertfald er jeg klar til at komme i seng. Skøn, skøn weekend med tid til at gå tur hånd-i-hånd, tid til at nyde livet, naturen, den friske luft. Endelig falder det gode vejr sammen med en fridag. Det er en GAVE!

Jeg tror du får et længere indlæg om vores Bønnerup-tur imorgen. Dagens mange positive indtryk presser det sig på 🙂

Åh, hvor jeg håber, at du har nydt din lørdag lige så meget som jeg har nydt min? <3

Blå mæt lørdagshilsen fra mig til dig. 🙂

2015-02-28 13.45.35

Mere inspiration

6 tanker om "Mør og smagfuld osso buco i tomat og rødvinssauce"

  1. Hej Gitte
    Jeg skal da lige love for det var en ret, der faldt i familiens smag. Så lækkert. Heldigvis faldt jeg over det fløde tip med at komme det i ca. 20 min. Før afslutning.
    Hele huserer dufter skønt af den lækre madlavning.
    Du og dine ønskes en skøn påske. Tak for inspiration!
    Mvh. Frank

    1. Hej Frank
      Jamen det lyder da bare rigtigt godt. Kan se at jeg ikke har skrevet flødetippet i opskriften, men du må jo heldigvis have fundet det et andet sted? Fløde afrunder og giver altid så god en smag. Rigtigt godt at I syntes om opskriften.
      Tusind tak for din hilsen og rigtig god påskeferie til dig og familien også 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Ja vi overlevde vinteren 🙂
    I Milano spises osso buco med risotto millanese, så ris MÅ være det rigtige

  3. Har netop købt kød til Osso Buco men ville bruge en opskrift, hvor der toppes med gremolata, men nu ved jeg sørme da ikke rigtigt…..:-)

    1. Hej Tina
      Den anden opskrift lyder da også rigtig god? Min er jo lidt mere “classic”? God fornøjelse med din “buco” uanset hvilken én du beslutter dig for at lave 🙂
      God søndag til dig
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *