Nem æblemarmelade med vanilje

  • Nem æblemarmelade med vanilje

Nem æblemarmelade med vaniljeJep – der er stadigvæk æbler i haven og er du snart ved at kløjs i æblekager, æblemuffins og andre søde lækkerier, så her et tip til dig om om den lækreste æblemarmelade, der kan laves på ingen tid og næsten uden sukker.

Et par tsk. marmelade på et stykke groft knækbrød spiser jeg som mellemmåltider lige for tiden. Det er sundt og næsten uden kalorier (og det er også genialt hvis det er småt med appetitten).Nem æblemarmelade med vaniljeHar du mange æbler i haven, skal du bare blive ved til du ikke gider skrælle længere. Det er en tidsrøver at skrælle æbler, men klø på, for det lønner sig.

Du kan koge en kæmpe portion og hvis du tilsætter atamon kan marmeladen holde sig længe. Et glas som værtindegave, vil også vække jubel. Du kan også koge halvdelen af marmeladen lidt længere og undlade Atamon, så har du jo bare æblemos til en helt almindelig gammeldags æblekage.
VaniljestangNår jeg koger marmelade smager jeg altid marmeladen til med sukker til sidst. Denne marmelade krævede næsten intet sukker, for jeg tilsatte en hel vaniljestang. Vanilje søder, så du kan lave marmeladen næsten uden sukker. Smag til efter behag.

Jeg koger også marmelade til jeg synes konsistensen er passende. Nogen gange er det rigtigt længe, og nogen gange kort tid, alt efter hvor udkogte jeg ønsker frugterne/bærrene skal være. En nektarinmarmelade eller blommemarmelade kan laves på ingen tid – og æblemarmelade ligeså. Der er flere opskrifter på æblemarmelader på bloggen, kig f.eks. med her.Nem æblemarmelade med vaniljeDagens æblemarmelade er lavet med skrællede æbler, men er dine skrællen fine på dine æbler, kan du med fordel koge æblebådene med skræl, det giver marmeladen betydeligt mere smag – og farve, som du kan se her. Blend i så fald marmeladen til sidst. En rigtig fin marmelade også. Opskriften finder du herDSC_8747Her kommer opskriften på æblemarmelade med vanilje – af skrællede æbler:

Nem æblemarmelade med vanilje
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Nem og lækker æblemarmelade med vanilje
Forfatter:
: Syltetøj, kompot og marmelader
: Syltetøj og marmelader
Portioner: 3-4 glas
Det skal du bruge:
  • 2 kilo æbler eller mere
  • 1 vaniljestang
  • Sukker efter behov
  • 1 tsk Atamon pr. kg frugt
Sådan gør du:
  1. Skræl æblerne
  2. Skær en vaniljestang igennem og bland vaniljemarven med lidt sukker
  3. Tilsæt både marv og den tomme vaniljestang.
  4. Lad æblemarmeladen koge ca. 20-30 minutter under låg eller til passende konsistens. Jeg synes godt der må være lidt æblestykker tilbage, så kog jeg koger ikke æblerne helt i mos. Du bestemmer.
  5. Tag gryden af varmen og bland Atamonen i. Laver du kun få glas, I kan spise indenfor en overskuelig fremtid, behøver du ikke Atamon.
  6. Skyl marmeladeglas med kogende vand iblandet lidt Atamon. Læg lågene til glassene i en skål og dæk med kogende vand og lidt Atamon. Det er tit, det er i lågene der dannes mug, så husk dette punkt (og en ren ske, hver gang du tager af glasset).
  7. Hæld marmeladen på glas og luk hurtigt låget.
  8. Opbevares bedst på køl.
  9. Nydes på lækkert brød, knækbrød men kan også bruges i roulader, kager eller lagkager

Nem æblemarmelade med vaniljeEn, to, vupti er der æblemarmelade. Den kan snildt laves imens du alligevel er i gang i køkkenet.

Hvad er så forskellen på denne marmelade og æblemos? Ja det spørger jeg også mig selv om, jeg tror ikke der er nogen faktisk? Nogen ville måske sige, at man da ikke kan spise æblemos på brød, men det kan jeg love dig for, at man kan.

Du behøver intet Marmelit eller syltesukker til denne opskrift. Fibrene fra æblerne stiver fint og det gør bare marmeladen endnu nemmere at lave.Nem æblemarmelade med vaniljeMarmeladen smager så fint og det giver den allerbedste samvittighed at vide, at æblespildet i haven bliver formindsket. Det piner mig, hvis æblehøsten går til spilde, jo fuglene og musene spiser med velbehag, så helt til spilde går æblerne ikke, men altså alligevel?

Har du stadigvæk æbler i haven, så overvej en portion æblemarmelade/æblemos. Du kan også fint fryse herlighederne til senere brug, udelad da blot Atamon.

Rigtig god marmeladefornøjelse til dig. Hører gerne fra dig. Ender din portion som æblekage eller på brødet? Måske begge dele? 🙂
Nem æblemarmelade med vanilje

Torsdagens stormvejr resulterede i en ny æblehøst på græsplanen. Jeg samler op, efterhånden som de dratter ned. Måske, måske, hvis bageiveren kommer over mig, ender det med endnu en æblekage søndag. Har jeg energi, vil jeg nemlig så gerne forkæle mine søde kolleger. <3Nem æblemarmelade med vanilje

Min manglende kage-bage-og-spise-trang kan efterhånden ses på vægtskålen. Jeg kan nu passe en størrelse 38 igen – og det er da en fest, selvom jeg nu hellere ville bytte festen ud med en tilbagevendt appetit. 🙂

Jeg havde en fantastisk god fredag – så vildt god at jeg næsten ikke kunne få armene ned. Der er forsigtig spirende optimisme, men det lave blodtryk generer mig virkelig og det er forbistret irriterende. Gider snart heller ikke høre mig selv pibe mere, og prøver bare at kæmpe mig tilbage på sporet. Heldigvis er jeg en stædig kamel! 🙂

Tusind tak for alle jeres søde hilsner både her og på bloggens Facebook-side. I er skønne og så søde ved mig <3

Rigtig god weekend til dig og dine 🙂

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Line 24. oktober 2015 af 21:09- Svar

    Uhmm hvor lækkert…
    Jeg har en kæmpe pose æbler og tror da jeg vil skrælle dem og lave æblemarmelade! Tak for inspirationen 🙂

    Vh. Line

    • Gitte Hansen 24. oktober 2015 af 21:45- Svar

      Hej Line
      Dejligt du kan bruge inspirationen, det er verdens nemmeste marmelade. En rigtig god måde at få brugt en masse æbler på. 🙂
      Rigtig god fornøjelse med marmeladekogeriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar