Pæretærte med chokolade og marcipan

DSC_4071Så er jeg tilbage igen efter nogle dages pause. Der har været konfirmation på matriklen. St. Bededag var huset fyldt til randen med liv og glade dage, gæster, mad, kage, vin, grin, sange og taler. Vi har fejret sønnens konfirmation, en forrygende dag, men også, ja lad os bare indrømme det, en krævende dag både før, under og efter med megen aktivitet, forberedelser og  anstrengelser.

Vi holdt festen hjemme, kun 22 gæster. Maden blev leveret udefra men det store kagebord arrangerede vi selv. Sønnen havde bestilt østjysk kaffebord, i hans optik i stil med det sønderjyske. Der er pænt mange kager på sådan et bord! Vi serverede 4 kager, temmelig mange, når man tænker på at der også var islagkage på menuen 🙂DSC_4047Sønnike havde (selvfølgelig) derudover  bestilt old-school-klassiker-retter : tarteletter til forret, 3 slags stege. Ingen dikkedarer. Flødekartofler med masser af fløde. Ingen kompromisser her. Lutter tilfredshed fra konfirmandens side, også hvad menuen angår.

Vi brugte anledningen til at få rengjort huset grundigt før og efter. Stuen skal altid ryddes, når vi er så mange samlet, så det har kostet en del kræfter. Bloggen har måttet hvile og det har passet mig fint med et par dages pause. Hviledagene efter konfirmationen er blevet brugt på terrassen og vi har nydt kage- og madrester til overs fra festen. Faktisk har jeg ikke lavet mad siden i torsdags. Fedt at slippe bare engang imellem.DSC_4056Det er bestemt en fordel ved at holde festen i hjemmet hvad madrester angår. De ryger jo direkte i eget køleskab, den går jo ikke hvis man holder festen på kro? Fin fin taktik ikke? Hvis man altså har plads til alle gæsterne.

For vores søn var det vigtigt at holde festen hjemme, og det satte jo sine begrænsninger på hvor mange vi kunne invitere. Men det er vigtigt at festen bliver på konfirmandens præmisser, synes vi, selvom det betød at vi ikke kunne få alle de gæster med vi gerne have.Billedresultat for chokoladekage ballade bagenørdenDer har rigeligt med madrester efter festen og heldigvis også rigeligt med kagerester. Min datter bagte sine allerbedste kransekager,  men jeg bagte 2 chokoladekager á la Anne au Chocolat’s chokoladeballekager og 1 pæretærte med marcipan og chokolade. Pæretærten blev spist til sidste krumme, men der var næsten 1 chokoladekage tilbage, og en skål creme fraiche. Den har familien hygget sig med resten af weekenden. Guf.

En af de kommende dage vil jeg skrive om chokoladekagen. Islagkagen var færdigkøbt (den kunne jeg ikke have lavet smukkere selv). Kransekagen kan du finde inspiration til her men i dag skal du høre om pæretærten, til lejligheden fyldt med lutter gode sager : chokolade og marcipan.DSC_4069

Pæretærte med chokolade og marcipan
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Pæretærte med chokolade og marcipan
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • 200 gram smør (RIGTIGT smør)
  • 300 gram mel
  • 1½ dl. sukker
  • ½ tsk. ingefær
  • 1 tsk vanillesukker
  • 2 æg.
  • 2 spsk vand
  • 1 dåse pærer (eller friske)
  • 150 gram marcipan (kan udelades)
  • 150 chokolade (kan udelades)
  • Drys : Mandelflager og perlesukker.
  • Tilbehør: Vaniljeis, flødeskum eller vaniljecreme
Sådan gør du:
  1. Bland de tørre ingredienser og rør sammen med smør skåret i tern. Brug allerhelst en køkkenmaskine (men du kan også bruge fingrene). Saml dejen med æg og vand.
  2. That's it.
  3. Del dejen i to.
  4. Smør et tærtefad og pres dejen godt ud i fadet. Gøres bedst med fingrene. Tag små stykker dej og glat ud. Er du mest til kagerulle, hiver du rullen frem og ruller et stort rundt dejstykke. Jeg er ikke så fortrolig med kageruller. Hader faktisk dej der skal rulles ud. Synes det er bøvlet, besværligt og tit vil dejen jo ikke slippe. Jeg bruger allerhelst fingrene til at forme og skubbe dejen ud i hjørnerne med.
  5. DSC_4029Hak chokolade og marcipan og fordel det på tærtebunden. Jeg havde en marcipanrest og en masse chokolade i køkkenskabet. Der må godt proppes lidt ekstra godt i pæretærten når der er festlig anledning, og det må man sige at en konfirmation den er.
  6. Har du en rest marcipan så tøv endelig ikke med at stoppe den i en kage. Marcipan gør UNDERVÆRKER i kager! Marcipan gør faktisk altid underværker ved nærmere eftertanke, synes jeg. 🙂
  7. DSC_4038 Fordel pærerne på tærtebunden. Det var tæt på at der var plads til to dåser pærer her? Øv også, havde ikke lige en ekstra dåse på lager, og havde bestemt ikke tid til panik-indkøbstur. DSC_4046
  8. Resten af dejen rulles/trilles og lægges på som låg.
  9. Pensl sammenføjningerne med vand og drys med perlesukker.
  10. Kagen sættes nu i ovnen i 15 minutter i første omgang. Efter 15 minutter drysses med mandelflager. Det smager lækkert og ser vildt smukt ud. Hvis mandlerne kommer på i hele bagetiden tænker jeg at de vil blive for brændte? Det forestiler jeg mig, men har ikke efterprøvet det.
  11. Kagen bager de sidste 15 minutter med mandelflager på toppen. Tjek kagen til sidst, måske din kage skal have lidt længere tid? Kagen er færdig når den er gylden og sprød.
  12. Nydes lun med vaniljeis eller flødeskum

DSC_4038Pærerne fordeles på tærtebunden. Det var tæt på at der var plads til to dåser pærer her? Øv også, havde ikke lige en ekstra dåse på lager, og havde bestemt ikke tid til panik-indkøbstur. DSC_4046
DSC_4055Kagen er færdig når den er gylden og sprød. 
DSC_4070Velbekomme og velkommen til en himmelsk kage og en himmelsk duft der har bredt sig i huset.

Smørbagt frugttærte og marcipan. Så bliver det ikke meget bedre.Kagen nydes med en kugle vanilleis, flødeskum eller creme fraiche.

En pæretærte der vil være en vinderkage på et festbord, så tøv ikke.

Måske der også snart er en festlig anledning til kagebag i dit hjem? 🙂

Mere inspiration

12 Kommentarer

  1. Charlotte 27. juli 2015 af 14:52- Svar

    Hej. Tror du at tærten ville kunne laves dagen før og stilles i køleskabet indtil den skal bages dagen efter??

    • Gitte Hansen 28. juli 2015 af 22:36- Svar

      Hej Charlotte
      Ja det tror jeg sagtens du vil kunne – det vil fungere rigtigt fint 🙂
      Rigtig god fornøjelse med kage-bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Sanne 7. juni 2013 af 09:41- Svar

    Ja dobbelt portion til bradepande 🙂 elsker at prøve nye opskrifter, så gemmer kun de sider med de gode på 🙂

    • Gitte Hansen 7. juni 2013 af 20:33- Svar

      Ej jubii. Tænk at en side fra Bagenørden er kommet med i din opskriftbog med yndlinge!

      Tak for din hilsen og rigtig god weekend til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Sanne 6. juni 2013 af 21:51- Svar

    Hej Gitte. Prøvede på 180 grader varmluft og det gik super godt, jeg havde glemt at købe mandelflager, men jeg har kun et stykke med hjem fra en hel bradepande, så den gik lige ind hos ridekammeraterne, endda så meget at jeg blev bedt om at tage den med igen, så stor succes. Tak for en god opskrift, jeg tillader mig ar skrive den i mit lille hæfte 🙂
    Hilsner Sanne

    • Gitte Hansen 7. juni 2013 af 07:01- Svar

      Jubii! Dejigt at høre og godt kagen var en succes. Lavede du dobbeltportion i en bradepande? Øj den må have været en succes siden hele kagen blev spist. 🙂
      Mandelflagerne kan undværes, de er mest til pynt. Jeg havde lige nogen på lager, ellers havde jeg også udeladt 🙂
      Dejligt du skriver tilbage, det er glad for.
      Godt du kunne bruge opskriften. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Sanne 6. juni 2013 af 10:25- Svar

    Ser lækker ud, hvad skal ovnen stå på ?

    • Gitte Hansen 6. juni 2013 af 19:11- Svar

      Hej
      Jeg bager næsten altid ved 175 grader varmluft så gør du bare det. Jeg får det lige skrevet ind i opskriften. Ups 😉
      Tak for din hilsen
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Susann Romy 2. maj 2013 af 20:25- Svar

    Pære, chokolade, marcipan – ja, ja, ja!!!!
    Kagen ser super lækker ud, tak fordi du deler opskriften med os!
    Og hvor vil jeg gerne have været til det kagebord 🙂 MUMS!

    • Gitte Hansen 2. maj 2013 af 20:48- Svar

      Hej Susan

      Det var lige før at kagebordet var så bugnende, at der også ville have været plads til dig 😉

      Tusind tak for din søde hilsen og ja den kage må du altså prøve. Alle de gode sager stoppet ind i en kage. Det kan kun gå godt 🙂
      Hyggeligt du har lyst til at kigge med her 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. A+K = 29. april 2013 af 11:46- Svar

    Hvor ser det ud til at have været et lækkert kagebord – pæretærte er skønt!

    – Anne

    • Gitte Hansen 29. april 2013 af 17:34- Svar

      Tusind tak Anne. Det var sødt af dig at skrive en hilsen. Det var et rigtigt lækkert kagebord, tak. Konfirmanden var tilfreds, selvom der ikke var 7 bløde kager og 7 hårde som på et sønderjysk kaffebord 😉
      Ja pæretærte er altid godt og stoppet med marcipan og chokolade, bliver den endnu bedre 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar