Groft brød og boller med rugmel og havregryn. Her får du opskriften på et lækkert rustikt groft franskbrød og saftige grovboller.
Groft brød og boller med rugmel og havregryn
Elsker du også bare brød, der mætter godt? Det gør vi herhjemme og vi bager derfor tit grovbrød i weekenden.

Det er hyggeligt med hjemmebag og så er der brød nok til både frokost i weekenden og den kommende uges madpakker. Vi nyder også at  have hjemmebagt brød i fryseren til travle dage. Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Du kunne jo sprede god hyggestemning derhjemme med en portion lækre grovboller og et stort groft brød?

Med denne opskrift får du et dejligt groft franskbrød og 16 grovboller.

Der bliver rigeligt med brød til den sultne familie i flere dage og måske til fryseren også?

Lækre, sprøde, sunde og meget mættende grovboller og et kæmpe stort flot lækkert groft brød, hævet med eller uden hævekurv. Læs mere om hvad en hævekurv er nederst i dette indlæg.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Grovbollerne og brødet er nemt at lave. Brug meget gerne en røremaskine, hvis du har sådan én som køkkenhjælper.

Jeg har min elskede Kenwood Major – som jeg er super glad for.

Den har en kæmpe røreskål med plads til hele 6,7 liter dej. Gå aldrig ned på plads i røreskålen!

Har du ikke en røremaskine, kan en elpisker med dejkroge også bruges. Hænderne fungerer også fint, og så får du også varmen jo 😉

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Jeg bruger gerne rester af surmælksprodukter når jeg bager brød. Det gør nemlig brød ekstra saftigt og blødt. Bare lige et tip til dig.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Både boller og franskbrød bliver lækre med f.eks. kærnemælk, tykmælk, yoghurt ell. lignende. Mælk kan også sagtens bruges og vand også.

Smart at man kan stoppe madspild og lige få brugt en rest. Hvis du ikke har en hél liter, så bare brug den rest du har og supplér med vand.

Groft brød og boller med rugmel og havregrynOpskriften er nem og du får den lige her:

Groft brød og boller med rugmel og havregryn – få en god opskrift her

Groft brød og boller med rugmel og havregryn
Lækre nemme grovboller og groft brød med rugmel og havregryn
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: brød og boller med rugmel og havregryn
Portioner: 14 boller +1 brød
Forfatter: Gitte Hansen

Udstyr (reklamelink)

Ingredienser

  • 1 liter koldskål/ kærnemælk/ tykmælk/ yoghurt/mælk ell. lign. Du kan også bruge den rest du har og supplere med vand?
  • 4 dl. kogende vand
  • 50 gram gær
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker eller honning
  • 140 gram hørfrø ca. 2 dl. Kan udelades eller erstattes med f.eks. andre kerner f.eks. solsikkekerner?
  • 350 gram havregryn (ca.) ca. 9 dl
  • 200 gram rugmel 3 dl. kan erstattes med hvedemel, fuldkornshvedemel eller grahamsmel
  • 1,1-1,2 kg hvedemel ca. Måske skal du bruge mindre
  • Pensling: Mælk
  • Drys: Sesam/græskar eller solsikkekerner

Sådan gør du

  • Kog vandet i elkedlen. Bland langsomt det kogende vand med surmælksproduktet, til temperaturen når fingervarmt
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Tilsæt gær og sukker og evt. resten af væsken.
  • Tilsæt havregryn, salt og rugmel. Rør gerne dejen i køkkenmaskine eller dem elpiskerens dejkroge
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Tilsæt kun lige mel nok, til dejen kan slippe krog og dejfad.
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Læg et klæde over skålen og stil dejen til hævning i ca. ½ time et lunt sted, evt. i ovnen v. 30 grader
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Læg evt. noget af dejen i en hævekurv. Har du ikke en hævekurv, så form bare et ovalt brød, så godt du kan. Brug også gerne rugbrøds/franskbrødsform. Al dejen kan også formes til boller
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Form resten af dejen til boller. Jeg fik 1 franskbrød og 14 boller af denne portion.
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Lad boller og brød efterhæve tildækket i 30 minutter, gerne et lunt sted også, evt. i ovnen v. 30 grader.
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Pens bollerne med mælk og drys evt. med med sesam/chiafrø
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Bag bollerne ca. 15 minutter og franskbrødet ca, 30 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) Brødet og bollerne er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden.
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Lad brødet og bollerne afkøle et par minutter før servering.
    Groft brød og boller med rugmel og havregryn
  • Server gerne med nylavet kompot, en god ost eller bare med smør.
    Grovboller & groft brød med havregryn opskrift

Noter

Både brød og boller bliver ret grove, så du kan godt erstatte f.eks. rugmel med ekstra hvedemel. 
Brødet og bollerne kan fint fryses.
Både rugmel og havregryn kan sagtens erstattes med andre meltyper f.eks. grahamsmel eller fuldkornshvedemel.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Lækre bløde grovboller og et groft franskbrød, der mætter godt – hjemmebagt brød er bedst

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Grovbollerne var dejligt bløde indeni og sprøde udenpå.

Meltypen kan du sagtens variere. Bare brug det grove mel du har på lager.

Jeg har brugt rugmel og havregryn, men du kan også bruge f.eks. fuldkornshvedemel, grahamsmel, sigtemel eller lignende.

Hørfrø kan sagtens også udelades eller erstattes med f.eks. solsikkekerner.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Det nybagte grove brød fungerede rigtigt fint som brød både til vores morgenmad, frokost og som eftermiddagsboller. Resten snuppede vi med i madpakken.

Med lidt honning eller rabarberkompot på, gør en halv bolle det fint ud for et hurtigt og sundt eftermiddagsmåltid.Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Brødet kan nemt fryses. Bollerne kan bagefter lunes/tøes op i airfryer/mikrobølgeovnen, og franskbrødet kan lunes i ovnen. Så det får den fine knasende sprøde overflade igen.

Hold gerne brød, der har været i fryseren, under vandhanen, inden du luner det op påny i ovnen igen. Så bliver det som nybagt igen.

Det var genialt at få brugt den liter overskydende koldskål og yoghurt til grovboller og groft brød. Stop madspild i allerbedste stil.

Sådan laver du grove boller og groft franskbrød med havregryn og rugmel – se billederne her:

Vi spiste også honning, ost, kompot og hjemmelavet nektarinmarmelade på bollerne. Sikke en gudespise!

En nybagt bolle med smør på. Uhm <3 Brød med smør er der intet der stikker.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

 

Sikke også et fint brød du kan lave med en hævekurv. Knasende sprød skorpe og fine riller.

Med en hævekurv bevarer brødet også formen, både under hævning og  bagning. Brød hævet i hævekurv får en rigtig flot rustik overflade.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Har du ikke en hævekurv, så fortvivl ej. Du kan sagtens bage brødet i en almindelig franskbrødsform eller lade det “freestyle” på bagepladen.

Groft brød og boller med rugmel og havregryn

Rigtig god fornøjelse med dit brødprojekt 🙂

Få flere gode nemme opskrifter på groft brød her:

1.

Franskbrød opskrift - groft brød med rugmel
Verdens Bedste Franskbrød med rugmel
Se opskriften her

2.

Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
Lækre grove franskbrød med rugmel og havregryn
Se opskriften her
Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn

3.

Kerneboller og brød med knækkede hvedekerner
Grove burgerboller og franskbrød med rugmel og knækkede hvedekerner
Se opskriften her

4.

Groft brød & boller med speltmel - opskrift
Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn
Se opskriften her

5.

Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
Lækre grove boller med havregryn, solsikkekerner og hørfrø
Se opskriften her
Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

6.

Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
Lækkert franskbrød og bløde boller med Manitoba og majsmel
Se opskriften her
Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

7.

Gulerodsbrød med solsikkekerner & havregryn
Saftige franskbrød med gulerødder, solsikkekerner og havregryn
Se opskriften her
Gulerodsbrød med solsikkekerner & havregryn

8.

Brød og boller med havregryn og majsmel
Lækre boller og et stort franskbrød med havregryn, majsmel og yoghurt
Se opskriften her
Brød og boller med havregryn og majsmel

9.

Grahamsboller og grahamsbrød - nem opskrift
Lækre boller og franskbrød med grahamsmel
Se opskriften her
Grahamsboller og grahamsbrød - nem opskrift

10.

Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
Grunddej af sigtemel, der kan bruges til boller og franskbrød
Se opskriften her
Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel