Nem blendet æblemarmelade med vanilje

DSC_8747

Har du også, som jeg, 1000 æbler i haven? En million æbler, så de ligger i dynger og i lag ude i haven? Så man ikke kan nå at samle de nedfaldne, før nye daler ned?

Tak du milde skaber, fordi jeg har vundet i æblelotteriet. Tak tak så mere end rigeligt! Familien og kollegerne er stopfodret med æblekagelækkerier i alle afskygninger. Hvad skal man så ellers hitte på? Forære æbler væk? Det var en god ide, men alle mine kolelger og naboer i nabolaget har så mere end rigeligt med æbler hjemme i egne haver.

I Norge kan man købe æblemarmelade i alle butikker, hvorfor fås det så ikke i DK? Øv også, men så må vi da bare lave vores egen danske æblemarmeladevariant af egen avl? Biodynamiske, økologiske og helt naturskabte æbler?

Jeg gik i haven med to store skåle. Kæmpe skåle. Jeg måtte ind og tømme´undervejs. Et KÆMPE bjerg æbler blev det til, kan du nok regne ud. DSC_8718
Hvad gør man hvis man ikke ORKER at skrælle flere æbler? Ikke ORKER at fortsætte de endeløse timer i æbleskrælleriet? Er der ikke også noget med at vitaminerne sidder i skrællen? Er der ikke også noget med at skrællen er særligt smagfuld? Går man ind for stop mad madspild går man også pr. definition ind for “stop spild af æbleskræller”. Æbleskrællerne må kunne bruges og man MÅ kunne slippe for at skrælle alle de hulens æbler?

Nu skal du høre om et æblemarmelade-eksperiment der lykkedes! Yes! Jeg kogte æblebåde MED skræl og blendede mosen til slut, og det var en STOR succes! Så nemt! 1000 gange nemmere end med skrællede æbler.

Den fineste reneste æblemarmelade med den smukkeste farve ovenikøbet.

DSC_8747

Sådan laver du æblemarmelade med vanilje: 

Befri æblerne for kernehus og kerner og skær dem i både/småstykker. Læg stykkerne i en stor gryde og lad æblerne simre under låg i en halv time eller lidt mere.
DSC_8980DSC_8719 Tilsæt en vaniljestang. Skær vaniljestangen op og bland “marven” med lidt sukker. Tilsæt vaniljekorn og “vaniljesukker”. Lad den tomme vaniljestang koge med i gryden.

Kig til æbleblandingen flere gange og rør godt undervejs.
DSC_8722

Når æblerne har købt minimum en halv time (måske lidt mere), skal du prøve at mose æblestykkerne ud med en grydeske. Når de kan moses uden problemer er mosen tæt på færdig.

Stik en blender i gryden og blend marmeladen. Hermed sikrer du at ingen får små æblestykker imellem tænderne. Fisk lige vaniljestangen op først, men læg den evt. ned i et af marmeladeglassene bagefter. Den kan lige så godt afgive mest mulig smag, længst mulig tid. Smagsmæssigt bliver marmeladen lækrere og den kommer til at se indbydende og rustik ud, når sådan en helt rigtig vaniljestang bliver sat til frit skue 😉

DSC_8725

Den blendede æblemarmelade ser ca. sådan ud. Farven snyder lidt her (dumme dumme aftenbelysning!). Kuløren bliver rød og fin. Det er jo skrællen der farver her. 
DSC_8726
Til slut skal marmeladen smages til. Skru lidt ned for varmen til lavt blus. Jeg brugte både almindeligt sukker og rørsukker, men du kan sagtens nøjes med almindeligt sukker.

Det er svært at være nøjagtig med måleangivelserne her Jeg målte ikke mine æbler nøjagtigt af (fy skamme!). Jeg fyldte bare min største gryde, stoppede alle mine æbler heri, kogte, blendede og smagte til, til sidst. Jeg håber det kan gå an? Det kommer jo også helt an på hvilket sort du bruger, hvor meget sukker marmeladen skal have?

DSC_8731 Jeg kogte mine marmeladeglas med lidt atamon. Kom 1/4 tsk. atamon i hvert glas og fyldte op med kogende vand. Lågene blev “atamon-kogt'” for sig. Kogende vand blev hældt over lågene i en lille skål, så vandet dækkede helt. Sådan lod jeg glassene stå imens marmeladen simrede færdig. DSC_8732Tilsæt lidt Atamon til marmeladen og fyld den på glas og låget skrues hurtigt på. Glassene stilles til afkøling. Kan også nydes lun på en nybagt bolle. Æblemarmelade smager fantastisk! Brug evt. en lille klat som bund i en lækker æblekage med mandellåg . Du kan også lave en lækker gammeldaws æblekage af den lækre mos, eller nyde den som den er 🙂

Så er der æblemarmelade!
DSC_8747

Mere inspiration

7 Kommentarer

  1. Inge 6. oktober 2015 af 18:39- Svar

    Hej, hvor ser det lækkert ud – jeg må prøve imorgen, har vist et ton – sådan cirka – ævler i haven. Har ellers kogt mos og puttet i fryseren, men gik i dag og tænkte at marmelade af æbler vel også kunne spises 🙂
    Jeg plejer at koge marmelade med Grøn melatin, skal ikke bruge sukker, og det er helt fint. Jeg må også huske kardemomme og kanel 🙂

    Men, jeg har hørt/læst at Atamon ikke må få kogende vand? Det skal lige køle ned til 80 grader, ved du, om der er noget om snakken? Har den ikke ved hånden, så kan ikke tjekke om det står på flasken.

    🙂
    Inge

    • Gitte Hansen 9. oktober 2015 af 23:22- Svar

      Hej Inge
      Beklager mit sene svar.
      Ja du skal ikke bruge Atamon imens gryden koger.
      God fornøjelse med marmeladen – den er superlækker
      Mange hilsner
      Gitte

  2. […] slippe, og langt de fleste æbler lod jeg passere som de var. Jeg har endda præsteret at lave æblemarmelade af æbler med skræl – en stor succes! Den allerbedste æblesmag sidder jo i skrællen, så lad den endelig sidde. Der […]

  3. hvadskalvibage/Mette 17. oktober 2013 af 08:04- Svar

    jeg brugte kanel og anis, for at få lidt jule/vinterstemning i det 🙂

    Både opskriften på det samt tærter og bollerne er på min blog, så kik endelig forbi 🙂

    • Gitte Hansen 17. oktober 2013 af 17:26- Svar

      Hej igen
      Jeg har også lavet en variant med kanel, den blev også superlækker. Vil bestemt kigge forbi din blog. Dejligt med en med-bagenørd 🙂
      Med venlig hilsen
      Gitte

  4. hvadskalvibage/Mette 15. oktober 2013 af 10:09- Svar

    Har lavet æblesmør, og undre mig også som dig over hvorfor hverken det eller æblemarmelade kan købes i butikkerne. Det smager jo super godt.

    Da jeg havde lavet æblesmørret, bagt tærter og boller med æbler havde jeg stadig nogle kilo tilbage af min plukning. De kom i saftkogeren (blot skåret i kvarte, men med kerne og det hele) og gav den mest lækre saft – og mig som ellers hverken kan lide æblejuice eller most, blev helt vilde med det.

    • Gitte Hansen 15. oktober 2013 af 22:02- Svar

      Hej Mette
      Sikke god du er til at finde på. Æbletærter og æbleboller lyder da lækkert og spændende. Har du nogle gode opskrifter du vil dele måske?
      Heldige du, der har en saftkoger, sådan en har jeg ikke. Har græsplænen overstrøet med æbler, men skal på arbejde i weekenden så får ikke ordnet nogle æbler her. Samler på gode ideer indtil jeg får tid til at komme igang med æblerne igen 😉
      Har du brugt min opskrift på æblesmør, eller har du en anden opskrift jeg kan bruge til inspiration måske?
      Tak for din hilsen og feed-back. Skønt med gensidig inspiration! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar