Ovnbagt æggekage med bacon og gnavegrønt

Det må da for hulen snart kunne lykkes mig! Jeg drømmer om at lave en høj flot luftig æggekage. En mindst 10 centimeter høj en af slagsen. Sådan en som de laver på Hvidsten kro i støbejernspande og med stegt flæsk.

Har du ikke været på Hvidsten kro og nydt deres æggekage er du simpelthen NØDT til at prøve det om ikke andet så once-in-a-lifetime! Den er fænomenal æggekagen der og jeg har prøvet at afpresse køkkenfolket opskriften. Men suk. Opskriften er hemmelig.

Har dog ladet mig fortælle at det er natron og bagepulver der er hemmeligheden. Disse ingredienser tilsætter jeg troligt, men suk. Æggekagen daler stille sammen til en kompakt max. 5 centimeters model.

 

Men hold da op hvor blev dagens æggekage alligvel lækker. Meget mere luftig. Tror jeg er på sporet af det rigtige? Måske kartoffelmel er hemmeligheden?

Har du afluret kromutteren i Hvidsten hendes opskrift, så hører jeg MEGET gerne om det. 😉

Dagens æggekage var bestemt konkurrencedygtig, så her kommeropskriften 🙂

Opskrift på ovnbagt æggekage :

8 æg

6 dl. skummetmælk

Krydderier

1 spsk kartoffelmel

1 tsk bagepulver

½ natron.

1 pakke bacon.

Fremgangsmåde : 

Start med at steg bacon. Lad bacon dryppe af på et stykke fedtsugende papir. Brug baconstegefedtet til at stege æggekagen i. Æg og mælk piskes sammen. Kartoffelmel og hævemidler røres ud i lidt mælk og tilsættes æggeblandingen.

Æggeblandingen hældes på den varme pande og panden sættes herefter i ovnen på 175 grader i ca. 30 minutter.

Brug en pande der kan tåle en tur i ovnen. Fordelen ved at lave en ovnbagt æggekage er at “kagen” bliver lækker stegt på toppen også.

Når æggekagen har bagt den halve tid og overfladen blevet lidt fast, lægges den stegte bacon herpå. Jeg kom bacon’en for tidligt på, så den “sank ned” i æggekagen. Pyt med det. Den smagte glimrende alligevel, men det havde vist været bedst hvis bacon’en var forblevet på toppen.

Spis æggekagen på et stykke rygbrød. Jeg skar lidt gnavegrønt til, agurk og gulerødder som vi dyppede i Aioli med kørvel og Maille sennep med peberfrugt og hvidløgs. To glas herligheder der gemte sig i køleskabet som passede perfekt som smagsgivere til æggekagen og grøntsagerne.

Prøv at se. Kan du fornemme strukturen? Den var virkelig luftig og saftig (hvis man kan bruge det udtryk om en æggekage? Det lyder lidt upassende?). Den smagte rigtigt lækkert.

 

To teenagebørn og moren var hjemme til aftensmad. Hvor mange æggekagesmuler tror I der blev efterladt?? 😉

Mere inspiration

8 Kommentarer

 1. Poul-Erik Jacobsen 31. oktober 2014 af 10:16 - Svar

  Hej Gitte
  Potaske bruger man da hele året, men det forhandles bare flere steder her op til jul…..
  Mange hilsner
  Poul-Erik

  • Gitte Hansen 31. oktober 2014 af 20:31 - Svar

   Ha, ha. Kommer til at tænke på at min søster engang spurgte “Mor, hvad er en po-taske?” 😉
   God weekend du
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Poul-Erik Jacobsen 30. oktober 2014 af 16:59 - Svar

  Hej Gitte
  Tak for din ros…..
  Tommelfinger regelen siger at forskellen mellem bagepulver og natron er: Hvis man vil have let og luftigt resultat med bagværk bruges bagepulver og skal det hæve knap så meget og blive sprødt bruges natron, typisk til småkager, cookies m.m. Skal du have rigtig sprøde og lækre småkager m.m. skal du også tilsætte lidt Potaske, det kan du få i næsten alle supermarkeder her op til jul.
  Jeg vil prøve med lidt kartoffelmel, når jeg om halvanden uge skal lave æggekage á la Hvidsten Kro, uhmmm.
  Hyg dig og nyd livet……….
  Mange hilsner
  Poul-Erik

  • Gitte Hansen 30. oktober 2014 af 21:19 - Svar

   Hej Poul-Erik
   Ja mht. bagepulver/natron er det også de samme erfaringer jeg har gjort mig. Potasken hvorfor bruger man mon kun den til jul hvis den giver SÅ lækre kager`? 😉
   Spændt på om du synes bagepulveret har en effekt når du skal have hvidsten-æggekage på menuen?
   Spændende! Hyg dig og nyd livet også 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Poul-Erik Jacobsen 29. oktober 2014 af 17:07 - Svar

  Hej Gitte
  HAR DU IKKE EN PALET……så er det bare ud og købe en, jeg ville vælge en der kun er 5 cm bred til dette formål, min er fra firmaet Raadvad, og er god til mange andre “pandeopgaver”, ved det at den er lang og smal.
  Ja, jeg har en støbejernspande, men bruger altid en god kraftig (tykbundet) pande, med en god ridsefast belægning.
  Svær er i bund og grund grisehud med et tykt lag fedt. Stegeflæsk er en skive flæsk, som man også bruger til stegt flæsk, bare med lidt mere fedt end kød, hvorimod en skive flæsk fra ribbensteg er mere mager. Jeg syntes også det var en lidt “fed” omgang på Hvidsten Kro, jeg foretrækker helt klart stegeflæsket da der her også er lidt kød på, og det var jo også det de brugte i 1940érne på kroen.
  Jeg har både lavet med og uden bagepulver, og resultatet er helt klart mere luftigt med bagepulveret. Kartoffelmel har jeg ikke prøvet, hvad skulle det gøre ved “kagen”?
  Bagepulver og natron er lavet af det samme, blot er bagepulver tilsat lidt syre. Så bruger man natron skal der også være noget syreholdigt i retten, ellers kan der godt opstå en underlig smag. Du kan prøve at Google forskellen mellem de to produkter, det er faktisk ret interessant og ikke bare så enkelt som jeg skriver her.
  Ha nu en dejlig aften……..
  Mange hilsner
  Poul-Erik

  • Gitte Hansen 29. oktober 2014 af 20:52 - Svar

   Hej Poul-Erik
   Sikke da en masse gode ideer du har og sikke en viden – jeg er imponeret. Jeg suger til mig når du fortæller om natron og bagepulver, jeg har ikke vidst det med syre, jeg bruger nok de to lidt i flæng? Synes at natron giver sprødere småkager f.eks.Jeg plejer også at bruge bagepulver i æggekage, men vil nu gøre det hver gang efter dine anvisninger. Kartoffelmel har jeg læste et sted skulle give en luftigere æggekage, derfor har jeg eksperimenteret lidt med det.
   Jeg vil kigge efter en Raadvad palet – den vil jo også være perfekt at vende pandekager med.
   Rigtig god aften til dig også Poul-Erik og tak for dine gode råd – igen
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Poul-Erik Jacobsen 27. oktober 2014 af 14:39 - Svar

  Hej Gitte
  Jeg har også været på Hvidsten Kro, og du skal selvfølgelig stege “kagen” på støbejernspande eller lign, men det tror jeg jo nok du ved. Din sammensætning af ingredienser ser fint ud, dog fjernes baconfedt og erstattes med smør til stegningen, og hvis du skal have den helt “rigtige” smag frem, skiftes de 6 dl skummemælk ud med 3 dl. piskefløde. Det eneste du ellers skal gøre anderledes (og dette er altafgørende) er at stege ved lidt højere varme, og under bagningen løfte æggemassen med en palet, (hver gang du har opnået en smule stege skorpe) lidt vilkårligt rundt omkring, flere gange (3 – 4) under stegningen (dog ikke ude ved kanten) så du opnår en “kage” med 3 – 4 stegelag. På den måde “opbygger” du en højere æggekage. I gamle dage brugte køkkenet smalle 5 cm palleter, men i dag bruges en lidt bredere type. (7 – 8 cm.)
  God fornøjelse
  Poul-Erik
  Ps. I dag er det jo flæske strimler (svær og fedt) der lægges ovenpå, men i “gamle” dage brugte man stegeflæsk af en særlig fed type. Så hvis det skal være helt rigtigt så skal man bare finde noget rigtigt fedt stegeflæsk og bruge dette.
  Grunden til at Hvidsten bruger svær i stedet, er fordi de ikke kan skaffe flæsk der er fedt nok. Svinene er simpelthen blevet for magre, hvad fedt angår.
  Pss. Nyder din blok næsten daglig, det er skønt med alle dine gode billeder og indlevende tekst.

  • Gitte Hansen 28. oktober 2014 af 20:49 - Svar

   Hej Poul-Erik
   Sikke da mange æggekage-fifs du giver videre her. Du er da en sand æggekage-ekspert. Pudsigt du nævner det med paletten, sådan har min mor nemlig også altid lavet æggekage? Måsske jeg skulle få indkøbt en palet til mit køkken? En støbejernspande har jeg dog ikke og vil helst slippe, den vejer jo 1000 kilo? Har du sådan en hjemme hos dig?
   Spændende at høre dig fortælle om stegeflæsk på æggekagen på Hvidsten-kro. Jeg ved ikke helt hvad forskellen er på svær og flæsk, men jeg synes at den der er på Hvidsten kro’s er rigeligt fed, så jeg savner intet.
   Lige et par spørgsmål. Bruger du så slet ikke hævemiddel i din æggekage? Jeg har eksperimenteret med både natron og bagpulver, men det bruger du måske slet ikke?
   Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive Poul-Erik – jeg blev rigtig glad for din hilsen. Jeg er rigtig glad for du synes om bloggen og at du følger den så trofast. Så dejligt at høre 🙂
   God fornøjelse i dit køkken fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar