Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med bacon og flødesauce

DSC_3418Römertofpen kom så og sejrede igen! I dag serverede den den lækreste nakkefilet for os. Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med rigeligt flødesauce og tyttebær, hertil hasselback kartofler.

Sikke en fornem søndagsmenu!

Så velsmagende, så mør, så velduftende. Den helt perfekte søndagssteg med perfekt tilbehør!
DSC_3425En kæmpestor nakkefilet til 4 personer lavede jeg, men ok heldigvis var der også rester bagefter. Det skulle der også gerne være, med en nakkefilet på 2 kilo?! 😉

Her kommer opskriften på den lækre søndagsmenu:

Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med bacon og flødesauce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med bacon og flødesauce
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 hel nakkefilet á 2 kilo
  • 3 rødløg, 3 almindelige løg
  • 1 pakke bacon
  • 1,2 liter vand
  • Salt/peber.
  • Evt. 6 fed hvidløg (eller flere)
  • Flødesauce:
  • Stegesky,
  • ½ liter fløde (helst Milda fløde light, ellers bliver saucen for fed)
  • 5-6 spsk tyttebær
  • Kulør
  • Salt/peber
  • Tilbehør: Hasselbackkartofler og tyttebær
Sådan gør du:
  1. Sæt Römertopfen i blød i vand i en halv times tid. Begge halvdele fyldes med vand. Jeg bruger helst min store Römertopf, men den lille 3 liters kan også gå an.
  2. Skræl løg og læg dem i bunden af Römertopfen.
  3. Skyl nakkefiletten og læg den på toppen af løgene. Krydr godt med salt og peber på begge sider. Snit dybe lommer i nakkefiletten og stop hvidløgsfeddene i som vist her. Hvidløgene giver smag til kødet..
  4. Læg baconskiver ovenpå stegen.
  5. Hæld vand ved, så stegen er ⅔ dækket. Hvorfor alt det vand? Jo det bliver såmænd tryllet om til den lækreste stegesky undervejs. Der skal jo være noget at lave sauce af. Det er et must! Vandet gør jo selvfølgelig også at stegen ikke steger tør.
  6. Nu skal låget lægges på Römertopfen og den sættes i en kold ovn. Stegetid 2½ timer ved 175 grader varmluft. (+ ½ time til sidst, mere herom senere),
  7. Skræl nu kartoflerne. De sættes i ovnen når stegen har stegt i 2 timer.
  8. Når stegen har stegt 2½ time hældes stegeskyen over i en gryde. Brug en si. Her får du brug for en køkkenhjælper. Det er svært at håndtere en brændvarm Römertopf og holde fast ved en steg samtidig synes jeg. Få din hjælper til at stikke en stegegaffel i stegen og holde på den imens du hælder stegeskyen af.
  9. Sæt stegen tilbage i ovnen bagefter, uden låg denne gang. Bacon og filet vil nu sprødstege færdig, imens du jævner saucen. Den skal ca. have et kvarter uden låg v. 175 grader varmluft eller til baconen er sprødstegt

 DSC_3430

DSC_3368Hvidløgene giver smag til kødet og du er heldig hvis du bagefter får et kødstykkerne med hvidløgsfed i. De bagte/stegte hvidløgsfed smager fantastisk!DSC_3374Når jeg laver mad i stegesoen, benytter jeg gerne lejligheden til at bage brød, småkager eller lave kartoffeltilbehør. Jeg bruger altid varmluft, når jeg laver mad og så kan man jo sagtens lave flere ting i ovnen af gangen. Oplagt at udnytte energien og ovnvarmen og altid dejligt med en undskyldning for at bage en rask lille kage? 🙂DSC_3377Jeg bruger gerne Milda eller Cremefine, når jeg laver flødesauce til nakkesteg. Der er meget fedt i kødet og jeg synes at saucen bliver for fed med piskefløde. Du bestemmer jo helt selv, om du vil bruge “den ægte vare” eller en fedtreduceret efterligning.DSC_3407

Undrer du dig over jeg bruger en halv liter fløde?? Jamen det er såmænd bare fordi min familie (og især min teenagesøn) STOR elsker sauce. Hvis der er skal være mad til to dage, skal der derfor laves en soldatergryde stor spand sauce. Det blev der også.DSC_3410Min familie spiser sauce som var det dessert! Især hvis det er en lækker flødesauce som den jeg serverede idag. Jeg fik stor ros af sønnike. Han udbrød højt “den sauce, smager jo næsten lige så godt som IKEA’s?!” Jamen så bliver det da vist ikke meget bedre?? Han ELSKER IKEA’s frikadeller og flødesauce  😉

Jeg brugte al stegeskyen, tilsatte 2 flasker Mildafløde og 5-6 spsk. tyttebær til saucen. Jeg jævnede med meljævning og smagte til med salt, peber og lidt mere tyttebær.

Hvorfor står der tyttebær på norsk? Såmænd fordi tyttebær syltetøj er hamrende billigt i Norge (vel nærmest det eneste der er til at betale deroppe for os danskere?) Nå men vi hamstrer tyttebærsyltetøj når vi er der. Ca. 1/3 af den pris man giver i Danmark. Vores tyttebærlager er snart brugt.
DSC_3409Nu er kartoflerne færdige. Beklager det dårlige foto. Det er svært at tage billeder af lyse grøntsager, når der er et sølle lys udefra og når man er en knold, som jeg, der ikke gider lære alt for meget om at skrue på kameraet.
Oh la la. Sikke en lækker steg og sikke et fint baconsvøb!DSC_3417Skær skiver af stegen. Det gøres nemmest med en savtakket kniv. Stegen er ikke så mør at den vil smuldre som pulled pork, den bliver fin fast og nem at skære skiver af.
DSC_3421 Så er der søndagssteg på matriklen! DSC_3423Sikke en fornem søndagsservering. Er du så heldig at “falde over” en nakkefilet på tilbud så køb gerne et par stykker og fyld fryseren. Denne ret vil fint bruges til gæster. Der vil være nok til 10 personer tænker jeg?

Ahh jeg glæder mig allerede til i morgen hvor jeg kommer sent hjem fra aftenvagten og der er de LÆKRESTE madrester. Familien har lovet at koge ris til. Min datter har nemlig et kærlighedsforhold til ris med sauce. Måske de kan lokkes til at lave en hurtig tomatsalat til også? 😉

Hermed min og min families allerstørste anbefaling af nakkesteg stegt som vildt i Römertopf. Helt klart en af familiens favoritter. Alle jublede og der var stor tilfredshed hele vejen rundt.

Ren Römertopf-glæde! It did it again….Fantastiske Römertopf! 🙂
DSC_3426

Mere inspiration

24 Kommentarer

  1. Ulla Kjær Kristensen 1. august 2017 af 18:20- Svar

    Hej Gitte.
    Kan jeg lave denne ret i en brandpande i stedet for. Vil gerne lave den til en fødselsdag hvor vi bliver omkring de 20 personer hvor de 6 er mindre børn
    Jeg kan jo ikke have mere end en steg i min rømertoft. Mon 4 kg køb er nok.
    Vh Ulla

    • Gitte Hansen 1. august 2017 af 21:09- Svar

      Hej Ulla
      Uha, jeg tør ikke råde dig her. Har ikke selv forsøgt mig med sådan en stor portion eller i bradepande. Dette er bare forsigtige bud: Jeg tror at 2 nakkestege af minimum 2 kg er nok og jeg ville nok dække bradepanden med folie, så væden ikke fordamper.
      Rigtig god fornøjelse i køkkenet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Ulla Kjær Kristensen 6. august 2017 af 13:39- Svar

        Hej Gitte.
        Stegn blev rost meget i går til fødselsdagen. Jeg havde dem i hver sit ” lasagne fad” med stanniol over. Det gik så fint. De fik 2 timer i første omgang, var lige ude af oven mens andet var i. Så ca 1/2 time uden stanniol så bacon blev sprød.
        Tak for at du også vil svare på spørgsmål, det er så dejligt.
        God søndag til dig.

        • Gitte Hansen 7. august 2017 af 08:24- Svar

          Hej Ulla
          Ej hvor lyder det bare rigtigt godt. Jeg har tænkt på dig og dit nakkestegs-projekt. Jeg er så glad for at det lykkedes og at dine gæster var glade. Så dejligt at maden smagte jer og nu du har fået “taget” på det, vil det jo også være rigtigt nemt at servere en anden gang.
          Spiste i hasselback-kartofler til? Bliver jo helt nysgerrig – og lækkersulten 🙂
          Tak for din søde hilsen – det var dejligt du tog dig tid til at skrive feedback til mig 🙂
          Mange hilsner
          Gitte

          • Ulla Kjær Kristensen 9. august 2017 af 10:36

            Hej Gitte.
            Vi fik store kartofler tern som havde været i oven og dine bønner i svøb til.
            En rigtig nogetioven ret.

          • Gitte Hansen 12. august 2017 af 12:09

            Hej Ulla
            Åh hvor lyder det som en lækker ret! Tusind tak for din søde hilsen Ulla – dejligt du sådan bruger løs af bloggens opskrifter og så dejligt at gæsterne blev glade 🙂
            Mange hilsner
            Gitte

  2. Pia Braskhøj Bust 9. april 2017 af 07:42- Svar

    Super lækker ret, det smagte fantastisk.
    Det er ikke sidste gang den bliver serveret.

    • Gitte Hansen 9. april 2017 af 10:03- Svar

      Tusind tak Pia – det glæder mig. Dejligt retten smagte jer. Tak for din søde tilbagemelding 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Dorte Andersen 12. marts 2017 af 18:30- Svar

    Hej Gitte. Jeg langtidstegte i aften ( 4 .5 timer ved 130 gr varmluft) en nakkefilet på 1.8 kg i rømertopf. . Havde håbet den var mør s om smør og med en skøn smag. Dr var ingen smag ved den den trods gode krydderier og en lækker champignon flødetomatsauce..Det yderste stk var mørt .men Ca 1 kg af kødet er endnu tilbage. Deter halvråt. Hvordan kan jeg redde den? Venlig hilsen Dorte A

    • Gitte Hansen 12. marts 2017 af 20:30- Svar

      Det var da totalt vildt? Hvordan kan det lade sig gøre? Det var da utroligt, med så lang en tilberedningstid. Ej det var da græmmeligt, men fortvivl ej, du kan sagtens redde den. Jeg vil foreslå dig at skære kødet ud i skiver og tilberede i saucen i en sauterpande eller lign. eller stegeso igen i minimum 1 time. Hulens osse da. Næste gang må den vist op på 150 grader varmluft. Det er rigtigt svært, når ovne varme forskelligt. Man må sjusse sig frem og nogle gange giver det dyrekøbte erfaringer.
      Tjekker lige om det giver anledning til at justere i min opskrift.
      Øv da også for jer – men lade det ikke tage modet fra dig. Næste gang må der højere temperatur til. Tjek undervejs og sænk så evt. temperaturen undervejs, hellere for meget end for lidt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Elin Jacobsen 17. februar 2017 af 22:49- Svar

    Det ser meget lækkert ud, det hele. Er det en steg uden svær? Og kommer du hele løg i bunden?
    Vil helt sikkert prøve retten.
    Mvh. Elin

    • Gitte Hansen 18. februar 2017 af 10:58- Svar

      Hej Elin
      Ja det gør jeg. Det er en steg uden svær, som du også kan se på billederne.
      Rigtig god fornøjelse med retten, den bliver super lækker 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Trine 27. februar 2016 af 16:56- Svar

    Hold nu op hvor lyder/ser det lækkert ud.. Det skal HELT sikkert prøves herhjemme.. Vi er godt nok kun en søn på 6 og mig, men vi kan inviter nogle gæster..

    • Gitte Hansen 27. februar 2016 af 20:01- Svar

      Hej Trine
      Ja den nakkesteg skal I da prøve, er sikker på din søn også vil være vild med den. Han vil slubre saucen i sig – det har mine børn gjort 🙂 I kan altså sagtens lave den store portion, selvom I ikke får gæster. Stegen kan skæres bagefter og fryse ned i mindre portioner. Nemt for jer at kunne tage en bøtte op en hverdag det skal gå lidt stærkt.
      Rigtig god fornøjelse med lækkerierne og tusind tak for din søde tilbagemelding. Den blev jeg rigtig glad for 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Jytte Jørgensen 30. september 2015 af 18:06- Svar

    Gode opskrifter,tænder løber i vand.
    Men hvor stor skal sådan en fætter være
    Rømer…. Et eller andet.
    Jeg kan se størrelser op til 6 l.
    En stor kylling eller en steg på 3-4 kg.
    skal den i en stor stegeso ?.
    Vh JJ.

    • Gitte Hansen 1. oktober 2015 af 08:13- Svar

      Hej Jytte
      Tak for din hilsen. Jeg har både en stor og lille Rømertopf og er glad for begge. En kylling kan godt være i den lille, men hvis du har meget fyld i bunden under kan det godt knibe. Laver du mad til 4 eller flere, vil jeg foreslå dig købe den store stegeso.
      God fornøjelse, en Rømertopf er en supergod investering. :mrgreen:
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Connie 17. januar 2015 af 18:41- Svar

    En virkelig god nakkesteg, som du har her har givet. Den vil jeg bruge en anden gang og jeg kan stærk anbefale andre at gøre det.

    • Gitte Hansen 17. januar 2015 af 21:54- Svar

      Hej Connie
      Tusind tak for din tilbagemelding. Det glæder mig meget. Ja det er også en rigtig skøn ret som vi alle er vilde med her i familien 🙂
      Fortsat god weekend til dig og god fornøjelse i køkkenet fremover 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Pia Andesen 3. marts 2014 af 18:34- Svar

    Lækkert…Nakkefilet i romertopf er skøn mad, og kan varieres i det uendelige.Det kan ikke gå galt…Kan også klart anbefale det, også en god begynder ret for nye romertopf fans. At få en sådan mør og smagfuldt ret men et minimum af arbejde giver blod på (Romertopf) tanden.

    • Gitte Hansen 3. marts 2014 af 20:48- Svar

      Hej Pia
      Ja det er en rigtig god og nem begynderret, det kan ikke gå galt. Römertopf-retter fører som regel altid til successer, og denne ret især. Hvilke andre varianter laver du?
      #nysgerrig
      Tak for feedback 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  9. A+K/Venterpaavin 3. marts 2014 af 11:27- Svar

    Det ser bare lækkert ud! Uhm, god gammeldags mad er altid et hit.

    – Anne

    • Gitte Hansen 3. marts 2014 af 20:46- Svar

      Hej
      Ja mormormad er altid et hit. Sikre klassikere der holder i årevis 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Xanita 2. marts 2014 af 23:05- Svar

    Det ser godt nok lækkert ud! Jeg har en stegeso som jeg er ved at lære at bruge (ikke en römertopf) – tror jeg vil øve mig på en nakkesteg en dag 😉
    Jeg plejer dog at få nakkestegen med sværd, men så kan jeg selvfølgelig droppe bacon 🙂 (selvom det er en af de ting der ser fristende ud 😉 )

    • Gitte Hansen 3. marts 2014 af 08:17- Svar

      Hej Xanita
      Ja du skal da prøve en nakkesteg med bacon. Det synes jeg da. Baconen giver den lækreste smag. 🙂
      Rigtig god fornøjelse
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar