Nytår 2013: Grillede højrebsbøffer, mandelkartofler og bønnesalat

DSC_1082Så fik jeg den endelig serveret. Den samlede nytårsmenu 2013.

Foretten: Lakserullerne med asparges kan du læse om her

DSC_1039

Desserten: Den lækre cremé brulée med nougat kan du læse om her

DSC_1094

Nu er det endelig blevet tid til hovedretten:

DSC_1083

Grillede oksehøjrebsbøffer med mandelkartofler og bønnesalat med balsamico og sukkermandler (4 personer)

Det skal du bruge:

Mandelkartofler: 2 poser små hurtige kartofler,2 håndfulde mandler, salt/peber, ca. 1 spsk. akaciehonning

Bønnesalat med balsamico og sukkermandler:  En pose frosne bønner, ½ bøtte feta, 1 rødløg, 2 spsk rød balsamicoeddike, 1 tsk. akaciehonning, salt/peber, 2 spsk olie, evt. en håndfuld sukkerristede mandler

4 oksehøjrebsbøffer:

Sådan laver du mandelkartofler. Vask og rens 2 poser små hurtige kartofler.

DSC_1007 Hæld akaciehonning på i striber. ca. 1 spsk. DSC_1010 Drys grofthakkede mandler over og drys med salt/peber og vend godt.

Kartoflerne steges i ovnen v. 175 grader varmluft og vendes flere gange. DSC_1012Her ser du de sukkerristede mandler jeg både brugte til creme bruleén og til bønnesalaten. Sådan laver du sukkermandler: 

Smelt 1 dl. sukker på en pande ved middel varme. Vend to håndfulde mandler i, når sukkeret er helt karamelliseret. Vend godt. Når mandlerne har suget al karamellen til sig, vendes mandlerne ud på et stykke bagepapir til afkøling. Tilsæt evt. lidt salt. Kombinationen af salt/sødt er fantastisk til mandler! Hak groft når mandlerne er afkølede.

Sukkermandler kan bruges som desserttopping men altså også til salater. Brug dem evt. også bare som mandelsnack, men så skal du ikke hakke dem 😉
DSC_1024Balsamico-bønner med fedt, rødløg og sukkermandler: 

Kog bønnerne. Jeg synes bønnerne bedst bevarer struktur, smag og vitaminer, hvis du koger dem i en mikrobølgeovn. Kog i en skål med tætsluttende låg med 1 spsk vand i bunden og et saltdrys. Der bliver intet kogevand der skal hældes fra=ingen vitaminer der hældes bort.

Bønnerne stilles til afkøling, om vinteren gerne udendørs.

Rør en balsamicodressing sammen og lad den trække lidt. Snit et rødløg. Vend rødløget og balsamicodressingen med de afkølede bønner. Drys med feta og grofthakkede sukkermandler. Det bliver en lækker lækker bønnesalat, der passer perfekt til oksekød. Stil bønnesalaten koldt til den skal serveres. Vent gerne med at drysse med feta/sukkermandler til i sidste øjeblik. DSC_1079

Ja og jeg afslører det gerne. Bearnaisesaucen lavede jeg ikke selv. Jeg har forelsket mig i denne fra Jensens, som er lækker, men du har ret. Jeg skal da prøve at lave min egen bearnaisesauce. Måske det skal blive et af målene for 2014? 😉 Tip mig endelig gerne hvis du har en god opskrift!
DSC_1045
Så er det tid til at tilberede de lækre oksehøjrebsbøffer. Jeg var heldig, i et supermarked, at købe nogle kæmpe højrebsbøffer på dato. 20 kroner stykket for bøffer på 2-300 gram. Sikke et kup.

Bøfferne skulle da steges på en min grillpande. Jeg ELSKER min støbejernsgrillpande! Den er bøvlet at gøre ren, men man kan stege virkeligt lækre bøffer på den. Bøfferne ligger ikke og “søber” i stegeskyen, men steger som på en rigtig grill. Grillsmagen er der næsten også 100%

Lad panden blive rygende varm før du lægger bøfferne på. Er der fedtkant på bøfferne, så prøv om du kan stille bøfferne lidt op med fedtkanten nederst i starten, så fedtkanten kan stege lidt væk.

Steg bøfferne to-tre minutter på hver side, afhængig af om du ønsker bøfferne røde eller medium stegt. Jeg plejer at give mine bøffer 2 minutter på hver side og så slukke for varmen og lade dem stå og hvile lidt på panden et minuts tid på hver side til sidst. DSC_1072

Nu er mandelkartoflerne færdige. Lækre sprøde kartofler med lækre honningristede mandler. Ja sikke jeg gik mandel-amok i år? Måske fordi der var supertilbud – 200 gram mandler for 15 kr. Jeg købte 3 kilo! ELSKER mandler til næsten alt, ja det blev vist ret tydeligt i denne nytårsmenu 😉DSC_1066Bøfferne har nu hvilet færdig og er klar til servering. Dryp gerne lidt stegesky over bøfferne inden servering.DSC_1074Så er der klar til at blive sagt værsgo’ 

En lækker lækker menu og en virkelig lækker smørmør bøf. Øv jeg nåede ikke at få taget et billede af dens indre, men den var helt tilpas stegt. Rosa uden at være alt for blodig. Bøfferne fik store roser ved middagsbordet. Vildt, når kødet ovenikøbet var et tilbudskup? 😉

Det er faktisk slet ikke nogen dårlig idé at købe kød “på dato” – jo længere tid kødet har ligget i køledisken, jo mere “velhængt” er det vel blevet? Jeg foretrækker at købe mit kød hos slagteren, men kan ikke stå få billige tilbud i køledisken i supermarkeder, når jeg kommer forbi. Jeg har skam også købt en oksemørbrad, sat ned efter nytårsaften til175 kroner for 1, 7 kg. Tror også det var et godt køb, eller hvad siger du?

Har du gode ideer til hvad jeg kan lave med den oksemørbrad? Måske du har fået en lækker mørbradservering nytårsaften du kan tippe mig om? Du ved, jeg er jo altid modtagelig for gode køkkentips 🙂

Velbekomme – en nem og lækker nytårsmenu der blev serveret i år 🙂

DSC_1078

Mere inspiration

3 Kommentarer

  1. Solvejg Bøger 31. december 2014 af 15:06- Svar

    Dejlig nytårsmenu.
    Kun gode sager, hvem ville ikke gerne være gæst hos jer!

    Godt nytår.

    • Gitte Hansen 1. januar 2015 af 15:32- Svar

      Hej Solvejg
      Du ville være velkommen! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Gitte Hansen 6. januar 2014 af 21:12- Svar

    Uhm hvor lækkert. SÅ lækkert. Det er en stor bundfrossen oksemørbrad jeg har købt, den bliver jo lidt svær at skære ud til tournedos nu? Tror du ikke jeg er nødt til at tilberede den hel?
    Glæder mig til den lækre steg….
    Tak for gode madtips igen igen 🙂
    Mange hilsner
    Gitte

Læg en kommentar