cncpt-lb1
cncpt-tab-lb1
cncpt-mob1

Pulled vildt i stegeso – langtidsstegt rådyr i Römertopf

Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfEj hvor er det altså bare ‘vildt’. 🙂

Sjældent er der føget så mange vildt-vitser rundt omkring middagsbordet. “Jer er bare vild med vildt!” “Hvor vildt! Vi spiser bare vildt!”, “Jeg er nu ikke så særligt vild med dét vildt, dér”. Vildt mange vitser 🙂

Jep vi har fået en jæger i familien . Ja vildt!

Min søn har fået jagttegn, han går på alle de jagter han kan komme til og er nogen gange så heldig at han engang imellem kommer hjem med noget vildt. Her ser du ham med sit første rådyr, dog ikke et han selv har skudt, men ét en venlig jægerkompan donerede til ham. En glad dreng og en meget nysgerrig og interesseret Kallehund 🙂 Sønnike hang rådyret op i garagen, til stor opstandelse for moderen, der en sen aftentime skreg højt op, da hun på vej ud med skraldespanden stødte panden mod en behåret dyresnude. HYYYL! Det var grumt der i mørket – høj puls – men til stor morskab for resten af familien 🙂

Det er svært at “ordne” sådan et dyr, når man ingen erfaring har. Sønnike læste i diverse netfora og så Youtube-film på stribe. Han var lykkelig, glad men lidt frustreret, for han synes ikke rigtigt at kødstykkerne lignede det de skulle. Poserne blev fyldt – hvad mon der var i? Fryseren blev godt proppet til. Låget kunne knap lukkes.

I går tog vi de første poser op af fryseren og her må jeg – og sønnike – med skam bekende, at vi ikke helt aner hvilke kødstykker vi brugte. Noget af halsen og måske noget mørbrad? Her ser du stykkerne indsmurt med marinade og krydderier og det er ret svært at se hvad det er. Indrømmet. Hm, hm.Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfRimeligt frustrerende for dig, der gerne vil vide konkret besked om kødstykkerne? Vi håber du kan tilgive os vildt-amatører, at vi ikke kan fortælle dig præcist hvad for noget kød fra rådyret vi brugte? Vi håber meget, at du kan bruge opskriften nedenfor alligevel.

Vi prøver alligevel med en debut her på bloggen. Den allerførste vildtopskrift overhovedet. Vi kan faktisk slet ikke få armene ned. Vi er da ret imponerede over vores første vildt-ret. Igen var det Römertopfen der sejrede for os. Langtidssimret mad i stegeso er bare det bedste.

Lørdagen var travl – sønnike skulle på skydebanen og mor passe sin lørdagsvagt. Eneste løsning var langtidssimring i stegesoen og halløj for en succes! Det blev til pulled rådyr som vi spiste i burgere lavet af vores portion koldthævede dej, der altid står klar i køleskabet. Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfJeg havde købt en stærk barbecuesauce med chipotle og chili. En stop-madspilds-flaske til ingen penge. På forsiden er påklistret et stort ’10 KRONER’ mærkat, så jeg kan desværre kun vise dig bagsiden. Det var en genial marinade til vildtet, men kan du ikke lige opdrive denne, så prøv gerne en anden barbecuemarinade. Måske man også kan nøjes med salt/peber?Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfDu kan også sagtens røre din egen barbecuemarinade af 1 dl. sur/sød chilisauce,1 dl. ketchup, 4 spsk. Muscovadosirup, 3 fed pressede hvidløg, 1 spsk. tørret paprika, peber/salt.

Denne marinade har jeg brugt flere gange, bl.a. til denne lækre grillede chili/barbecuemarinerede nakkesteg. Lav gerne marinaden til dit vildt, den er vildt god 🙂
Du får dagens Pulled rådyr-opskrift lige her, men den kan som nævnt varieres på utallig vis, både i forhold til hvilke kødstykker og hvilken marinade/hvilket krydderi du bruger.

Pulled vildt i stegeso - rådyr i Römertopf

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 4 pers.

Pulled vildt i stegeso - rådyr i Römertopf
Det skal du bruge:
  • 2 stykker rådyr - f.eks. rygstykke/hals, måske mørbrad? Vi brugte ca. 1½ kilo.
  • 2 løg skåret i halve
  • 2 rødløg skåret i halve
  • 3-4 dl vand
  • Salt/peber
  • Marinade efter eget valg
Sådan gør du:
  1. Sæt Römertopfen i blød i vand, begge halvdele. Fyld først den underste og sænk herefter den øverste ned oveni. Fyld også den med vand. Lad dem stå og trække vand i ½ time. Køkkenvasken er god at bruge.
  2. Skyl kødet og befri det for hinder og sener. Vi var slet ikke eksperter her, men gjorde vores bedste.
  3. Halvér løgene og læg dem i bunden.
  4. Smør kødstykkerne ind i marinade og drys med salt og peber.
  5. Læg kødet ovenpå løgene. Hæld vandet ved.
  6. Læg låget på stegesoen og sæt den i en kold ovn.
  7. Sæt temperaturen på 100 grader varmluft. Vores kød fik 7 timer, men har du kortere tid, så skru gerne op for temperaturen. Har du kun 3 timer, vil jeg tro temperaturen skal være på 150 grader?Kødstykkerne kan brunes i lidt smør først, men det er slet ikke nødvendigt tror jeg, men du bestemmer
  8. Tjek kødet og når du kan løsne kødet med en gaffel, er det færdigt, hvis du vil lave pulled pork. Der kan ikke skæres pæne stykker, men det skal der jo heller ikke 😉
  9. Lad kødet hvile i stegeskyen imens du fyrer op for ovnen og bager burgerbollerne.
  10. Pluk rådyrkødet med to gafler.
  11. Husk endelig at gemme stegeskyen til senere, du vil kunne lave den mest fortryllende vildtsauce med den.
  12. Som fyld kan du bruge marinade som dressing og de bagte løg. Vi prøvede også burgere med rådyr/syltede agurker og aioli/broccoli. Alle var et hit. Tyttebær i eller til, vil også være lækkert 🙂

Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfGenialt at fylde Römertopfen, drage ud af huset og så komme hjem til et velduftende hus. Jeg bænkede mig med en god krimi, det var der jo rigeligt tid til, for maden passede sig selv. Kl. 17.30 tog vi Römertopfen ud af ovnen, fyrede op for temperaturen og bagte burgerbollerne. Herefter var der kun lige at plukke rådyrkødet med to gafler. Sikke en nem menu altså! 🙂

Kødet var så mørt, at det nemt gik fra hinanden. “Pulled” betyder jo netop “trukket” kød eller skulle vi sige “plukket? Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfDet skal ikke være nogen hemmelighed, at det var drengene i familien der var allermest vilde med vildt. Vi piger havde det lidt splittet. Vi kunne jo huske de søde brune rådyrøjne og den bløde, brune pels. Det var som om vi ikke helt kunne abstrahere fra det under måltidet? Ja vi ved det godt, det er vildt dobbeltmoralsk. Gris og ko spiser vi jo med velbehag, men dem har vi jo heller ikke set i øjnene. 😉

Nogen af os “forklædte” vildtburgeren med broccoli og megastærk aioli. Nogen ville sige, at det var for at forklæde vildtsmagen? Det var det også lidt måske? Synes du det er synd, så spis den bare ‘au naturel’ eller med en klat ekstra marinade. Du kan også bare servere med de bagte løg og en spsk. tyttebærsyltetøj? 😉
Pulled vildt i stegeso - rådyr i RömertopfDu bestemmer helt selv hvordan du vil servere din vildtburger. 🙂

Rigtig god fornøjelse med din “vilde ret”. Har du mon også en jæger i familien eller skal du selv ud og nedlægge et bytte måske? 🙂

Hermed den første vildtopskrift fra os to – og så slut med “vildt-vitserne” for i dag 😉

Mange hilsner

Mikkel & Gitte

Læg en kommentar