Nakkefilet i Römertopf med løg og gulerødder i tomat & flødesauce

  • Nakkefilet i Römertopf

DSC_5041 Nu skal du høre om den allerlækreste 2. påskedags menu vi har nydt her på matriklen, her på feriens allersidste dag. Nakkesteg i Römertopf. Oh la la. Römertopfen kom, så og sejrede igen. Vi spiste den lækreste møreste nakkesteg du kan forestille dig. Jeg iler med at bringe opskriftenDSC_5046Nakkefilet i Römertopf med løg og gulerødder i lækker tomat & flødesauce:

Nakkefilet i Römertopf med løg og gulerødder i tomat & flødesauce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Nakkefilet i Römertopf med løg og gulerødder i tomat & flødesauce
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 nakkefilet
  • 1 kilo gulerødder i grove stave
  • 2 glas champignon incl. væde (eller en bakke friske)
  • 6 løg i tern
  • 1 rød peberfrugt i strimler
  • 1 pakke bacon
  • 5 dl. ketchup
  • 2,5 dl fløde + 2,5 dl vand (skyl flødekartonen)
  • 3 spsk. paprika
  • Salt/peber.
  • Tilbehør: Ris
Sådan gør du:
  1. Start med at sætte Römeropfen i blød. Sæt begge halvdele i vand. Jeg fylder den underste del og sænker den øverste del ned oveni og fylder også den med vand.
  2. Start med at svits nakkefiletten i lidt smør. Krydr godt med salt og peber på begge sider.
  3. Imens ordner du grøntsagerne. Det er var måske temmelig mange gulerødder, men jeg ville gerne have en god, fyldig og sundere sauce.
  4. Fyld grøntsagerne i Römertopfen. Gem halvdelen af løgene.
  5. Klip bacon i småstykker og svits på panden med resten af løgene og champignonerne.
  6. Tilsæt paprika.
  7. Rør imens en tomatsauce sammen: 5 dl. ketchup og fløde, tilsat salt og peber. Skyl flødekartonen med vand og tilsæt også det.
  8. Hæld tomatsaucen over grøntsagerne. Den bliver tyk.
  9. Hæld champignon(læg/baconblandingen øverst.
  10. Læg stegen allerøverst og læg låget på
  11. Sæt nu Römertopfen i ovnen. Hvor lang tid har du? Jeg havde 4 timer, så jeg satte temperaturen på 125 grader varmluft. Har du kortere tid skruer du bare temperaturen op med 25 grader pr. time. Altså 3 timer 150, 2 timer 175 grader. Langtidsstegning er dog bedst for kødet, er min erfaring, så bliver det mest saftigt og mørt.
  12. Den sidste halve time skruede jeg op for temperaturen til 150 grader, det gav nakkefiletten stegeskorpe.
  13. Hæld saucen i en skål og skær kødet ud, så godt du kan. Brug en savtakket kniv, det er bedst, når kødet er meget mørt.
  14. Serveres straks med ris til.

 Ketchup giver en god sødlig smag, til simreretter. Det har vi helt styr på i familien og du kender måske allerede in families yndlingsret: Koteletter i rød flødesauce? En absolut topscorer og Ketchup er en af hemmelighederne bag. Denne sauce minder en smule om favoritretten, på den gode måde 🙂
DSC_4996 DSC_5000DSC_5003 Sæt nu Römertopfen i ovnen. Hvor lang tid har du? Jeg havde 4 timer, så jeg satte temperaturen på 125 grader varmluft. Har du kortere tid skruer du bare temperaturen op med 25 grader pr. time. Altså 3 timer 150, 2 timer 175 grader. Langtidsstegning er dog bedst for kødet, er min erfaring, så bliver det mest saftigt og mørt.

Den sidste halve time skruede jeg op for temperaturen til 150 grader, det fik nakkefiletten til at ligne en rigtig steg, en stegt steg 😉 . Fin stegt overflade og den mest lækre fyldige flødesauce du kan forestille dig. Uhm!

P.S.: Jeg fik læst en halv bog på terrassen imens maden lavede sig selv i Römertopfen. Fantastisk opfindelse, sådan en Römertopf! 🙂DSC_5039Kødet er så mørt, at det kan være svært at skære, det bliver jo faktisk næsten pulled pork agtigt? Hvis du ønsker at kødet skal have en mere fast konsistens, så kort evt ½ time af tilberedningstiden. Jeg elsker smørmørt kød, og udseendet betyder ikke alt for mig 😉DSC_5043 Jeg kogte ris til, og det var en ualmindelig fornem servering. Det ser måske ikke så lækkert ud på billedet her, men forestil dig lige flødesauce med paprika og tomatsmag, godt krydret med rigeligt løg og peberfrugt. Det var en lækker lækker ret som stryger direkte ind i familie-favoritkategorien.DSC_5045Vi spiste en lækker spinatsalat med saltmandler og tørrede tranebær til. Lækkert grønt supplement til den flødefyldige nakkefilet. Så kom der ligesom lidt balance i kalorieregnskabet igen…..eller…..noget… 😉 DSC_5051

Mere inspiration

10 Kommentarer

  1. Niels Weiglin 25. oktober 2015 af 18:03- Svar

    Tak for en god opskrift. Det bliver ikke sidste gang vi prøver den. 🙂

    • Gitte Hansen 25. oktober 2015 af 19:58- Svar

      Hej Niels
      Det lyder da bare rigtigt godt. Tusind tak for din tilbagemelding – dejligt I synes om retten.
      God fornøjelse i dit køkken fortsat.
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Maria 22. oktober 2015 af 22:15- Svar

    Hej
    Lige et par spørgsmål.
    Hvor stor var den steg du brugte ?
    Og har du blendet sovsen eller var gulerødderne blevet helt “kogt” ud ?
    Er det sød paprika du bruger ?

    Vh maria

    • Gitte Hansen 23. oktober 2015 af 20:12- Svar

      Hej Maria
      Jeg brugte en hel nakkefilet på et par kilo.
      Jeg blendede ikke saucen. Jep, jeg bruger sød paprika, ikke den røgede hvis det er den du tænker på?
      God fornøjelse med retten. Den er superlækker, så glæd dig ☺
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Susanne Raben 25. maj 2015 af 17:19- Svar

    Ja, som du jo nok fornemmer kan selv en der spiser LCHF finde fantastisk inspiration hos dig ?
    Hilsen fra Susanne,
    der sidder og nyder den fantastiske duft fra køkkenet af maden “der laver sig selv” ?

    • Gitte Hansen 25. maj 2015 af 21:58- Svar

      Hej Susanne
      Det glæder mig så meget at du kan finde inspiration i bloggen selvom du kører LCHF- style. Er rigtigt spændt på om nakkestegen blev en succes – det håber og tror jeg på 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Susanne Raben 25. maj 2015 af 16:39- Svar

    Tusind tak for hurtigt svar og for at du gider bruge en fridag på at svare mig 🙂
    Jeg har fået smidt hele herligheden i ovnen i et STORT ildfast fad og har dækket stegen med baconskiver…..
    Tænker den får et par timer ved 180 grader…. så må det briste eller bære….
    Må vist ønske mig en rigtig Römertorp 😉
    Mange hilsner
    Susanne

    • Gitte Hansen 25. maj 2015 af 17:06- Svar

      Hej Susanne

      Din ret skal da nok blive rigtig god – uhm jeg bliver helt sulten. Heldige dig – nakkesteg i baconsvøb – I love it! 🙂
      Velbekomme jer – din familie vil da knuselske dig for den lækre mad du serverer for dem.
      Fortsat god pinse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Susanne Raben 25. maj 2015 af 14:17- Svar

    Hej Gitte.
    Til min store fortrydelse er min stegeso ikke stor nok til denne ret… står med en nakkefilet på 2,5 kg og har ingen plads i soen 🙁
    Tror du, at jeg ville kunne lave retten i et almindeligt ildfast fad, eller bliver stegen så for tør?
    Kunne jo eventuelt lægge baconskiver på toppen….
    Hvad tænker du?
    Pinsehilsner til dig og dine
    Susanne

    • Gitte Hansen 25. maj 2015 af 15:27- Svar

      Øv da. Kan du reducere fyldet måske? Du skal jo også tænke på at nakkestegen sagtens kan fylde i låget også? Bare låget kan lukkes? Håber det lykkes for dig at få plads til det hele, Ja ellers må du stege den ved siden af og gerne med bacon 🙂
      God fornøjelse
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar