Mørbradgryde i Römertopf med fløde, løg, peberfrugt og flødeost

DSC_3779

 Ikke en weekend uden en Römertopf-menu! 🙂

En selvpåfunden-én. Igen. Det er ret sjældent jeg bruger en opskrift. Bliver faktisk ALTID irriteret når jeg skal bruge en opskrift. Føler mig fastlåst og tvunget.

I dag styrede jeg løbet selv. Jeg tænkte kreativt med det der lige var i mit køleskab. Sådan laver jeg allerhelst og alleroftest mad. I dag var der en mørbrad, en flødeost naturel der skulle bruges, løg, en slatten peberfrugt og fløde.

Effekt stop madspild og retten blev så lækker!

DSC_3762

Det blev til en mørbradgryde. Som et eksperiment stoppede jeg mørbradgryden i Römertopfen. Jeg havde fuld gang i weekendrengøringen, og ville egentlig helst at maden lavede sig selv. I Römertopfen kan en ret sagtens simre i et par timer. Perfekt. Så var der frie hænder til rengøring imens.

Der er også god plads i Römertopfen til både kød og grønt og der var brug for plads, til denne ret. Retten vil også kunne laves i en dyb pande eller en stegegryde tænker jeg.

Opskrift på mørbrad i Römertopf med løg, peberfrugt, champignon, fløde og flødeost. 

DSC_3786

Du skal bruge: 

1 afpudset mørbrad

3 hakkede løg

2 glas champignon eller 1 bakke friske

1 rød peberfrugt.

Lidt smør

1 svinebouillonterning

1 Flødeost naturel (hvis du har?)

2½ dl. madlavningsfløde

2½ dl. vand.

Lidt kulør.

Du kunne også have tilsat små cocktailtomater (øv det glemte jeg. Det ville ellers have smagt godt tror jeg).

DSC_3776

Fremgangsmåde: 

Afpuds svinemørbraden. Skær den i skiver og vend stykkerne i mel. Krydr godt.

DSC_3752

DSC_3751Steg mørbraden i smør på en pande. 
DSC_3754Snit imens løg, peberfrugt og champignon og læg det i bunden af Römertopfen sammen med vandet fra champignonglassene. Gem halvdelen af løgene og 1 glas champignon. Bruger du friske champignon, så tilsæt 3-4 dl. ekstra vand. Husk at sætte din Römertopf i blød i vand en halv time før brug (fyld begge halvdele op med vand). 
DSC_3760 Læg de stegte mørbradbøffer ovenpå. Gem panden.DSC_3761..og så fandt jeg sådan en ost i køleskabet, der faktisk havde overskredet sidste holdbarhedsdato. Jeg prøvesmagte den og den var helt fin. Den måtte være god at bruge i mørbradgryden tænkte jeg? God for konsistensen og som smagsafrunder?

Selvfølgelig kan osten undværes, men har du en rest flødeost, der trænger til at blive brugt, så stop den gerne i gryderetter, supper eller kødsauce. Giver den lækreste smag og afrunder retten som var det fløde. (ja jeg ved det. Jeg brugte alligevel også fløde idag, men det ER vel kun lørdag en gang om ugen) 😉
DSC_3764

Jeg lagde flødeosten i klatter ovenpå mørbradbøfferne. DSC_3767 Resten af løgene og det sidste glas champignon steger du på panden i resten af stegeskyen fra mørbradbøfferne. Steg også din bouillonterning med heri.

Jeg deler grøntsagerne lidt op og lægger de rå i bunden af fadet, så mørbradbøfferne har noget at ligge på og så fadet ikke bliver for varmt. Det ville det blive, hvis både fløde- og løgblanding blev hældt i, i opvarmet tilstand. Römertopfen kan ikke så godt klare store temperaturforskelle.

Hæld den færdigstegte løgblanding ovenpå bøfferne. DSC_3770Kog panden af med en bøtte cremefine eller almindeligt fløde. Fyld flasken op med rent vand og tilsæt også det. 
DSC_3773

Tilsæt lidt kulør og mørk saucejævner (eller jævn med almindeligt maizenamel)DSC_3774 DSC_3775

Hæld flødeblandingen i Römertopfen (den må ikke være for varm).
DSC_3777

Nu er fadet klar til ovn. Låget på og 175 grader varmluft i et par timer.

Sådan ser en boblende mørbradgryde ud og NØJ hvor smagte den bare godt.

Ifølge datteren strøg den lige ind på top 10 over familiens favoritter!

Saucen blev ret fast. Måske du lige skal tilsætte lidt ekstra vand?DSC_3779Rør lidt rundt i retten før den serveres. Drys gerne lidt salt og peber på inden servering. 
DSC_3785Vi spiste mørbradgryden til stegte kartofler (kartoflerne havde stegt i ovnen sammen med mørbradgryden i en times tid) og stegte majs (et fad majs med smørklatter og salt på)

Et lækkert weekendmåltid! ….og der BLEV gjort rent imens! 🙂

Bon appetit. Römertopfen kom-så-og-sejrede…….IGEN! 🙂


DSC_3791

Mere inspiration

8 Kommentarer

 1. Karina Mosegaard 7. februar 2017 af 15:41- Svar

  Hej Gitte,
  Tror du at denne ret kan laves dagen før ( om aftenen) og så komme i ovnen dagen efter ?
  Mvh KArina

  • Gitte Hansen 7. februar 2017 af 19:08- Svar

   Sagtens – det vil være en rigtig god ide. Den vil jo fylde meget i køleskabet, når den skal køles ned, men måske den kan opbevares i det fri her i februar? Lige nu er der jo køleskabstemperaturer udenfor 🙂
   Rigtig god fornøjelse med retten
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Diana Jensen 15. januar 2017 af 18:36- Svar

  Hej Gitte
  Tak for endnu en mega lækker ret. Er også på min liste over favoritter. Dog skilte min meget, hvilket gjorde det ikke så så lækkert ud 🙁 Er det pga. flødeosten?
  Også tak for den gode inspiration til stegesoen. Er begyndt at bruge den rigtig meget 🙂
  Mvh. Diana

  • Gitte Hansen 15. januar 2017 af 20:09- Svar

   Hej Diana
   Ej hvor er det dejligt at høre, at du er blevet vild med at bruge din stegeso. Dejligt at du kan finde inspiration i opskrifterne.Dejligt også at maden smagte dig/jer. Ja hvorfor mon saucen skilte? Det skal jeg ikke kunne sige. Det gjorde min ikke? Meget mystisk. Jeg kan desværre ikke give dig svar, desværre. Jeg synes det sker jævnligt, hvorfor ved jeg ikke.
   Tak fordi du mindede mig om opskriften – den ret skal da vist også snart på menuen herhjemme igen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Lærke Pedersen 4. oktober 2016 af 01:49- Svar

  Hej Gitte
  Hvilken størrelse Römertopf bruger du? Jeg har en 2,5 liters (står den er til 4 pers.) som skal prøvekøres for første gang og jeg tænker på om jeg skal lave opskriften her mindre eller den passer til den størrelse?
  Mvh Lærke

  • Gitte Hansen 4. oktober 2016 af 19:56- Svar

   Hej Lærke
   Jeg har både en stor og en lille Römertopf. Denne portion vil fint kunne være i din Römertopf. Sæt for en sikkerheds skyld en bageplade beklædt med bagepapir nedenunder Römertopfen, hvis nu noget fyld skulle boble ud. Jeg tror det ikke. Du vil blive SÅ glad for din stegeso tænker jeg. Rigtig god fornøjelse med den 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 4. A+K 14. april 2013 af 10:45- Svar

  Hvor ser det bare godt ud – lidt vinteragtigt mad er stadig på sin plads 😀

  – Anne

  • Gitte Hansen 14. april 2013 af 11:34- Svar

   Tak Anne. Ja vinteren trækker ud! Øv men nu er solen begyndt at titte frem, heldigvis 🙂

   Römertopfen er også god på sommerårstider synes jeg. Jeg fylder tit min Römertopf inden vi tager i skoven, til stranden eller i haven og så er der mad når vi kommer hjem. Det er intet mindre end fantastisk.
   Jeg er SÅ glad for min Römertopf, hvis du ikke allerede har én, anbefaler jeg at du straks sætter den på din ønskeliste 🙂

   Tak for din søde hilsen
   Mange hilsen
   Gitte

Læg en kommentar