Mørbradgryde i stegeso. Uhm i dag får du opskriften på lækker mørbrad i Römertopf.
Sikke en fantastisk ret vi lavede i weekenden. Den populære mørbradgryde tilberedt som langtidsstegt svinemørbrad i stegesoen.
Nøj det smagte godt! Mørbradbøffer i ovnen kan anbefales! 🙂
I øjeblikket har vi næsten Römertopfen i brug alle weekender. Perfekt weekendmad, der passer sig selv.
Retten kan også sagtens laves med anden type kød – svinekoteletter, kyllingebrystfiletter, kalkunbryst i skiver? Bare spring på.
Dagens opskrift blev endnu en selvpåfunden-én. Igen. Det er ret sjældent jeg bruger en opskrift.
Faktisk synes jeg det sjove ligger i at kreere mad fra bunden. Jeg elsker at udvikle nye retter, med basis af hvad jeg har i mine køkkenskabe, køleskab og grøntsagsskuffer.
Jeg lader mig ofte inspirere undervejs med nye og skæve påhit efter det forhåndenværende søms princip.Denne opskrift blev også udviklet efter hvad der lige var i mit køleskab.
I dag var der en svinemørbrad, en flødeost naturel der skulle bruges, løg, en runken peberfrugt og fløde. Voila!
Måske der er noget helt andet i dit køleskab?
Brug bare opskriften nedenfor som inspiration eller følg den helt – du bestemmer 🙂
For mig var det effektiv stop madspild og retten blev så lækker! Det blev til en skøn mørbradgryde med den lækreste flødesovs.Sikke et dejligt et eksperiment, at jeg prøvede at lave mørbradgryden i Römertopfen.
Jeg var i fuld gang med weekendrengøringen, så det var perfekt med aftensmad, der kunne passe sig selv et par i ovnen imens.
I Römertopfen kan en ret sagtens simre i et par timer eller mere. Perfekt. Så var der frie hænder til f.eks. rengøring.
Ingen undskyldninger for at slippe.
Der var god plads i stegesoen til både kød, peberfrugt og flødesovs.
Fortvivl ej, hvis du ikke har en Römertopf. Du kan sagtens også bruge en anden type stegeso. eller du kan bruge en stegegryde/støbejernsgryde, som du sætter i ovnen.
Retten kan selvfølgelig også sagtens laves i gryde eller sautérpande på komfuret, som en helt “normal” mørbradgryde.
Mørbradgryden kan sagtens også tilberedes en slow cooker? Skønt at lave gode simreretter i denne nemlig.
Læs mere om en slow cooker og få lækre opskrifter her:
Opskriften på dagens mørbradgryde er rigtig nem og du får den lige her:
Mørbradgryde i stegeso – få en lækker opskrift på mørbrad i Römertopf med flødesovs
Ingredienser
- 1-2 svinemørbrad - afpudset svinekoteletter eller kyllinge- eller kalkunkød kan bruges i stedet.
- 3 hakkede løg i tern
- 250 gram champignon eller 2 glas
- 1 rød eller gul peberfrugt skåret i tern. Kan udelades eller erstattes med rødløg
- 3-4 spsk mel
- Lidt smør til stegning
- Salt/peber
- 200 gram flødeost naturel kan udelades eller erstattes med 2-2½ dl fløde ekstra
- 2½ dl. fløde evt. kaffe- eller madlavningsfløde
- 5 dl. vand - kogende
- 1-2 svinebouillonterninger
- Jævning
- Lidt kulør.
- Evt. 125 bacon klippet i mindre stykker
Sådan gør du
- Lad Römertopfen trække i vand i minimum 15 minutter. Fyld den ene del og sænk den anden del ned oveni og fyld også den.
- Afpuds svinemørbraden. Skær den i skiver og vend stykkerne i mel. Krydr godt med salt og peber
- Steg mørbraden i smør på en pande.
- Snit løg, peberfrugt og champignon og læg halvdelen af grøntsagerne i Römertopfen.
- Læg de stegte mørbradbøffer ovenpå. Gem pandens stegesky.
- Fordel flødeosten i klatter ovenpå mørbradbøfferne (flødeosten kan udelades)
- Steg resten af løg, peberfrugt og champignonblandingen i pandeskyen sammen med evt. bacon. Tilsæt evt. lidt ekstra smør
- Fordel resten af den færdigstegte løgblanding ovenpå bøfferne.
- Kog panden af med vand, fløde og bouillonterning. Har I brug for meget sovs, så tilsæt evt. 2½ dl. vand ekstra
- Tilsæt lidt kulør og jævning. Smag den til med salt og peber. Lad pandesovsen køle lidt af, før du hælder den ned i fadet (hvis den er for varm, kan Römertopfen sprænge)
- Sæt stegesoen i en kold ovn og tilbered retten v. 175 grader varmluft i ca. 2 timer (200 grader alm. ovn). Du kan tilberede over længere tid, f.eks. 3 timer v. 150 grader varmluft eller 4 timer v. 125 grader, 5 timer v. 100 grader varmluft.
- Rør evt. lidt rundt i retten før den serveres. Drys gerne lidt salt og peber på inden servering.
- Serveres med ris eller råstegte kartofler
Noter
Du kan tilberede over længere tid, f.eks. 3 timer v. 150 grader varmluft eller 4 timer v. 125 grader, 5 timer v. 100 grader varmluft.
En lækker gryderet med svinemørbrad og flødesovs i ovn – nem ret i Römertopf
Halløj en lækker gryderet! Vi har prøvet den både med ris og med råstegte kartofler til. Uhm en lækkerbisken.
Opskriften på de lækre kartofler kan du finde her:
Det smarte er, at kartoflerne sagtens kan stege i ovnen sammen med mørbradgryden. Win win 🙂
Skønne mørbradbøffer i fad. Men hvorfor nu tilberede mørbradgryden i ovnen?
Det smarte er, at retten nærmest tilbereder sig selv imens du har hænderne frie til andre gøremål. Smart også hvis I f.eks. får gæster eller er på skovtur?
Du kan sagtens forlænge stegetiden yderligere på retten, så den kan tilberedes over helt op til 4-5 timer. Følg bare anvisningerne i opskriften.
Fordelen er også at kødet bliver super mørt og at du ikke skal stresse over, om noget brænder på eller bobler ud over komfuret 🙂
Brug 1 eller gerne 2 svinemørbrad til retten. Det afhænger lidt af om det kun er voksne der spiser med.
I min familie på 4, med 2 store teenagere, kunne vi godt nøjes med 1 svinemørbrad, men hvis retten skal serveres for 6-8 personer, så brug gerne 2.
Brug evt. lidt ekstra vand/fløde til sovsen, hvis I er mange omkring middagsbordet.
Rester smager skønt dagen efter, så rester er også populære. Lav gerne en stor portion og kan I ikke spise op, kan resten fryses.
Jeg fandt en flødeost i køleskabet, der var tæt på sidste holdbarhedsdato.
Den var så fin at bruge i mørbradgryden. Du behøver ikke tilsætte en sådan, hvis du ikke lige har én, den kan sagtens udelades eller erstattes med lidt ekstra fløde.
Har du en rest flødeost, der trænger til at blive brugt, så stop den gerne i gryderetter, supper eller kødsovs.
Det giver nemlig den lækreste smag og afrunder retten somt fløde. Bare lige et tip til dig 🙂
Jeg delte grøntsagerne op og lagde de rå i bunden af fadet, så mørbradbøfferne havde noget at ligge på. Det køler også fadet.
Når resten af grøntsagerne, kødet og pandesovsen tilsættes, er det også vigtigt at det ikke er for varmt. Römertopfen kan nemlig ikke klare pludselige temperaturskift.
Du kan bruge piskefløde, kaffefløde eller cremefine til retten. Du er selv herre over kalorieindholdet i retten. Du kan derfor også sagtens tilsætte bacon, men det kan også fint udelades.
Sådan ser en boblende mørbradgryde ud og NØJ hvor smagte den bare godt. En kæmpe succes!
Ifølge Amanda – min datter – strøg retten direkte ind på top 10 over familiens favoritter!
Vi spiste mørbradgryden til råstegte kartofler og smørstegte majs (et fad majs med smørklatter og salt på). Sikke en fornem menu.
Et lækkert weekendmåltid! ….og der BLEV gjort rent imens! Juhuu 🙂
Bon appetit. Römertopfen kom-så-og-sejrede…….IGEN! 🙂
Hej Gitte
Kan man bruge oksemørbrad i denne opskrift – du nævner det ikke? Og vil du i så fald lave den på samme måde? Jeg er ude efter at lave den i stegeso, men er ikke så vild med svinekød!
Venlig hilsen
Nanna
Bliver kødet virkelig ikke tørt? Synes det er lang tid i ovnen, ved høj temperatur!
Hej og tak for alle dine gode opskrifter jeg bruger altid gryde men vi skal være 10 personer og jeg har en stor stegeso så jeg prøver den hvad med pølserne dem skal jeg vel ikke komme i før til sidst jeg bruger altid pølser og jeg laver den sorte gryde det er jo det samme uden ost ved godt der mangler punktum og komager håber du kan læse det
Kan man bruge en alm stegeso? (Glaseret tingest med låg til ovn)
Hej Gitte,
Tror du at denne ret kan laves dagen før ( om aftenen) og så komme i ovnen dagen efter ?
Mvh KArina
Hej Gitte
Tak for endnu en mega lækker ret. Er også på min liste over favoritter. Dog skilte min meget, hvilket gjorde det ikke så så lækkert ud 🙁 Er det pga. flødeosten?
Også tak for den gode inspiration til stegesoen. Er begyndt at bruge den rigtig meget 🙂
Mvh. Diana
Hej Gitte
Hvilken størrelse Römertopf bruger du? Jeg har en 2,5 liters (står den er til 4 pers.) som skal prøvekøres for første gang og jeg tænker på om jeg skal lave opskriften her mindre eller den passer til den størrelse?
Mvh Lærke
Hvor ser det bare godt ud – lidt vinteragtigt mad er stadig på sin plads 😀
– Anne