Møre Karry koteletter med æbler, kokosmælk og porrer i Römertopf

Møre koteletter med karry, æble og kokosmælk i Römertopf

DSC_7957

Ret vildt. Det er kun september, men alligevel har Römertopfen allerede været i gang et par håndfuld gange denne sæson.

Efterårets komme inviterer til simreretter, brændeovn, stearinlys og varme indendørs.  Så er de positive træk ved den dunkle årstid vist også fremhævet, kan vi finde på flere? Mere kage og det var vist det? 😉Møre Karry koteletter med æbler, kokosmælk og porrer i RömertopfMad i Römertopfen er altid en succes. Mørt kød og tilbehør færdigt i ét. Mad der passer sig selv og sender liflige maddufte ud i huset, f.eks. på en god lang simre-søndag?  Møre Karry koteletter med æbler, kokosmælk og porrer i RömertopfEn Römertopf er en stegeso i rødler. Et lerfad med låg, som sikrer at saft og kraft bevares i dét der tilberedes. Römertopfen skal helst suge vand minimum ½ time, før du bruger den. Det smarte er, at den så efterfølgende afgiver vand under tilberedningen, med mørt kød til følge.

Det er nemmest at fylde den ene del med vand og så sænke den anden ned oveni. Lad bare “opstillingen” stå i vasken sådan imens du klargør kød og tilbehør.

Dagens menu i Römertopfen blev lækre karrykoteletter med porrer, æbler og kokosmælk. Indrømmet. Jeg puttede også et pænt skævt fløde i saucen, og det blev den ikke ringere af. Har sauce nogensinde taget skade af fløde, nej vel?DSC_7952Sikke da en fornem menu!

Kombinationen af æbler og karry er uovertruffen og tilsat fløde og kokosmælk bliver det en vinderret, hvis man spørger mig. Retten strøg ind på min favorit-livret-topti. Jep det passer, og opskriften er helt selvpåfunden, så jeg har lidt svært ved at få armene ned 😉

Er spændt på om du også bliver lige så vild med retten? Skriv gerne en hilsen i kommentarfeltet herunder. Det bliver jeg altid glad for 🙂Møre Karry koteletter med æbler, kokosmælk og porrer i Römertopf

Jeg iler med at bringe dig opskriften:

Møre koteletter med karry, æble og kokosmælk i Römertopf

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 8 pers.

Møre karry koteletter med porrer, kokosmælk og æble i Römertopf
Det skal du bruge:
  • 8 store nakkekoteletter
  • 3 løg i tern
  • 1 pk bacon i strimler
  • 1 bundt porrer i skiver
  • 1 stor dåse kokosmælk (skyl dåsen med rent vand og tilsæt også vandet)
  • 1 glas champignon incld væde eller 1 bakke friske
  • 2½ dl.fløde
  • 5 æbler i både
  • 2-3 spsk karry (bruger du stærk ostindisk karry - skal du kun bruge 1-2 spsk.)
  • 1 tsk salt og 1 tsk hvidløgspeber
  • Ca. 3 dl. vand
  • Jævning: 1 brev kartoffelmospulver
  • Tilbehør: Ris eller olieristede kartofler
Sådan gør du:
  1. Til denne ret brugte jeg min store Römertopf på 5 liter:
  2. Svits karryen på en tør varm pande
  3. Læg koteletterne på og krydr dem godt med salt/peber og lidt ekstra karry
  4. Tag koteletterne af panden og hold dem varme. Læg dem på en tallerken med stanniol over.
  5. Klip bacon i stykker og svits det på den varme pande sammen med champignon
  6. Tilsæt grofthakket løg og porrer skåret i 1-1½ cm stykker. (Sørg for at skyl porrerne godt, der sidder altid jordrester i stænglerne)
  7. Lad grøntsagerne stege på panden, til porrerne er halvt møre. Tilsæt evt. ½ dl. vand, så grøntsagerne ikke tørsteger/brænder på.
  8. Tilsæt æbler, og steg dem med de sidste minutter
  9. Tøm Römertofen for vand og hæld halvdelen af kokosmælken i bunden.
  10. Fordel lidt af grøntsagerne herpå og kalvdelen af koteletterne også.
  11. Drys med lidt kartoffelmospulver (det jævner retten)
  12. Efterfyld med grøntsager, lidt mere kokosmælk og flere koteletter, hvis du laver en særligt stor portion.
  13. Slut af med det sidste kokosmælk og den rigtige fløde.
  14. Kog panden af med vand og tilsæt også vandet.
  15. Du kan risikere at saucen skiller, hvis du putter fløden i så tidligt, men det er så nemt, at slippe for at skulle tømme indholdet op i en gryde for at jævne sauce. Det blev en helt vild genial sauce. Et stort hit herhjemme.
  16. Sæt Römertopfen i en kold ovn og tilbered minimum 3 timer på 175 grader varmluft. Det giver smørmøre koteletter. Hvis du ønsker mere "bidefast" kød, så kan du fint nøjes med 2 timer.

DSC_7953Totalt lækker ret med porrer, æbler og karry.

Retten fik 3 timer og det var helt perfekt. Jeg lavede olieristede kartofler til, selvom ris nok ville have passet bedre. Det blev en flødetung ret, så du kan fint nøjes med en lille portion. Der er til 4 personer i 2 dage, eller til 8 omkring et gæstebord. Så er der serveret 🙂

Fremstillingsprocessen lyder måske uoverskueligt lang, men det er nu slet ikke. Her ser du billeder af processen fra start til slut:

Møre Karry koteletter med æbler, kokosmælk og porrer i Römertopf

Lækker årstids-sæsonret. Mange har porrer og æbler i haven og hvis du ikke har, kan begge dele købes særligt billigt i butikkerne lige nu. Fortvivl ej 🙂
DSC_7942DSC_7951

Nogen har skrevet til mig hvorfor jeg dog bruger kartoffemospulver fra brev, når man så let kan lave sin egen kartoffelmos? Jamen det gør jeg fordi det er så frygteligt nemt! Bare at drysse på og så bliver retter, som denne, jævnet på nemmeste vis. Før hældte jeg stegesky i gryde og jævnede, men nu drysser jeg bare stivelsespulver på, i det omgang retten tillader det.

Det er GENIALT og tusind tak til den søde bloglæser der sendte mig tippet – det er nu hermed givet videre til dig 🙂
DSC_7956Det er lidt svært at vide om 3 timer er for meget eller for lidt. Det var fint for os, for koteletterne kunne fiskes op uden at gå alt for meget i stykker. Wow. For filan hvor var det mørt det kød. Lækkert!:-)

Dagens hurtige madtip fra mig til dig.

Römertopfen sejrede igen. Har du ikke en stegeso, må du få julemanden til at komme med én til dig. Bare notér på din ønskeliste. Jeg tror julemanden er en venlig mand 🙂
Møre Karry koteletter med æbler, kokosmælk og porrer i Römertopf

Mere inspiration

10 tanker om "Møre koteletter med karry, æble og kokosmælk i Römertopf"

  1. Hej Gitte
    Har her til aften prøvet denne opskrift og den er lækker.
    Nu har jeg haft min stegso siden jul og tænkte på om du har nogle rengøringstip?
    Og iøvrigt tillykke med sommerhuset. Så må der nok hellere også komme en stegeso derhen 🙂

    1. Hejsa Jimmy
      Tak for din hilsen – dejligt at høre fra dig og fornemt med en stegeso-premiere. Dejligt du synes om retten. Jeg er sikker på, du vil blive rigtigt glad for din stegeso 🙂
      Mht. rengøring, så skrubber jeg den først og sætter den derefter i opvaskeren. Nogen fraråder det, men jeg synes ikke den er til at vaske ordentlig ren uden. Nogen siger, at det netop er når den er mættet er fedt, stegesoen er allerbedst men altså jeg har det bedst med at den bliver vasket helt i bund. Du bestemmer helt selv. 🙂
      Tusind tak for din hilsen med sommerhuset – det skal nok blive rigtigt godt og ja mon ikke jeg sniger min lille Römertopf med derud. Skal lige have tjekket hvor meget plads der er i køkkenskabene 🙂
      Rigtig god fornøjelse med din stegeso og dine køkkensysler i øvrigt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Kære Gitte,

    Tak for endnu en god stegesoopskrift. Dine opskrifter giver altid masser af plads til at lege, og det gør jo det hele sjovere. Jeg tilføjede masser af ingefær, og hvidløg til denne ret, skønt.

    Jeg kunne ikke rigtigt finde noget om hvordan du håndtere æblerne, jeg smed dem rå ovenpå.

    Med venlig hilsen
    Knud

    1. Hej Knud
      Tak for din hilsen og dejligt du har mod på og lyst til at kaste dig ud i opskrifterne og også har lyst til at eksperimentere selv. De allerbedste kreationer man får frembragt på den måde 🙂
      Jeg havde lige svipset æblerne i opskriften, tak for påmindelsen, opskriften er nu rettet til. God ide med ingefær og hvidløg, godt fundet på. Jeg tænker også begge dele vil klæde retten vældigt godt.
      Tak Knud og god fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Hej Gitte

    Jeg kan forestille mig at en omgang persillerødder og pastinakker i rette også vil være godt, og så behøver man ikke kartofler til

    1. Hej Jenny
      Jo det var da en rigtig god og glimrende ide. Ville også give en god kontrast til den ellers lidt søde karryret? Tak for dine tips, som jeg straks skriver mig bag øret. Andre bloglæsere kan jo heldigvis også blive inspireret. Dejligt. Skønt med en hilsen fra dig Jenny – håber alt vel hos dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Hej Gitte

    Jeg har fulgt mange af din indlæg og er fascineret af at bruge en Römertopf i min madlavning.
    Men hvilken størrelse vil du anbefale at købe.
    Vi er en familie af 4.
    Skal det være en 2.5 eller 5 liter?
    På forhånd tak.

    1. Hej Jimmy
      De første par år nøjedes jeg med en 2,5 liters men set i bakspejlet var den for lille. Vi laver ofte mad til flere dage og hvis du vil undgå at overproppe din Römertopf, så vil jeg anbefale dig at købe den store Römertopf. Genialt at lave store stege og store portioner, så der er nem mad dagen efter. Hvis du er heldig kan du finde en stegeso på tilbud – de er tit sat meget ned og kan fås for omkr. 200 kr. også den store model
      God fornøjelse med din stegeso – du og din familie bliver glade for den er jeg sikker på 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *