Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce

I min mands familie huserer der en ret. “Koteletter i rød sauce”.

Bringer lige en advarsel : Det er en FANTASTISK lækker men fedtholdig ret!

Retten er i den grad en favoritret herhjemme og kort fortalt inkluderer den disse få og enkle ingredienser:

Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce

Møre koteletter i Rømertopf - koteletter i rød flødesauce

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 8-12 pers.

Møre koteletter i Rømertopf - koteletter i rød flødesauce
Det skal du bruge:
  • 12-14 nakkekoteletter (skåret af en hel nakkefilet. Svinekoteletter kan også bruges)
  • en håndfuld frisk persille (en potte) eller 3-4 spsk frysetørret
  • 2½ dl. fløde
  • 2½ dl mælk
  • 6 løg evt. også forårsløg
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat
  • 1 middelstor flaske ketchup gerne ca. 500 ml
  • 2 spsk paprika, salt og peber
Sådan gør du:
  1. Stil din Römertopf i blød i vand. Den skal suge vand i 30 minutter. Fyld den underste del og sænk den anden del ned oveni. Brug køkkenvasken.
  2. Skær en hel nakkefilet til koteletter (det er langt det billigste at købe en hel nakkefilet).
  3. Kødet krydres rigeligt med salt peber og paprika.
  4. Koteletterne steges herefter på en pande (ikke i særligt meget fedtstof. Koteletterneer rigeligt fede i sig selv).
  5. Imens koteletterne steges, finthakkes 6 løg, forårsløg (hvis du har) og en potte persille.
  6. Løg og persille blandes i en skål med fløde, mælk, ketchup, tomatkoncentrat, salt, peber og paprika.
  7. Skyl ketchupflasken med vand og tilsæt også denne ketchup-rest.
  8. Når koteletterne er færdigstegte, koges panden af med lidt vand. Stegeskyen blandes i løg/persille/flødeblandingen. Alt skal med og stegekraftskyen er vigtig som smagsgiver.
  9. Den flydende blanding hældes i Römertopfen og koteletterne lægges i lag ovenpå. Stegesoen bliver godt fyldt. Dæk med folie, så risikerer du ikke at den gode sauce bobler ud, hvis dit låg ikke slutter helt tæt.
  10. Låget kommes på og fadet sættes i en kold ovn. Stegetid 2 timer v. 175 grader varmluft, eller 3 timer v. 150 grader varmluft, 4 timer v. 125 grader varmluft osv.

Vi plejer at lave retten i et ildfast fad, men jeg synes desværre at meget af den gode flødesauce plejer at fordampe undervejs.

“Aha” tænkte jeg….”Römertopf!”….Låg på stegesoen og minimal fordampning!. Genialt! Væden bliver i koteletterne som kan langtidsstege sig saftige og møre.

Det var en succes! Prøv det! En virkelig lækker og let ret.

Sundhedsværdien kan diskuteres, men hvis piskefløde erstattes med Milda 7% eller kaffefløde og mælk er det vist ikke helt så kriminelt endda.Hold øje efter nakkestege på tilbud, for retten bliver meget billigere, hvis du kan finde en billig steg, som du kan skære op til koteletter. Imens koteletterne steger og du hakker og snitter, stiller du din Römertopf i blød i vand. Den skal suge vand i 30 minutter, så den har godt med vand i sig, når retten senere skal dampstege. Vandet frigives og retten bliver mør og lækker. Måske har jeg en tendens til at fylde liiiidt for meget i fadet. Hm, hm. Ofte oplever jeg at fyldet bobler ud, så prøv om DU kan mestre begrænsningens kunst? 😉

Jeg har både en stor og en lille Römertopf og til denne ret, er er den store der skal i sving. Har du kun en lille, så skal du måske nøjes med kun at skære en lille steg op?Det er SMART med en Römertopf, for man kan jo tage på skovtur imens eller hygge sig ude i haven? Man kunne jo invitere gæster og få maden lavet, af sig selv, imens man hygger om og med dem?

Römertopf er en genial måde at lave mad på! Maden brænder ikke på men bliver mør og velsmagende. Det KAN ikke gå galt. En succes hver gang. Römertopf-mad er SÅ lækkert!

Kan du mon fornemme det her? Saftige bløde koteletter, lidt sprøde alligevel. Smør-møre. Du kan sagtens tage gebisset ud 😀

Dette er en af vores LIVRETTER!

Hm, hm. Man kan jo så næsten se hvor retten svømmer i fedt. Hvis du synes nakkefilet har lige lovligt meget fedt i sig, så brug gerne almindelige koteletter. I Römertopf bliver de også møre og lækre.

Har du ikke en Römertopf kan et almindeligt ildfast fad også bruges. Husk at tildække hele retten med folie i så fald. Du kan også langtidsstege i en støbejernsgryde med glaslåg. Det fungerer også fint.

Jeg har nu altså forelsket mig i min Römertopf. Fremover bliver familiens “Koteletter i rød sauce-livret” lavet i den. Basta! Vi spiste og spiste. Ja familien spiste næsten 1 kg kød på en dag. Ups. Sådan går det når koteletterne ikke er seje og tørre 🙂

Du kan eksperimentere med at tilsætte andre ingredienser. Jeg forsøgte med forårsløg denne gang. Det gik ganske fint. Måske kan du finde på noget andet at putte i? Jeg tænker at man sagtens vil kunne putte nogle gulerodstern i. Den søde gulerodssmag vil gå godt til fløde/paprika-smagen.?Vi serverede retten med kogte ris og mikrobølgeovns dampede majskolber. Halløj, sikke et lækkert måltid. Anbefalingen er nu hermed givet videre til dig 🙂

Mere inspiration

13 tanker om "Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce"

  1. Tak for dine dejlige opskrifter. Jeg har brugt dem flere gange og altid med held. Jeg har glemt at kommentere dem når jeg har lavet dem. Den sidste var koteletter i rømertopf. Den gjorde virkelig lykke for os og vore gæster. ” En ret for guder”. ???

    1. Hej Else

      Juhuu – ej hvor det glæder mig. Det lyder da bare rigtigt skønt. Tusind tak for din søde tilbagemelding og dejligt du bruger løs af opskrifterne. Du skal være så velkommen da 🙂
      God fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Den ret er jeg vokset op med hos min far, dog i en smule anden version ? Her er løg og forårsløg skiftet ud med majs og champignon, ellers er retten den samme ?

    1. Hej Tine
      En rigtig lækker kotelet-ret, der jo heldigvis kan varieres i mange afskygninger. Dejligt retten bragte minder frem hos dig 🙂
      Tak for historien 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Hej Gitte

    73 årig, der kun er startet med, at lave mad for få år siden, siger dig tusind tak for dine opskrifter. Nu er jeg blevet mesterkok blandt gutterne

    1. Hej Aage
      Ej hvor det glæder mig Aage. Tusind tak for din søde besked. Du kan tro, at netop sådan en hilsen fra dig luner mere end du aner. Det er lige netop derfor jeg synes det er så sjovt at blogge – at vide at der er søde modtagere som derude i den anden ende – mesterkokke som dig Aage.
      Rigtig god fornøjelse i dit køkken fortsat – og hils dine gutter fra mig. Må I have mange gode spisestunder sammen forude 🙂
      Mange venlige hilsner
      Gitte

  4. Jeg vil bare gerne vide hvor meget ketchup der skal i. 🙂

    En lille flaske findes i mange forskellige størrelser…

    1. Hej Maria
      Tak for din hilsen. Den mindste flaske beauvais eller noget i den stil? Jeg vil tro at den jeg plejer at bruge vejer mellem 375-500 gram, men det kommer sig ikke så nøje om det er lidt mere eller mindre.
      Rigtig god fornøjelse med retten. Den er virkelig lækker
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Hej
    Tak for en dejlig blog, som jeg (selvfølgelig) faldt over ved et rent tilfælde, da jeg sad og skulle planlægge fødeindtaget.
    Jeg er også kæmpefan af Römertopf’et mad, og bruger også “trickket” med at skære en nakkefilet i skiver. Et tip er at prøve at stege dem sammen med noget olie i karry på panden, og smide dem i topf’en sammen med fintsnittet hvidkål (og en masse andre grøntsager). Kål og karry kan SÅ godt lide hinanden. Jeg bruner i øvrigt kun kødet på panden – det er af gode grunde ikke nødvendigt at gennemstege det 🙂
    Til nytårsmiddagen lavede jeg en lammekølle, som fik 4-5 timer (det var en stor kølle). Det var en super-succes. Prøv også dét!
    Jeg tror, jeg skal prøve en culotte, som du skriver om, eller måske en cuvette.
    /Michael

    1. Tusind tak Michael for din hilsen og din tilbagemelding og dine gode forslag til Nakkefilet og karrykål. Det var da en rigtig god ide at tilberede kål+kød retter i Römertopfen. Det vil jeg prøve en dag. Overvejer at tilberede et kalkunbryst i Römertopfen imorgen. Måske jeg kunne prøve det sammen med karry-kål??
      Hvad det ender med skal du nok høre mere om herinde 🙂
      Hyggeligt du har lyst til at kigge med og dejligt at høre om dine Römertopf-eksperimenter
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *