Groft brød og boller med rugmel og havregryn. Her får du opskriften på et lækkert rustikt groft franskbrød og saftige grovboller.
Elsker du også bare brød, der mætter godt? Det gør vi herhjemme og vi bager derfor tit grovbrød i weekenden.
Det er hyggeligt med hjemmebag og så er der brød nok til både frokost i weekenden og den kommende uges madpakker. Vi nyder også at have hjemmebagt brød i fryseren til travle dage.
Du kunne jo sprede god hyggestemning derhjemme med en portion lækre grovboller og et stort groft brød?
Med denne opskrift får du et dejligt groft franskbrød og 16 grovboller.
Der bliver rigeligt med brød til den sultne familie i flere dage og måske til fryseren også?
Lækre, sprøde, sunde og meget mættende grovboller og et kæmpe stort flot lækkert groft brød, hævet med eller uden hævekurv. Læs mere om hvad en hævekurv er nederst i dette indlæg.
Grovbollerne og brødet er nemt at lave. Brug meget gerne en røremaskine, hvis du har sådan én som køkkenhjælper.
Jeg har min elskede Kenwood Major – som jeg er super glad for.
Den har en kæmpe røreskål med plads til hele 6,7 liter dej. Gå aldrig ned på plads i røreskålen!
Har du ikke en røremaskine, kan en elpisker med dejkroge også bruges. Hænderne fungerer også fint, og så får du også varmen jo 😉
Jeg bruger gerne rester af surmælksprodukter når jeg bager brød. Det gør nemlig brød ekstra saftigt og blødt. Bare lige et tip til dig.
Både boller og franskbrød bliver lækre med f.eks. kærnemælk, tykmælk, yoghurt ell. lignende. Mælk kan også sagtens bruges og vand også.
Smart at man kan stoppe madspild og lige få brugt en rest. Hvis du ikke har en hél liter, så bare brug den rest du har og supplér med vand.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Groft brød og boller med rugmel og havregryn – få en god opskrift her
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 1 liter koldskål/ kærnemælk/ tykmælk/ yoghurt/mælk ell. lign. Du kan også bruge den rest du har og supplere med vand?
- 4 dl. kogende vand
- 50 gram gær
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. sukker eller honning
- 140 gram hørfrø ca. 2 dl. Kan udelades eller erstattes med f.eks. andre kerner f.eks. solsikkekerner?
- 350 gram havregryn (ca.) ca. 9 dl
- 200 gram rugmel 3 dl. kan erstattes med hvedemel, fuldkornshvedemel eller grahamsmel
- 1,1-1,2 kg hvedemel ca. Måske skal du bruge mindre
- Pensling: Mælk
- Drys: Sesam/græskar eller solsikkekerner
Sådan gør du
- Kog vandet i elkedlen. Bland langsomt det kogende vand med surmælksproduktet, til temperaturen når fingervarmt
- Tilsæt gær og sukker og evt. resten af væsken.
- Tilsæt havregryn, salt og rugmel. Rør gerne dejen i køkkenmaskine eller dem elpiskerens dejkroge
- Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Tilsæt kun lige mel nok, til dejen kan slippe krog og dejfad.
- Læg et klæde over skålen og stil dejen til hævning i ca. ½ time et lunt sted, evt. i ovnen v. 30 grader
- Læg evt. noget af dejen i en hævekurv. Har du ikke en hævekurv, så form bare et ovalt brød, så godt du kan. Brug også gerne rugbrøds/franskbrødsform. Al dejen kan også formes til boller
- Form resten af dejen til boller. Jeg fik 1 franskbrød og 14 boller af denne portion.
- Lad boller og brød efterhæve tildækket i 30 minutter, gerne et lunt sted også, evt. i ovnen v. 30 grader.
- Pens bollerne med mælk og drys evt. med med sesam/chiafrø
- Bag bollerne ca. 15 minutter og franskbrødet ca, 30 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) Brødet og bollerne er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden.
- Lad brødet og bollerne afkøle et par minutter før servering.
- Server gerne med nylavet kompot, en god ost eller bare med smør.
Noter
Både brød og boller bliver ret grove, så du kan godt erstatte f.eks. rugmel med ekstra hvedemel.
Brødet og bollerne kan fint fryses.Både rugmel og havregryn kan sagtens erstattes med andre meltyper f.eks. grahamsmel eller fuldkornshvedemel.
Lækre bløde grovboller og et groft franskbrød, der mætter godt – hjemmebagt brød er bedst
Grovbollerne var dejligt bløde indeni og sprøde udenpå.
Meltypen kan du sagtens variere. Bare brug det grove mel du har på lager.
Jeg har brugt rugmel og havregryn, men du kan også bruge f.eks. fuldkornshvedemel, grahamsmel, sigtemel eller lignende.
Hørfrø kan sagtens også udelades eller erstattes med f.eks. solsikkekerner.
Det nybagte grove brød fungerede rigtigt fint som brød både til vores morgenmad, frokost og som eftermiddagsboller. Resten snuppede vi med i madpakken.
Med lidt honning eller rabarberkompot på, gør en halv bolle det fint ud for et hurtigt og sundt eftermiddagsmåltid.
Brødet kan nemt fryses. Bollerne kan bagefter lunes/tøes op i airfryer/mikrobølgeovnen, og franskbrødet kan lunes i ovnen. Så det får den fine knasende sprøde overflade igen.
Hold gerne brød, der har været i fryseren, under vandhanen, inden du luner det op påny i ovnen igen. Så bliver det som nybagt igen.
Det var genialt at få brugt den liter overskydende koldskål og yoghurt til grovboller og groft brød. Stop madspild i allerbedste stil.
Sådan laver du grove boller og groft franskbrød med havregryn og rugmel – se billederne her:
Vi spiste også honning, ost, kompot og hjemmelavet nektarinmarmelade på bollerne. Sikke en gudespise!
En nybagt bolle med smør på. Uhm <3 Brød med smør er der intet der stikker.
Sikke også et fint brød du kan lave med en hævekurv. Knasende sprød skorpe og fine riller.
Med en hævekurv bevarer brødet også formen, både under hævning og bagning. Brød hævet i hævekurv får en rigtig flot rustik overflade.
Har du ikke en hævekurv, så fortvivl ej. Du kan sagtens bage brødet i en almindelig franskbrødsform eller lade det “freestyle” på bagepladen.
Rigtig god fornøjelse med dit brødprojekt 🙂
Få flere gode nemme opskrifter på groft brød her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Er bollerne også varmluft?
Hej Stine
Der skal bruges 1 liter koldskål/tykmælk og 4 dl kogende vand. Hvis du er i tvivl om melmængderne, så tilsæt melet lidt efter lidt.
Jeg målte ret præcist af og brugte den angivne mængde.
Der kan dog være forskel på hvor meget det mel man bruger er sammenpresset, derfor er det en god ide, at tilsætte lidt af gangen.
Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
Det bliver nogle lækre grovboller/groft brød 🙂
Mange hilsner
Gitte