Mør langtidssimret Bøf Stroganoff i flødesauce

DSC_1124Ja da!

På menuen i weekenden skal der da være Bøf Stroganoff!? Har du nogensinde lavet Bøf Stroganoff? Det er den simpleste ret, som samtidigt er den nemmeste og lækreste. Tricket er god tid. Rigtig god tid. Det er nemt at købe ind til retten og nemt at kokkere. Du skal blot begynde på menuen 4-5 timer før retten skal serveres. 😉

Her kommer opskriften:

DSC_1102

Bøf stroganoff i flødesauce. Du skal bruge:

Mør langtidssimret Bøf Stroganoff i flødesauce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Mør langtidssimret Bøf Stroganoff i flødesauce
Forfatter:
: Mormormad - klassiske oldschool retter
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • Bøf stroganoff i flødesauce. Du skal bruge:
  • (til 4 personer i 2 dage, eller et bord med 8 gæster?)
  • 1 kilo (eller deromkring) skært oksekød eller 1 kg okseklump
  • 1 bakke champignon eller 2 glas
  • 3 store løg
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat
  • 3 oksebouillonterninger
  • 1 spsk paprika, salt/peber
  • 1 spsk sennep
  • 1½ liter kogende vand
  • 4 laurbærblade.
  • ¼ liter fløde (eller ½ liter, hvis du rigtigt skal flotte dig?)
  • Jævning.
Sådan gør du:
  1. Snit løg og svits dem i lidt smør med bouillonterningerne. Svits champignonerne med.
  2. Tilsæt oksekød. Hvis du bruger okseklump, så befri kødet for hinder og sener og skær det i små strimler/tern .
  3. Når kødet har skiftet farve, tilsættes sennep, paprika, salt/peber og koncentreret tomatpuré (skyl dåsen med vand og tilsæt også vandet). Tilsæt kogende vand og laurbærblade.
  4. Så er det nu at du skal lægge låget på gryden og lade Stroganoffen simre i 1000 år. Eller næsten. Gerne 4 timer eller mere. Prøvesmag evt. et kødstykke. Når kødet er mørt, er retten færdigsimret
  5. Når stegetiden er tæt på gået, tilsætter du fløde.
  6. Lad Strogranoffen simre et kvarters tid med fløden og jævn herefter din Bøf Stroganoff.
  7. Smag den til. Et dryp ketchup er godt at smage til med, tilsæt evt. også ekstra paprika/salt/peber

 DSC_1121Jeg var heldig med oksekødet. På et tidspunkt fik jeg fingrene i en kæmpe okseklump (eller hedder det oksebovklump?). Jeg købte okseklumpen i et supermarked. Det var en kæmpe klump, som jeg skar i 3 dele.Jeg var meget i tvivl om kvaliteten, da prisen var lav, men nu er jeg ikke i tvivl længere. Jeg har lavet de lækreste benløse fugle af en del af okseklumpen. Uhm!

Beregn blot ekstra lang tilberedningstid, hvis du bruger bovklump. Efter 4 timer, eller mere, i gryde/stegeso, bliver langt det meste oksekød smørmørt! Tricket er ganske enkelt lang tilberedningstid. Hvis du ikke kan opdrive en billig okseklump, som jeg, så brug bare skært oksekød (eller en anden oksekødsudskæring, du kan komme over til en fin pris). Måske du kan forkorte tilberedningstiden så?

Her ser du min okseklump:DSC_1100Jeg befriede klumpen for sener og hinder og skar den i små strimler. Jeg svitsede kødet sammen med løg og bouillonterninger. DSC_1103

Når stegetiden er tæt på gået, tilsætter du fløde. Fløde er, men det ved du jo godt, en ekstrem god smagsgiver. Den afrunder smagen og giver en lyst til mere. Det kan være svært at undvære fløde i denne ret, men vil du reducere på kalorierne, så kan du fint nøjes med Milda Creme Fine.

Servér retten med ris eller kartoffelmos. Jeg valgte kartoffelmos. Når du flotter dig med lækkert kød og flødesauce, så skulle du da næsten lave kartoffelmosen selv?  2 kilo kartofler koges til mos og røres med 25 gram smør og 2 dl mælk. Kan du ikke lige overskue at bakse med det, så smager ris nu også godt til til Bøf Stroganoff.

Som du kan se, spiste vi også bønnesalat til Stroganoffen. Bønnesalat til oksekødsrettter?…..Det er bare et perfekt match!DSC_1122

Vi havde bønnesalat til overs fra nytårsmenuen. Denne Stroganoff blev, helt usædvanligt, lavet 1. januar hvor alle andre havde tømmermænd. Jeg var frisk og lavede simremad. Derfor kunne vi spise bønnesalats-nytårsrester til. Perfekt! Som du kan læse, er jeg temmeligt meget bagud med indlæg, men jeg arbejder mig støt og roligt igennem. Pludselig en dag når vi til juleanden! Håber at nå det inden næste jul… 😉

God fornøjelse med din Bøf Stroganoff. Det er så let, at jeg vil sige, at det næsten ikke kan gå galt. Hvis du går på kompromis med stegetiden, vil du kunne opleve at kødet bliver for sejt og slet ikke mørt og lækkert. Selvfølgelig betyder kødets kvalitet også noget, men som sagt, fik min klump fik 4 timer, og kødet var ikke himmelråbende (dyr) kvalitet.

Skal gæsterne komme til aften, skal du starte ved middagstid med retten. Det er faktisk også fint at have god tid med gæsterne, imens maden laver sig selv. Skål! Et godt glas rødvin passer fint til den Stroganoff -)DSC_1128

Mere inspiration

32 Kommentarer

  1. Jan 12. april 2017 af 16:37- Svar

    Hej

    Bliver løg og champignon ikke noget udkogte af at få 4 timer+ i gryden/stegesoen med kødet? Bør jeg tage dem fra efter det hele er svitset og så lade kødet få lang tid alene?

    Mvh
    Jan

    • Gitte Hansen 12. april 2017 af 20:50- Svar

      Hej Jan
      Næh det synes jeg ikke? Har faktisk altid tænkt over det? Du kan sagtens tage det fra, men jeg tænker at løgene især jo er med til at give smag til kødet også?
      Jeg har aldrig skænket det en tanke og synes retten smager ganske glimrende – men som sagt så tror jeg ikke at retten vil tage skade af at du fisker løg/champignon op.
      Rigtig god fornøjelse med retten – håber den vil smage dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Jan 13. april 2017 af 21:35- Svar

        Super, tak for dit svar. Det blev rigtigt fint i stegesoen – 3 timer (med løg og champignon).

        Mvh
        Jan

        • Gitte Hansen 13. april 2017 af 23:15- Svar

          Hej Jan
          Det glæder mig at maden smagte dig/jer. Tusind tak for din tilbagemelding og god påskeferie til dig 🙂
          Mange hilsner
          Gitte

  2. Lone 2. april 2017 af 11:49- Svar

    Jeg har lige koebt en stegeso og glaeder mig til at proeve dine opskrifter😀

    • Gitte Hansen 2. april 2017 af 21:36- Svar

      Hejsa Lone

      Rigtig god fornøjelse til dig – du bliver superglad for den er jeg sikker på. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Lene Jensen 5. januar 2017 af 11:58- Svar

    Skal lave din ret lørdag, men er i tvivl om sennep, er det collmans du bruger, eller hvilke?
    Bedste hilsener
    Lene

    • Gitte Hansen 5. januar 2017 af 20:22- Svar

      Hej Lene
      Jeg bruger ikke kun et bestemt mærke, men er mest vild med Dijonsennep – god smag og ikke for stærkt. Sød sennep kan også fint bruges 🙂
      Rigtig god fornøjelse med retten
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Pernille A. Jensen 18. oktober 2016 af 09:18- Svar

    Hej Gitte.

    Det ser så lækkert ud! Jeg har inviteret 4 veninder til ‘Forkæl dig selv’ aften hjemme hos mig fredag, for at hygge i det mørke efterårsvejr. Har tænkt at vi skal have simremad og nu er valget faldet på din opskrift.
    Jeg er ikke så glad for kartoffelmos – og egentlig heller ikke det skrælleri det kræver 😉 Så jeg serverer ris og bønnesalat til. Men men men, hvilken slags vil du anbefale. Jeg plejer at spise vilde ris, men tænker at sådan en simreret kalder på noget mere fast, f.eks. jasminris eller basmati. Har du nogen forslag?

    De bedste hilsner
    Pernille

    • Gitte Hansen 18. oktober 2016 af 21:03- Svar

      Hej Pernille
      Tak for din hilsen og dejligt du har lyst til at prøve retten af på fredag. Jeg tror du bliver populær hos veninderne 🙂
      Jeg er heller ikke storfan af kartoffelmos, selvom det ville passe glimrende til.
      Jeg har lavet retten både med hvide og brune øko.ris og begge dele smager rigtigt godt. Måske du har ret i, at basmati ris vil gøre det godt her? Tror også bønnesalat til er en rigtig god ide. Bønner passer rigtigt godt til oksekød synes jeg 🙂
      Jeg håber du vil få en rigtig hyggelig aften med veninderne. Rigtig god fornøjelse med køkkentjansen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Esben 20. maj 2016 af 15:38- Svar

    Jeg fulgte din opskrift, og retten blev ganske enkelt exceptionel.
    Pragtfuld efter 5 timer-så kunne jeg ikke vente længere. 🙂
    MEN, du burde skamme dig! Hvordan kan du få dig selv til at bruge pulver til kartoffelmosen? Hvor hæsligt, specielt når man tænker på, hvor meget simretid der skal til for at gøre denne stroganoff så lækker.

    • Gitte Hansen 20. maj 2016 af 20:22- Svar

      Hej Esben
      Først slettede jeg din kommentar. Det er simpelthen ikke god stil at skrive til nogen at de burde skamme sig. Du burde skamme dig 😉
      Jeg føler ikke jeg behøver stå skoleret overfor dig eller nogen i forhold til hvilke ingredienser eller råvarer jeg bruger i mine retter. Til gengæld lægger jeg op til at der er frie muligheder i eget køkken – har man tid og energi er det det ypperste at lave sin kartoffelmos fra bunden. Giver dig helt ret, det er det allerbedste. Sådan fungerer det bare ikke altid i mit køkken, that’s life. Tjansen som kartoffelskræller er ledig i mit køkken 🙂
      Dejligt maden smagte dig Esben
      Med venlig hilsen
      Gitte

  6. Henriette 11. marts 2015 af 10:23- Svar

    Hej Gitte!
    Jeg er lidt i tvivl ang. simre tiden? Hvad skal kogepladen stå på? Skal den stå på det laveste, eller lidt over?
    Vh. Henriette 😉

    • Gitte Hansen 11. marts 2015 af 13:04- Svar

      Hej Henriette
      Efter retten har kogt op ville jeg sætte kogepladen på svag/middel-varme 3-4 stykker (hvis knappen går op til 12)
      God fornøjelse med retten
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Erik 8. marts 2015 af 18:32- Svar

    Har lavet bøf stroganoff i dag, og nu er det spist, mums det var godt. Købte klumpen, og fik en rigtig god en fra slagteren.

    Sovsen ja mums det var godt

    • Gitte Hansen 8. marts 2015 af 20:28- Svar

      Hej Erik
      Det glæder mig rigtigt meget. Dejligt du fik lavet en lækker Bøf stroganoff 🙂
      Tusind tak for din tilbagemelding
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Mai-Lill 1. januar 2015 af 12:40- Svar

    Den aller første ret i min nyindkøbte rømertopft (købt på tilbud til 80,- kr!) har jeg besluttet skal være fredags bøf stroganof. Så tusind tak for tipsene 🙂
    Jeg fryser altid rester af piskefløde ned i isterningsposer, så jeg har altid fløde at tilsætte til en sovs eller gryderet, men det er nok ikke så heldigt at putte frossen fløde i en varm stegeso 🙂 Godt nytår derude!

    • Gitte Hansen 1. januar 2015 af 15:43- Svar

      Hejsa
      Sikke et kup du har gjort. Wow. Din stroganoff skal nok blive rigtig god og put gerne fløden ved fra starten.
      God fornøjelse med din stegeso og godt nytår
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Kjeld 16. december 2014 af 22:12- Svar

    Hej.
    Prøv at lave den efter John Prices opskrift.
    Det tager ikke lang tid hvis man bruger oksemørbrad. Kødet er stadig rosa, når man sætter tænderne i det.
    Kan serveres med løse ris, hvis der ikke er tid til mos.
    Det smager fantastisk og et noget helt andet end en simreret.
    Bon appetit.

    • Gitte Hansen 17. december 2014 af 19:35- Svar

      Tusind tak for det tip. Den opskrift vil jeg tjekke ud 🙂 Med venlig hilsen Gitte

  10. Palle H 26. april 2014 af 10:53- Svar

    Jeg brugte sådan en halvflydende. Fond Du Chef hedder de vist.
    Så er det bare at ploppe den i 🙂 så smelter den, og steger så fint 🙂
    Normalt har jeg fond, frosset ned i 2,5 dl poser. Det er passende til en portion sovs, her i hytten. Men det er ret sjældent, jeg har oksekød /-ben at koge på.
    Der er det perfekt at have lidt langtidsholdbart i skuffen. Pas på med de tørre terninger, det er primært salt…

    Vi var heldige i Coop, at finde en vogn, fyldt med deres egen (Coop) flydende fond. 5,- flasken (!!) 8mdr tilbage på holdbarheden. Normalt ligger de vel på +30,-
    De er gode at have, når man skal smage sovs, gryderet eller kødsovs til.
    Eller i couscous, eller i kogevandet til ris og pasta.
    Det lyder næsten som en reklame, det er det ikke… Jeg er møbel-montør 😉
    Men det højner altså kvaliteten af maden, også i hverdagen, at man bruger nogle gode råvarer.
    Og tro mig… Hvis man har brugt 1/2 dag på at koge fond, kølet den ned, skrabet fedtet væk, kogt ind til 1/3 eller mindre, siet og hældt i små poser og så på frys. 1 1/2 dag på det, så har man lidt flere følelser med i maden, når man bruger det…

    Det blev en længere smøre, men nu var jeg lige så godt igang 😀
    Summa-summarum: Hold Jer fra de tørre terninger, det andet er også meget lettere at bruge…

    • Gitte Hansen 27. april 2014 af 21:20- Svar

      Hej Palle
      Tusind tak for dine fond-fifs. Jeg har godt set de små fond-flasker, men af en eller anden grund har jeg aldrig prøvet at købe dem, men det vil jeg da bestemt gøre nu. Du har ret i, at der er flere følelser med, når fonen er kogt ind over tid i eget køkken, end når en bouillonterning bare åbnes.
      Det er så sjældent jeg har ben at koge fond på, men har jeg så bliver al fond også gemt, til suppe eller som fond der fryses. Du har bestemt inspireret mig med dine fifs med fond du chef, jeg ser lige om jeg kan falde over en tilbudsvogn et sted, ellers må det blive fuld pris, og mon ikke det går også 😉
      Tak skal du have for alle dine gode råd – lyder som om du har hjertet på rette sted i dit køkken 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Mariane 25. april 2014 af 19:55- Svar

    Ser lækkert ud og skal prøves på søndag til fødselsdag. Men muligvis spørger jeg dumt nu, men skal oksebouillonterningernevsteges med uden at være opløst eller hvad mener du lige der??

    • Gitte Hansen 25. april 2014 af 20:28- Svar

      Hej Mariane

      Jeg kan godt forstå du spørger. Altså jeg gør altid det at jeg svitser bouillonterningerne med først, moser den lidt ud, og så tilsætter væde efterfølgende, men man kan jo gøre begge dele, udfaldet bliver det samme. Jeg synes bare det er nemmere end at stå med en skål med kogende bouillon, mere opvask etc. Derfor. Rigtig god fornøjelse med din stroganoff, jeg er sikker på den bliver en succes.
      Mange hilsner
      Gitte

  12. Palle H 5. april 2014 af 08:15- Svar

    Det blev naturligvis super lækkert 🙂
    På trods af, at fløden var blevet for gammel, og self ikke blev hældt i…
    Lidt mælk og en lille jævning, så sad den lige i skabet. Fløde er dog klart at foretrække…

    Og ja, det blev bestemt værdsat! Køkkenet duftende af stroganoff, risen stod og hvilede, et glas god rødvin stående klar og bordet dækket med levende lys 😛
    Man kan jo lige så godt gå all in…

    • Gitte Hansen 6. april 2014 af 21:25- Svar

      Hej Palle

      Så lækkert og sikke da du forkæler din kone. Skøn velkomst at få. Øv at fløden måtte kasseres, ja fløde er bare det sidste prik over i’et.
      Håber du/I har haft en rigtig god weekend. Jeg kan forestille mig at den har budt på rigtigt lækkert mad. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  13. Palle H 4. april 2014 af 17:40- Svar

    Nu er jeg lidt spændt; vi havde en pk skært okse (stroganoff) i fryseren.
    Erhvervet i Fakta (køb smart, brug snart) det køber vi tit, og så ryger det på frys.

    4 timers simre-tid er meget på en fredag, når jobbet skal passes.
    Så… vi havde tilrettet madplanen således, at torsdag = nem mad, + lave simremad. Sat over kl 17, taget af kl 21, sat på køl kl 22…
    (Er det bare mig, eller er gryderetter bare en tand bedre dagen efter)? 😉

    Nu er jeg så startet på en stille og rolig opvarmning, (fruen er hjemme kl 18 eller 19, vides ikke pt. Hun står i butik den stakkel) kl er nu 1730.
    En ekstra times simren, skader jo nok ikke. Når risen sættes over, skal ialt have 22 min, tilsættes fløden…

    Det er såmænd bare et lille hint til dem, der som os, kan lide simremad på hverdage…
    Planlægning er kodeordet…

    Skal nok melde ind, om en nat på køl duer, mht mørheden. Meeeen… ;-D

    • Gitte Hansen 4. april 2014 af 19:20- Svar

      Hej Palle
      Dejligt du skriver og dejligt du prøver at tænke løsninger ud i en travl hverdag. Det må da blive en drøm for din kone at komme træt hjem fra arbejde en sen fredag og så tryller du lige den lækreste Stroganoff. Jeg er sikker på den bliver en succes. Nogen gange bliver gryderetter faktisk meget bedre dagen efter, så tror der bliver gevinst i madlotteriet hos jer i dag.
      Godt du skriver dette tip. Det kan hjælpe mange af os hverdagstravle.
      Spændt på at høre om maden smager jer.
      Rigtig god weekend 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  14. Mette 21. februar 2014 af 13:25- Svar

    Hej Gitte
    Jeg faldt over din opskrift og den må jeg bare prøve. Vil gerne indvide min stegeso men kan ikke lige finde ud af hvor mange grader ovnen skal være. Jeg har fundet andre opskrifter hvor de siger 220 grader men kun 45 min tilberedning. Ville gernelangtidssimre det. Så har du et bud på graderne? Det er en metal stegeso ikke ler!
    Hilsen Mette

    • Gitte Hansen 21. februar 2014 af 23:21- Svar

      Hej Mette
      Jeg tilbereder næsten altid v. 175 grader varmluft i 2-3 timer. En metalso ved jeg ikke hvad er, og ved derfor heller ikke om der er forskel?

      Jeg vil sige to timer.
      Rigtig god fornøjelse og held og lykke med køkkenprojekterne fortsat.
      Mange hilsner
      Gitte

  15. Lisbeth Novak 11. januar 2014 af 11:00- Svar

    Den bønne salat ser ualmindelig lækker ud !!!!! Kan man få opskriften ?

Læg en kommentar