Oksespidsbryst og rodfrugter i Römertopf – langtidsstegt i ØL

 • Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØL

Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØLWeekend, møgvejr og tid til simremad. Römertopfen blev fyldt inden lørdagsvagten og da jeg kom kom hjem duftede der lifligt af Römermad. Fantastiske stegeso!

Hvad fyldte jeg så i Römertopfen?

Oksespidsbryst og rodfrugter og herlighederne blev langtidsstegt i ØL:

Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØL

Det gik jo lidt hurtigt, inden lørdagsvagten, så en pose hurtige rodfrugter var en god løsning. At jeg ovenikøbet fik posen til Stop Madspilds-pris, var jo bare helt perfekt. Jeg fandt en stykke oksespidsbryst i fryseren, et stykke jeg har kredset om nogle gange og ikke rigtigt har kunnet få brugt. I Römertopfen med det.

Rodfrugter

Det blev den lækreste ret. Stegeskyen siede og jævnede jeg og fik den lækreste brune sauce. Så var der mormormad på matriklen. Igen 😉

Til dagens menu: oksespidsbryst og rodfrugter i Römertopf – langtidsstegt i ØL skal/kan du bruge: 

1 pose rodfrugter (eller 8 gulerødder, 6 pastinakker, 2 rødbeder)

3 rødløg

5 fed hvidløg i skiver

Rosmarinkviste.

1 stykke oksekød (f.eks. spidsbryst, okseklump eller lignende)

½ liter øl

Salt/peber.

Hvidløg

Sådan laver du oksespidsbryst og rodfrugter i Römertopf – langtidsstegt i ØL:

 • Sæt Römertopfen i blød i vand.
 • Skræl og snit rodfrugterne i stave. Snit rødløgene i både og læg alle grøntsagerne i Römertopfen.
 • Tilsæt salt/peber og rosmarinkviste.
 • Tilsæt øl
 • Krydr oksespidsbrystet/okseklumpen godt på begge sider og placér kødet på toppen af rodfrugterne.
 • Forsteg gerne kødet i smør inden (det nåede jeg ikke,  men det er bedst)
 • Sæt Römertopfen i en kold ovn og sæt temperaturen på 75 grader varmluft. Lad stegen stege 5 timer. Mærk efter undervejs og væd evt. stegen med lidt af øllet. Brug gerne stegetermometer. Når oksekødet nærmer sig 60-62 grader er det færdigt (mediumstegt)
 • Lad stegen hvile imens du ordner grøntsagerne. Brun den evt. lidt i ovnen til sidst for at lade den få farve og stegt smag – det gjorde jeg.
 • Si væden fra og jævn den i en gryde. Tilsæt kulør.
 • Lad grøntsagerne stege færdige i ovnen uden låg i Römertopfen. Grøntsagerne smager bedst hvis de er stegte og ikke kogte.
 • Saucen smages til med salt og peber. Ølsauce er den lækreste sauce!
 • Retten serveres f.eks. med kartoffelmos. Smager fortrinligt!

Det blev til den lækreste mormor-ret. Uhm  – stegesoen gjorde det igen 🙂

Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØL

 

Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØL

Færdigtstegt oksespidsbryst. Set i bakspejlet kunne stegetiden godt have været afkortet til 4 timer, men sådan kan det jo gå hvis man skal passe sit arbejde. Så er det svært at passe sine kødgryder samtidigt.

Langtidsstegning er en svær kunst, hvor lang tid og hvor mange grader? Jeg steger som regel ved max. 75-100 grader varmluft i minimum 4 timer. Brug gerne stegetermometer, så er du sikker. Vi har præsteret at stikke gaflen i et halvråt stykke kalkunbryst efter 3 timer ved 150 grader. Vildt. Det tager lang tid at varme Römertopfen op, det skal du huske. Det er derfor jeg som regel bruger varmluft, og stegetermometer 🙂
Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØL

Oksespidsbryst i skiver. Så er der serveret. Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØL Saucen blev lækker og grøntsagerne ligeså. Stegetiden kan der justeres på, men kast dig bare ud i stegeso-projektet og gør dig dine erfaringer, med stegetermometer går du ikke helt galt i byen.Oksespidsbryst og rodfrugter langtidsstegt i Römertopf i ØLMåske du også skulle lave en “bund-vending” i din fryser? Måske du også har en gemt og glemt okseklump liggende i bunden? 😉

 

Mere inspiration

7 Kommentarer

 1. Karen Lise Kaspersem 17. februar 2018 af 19:00 - Svar

  75 gr. ? Det kan da ikke passe. Efter 3 timer er kødet stadig råt.

  • Gitte Hansen 17. februar 2018 af 21:12 - Svar

   Hej Karen
   Øv da – det er jo varmluft, husker du at bruge det? Du kan sagtens skrue højere op for temperaturen, og afkorte tilberedningstiden, hvis du synes.
   Måske dit stykke kød er større end mit også og ovne varmer jo forskelligt.
   Håber du kom i mål til sidst og at maden smagte jer 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. frank 18. december 2016 af 18:18 - Svar

  Prøvede igår med oksespidsbryst. Men 57grader er jo rødt kød. Er du sikker på at kernetemperaturen ikke var højere? Ellers tak for et inspirerende site.

  • Gitte Hansen 18. december 2016 af 20:35 - Svar

   Hej Frank
   Ja kan faktisk heller ikke få det til at hænge sammen? Kan det mon være en smutter i opskriften? Synes også kernetemperaturen plejer at skulle være højere. Jeg har rettet til i opskriften til 60-62 grader (mediumstegt). Hvis rosa ønskes, så skal temperaturen sænkes til 57 grader. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på smutteren. Håber dit oksespidsbryst alligevel blev en succes?
   Tak for tilbagemeldingen Frank
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Mikkel 15. marts 2015 af 21:58 - Svar

  Hejsa. Jeg har nu lavet din opskrift to gange, og begge gange har den sovs som er kommet ud af øllet, haft den værste bitre bismag. Samme bismag sidder i grøntsagerne. Jeg ved ikke hvorfor – stegen er ikke brændt efter stegning. Øllet var denne gang en pint. Jeg måtte kassere sovs og grøntsager og blot lave en opbagt sovs. Lidt ærgerligt. Laver det nok ikke med øl igen. Har lavet bovsteg tilsvarende dog blot med rødvin. Det var meget bedre, og ikke bittert.

  • Gitte Hansen 15. marts 2015 af 22:02 - Svar

   Hej Mikkel
   Øv da også, det forstår jeg ikke? Jeg brugte en classic mener jeg og det gik rigtigt fint? Nogen har skrevet at mørke øl også bliver bitre, så det er nok bedst at gå udenom dem.
   Øv da også, det er jeg ked af at høre. Jeg har lavet flere retter med øl i, f.eks. kylling langtidsstegt i øl men altså jeg har mest brugt classic, kan de mon være mildere i smagen?
   Håber kødet var fint og håber det lykkes næste gang. Jeg forstår godt du er skeptisk nu, så ærgerligt at måtte kassere god mad.
   Har du prøvet at tilberede med hvidvin? Det vil være godt til svinelkød og fjerkræ tror jeg 🙂
   Med venlig hilsen
   Gitte

 4. Beef Brisket and Root Vegetables in the Römertopf Cooked in Beer (Oksespidsbryst og rodfrugter i Römertopf – langtidsstegt i øl) | Translations of Danish Recipes 8. september 2014 af 15:30 - Svar

  […] This recipe was found on Noget i Ovnen Hos Bagenørden […]

Læg en kommentar