Nemme grovboller med ske. Lynhævede – uden æltning

  • Lynhurtige grovboller uden hævning

Lynhurtige grovboller uden hævningHer et tip om lynhurtige grovboller du kan bage en dag det skal gå særligt tjept i dit køkken. Det kunne være en dag du får en utålmodig trang til en frikadellesandwich, en hjemmelavet burger, en lun bolle til morgenkaffen eller en lun bolle til din lune leverpostej?

Tit, når man får hurtige og gode ideer, er der jo sjældent god tid til hverken æltning eller hævning.Lynhurtige grovboller uden hævningMed denne opskrift kan du komme rigtigt hurtigt til “bollefadet”.

Jep, det kan faktisk lade sig gøre at trylle et fad boller, lynhurtigt. Sunde, grove boller fyldt med gode fibre. Klart bedre burgerboller, end de købte. Klart bedre morgenbrød, end bagerens rundstykker.

Jep disse boller er klart konkurrenceforvridende potentiale for bagerne. 🙂Lynhurtige grovboller uden hævningGrovbollerne er også et rigtigt godt hjemmelavet alternativ til de hurtige købe-løsninger.

Jeg iler med at bringe dig opskriften her:

Nemme grovboller med ske. Lynhævede - uden æltning
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lynhurtige grovboller uden æltning
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 20 stk
Det skal du bruge:
  • 1 liter lunkent vand
  • 25 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 1,5 dl hørfrø
  • 5 dl havrgryn
  • 3 dl rugmel
  • Ca, 14 dl hvedemel
Sådan gør du:
  1. Opløs gæren i det lunkne vand
  2. Tilsæt sukker og salt
  3. Rør hørfrø, havregryn og rugmel i dejen..
  4. Dejen kan fint røres blot med grydeske
  5. Rør hvedemelet i, lidt efter lidt. Konsistensen skal ca. være som tyk havregrød.
  6. Dejen skal hverken kunne æltes eller trilles
  7. Tildæk skålen med et klæde, og lad dejen hæve i ovnen v. 50 grader - minimum 15 minutter, gerne længere tid og gerne til dobbelt størrelse.
  8. Læg boller på bagepladen med to spiseskeer.
  9. Jeg mener der blev ca. 20 boller af denne portion.
  10. Pensl bollerne med mælk og drys med kerner f.eks. græskar- eller solsikkekerner.
  11. Lad bollerne hæve i ovnen v. 50 grader i minimum 15 minutter. Bollerne skal være tildækket med et viskestykke. Lad gerne bollerne hæve til dobbelt størrelse, men mindre kan gøre det.
  12. Bag bollerne ca. 20-25 minutter v. 175 grader varmluft.
  13. De er færdige, når de er gyldne og sprøde. Pas på de ikke branker

Lynhurtige grovboller uden hævningMåske du tænker det er snyd, at speedhæve dejen i ovnen? Det kan godt være, men tricket  virker altså. Har du god tid, så lader du jo bare dejen hæve dobbelt så længe ved stuetemperatur.

Hvis du læser med på bloggen, vil du vide, at jeg er storfan af den koldthævede dej. Dette er bare en “varmthævet” speedhævet variant af dejen, men af samme konsistens, du ved den særligt nemme slags der bare skal sættes på bagepladen med to spiseskeer. Lynhurtige grovboller uden hævningDet er supernemt og bollerne blev overraskende gode.

Hvis du har glemt at røre en portion af den koldthævede dej til morgenbollerne, så fortvivl ej. Du kan sagtens nå at røre en portion af denne hurtige “varmthævede” dej, så I ikke skal gå sultne i seng eller stå op uden hjemmebag.

Jep og det er ikke lyv. Portionen kan nemt røres blot med grydeske. SKØNT også at du ikke skal have “fingrene i bolledejen”. Måske vi bare skulle kalde dem “ske-boller” eller klatboller? (de lyder så bare ikke særligt lækre, så fandt lige på et andet navn:-) 
dsc_2304
Bollerne er særligt hurtige at lave og imens de speedhæver i ovnen kan du jo trylle lækkert tilbehør. Stege en god frikadelle eller hakkebøf til dine burgere, anrette det fineste morgenbord, eller lune din leverpostej?

Verdens nemmeste boller, må dette være!

Jeg lurer på om vi skal bage et par portioner, når vi snart skal have housewarmning i sommerhuset? Lurer på nemme “håndmads-agtige-sandwiches”. Vi har nemlig ikke nok  “kniv-og-gaffel-siddepladser” i sommerhuset, så vi er nødt til at finde på en menu, man kan spise “mf” (her i Jylland betyder det “med fingrene” red. 😉 

Kun din fantasi sætter grænser. Er dette mon en morgenbolle du ser hér, en frokostbolle, en eftermiddagsbolle til honningen og teen eller en aftenbolle, til din lune frikadelle eller din varme suppe?

Bon appetit og rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
Lynhurtige grovboller uden hævning

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Mormormedstiletter.dk 28. september 2016 af 22:40- Svar

    Feeeedt! Lige noget for mig som aldrig har meget tid i mit køkken p.t:-)

    • Gitte Hansen 4. oktober 2016 af 19:57- Svar

      Så godt Tina. Det glæder mig. Håber bollerne vil smage dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar