Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce

I min mands familie huserer der en ret. “Koteletter i rød sauce”.

Bringer lige en advarsel : Det er en FANTASTISK lækker men fedtholdig ret!

Retten er i den grad en favoritret herhjemme og kort fortalt inkluderer den disse få og enkle ingredienser:

Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce

Møre koteletter i Rømertopf - koteletter i rød flødesauce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Møre koteletter i Rømertopf - koteletter i rød flødesauce
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 8-12 pers.
Det skal du bruge:
  • 12-14 nakkekoteletter (skåret af en hel nakkefilet. Svinekoteletter kan også bruges)
  • en håndfuld frisk persille (en potte) eller 3-4 spsk frysetørret
  • 2½ dl. fløde
  • 2½ dl mælk
  • 6 løg evt. også forårsløg
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat
  • 1 middelstor flaske ketchup gerne ca. 500 ml
  • 2 spsk paprika, salt og peber
Sådan gør du:
  1. Stil din Römertopf i blød i vand. Den skal suge vand i 30 minutter. Fyld den underste del og sænk den anden del ned oveni. Brug køkkenvasken.
  2. Skær en hel nakkefilet til koteletter (det er langt det billigste at købe en hel nakkefilet).
  3. Kødet krydres rigeligt med salt peber og paprika.
  4. Koteletterne steges herefter på en pande (ikke i særligt meget fedtstof. Koteletterneer rigeligt fede i sig selv).
  5. Imens koteletterne steges, finthakkes 6 løg, forårsløg (hvis du har) og en potte persille.
  6. Løg og persille blandes i en skål med fløde, mælk, ketchup, tomatkoncentrat, salt, peber og paprika.
  7. Skyl ketchupflasken med vand og tilsæt også denne ketchup-rest.
  8. Når koteletterne er færdigstegte, koges panden af med lidt vand. Stegeskyen blandes i løg/persille/flødeblandingen. Alt skal med og stegekraftskyen er vigtig som smagsgiver.
  9. Den flydende blanding hældes i Römertopfen og koteletterne lægges i lag ovenpå. Stegesoen bliver godt fyldt. Dæk med folie, så risikerer du ikke at den gode sauce bobler ud, hvis dit låg ikke slutter helt tæt.
  10. Låget kommes på og fadet sættes i en kold ovn. Stegetid 2 timer v. 175 grader varmluft, eller 3 timer v. 150 grader varmluft, 4 timer v. 125 grader varmluft osv.

Vi plejer at lave retten i et ildfast fad, men jeg synes desværre at meget af den gode flødesauce plejer at fordampe undervejs.

“Aha” tænkte jeg….”Römertopf!”….Låg på stegesoen og minimal fordampning!. Genialt! Væden bliver i koteletterne som kan langtidsstege sig saftige og møre.

Det var en succes! Prøv det! En virkelig lækker og let ret.

Sundhedsværdien kan diskuteres, men hvis piskefløde erstattes med Milda 7% eller kaffefløde og mælk er det vist ikke helt så kriminelt endda.Hold øje efter nakkestege på tilbud, for retten bliver meget billigere, hvis du kan finde en billig steg, som du kan skære op til koteletter. Imens koteletterne steger og du hakker og snitter, stiller du din Römertopf i blød i vand. Den skal suge vand i 30 minutter, så den har godt med vand i sig, når retten senere skal dampstege. Vandet frigives og retten bliver mør og lækker. Måske har jeg en tendens til at fylde liiiidt for meget i fadet. Hm, hm. Ofte oplever jeg at fyldet bobler ud, så prøv om DU kan mestre begrænsningens kunst? 😉

Jeg har både en stor og en lille Römertopf og til denne ret, er er den store der skal i sving. Har du kun en lille, så skal du måske nøjes med kun at skære en lille steg op?Det er SMART med en Römertopf, for man kan jo tage på skovtur imens eller hygge sig ude i haven? Man kunne jo invitere gæster og få maden lavet, af sig selv, imens man hygger om og med dem?

Römertopf er en genial måde at lave mad på! Maden brænder ikke på men bliver mør og velsmagende. Det KAN ikke gå galt. En succes hver gang. Römertopf-mad er SÅ lækkert!

Kan du mon fornemme det her? Saftige bløde koteletter, lidt sprøde alligevel. Smør-møre. Du kan sagtens tage gebisset ud 😀

Dette er en af vores LIVRETTER!

Hm, hm. Man kan jo så næsten se hvor retten svømmer i fedt. Hvis du synes nakkefilet har lige lovligt meget fedt i sig, så brug gerne almindelige koteletter. I Römertopf bliver de også møre og lækre.

Har du ikke en Römertopf kan et almindeligt ildfast fad også bruges. Husk at tildække hele retten med folie i så fald. Du kan også langtidsstege i en støbejernsgryde med glaslåg. Det fungerer også fint.

Jeg har nu altså forelsket mig i min Römertopf. Fremover bliver familiens “Koteletter i rød sauce-livret” lavet i den. Basta! Vi spiste og spiste. Ja familien spiste næsten 1 kg kød på en dag. Ups. Sådan går det når koteletterne ikke er seje og tørre 🙂

Du kan eksperimentere med at tilsætte andre ingredienser. Jeg forsøgte med forårsløg denne gang. Det gik ganske fint. Måske kan du finde på noget andet at putte i? Jeg tænker at man sagtens vil kunne putte nogle gulerodstern i. Den søde gulerodssmag vil gå godt til fløde/paprika-smagen.?Vi serverede retten med kogte ris og mikrobølgeovns dampede majskolber. Halløj, sikke et lækkert måltid. Anbefalingen er nu hermed givet videre til dig 🙂

Mere inspiration

17 Kommentarer

  1. Birthe Ellegaard 24. september 2017 af 07:41- Svar

    Hej Gitte
    Efter inspiration fra dig 🙂 er jeg igang med at søge efter en Rømertopf, og jeg er godt klar over at det skal være en 5 liters da jeg har to teenage drenge på matriklen. Men nogen steder står der at den er uden glasur, og de fleste steder står der ikke noget om det. Hvad er bedst?

    Mange madglade hilsner

    Birthe

    • Gitte Hansen 24. september 2017 af 18:15- Svar

      Hej Birthe
      Tak for din hilsen 🙂
      Langt de fleste Römertopf fås uden glasur. Jeg har den store og den mindste begge uden glasur. Rødleret suger fugt fra vandet, som de skal sættes i blød i, inden tilberedning. Jeg tænker at dem med glasur ikke vil kunne afgive fugt på samme måde? Til gengæld vil de være betydeligt nemmere at rengøre. Kan kun sige at jeg er rigtigt glad for begge mine uden glasur. De kan fint vaskes op i opvaskemaskinen, det gør arbejdet noget nemmere 🙂
      Rigtig god fornøjelse til dig – du kan se frem til en masse lækre simreretter forude 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Maj 4. juni 2017 af 08:13- Svar

    Hej. Er der nogen der har prøvet at lægge risen i bunden af stegeboen, og i så fald med hvilket resultat? Jeg tænker om den drikker meget af skyen, bliver brændt el.?

    • Gitte Hansen 4. juni 2017 af 11:43- Svar

      Hej Maj
      Jeg har lidt svingende erfaringer med det. Risen har lidt en tendens til at klæbe på bunden/fast til siderne synes jeg? Ellers en rigtig god ide. Prøv da gerne og se hvordan det går 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Else Jakobsen 7. februar 2017 af 15:03- Svar

    Tak for dine dejlige opskrifter. Jeg har brugt dem flere gange og altid med held. Jeg har glemt at kommentere dem når jeg har lavet dem. Den sidste var koteletter i rømertopf. Den gjorde virkelig lykke for os og vore gæster. ” En ret for guder”. ???

    • Gitte Hansen 7. februar 2017 af 19:10- Svar

      Hej Else

      Juhuu – ej hvor det glæder mig. Det lyder da bare rigtigt skønt. Tusind tak for din søde tilbagemelding og dejligt du bruger løs af opskrifterne. Du skal være så velkommen da 🙂
      God fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Tine 28. januar 2017 af 18:19- Svar

    Den ret er jeg vokset op med hos min far, dog i en smule anden version ? Her er løg og forårsløg skiftet ud med majs og champignon, ellers er retten den samme ?

    • Gitte Hansen 28. januar 2017 af 21:09- Svar

      Hej Tine
      En rigtig lækker kotelet-ret, der jo heldigvis kan varieres i mange afskygninger. Dejligt retten bragte minder frem hos dig 🙂
      Tak for historien 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Aage Munch 11. december 2016 af 16:27- Svar

    Hej Gitte

    73 årig, der kun er startet med, at lave mad for få år siden, siger dig tusind tak for dine opskrifter. Nu er jeg blevet mesterkok blandt gutterne

    • Gitte Hansen 11. december 2016 af 20:37- Svar

      Hej Aage
      Ej hvor det glæder mig Aage. Tusind tak for din søde besked. Du kan tro, at netop sådan en hilsen fra dig luner mere end du aner. Det er lige netop derfor jeg synes det er så sjovt at blogge – at vide at der er søde modtagere som derude i den anden ende – mesterkokke som dig Aage.
      Rigtig god fornøjelse i dit køkken fortsat – og hils dine gutter fra mig. Må I have mange gode spisestunder sammen forude 🙂
      Mange venlige hilsner
      Gitte

  6. Mai-Britt 14. oktober 2014 af 16:58- Svar

    Jamen selvfølgelig car det hos dig jeg fandt opskriften

    • Gitte Hansen 14. oktober 2014 af 21:46- Svar

      Hej Mai-Britt
      Dejligt – at du igen fandt hvad du søgte. Du er ALTID velkommen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  7. […] i dag var familiens gode “koteletter i rød sauce”, i dagens anledning peppet op med en ½ liter piskefløde fra fryseren (til overs fra  julens […]

  8. Maria 29. august 2013 af 10:51- Svar

    Jeg vil bare gerne vide hvor meget ketchup der skal i. 🙂

    En lille flaske findes i mange forskellige størrelser…

    • Gitte Hansen 29. august 2013 af 22:51- Svar

      Hej Maria
      Tak for din hilsen. Den mindste flaske beauvais eller noget i den stil? Jeg vil tro at den jeg plejer at bruge vejer mellem 375-500 gram, men det kommer sig ikke så nøje om det er lidt mere eller mindre.
      Rigtig god fornøjelse med retten. Den er virkelig lækker
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Michael 11. januar 2013 af 17:53- Svar

    Hej
    Tak for en dejlig blog, som jeg (selvfølgelig) faldt over ved et rent tilfælde, da jeg sad og skulle planlægge fødeindtaget.
    Jeg er også kæmpefan af Römertopf’et mad, og bruger også “trickket” med at skære en nakkefilet i skiver. Et tip er at prøve at stege dem sammen med noget olie i karry på panden, og smide dem i topf’en sammen med fintsnittet hvidkål (og en masse andre grøntsager). Kål og karry kan SÅ godt lide hinanden. Jeg bruner i øvrigt kun kødet på panden – det er af gode grunde ikke nødvendigt at gennemstege det 🙂
    Til nytårsmiddagen lavede jeg en lammekølle, som fik 4-5 timer (det var en stor kølle). Det var en super-succes. Prøv også dét!
    Jeg tror, jeg skal prøve en culotte, som du skriver om, eller måske en cuvette.
    /Michael

    • Gitte Hansen 11. januar 2013 af 18:02- Svar

      Tusind tak Michael for din hilsen og din tilbagemelding og dine gode forslag til Nakkefilet og karrykål. Det var da en rigtig god ide at tilberede kål+kød retter i Römertopfen. Det vil jeg prøve en dag. Overvejer at tilberede et kalkunbryst i Römertopfen imorgen. Måske jeg kunne prøve det sammen med karry-kål??
      Hvad det ender med skal du nok høre mere om herinde 🙂
      Hyggeligt du har lyst til at kigge med og dejligt at høre om dine Römertopf-eksperimenter
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar