Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemomme

Pebernødder – julens bedste med muskatnød og kardemomme

Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemommeHalløj i skuret, hvor kan man altså bage mange forskellige slags pebernødder. Jeg tror dette er 5. version og alligevel har jeg lyst til at kalde dem “Julens bedste”. Igen 🙂

Hvis du kender mig ret, vil du vide, at jeg sjældent bager samme opskrift to gange. Når der skal bages julesmåkager eksperimenterer jeg også derfor tit. Jep – jeg er dristig og vover tit pelsen.  Hvo intet vover intet vinder, du ved? 🙂 Billedresultat for bagenørden pebernødderI weekenden var pebernødde-kagedåsen tom. Det samme gjaldt familiens legendariske pebernødde-nisse. Det du’r simpelthen bare ikke, når nissen er tom! Så er det ligesom ikke rigtig jul i det lille hjem.  Der måtte handles. Straks. Øjeblikkeligt. Sikke voldsom trængsel og alarm.

Nu kan jeg puste ud igen, for nu er alle dåser fyldt. Igen. En ekstra dåse blev fyldt til randen, til kollegerne på arbejdet. Der blev nemlig serveret fødselsdagspebernødder i mandags. Jeg bagte en stor portion – en lækker portion med rigeligt af den gode pebernøddesmag.

Dagens variant er spækket med krydderier – og rigeligt af dem. Der er både muskatnød og kardemomme i, og alle mulige andre krydderier også. Hvorfor er den så bedre end de andre opskrifter på bloggen. Tjo det er den da, fordi den er ny og spændende! 🙂Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemommeKig med på opskriften her:

Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemomme

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: Ca. 200 stk

Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemomme
Det skal du bruge:
  • 250 gram blødgjort smør
  • 250 gram sukker
  • 1 dl fløde/mælk ell. tykmælk
  • 500 gram hvedemel
  • ½ tsk stødt muskatnød
  • 1 tsk allehånde
  • 2 tsk ingefær
  • 1 spsk kanel
  • 1 spsk kardemomme
  • 1 tsk nellike
  • ½-1 tsk stødt sort peber
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk bagepulver
Sådan gør du:
  1. Blødgør smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen
  2. Rør sukker og smør sammen. Brug gerne røremaskine, for dejen bliver hård og fast.
  3. Tilsæt fløde/mælk eller tykmælk. Jeg brugte tykmælk - med fint resultat
  4. Bland krydderier og hævemiddel i hvedemelet og tilsæt det lidt efter lidt.
  5. Rør dejen til den er sammenhængende - tilsæt evt. 1 spsk sirup, hvis du synes dejen er for fast. (Hvis du ælter dejen med hænderne, bliver dejen blødere og vil hænge bedre sammen, men maskine og sirup kan fint bruges)
  6. Tril lange tynde dejpølser og brug en kniv til at skære pebernødderne ud. Der bliver ca. 200 pebernødder af denne portion, så jeg foretrak at lave "rustikke pebernødder" =skåret med kniv fremfor trillet. Du bestemmer.
  7. Læg pebernødderne på bageplader beklædt med bagepapir. Der kan være ca. 80 pebernødder pr. bageplade
  8. Bag pebernødderne 6-8 minutter v. 175 grader varmluft.
  9. Pebernødderne bliver bedst når de er sprøde og ikke bløde, synes jeg, så giv dem gerne 8 minutter fremfor 6. . Jeg synes den krydrede smag træder bedre frem, når de er godt bagte. Hold øje med dem de sidste minutter. List evt. en pebernød ud til test. Når de er gyldne og sprøde, også under bunden, er de ok.
  10. Først når "nødderne" er kolde, bliver de helt sprøde.
  11. Når pebernødderne er helt afkølede, kan de puttes i kagedåser, eller storspises.

Der er både natron og bagepulver i dejen, men du kan sagtens også bruge brunt bagepulver. Det er jo jul, så det ville være oplagt. Brunt bagepulver er bare bagepulver med julekrydderier i. Smart 🙂
dsc_3005
Jeg er ikke altid den store æstetiker. Nogen ville kalde mig “quick-and-dirty-typen”.

Hvis jeg vil bage 200 pebernødder i en ruf, kan jeg snildt finde på at lave pebernødderne “rustikke” – et smart fancy ord, der bare dækker over “en Bagenørd, der er så doven, at hun ikke gider trille”.Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemommePebernødderne fik mange roser med på vejen, både herhjemme i familien og på jobbet. Ikke én kommenterede på “nøddernes” rustikke udseende. Folk storspiste i stedet. Det er jo heller ikke udseendet det kommer an på. Når bare smagen er god, og DET er den 🙂

Har du god tid og/eller mange pebernødde-trillere til at hjælpe i dit køkken, så tril endelig gerne pebernødderne runde. De har virkelig potentiale til at blive fine og runde. 🙂

Der bliver en stor portion ud af denne opskrift, så forær gerne en pose pebernødder til en kær ven/nabo/familiemedlem. Hjemmebagte småkager vækker altid jubel, især i julemåneden, der for mange er ekstra travl.

Orker du ikke at bage så stor en portion, så halvér også gerne.

Ja mon dette så var denne julemåneds sidste pebernødde-eksperiment her hos Bagenørden? Jeg tvivler. Jeg har virkelig et “crunch” på de små pebernødder og kagedåserne bliver alt for hurtigt tømt. *Fløjter uskyldigt*

Åh denne søde juletid <3 Må den vare for evigt, når det kommer til pebernødderne 🙂 
Pebernødder - julens bedste med muskatnød og kardemomme

Mere inspiration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *