Nytårsmenu – savner du inspiration til nytårsmiddagen?

Der er to dage tilbage og snart skydes et nyt år igang. Året slutter af med årets middag, hvor der bliver kræset for alle detaljer og hvor menuen lige er lidt flottere, lidt større, lidt dyrere, lidt mere galant og ekstravagant?

Verdens Bedste Brød dagen efter tomatbruschetta med basilikum tomatbruschetta suppebrød stop madspild smukke tomatbrød hurtiglavede oliebrød med hvidløg og tomat hjemmelavet hvidløgsbrød brød som tilbehør bruschetta af brødrest bruschetta bruchetta snack  Verdens Bedste Brød dagen derpå : Smukke sprøde tomatbruschetta!

Forventningerne og ambitionerne er som regel også derefter. Man føler næsten man skal konstruere noget nyt, noget stort, noget svært, noget avanceret lækkert, som man alligevel gerne vil lykkes med? Det skal være livretter for store og små, og måske for gæster med smagsløg man ikke helt kender? Det skal være en menu der er er nem at tilberede, for man vil jo både snakke med de inviterede gæster, skåle med dronningen, nyde livet og fyre nytårsraketter af imens maden bliver lavet?

Ja nytårsaftens-middagen er på mange måder et klimaks i køkkenet. Flopper bøffen, er det som om der lægges særligt meget symbolik i det. Var det året der gik, der var et flop? Fra start til slut skal nytårs-anretningerne være successer?

Helt ærligt, er det ikke bare noget fjolleri? Man kan jo, som huskok, få helt præstationsangst og måske glemme nydelsens øjeblik, med disse skyhøje forventninger?

nødder nøddekurve nøddekager nytårskur nytårsdessert nytår iskaager isdessert hurtig dessert til gæster hasselnødder hasselnøddekurve festlige desserter festdesserter dessertkurve med is frugt og chokolade  Karamelagtige hasselnøddekurve med is, frugt og chokolade.

Jeg prøver at hive menuen ned på et niveau hvor jeg kan være med som kok. Hvor jeg synes det er sjovt at gå i køkkenet, uden at jeg skal brække arme og ben på mig selv for at frembringe et overdådigt resultat. Hvor det er lækkerier der bliver serveret, javist, men hvor jeg også eksperimenterer, afprøver, leger, satser og gerne påtager mig også at lave retter der er ordinære hvis jeg blot ved at de er sikre successer?

Hos bagenørden finder du derfor en menu hvor alle kan være med. Nogle ville kalde menuen ordinær. Det er ikke hos mig du finder de vilde vovede retter, nok snarere sikre successer lige med et ekstra pift i dagens anledning?

kalorielet jordbærdessert jordbær med chokolade jordbær hurtig jordbær dessert fedtfattig dessert chokolade   Jordbær med chokoladetop

Det er i morgen du skal handle for at at få køleskabet fyldt op inden nytårsaften, så det haster lidt med den gode inspiration.

Jeg har været på familietur til Fyn og iler derfor lidt sent med lidt gode ideer til dig. Gode nemme retter, der let kan købes ind til. Retter, der endte ud som livretter her i huset og som, når de er sammensat i en menu, vil kunne gøre det ud for en festlig nytårsmenu med både forret, hovedret og dessert. Det grønne tilbehør får du også inspiration til og en superlækker kransekagedessert selvfølgelig også. Lidt salt at fylde i chips-skålene, skal der også til.

Nytårsmenu – inspiration til nytårsmiddagen:

Forret:

Til forret kunne jeg sagtens finde på at servere en lækker tunmousse. Tunmousse er en firser-klassiker, der stadig holder, hér lavet i en fedtfattig variant. Den smager superlækkert på et stykke lækkert brød. Anretningen her er fra en skovtur i det fri på en dejlig sommerdag. Skønt med et billede med solskinsstriber på!

Til forret kunne jeg også sagtens finde på at lave lækre bruschettabrød med hvidløgssmør, tomater og basilikum. De bliver superlækre og er så smukke, at de er et festbord værdigt. Smukke, synes du ikke? Tror også at en solskinsstribe fangede tomat-brødene. Åh hvor vi savner den sol!?

Verdens Bedste Brød dagen efter tomatbruschetta med basilikum tomatbruschetta suppebrød stop madspild smukke tomatbrød hurtiglavede oliebrød med hvidløg og tomat hjemmelavet hvidløgsbrød brød som tilbehør bruschetta af brødrest bruschetta bruchetta snack  Verdens Bedste Brød dagen derpå : Smukke sprøde tomatbruschetta!

Hovedret: 

Til hovedret foreslår jeg et godt stykke oksested. En hofret her i huset er okseculotte med stegesky-stegte kartofler, løg og peberfrugt. Uhm stegens stegesky giver den lækreste smag til kartofler og grønt. Er den for ordinær til nytårsaften måske? Jeg synes det ikke. Det er en fantastisk lækker ret. oksesteg på kartoffelbund oksesteg på bund af kartoffel rødløg og peberfrugt oksesteg oksecuvette hurtig oksesteg med sprøde stegeskystegte kartofler og grønt cuvettesteg og råstegte kartofler  Cuvettesteg på toppen! Stegesky stegte kartofler, rødløg og peberfrugt

Du kunne også gå gourmet-vejen og tilberede en interval-stegt oksesteg. Stegen tilberedes af flere omgange og er lidt en tidsrøver, men når du når i mål, vil du opdage at stegen er alle anstrengelserne værd. Stegen bliver superlækker og så mør, at den næsten kan spises uden gebis 😉

oksesteg mørt oksekød mør oksesteg langtidsstegt kalvesteg kalvekød kalveculotte intervalstegt intervalstegning hasselbagte kartofler hasselback kartofler culotte  Intervalstegt kalveculotte med hvidløg. Kan spises uden gebis

Find mere inspiration til lækre oksestege her 

Og hvad kunne man så lave som tilbehør til den lækre intervalstegte oksesteg? Jeg ville bestemt lave små frække baconkartofler med timian og bacon De er så lækre, og er festkartofler med et ekstra pift

små stegte kartofler små hurtige kartofler ovnbagte kartofler med bacon lækkert kartoffeltilbehør kartofler i baconsvøb kartofler kartoffeltilbehør baconsvøb baconkartofler Bacon  Små frække kartofler med bacon, hvidløg og timian

Til oksestegen skulle vi da have den lækre bønnesalat med løg, feta og sennepsdressing. Den ser måske knap så lækker ud her, men den smager helt forrygende til oksekød.

kold bønnesalat bønnesalat til hovedret bønnesalat som forret bønnesalat med feta cocktailtomater og forårsløg bønnesalat i sur sød dressing bønnesalat i olieeddike dressing bønnesalat i hvidvinseddikedressing bønnesalat  Syrlig sød bønnesalat med bid. Tilsat løgvarianter, feta og gode krydderier

Vi skulle da også have bearnaisesauce til. Jeg har endnu ikke lært at lave min egen, men er forfalden til Jensens købe bearnaisesauce, som smager helt forrygende. Måske 2014 endelig bliver året hvor jeg lærer at lave min egen helt egen bearnaise??

Som små lækre mellemretter kunne man lave små søde bagte tomater. De kan nippes til under middagen som “avec”.

tomatoes sweet baked sundt lækkert tilbehør semi dried tomatoes semi dried cocktailtomatoes langtidsbagte tomater bagte tomater  Langtidsbagte tomater   små søde og smagfulde.

Dessert: 

Desserten skulle da være disse festlige hasselnøddekurve med is, chokoladesauce og friske jordbær. De smagte fantastisk godt og ser jo superfestlige ud. De er samtidigt lette at lave, selvom de ser ret så avancerede ud.

nødder nøddekurve nøddekager nytårskur nytårsdessert nytår iskaager isdessert hurtig dessert til gæster hasselnødder hasselnøddekurve festlige desserter festdesserter dessertkurve med is frugt og chokolade  Karamelagtige hasselnøddekurve med is, frugt og chokolade.

Det kunne også bare være en lækker chokoladebrownie med en god klat is til, f.eks. Ben og Jerrys is? Her en lækker svenskinspireret brownie efter inspiration fra Leila Lindholm:

svampede chokolademuffins muffins og is muffins med kakao muffins med chokolade og mandler muffins a la Leila Lindholm kakaomuffins med mandler is og chokolademuffins fedtfattige muffins dessertmuffins chokolademuffin brownie muffin  Syndige søde svampede svensk inspirerede brownie muffins

eller hvis du trænger til noget hurtigt, let og meget simpelt? Hvad med Chokoladedyppede jordbær?

kalorielet jordbærdessert jordbær med chokolade jordbær hurtig jordbær dessert fedtfattig dessert chokolade   Jordbær med chokoladetop

I løbet af aftenen skal der nippes til chips-skåle. Sådan er det og det kan der ikke laves om på, men hvad med at lave nogle salte oliestegte mandler med krydderi? Paprika og cayennepeber f.eks.? De smager…..haps! Jeg har netop lavet en ny variant med pommes frites krydderi og nogle med karry. Dem kommer du til at høre mere om 🙂

snackmandler saltede mandler paprikamandler oliestegte mandler med krydderi mandler med paprika mandler med krydderi mandler med chili mandler med cayennepeber kryddermandler chilimandler  Saltede paprikamandler med chili og cayennepeber

Klokken 24 skal vi da skåle og så skal vi spise kransekage. Hvad med en hjemmelavet variant med nougatmidte? Uhm! Måske du har en rest nougat til overs fra julens godtelækkerier?

smukke kransekager nytår nougat marcipan kransekagekonfekt kransekage med nougat kransekage konfektstykker hjemmelavet kransekagekonfekt hjemmelavet kransekage  Kransekage med nougat, til nytår og fest

Natmaden skal da være en rejemad. Lad der være rejefest! 🙂

skaldyr rejer rejemad nybagt brød nybagt hjemmelavet franskbrød grahamsmel grahamsbrød franskbrød forret. rejemad citron  Tirsdagen peppes op med rejefest og nybagt grahamsbrød

Hvad vores helt egen nytårsmenu kommer til at bestå af i år, er vist så småt ved at falde på plads.

Flutes med gravad laks med slikasparges og gravad dressing, højrebsbøffer og små oliestegte kartofler, måske de frække? Bearnaise-sauce…Jensens! Bønnesalat. Creme brulee til dessert.

Skynd dig afsted i butikkerne. Du kan købe fløde til ingen penge i butikkerne lige nu, og mandler også. Gode lækre ingredienser til nytårsaftens festlige middagsbord.

Rigtig god fornøjelse i køkkenet.

Vi ses igen imorgen. Årets sidste indlæg er allerede i støbeskeen 😉

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Linda B. Jeppesen 26. december 2016 af 22:02- Svar

    Det er en super side du har her!!! Masser af lækre dessert-opskrifter, der passer perfekt til en smuk omgang råhygge med en anden fræk snack-dessert, nemlig ebogen “Direktørens sekretærer”!!:) 1000.000 tak for en strålende side!!!:)

    • Gitte Hansen 27. december 2016 af 20:09- Svar

      Tusind tak for de søde ord Linda. God fornøjelse med bloggen og god læselyst også 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Britta Riber Kjær 18. oktober 2015 af 10:22- Svar

    Fantastisk side du har❗️❗️

    • Gitte Hansen 18. oktober 2015 af 16:04- Svar

      Tusind tak Britta. Det var sødt sagt. TAK ☺ Velkommen til ☺
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Julie 28. december 2014 af 17:54- Svar

    Lækkert og inspirerende 🙂 Du skulle tage og prøve Bearnaisen fra Eriks Saucer, det er den bedste færdigkøbte, jeg har smagt 🙂 Den fåes i velassorterede SuperBest-butikker og i Føtex 😉

    • Gitte Hansen 28. december 2014 af 21:39- Svar

      Tak Julie den vil jeg kigge efter. Tak for tippet. Gid vi kunne lave den selv ikke? 🙂
      Godt nytår til dig 🙂
      Hilsen Gitte

  4. Lærke 30. december 2013 af 12:17- Svar

    Vi starter med chilimandler, røget mørbrad i pindehapser og ølpølser i bidder til Dronningens sludder. Så er det jomfruhummerhaler med hvidløg – super nemt i ovn 🙂 hovedretten kender jeg ikke, for det er værtsparrets opgave – men lur mig om der ikke er oksemørbrad! Desserten er fromage – et lag med cognac og et med passionsfrugt – med lag under, i mellem og oven på af karamelliseret mandler. Serveret i vinglas med passionsfrugt på tallerken 🙂 en Mette Blomsterberg med twist …
    Rigtig godt nytår til dig og dine kære, søde Gitte – jeg glæder mig til at følge med på bloggen i 2014 🙂 du er en stor inspiration, ikke mindst fordi det er for almindlige mennesker …. Knus Lærke

    • Gitte Hansen 30. december 2013 af 13:09- Svar

      Hej søde Lærke
      Tak for din dejlige nytårshilsen med den mest fantastiske nytårsmenu. Bagenørden kan jo slet ikke følge med, er slået med indtil flere hestemule-længder!
      Hvor lyder det lækkert det hele og du har helt givet mig lyst til at lave både fromage, jomfruhummere og mørbrad. Hvorfor vente et helt år på næste nytårsmenu??
      Rigtig godt nytår til dig og familien. Det glæder mig at du har lyst til at følge med her, så har vi ikke helt sluppet taget i hinanden. <3
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar