Nemme flødekarameller med chokolade

DSC_0766

Her får du et hurtigt indlæg til den søde tand. Du skal da lære hvordan man kan lave de lækreste chokoladekarameller skal du!

Karameller der ikke bliver for bløde, men heller ikke for hårde. Chokoladekarameller der kan bruges som godter til både jul og/eller når kollegerne/familien skal forkæles med lidt ekstra mundgodt.

Det er nemt at lave karameller. De passer næsten sig selv, det er blot til sidst du skal have et vågent øje. Mere om det lige om lidt.

Her kommer opskriften på chokoladekarameller:

2 dl. piskefløde

1½ dl. lys sirup

½ dl glukosesirup (kan købes i de fleste større supermarkeder)

2 dl. sukker.

Evt. Vanillesukker.

100 gram chokolade.DSC_0831

Sådan laver du chokoladekarameller: 

Bland alle ingredienserne i en gryde, undtaget chokolade, og kog ved middel varme 20-30 minutter. Rør flere gange undervejs.DSC_0704

Jeg kan ikke sætte præcist minuttal på, men når karamelblandingen begynder at slippe gryden, skal du til holde et vågent øje. Den bliver som vist nedenfor. Sej og tyktflydende. Har du et bolche/karameltermometer, skal du gå efter en temperatur på 130 grader. Det giver ikke for hårde, ikke for bløde karameller. Perfekte karameller!

Har du ikke et termometer, laver du bare karamelprøven. Hæld et par dråber karamel i koldt vand, og kan du trille kugler af karamellen, er den færdig. Du kan også dryppe lidt karamel ud på en kold tallerken. Hvis den hurtigt stivner og kan trilles, er den fin.

Er du kommet til at tage din karamel for tidligt af, så kan du putte den i en gryde igen og koge den op igen. DSC_0750Når karamellen er færdigkogt tilsætter du 100 gram chokolade og rører til den er smeltet. Hæld hurtigt karamellen ud i et fad beklædt med bagepapir. Du bestemmer selv tykkelsen. Jo mindre form, jo højere karameller. Mine blev ca. ½ cm. tykke, det var fint.

Lad karamellen køle et par minutter før du skærer/klipper ud. Vent ikke for længe, så kan den være svær dele.
DSC_0764 Jeg skar for med en kniv og klippede i skærerillerne. Måske du har en skarpere kniv end jeg, og kan skære karamellerne ud i et “hug”?DSC_0765Så er der faktisk allerede lækre hurtige bløde chokoladekarameller. Smagen kan varieres i det uendelige. Snart kommer du også til at høre om lakridskarameller Du kan også lave vanillekarameller, mintkarameller ja hvilke kunne vi ellers finde på?

Lad karamellerne afkøle helt, men du kan allerede nu byde på smagsprøver. 🙂 Lad dem evt. afkøle hurtigt i det fri, eller i køleskabet en halv times tid.
Pak gerne karamellerne ind, så undgår du at de klistrer sammen. Jeg er sikker på at du kan pakke karamellerne flottere ind end jeg. Jeg pakkede halvdelen ind og brugte almindeligt madpapir. Jeg skulle da vist lige have haft et indpakningskursus først ?! 😉
DSC_0830Den anden halvdel kan du drysse med lidt flormelis og putte i et glas med tætsluttende låg. Ryst godt, så flormelissen fordeler sig godt imellem karamellerne.

Karamellerne skal helst ikke opbevares alt for varmt. Stiller du dem i køleskab bliver de ret hårde, ved stuetemperatur bliver de dejligt bløde. De vokser ikke sammen hvis de er pakket ind/drysset med flormelis, så de kan også sagtens opbevares ved stuetemperatur. Det er lidt smag og behag, tænker jeg, om man er til bløde eller hårde karameller? (hvis de er hårde, spiser man ikke så mange eller ihvertfald spises de ikke så hurtigt 😉DSC_0832

Uhm lækre chokoladekarameller!

Måske du har lidt fløde tilovers fra julen? Jeg tænker du godt kan bruge den fløde der har været gemt i fryseren også? Måske du også har lidt chokolade til overs fra julen? Ja man kunne vel egentligt også have lavet chokoladeovertræk til disse karameller, så havde  det jo været en endnu mere fanstastisk flødekaramel? Hvis du orker, kan du smelte lidt chokolade i mikrobølgeovnen 30 sekunder af gangen til den er fin og blank. Vend  karamellerne rundt i chokolade, og lad dem afdryppe på et stykke bagepapir. Uhm!

Hvad med lidt januar-godter? Jeg byder på chokoladekarameller 🙂
DSC_0767

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Tine G 20. januar 2015 af 14:05 - Svar

    Hejsa og mange tak for opskriften, de blev helt vildt gode 🙂 Lige et tip, man kan sagtens bruge et alm stegetermometer, sådan et med stål spids til at måle temperatur…man behøver ikke ofre de 90 kr et bolche termometer koster… 🙂 Men nums nums, de smager godt 🙂

    • Gitte Hansen 20. januar 2015 af 15:40 - Svar

      Hejsa
      Ja alle kneb gælder og hvis dit almindelige stegetermometer kan nå helt op på 130 grader, er det jo fint, det kunne mit ikke, men tak for tippet, som andre måske kan bruge?
      Ja det er nogle lækre karameller og uha frist mig ikke. Jeg skal i gang med eftermiddagens grovknækbrød (men karameller ville jeg hellere spise 😉
      God fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar