Nakkesteg med bacon, champignon, peberfrugt og tomat langtidssimret i Römertopf

Det er FERIETID! Det er FRITID! Det er GOD TID!

Hvor er det skønt at have tid til at være sin egen herre og foretage sig lige netop det man har allermest lyst til.

Det man har lyst til er det mon også det man har allermest brug for? Tja. Køleskabet burde gøres rent (gider ikke!) og måske havde jeg i virkeligheden brug for at lave ingenting og glo tomt ud i luften.

Det er jeg bare SLET ikke god til! Jeg får sat gang i 1000 (køkken)-projekter, før jeg får set mig om . En lille tanke, en lille ide. Pludselig er der gang i syltning, kogning, bagning, stegning. Sådan slapper jeg vist allerbedst af.

Savner dog lidt tilstanden med stængerne oppe, tæppe og dovenskab. Der når jeg aldrig til, medmindre jeg er influenzaramt og helt nede med flaget. Sådan skal det vist være! 🙂

Efterårsferien betyder lange hjemmedage med syltetøjskogning, rugbrødsbagning, æblekagebagning og simremad. Godt krydret med krammere i rigelige mængder 😉

Römertopfen/stegesoen har været i brug flere gange i efterårsferien. Den er perfekt til simremad. Flere timer kan maden stå og passe sig selv og sende indbydende dufte ud i huset. Maden brænder ikke på så der er rigeligt med tid til andre projekter. Brætspil, tyk bog eller stængerne oppe. 😉

Her får du en opskrift på Nakkestegsfilet med peberfrugt, champignon, bacon og tomat langtidssimret i Römertopf. 

P.S.: Forhold dig gerne anarkistisk til denne opskrift. Denne er mit eget påhit lavet udfra mit køleskabs forhåndenværende ingredienser, måske du har nogle helt andre? Ideen med Römertopf er at næsten alt kan hældes sammen og langtidssteges. Eksperimenter og prøv dig frem.

Ingredienser : 

1 nakkefilet

3 hakkede løg

2 røde peberfrugter

2 glas champignon

1 ds. flåede tomater

2 spsk. paprika

1 pk. bacon.

½-3/4 liter bouillon

Fremgangsmåde : 

Start med at krydre nakkefiletten på begge sider med salt, peber og paprika og brun den på en pande. Imens har du din lagt din Römertopf i blød (fyldt begge halvdele op med vand. Det er vigtigt den får min. ½ time til at suge vand)

Snit løg og peberfrugt imens.

Løg og peberfrugt fyldes i Römertopfen

Når din nakkefilet er færdigstegt lægger du den på løg/paprika-bunden i Römertopfen.

I stegeskyen fra nakkestegen svitser du nu bacon og champignon. Vandet fra champignonerne hælder du bare i Römertopfen. Brug meget gerne friske champignon hvis du har og hvis du orker at rense dem.

2 spsk paprika drysses ud over og steger med.

Når blandingen er svitset hældes den i Römertopfen, så den dækker nakkefiletten. Panden steger du af med lidt mælk som hældes ved.

Lav imens din bouillon. Opløs 2 svinebouillonterninger i 1 kop kogende vand. Hæld efterfølgende bouillonen i en skål med resten af vandet (koldt). Du ikke må hælde kogende bouillon i Römertopfen, så kan den knække p.g.a. temperaturforskellen, opløs derfor den kogende bouillon i det kolde vand. .

Bouillonen hældes ved og til slut en dåse flåede tomater.

 

Din Römertopf er nu klar til at få låg på og komme en tur i ovnen. Gerne minimum 2-3 timer på 175 grader varmluft.

Udnyt gerne ovnvarmen til at bage et brød imens f.eks. et  madbrød, eller grøntsager, ovnkartofler eller måske en kage?  -;)

Her er det et rugbrød der hygger sig fint ved siden af stegesoen. Opskriften på rugbrødet kan findes her 

I ovnen stegte vi også bagte peberfrugter og rødløg og små oliestegte kartofler. Disse ting passede perfekt til nakkestegen, så det tilbehør kan anbefales. 🙂

Dryp peberfrugterne med olie og hvidløgspeber. Bages med i ovnen i ca. 45 minutter.

Kartoflerne er “små hurtige kartofler” som jeg har forelsket mig i. Man køber dem i en pose, de er så godt som klargjorte, skal kun vaskes let. Hvor er det nemt! Kartoflerne vendes i olie og groft salt og bages med i ovnen i 1 times tid.

Når du ikke kan vente længere på din nakkesteg, så tag den op fra Römertopfen og pak den ind i folie. Hæld stegesaucen i en gryde og jævn den med maizena. Det var min mening at jævne med fløde, men ville gerne undgå for fed en sauce. Nakkefilet og bacon er fedt kød og mere fedt var faktisk slet ikke nødvendigt.

Sådan ser stegesaucen ud efter 3 timer i Römertopfen. Den skal bare jævnes. Si den ikke. Det er lidt umuligt 😉

Når saucen er færdig og smagt til skæres kødet ud. Beklager det dårlige foto men grrrrr solen forsvandt og det er SÅ svært at tage lækre madbilleder i aftenbelysning.

Kan du mon fornemme hvor mør og saftig stegen var her? Sikkert ikke. Øv. Jeg var nødt til at bruge en takket kniv for at kunne skære den. Den var supermør og lige på grænsen til “pulled pork”. Virkeligt lækkert! 🙂

Kartofler, sauce og bagte peberfrugter kom hurtigt på bordet. Så er der MAD! (til flere dage). Der er rigeligt til 8-10 personer med en nakkesteg på et par kilo så tøv ikke med at servére den for dine gæster.

ELSKER min Römertopf! Nakkesteg i Römertopf kan anbefales!

Det bliver skovtursvejr i weekenden. Fyld evt. din Römertopf inden du tager afsted, så laver maden sig selv til du er hjemme igen…

Kan anbefales! Mørt, saftigt, velsmagende. Prøv det 🙂

Bon appetit! 🙂

Mere inspiration

6 Kommentarer

  1. Christel 3. februar 2015 af 16:11- Svar

    Har særligt kig på din opskrift på nakkestegen – det ser superlækkert ud:-)

    • Gitte Hansen 3. februar 2015 af 22:23- Svar

      Hej Christel

      ja den steg kan du godt forelske dig i, den bliver superlækker. Rigtig god fornøjelse og tak for din hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Christel 3. februar 2015 af 16:09- Svar

    Hej Gitte. Er lige faldet over din side i dag. Sikke nogle lækre opskrifter du lægger ud!!! Glæder mig til at prøve en masse af dem. Lige et lille spørgsmål, da jeg er helt ny i “stegeso-verdenen”:-) Jeg har fået en stegeso af glas i julegave – kan se du bruger römertopf af ler – ved du om jeg direkte kan overføre dine opskrifter til den jeg har af glas….? den skal selvfølgelig ikke trække i vand inden, men hvad med stegetider/temp? og skal der også vand i mens den steger? Håber det er noget du kan svare på, da jeg rigtig gerne vil igang med at bruge julegaven:-) På forhånd tak!

    • Gitte Hansen 3. februar 2015 af 22:24- Svar

      Hej Christel
      Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen og at du har lyst til at prøve opskrifterne.
      Du kan fint bruge opskrifterne til din stegeso af glas og temperaturen vil jeg ikke mene der skal ændres ved. Det er sjældent du har brug for at hæde vand ved. HÅber det besvarer dine spørgsmål ellers skriver du bare igen.
      rigtig god fornøjelse med din stegeso. Den bliver du rigtig glad for 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Anne Charlotte 14. august 2014 af 15:19- Svar

    Hej Gitte
    Jeg er ny i dit univers, men jeg elsker det, bliver så inspireret.
    Jeg vil så gerne bruge min Rômertopf mere og du har mange spændende opskrifter – kom gerne med flere 🙂
    Et problem da jeg prøvede denne opskrift, tror din stegeso er større end min? jeg har den mellemste, fordi da jeg havde gjort den klar var den fyldt til kanten og det gjorde at min ovn blev totalt svinet til, så gerne skriv gerne hvor store dine bradepander/stegeso/forme osv er 🙂
    Taknemmelig hilsen
    Anne Charlotte

    • Gitte Hansen 14. august 2014 af 21:30- Svar

      Hej Anne Charlotte

      Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen. Det glæder mig. Min stegeso er faktisk ikke engang den største, men jeg ønsker mig den allerstørste da vi ofte laver mad til flere dage. Jeg mener min er på 4,5 liter? Jeg er da ked af hvis jeg i opskriften har angivet for store mængder. Min udfordring er også tit at jeg får den fyldt alt for meget op. Jeg sætter altid min stegeso på en bageplade beklædt med bagepapir, hvis nu noget fyld skulle boble ud (hvis jeg nu tilfældigvis er kommet til at putte for meget fyld i. Åh ja mål ville være godt. Det prøver jeg at huske, selvom jeg i kampens hede ikke får målt og så efterfølgende må gå i køkkenet og dobbelttjekke mål og det får jeg ikke altid gjort. Beklager. Håber og er sikker på du bliver rigtig glad for din Römertopf. Snart bliver det rømertopf-årstid igen. Jeg synes ikke sommeren inspirerer så meget til simremad, derfor er det lidt pauvert med Römertopfopskrifter i øjeblikket 🙂
      Dejligt at høre fra dig og håber du bliver hængende her på bloggen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar