Jubii! Kan ikke få armene ned! Det lykkedes!
Det lykkedes mig at bage et lækkert brød med sprøde kartoffelskiver. Et brød der hverken skal æltes eller trilles!
Et brød der derfor er nemt og overskueligt at bage, selv på en hverdags dag!
Igår lavede jeg den lækreste kartoffelsuppe og der skulle der jo et godt brød til. Jeg var gået i totalt kartoffel mode, så alt skulle åbenbart have være efter kartoffel-tema!
Det er en rigtig nem opskrift og jeg har næsten selv fundet på den! Efter flere forsøg.Jeg har eksperimenteret med et hvidløgsbrød, og senere pizzabrød . Det geniale er at dejen blot skal røres hurtigt sammen og herefter hældes i en bradepande. Hæve 1 time og herefter bages 30 minutter ved høj varme. Fantastisk! Ingen æltning. Ingen melfingre. Ingen dej der hænger i og skal trille og rulles. FEDT!
Opskriften på grunddej til et bradepandebrød kommer her: Du bestemmer så selv hvilken en af varianterne du vil bage.
9 dl. koldt vand
50 gram gær
3 tsk sukker
1½ tsk salt
1 spsk citronsaft
1 kg tipo 00 mel eller almindeligt hvedemel (erstat gerne halvdelen med en grovere melsort f.eks. grahamsmel)
½ kg durumhvedemel (kan erstattes af fuldkornshvede eller alm. hvedemel)
3 dl. A38
Fyld til kartoffelbrød : 8 kartofler i ultratynde skiver. ½ pakke bacon. Olie. Salt
Fremgangsmåde :
Gæren udrøres i de våde ingredienser. Salt og sukker tilsættes. Melet røres i. Skal kun lige røres til melet er opløst. Herefter hældes dejen i en bradepande beklædt med papir. Bradepanden sættes i ovnen 30 minutter v. 50 grader varmluft. (eller 1 time ved stuetemperatur) Herefter dryppes med olie og kartoffelskiver lægges på, godt fordelt ud over hele fladen.
Kartoflerne sættes til afdrypning i en sigte. Mest muligt væske skal krammes ud af kartoflerne.
Jeg brugte mit råkostjern til at skive kartoflerne, måske jeg også kunne have brugt min køkkenmaskine? 8 kartofler var overskueligt at rive i hånden 😉 Efter hævning er dejen hævet godt op. Der dryppes rigeligt med olie på toppen. Jeg havde en flaske olie med peper i, købt i Italien. Jeg tænkte det ville give en godt til kraftigere smag til de lidt smagsneutrale kartofler. Kartoflerne lægges hurtigt på, og det skal gå hurtigt som du ser. De bliver hurtigt brune når de får luft. Jeg klippede en halv pakke bacon i små stykker og fordelte på kartoffelbrødet. Tænkte at bacon ville gøre kartoflerne godt? Drys med rigeligt salt. Måske man også kunne have dristet noget oregano eller frisk rosmarin på? Måske også nogle løgringe? Det må jeg prøve næste gang… Kartoffelbrødet bages 30 minutter ved 225 grader varmluft. Kig til det et par gange. Kartoflerne skal være stegte på toppen og brødet bagt.
Brødet klippes i stykker. Det er langt nemmere end at skære. Sikke nogle lækre stykker vi fik. Perfekte at dyppe i suppen. Også gode som frokostbrød til arbejdet. Lækre, disse kartoffelbrød. Og kartofler har man jo næsten ALTID i skuffen, nem ingrediens og billig. En god vinterrodfrugt! Og sund ovenikøbet.
Kartoffelbrødet bliver sprødt på toppen og i bunden. Det sørger den høje temperatur og den rigelige mængde olie for. Det er vigtigt med olie. Rigeligt olie. Dryp også gerne lidt på toppen hen over kartoflerne inden brødet sættes i ovnen. Sprødt, saftigt og velsmagende brød på en gang. Og tænk at det er så let, enkelt og billigt? ELSKER når jeg kan slippe for at udrulle pizzadej. Har tænkt flere gange på at jeg ville prøve at bage en kartoffelpizza, men må indrømme at dette kartoffelbrød er noget nemmere? Det kan varieres i det uendelige. Har også lavet en varianat med cocktailtomater stoppet godt ned i dejen. Tænker også at lave en feta-variant? Ja muligederne er uendelige?
Tror kartoffel/løg-eksperimentet kommer først. 😉
Har du også en god opskrift på kartoffelbrød? Så del den gerne her. Jeg er altid nysgerrig 🙂Bon appetit!
The kartoffelwoman har slået til. Igen. 🙂
En lille en mere…Jeg kan godt lide dit “nul madspild” princip, det går jeg også ind for. Det kan godt gå hen og blive lidt Kirsten Hytteejer agtigt, men man kan få mange sjove og gode retter ud af det. Her i hytten laver jeg ovnæggekage af rester. Finder et ildfast fad, smører det med Rapsolie, finder en lille rest af altmuligt grønt og kødrester eller fisk, ned i fadet med det. En æggeblanding af 8 æg, mager hvidløgsost, en masse fed hvidløg, salt, peber, muskat og en sjat mælk. Ind i ovnen på 200 grader i ca. 45 min.… Læs mere »
Hej igen Gitte
Jah, jeg faldt lige af kloden, undskyld jeg først svarer nu. Jeg smed ikke dejen ud, men jeg kunne simpelthen ikke få de sidste 500 gr. mel i brødet og dejen virkede noget tør. Jeg trak den også ud med “slikkepot”, og brødet blev meget højt, jeg må eksperimentere lidt;-)
Hjælp…der er noget galt med denne opskrift, jeg kan få det til at fylde to plader og da det 1 kilo mel var hældt i dejen, er dejen ikke grødagtig, men tilgengæld temmelig sej og tyk
Det skal prøves – lækkert ser det ud. Og ret let at gå til. Tak for inspirationen 🙂