Ris a la mande med vanilje til mange julegæster

DSC_0624Skal du også have 1000 julegæster? Skal dine julegæster også spise ris a la mande? Måske har du påtaget dig at tage ris a la manden med til julefrokost hvor der kommer…mange gæster? Rigtigt mange gæster?

Her får du en opskrift på ris a la mande til….mange. Til ca 20-25 personer, eller lidt flere (og så er der endda også rigeligt med rester til dagen efter. Ris a la mande-rester dagen derpå er det BEDSTE, synes jeg, så jeg laver altid rigeligt. Skal I være færre, nedjusterer du jo bare opskriften…

Jeg lavede firdobbelt-portion af julens bedste risengrød Til 4 personer skal du påregne risengrød af 1 liter mælk. DSC_0594

Ris a la mande med vanilje til mange julegæster
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Ris a la mande med vanilje til mange julegæster
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Jul hos Bagenørden
Portioner: 20-25 pers.
Det skal du bruge:
  • 1,2 liter kogende vand
  • 1 kilo grødris
  • 4 liter sødmælk
  • 1 tsk. salt
  • 1 vanillestang
  • 2 liter piskefløde.
  • Smages til med sukker.
  • 200 gram grofthakkede smuttede mandler.
Sådan gør du:
  1. Tilsæt kogende vand til risene, og kog til vandet er opsuget. Der går ca. 5 minutter. Tilsæt herefter mælken.
  2. Kog op under omrøring. Herefter skrues ned for varmen og grøden koger nu færdig ved meget svag varme i en times tid. Brug gerne en slip-let-gryde
  3. Skrab vanillekornene ud af en vanillestang og bland med lidt sukker.
  4. Tilsæt vanillekorn og den tomme vanillestang til risengrøden (den fiskes op igen når grøden er færdigkogt).
  5. Rør i grøden et par gange. Måske er den færdig før en time. Grøden bliver blød og lækker. Det fungerer rigtigt fint at lade grødrisene opsuge vandet først, før mælken tilsættes.

DSC_0590DSC_0591Sil nu grøden til afkøling til næste dag eller til den er kold. Stiller du grøden udenfor går det stærkt! Skal ris a la manden være klar til juleaften, skal den laves tidligt om morgenen.

. Jeg satte min risengrøds-gryde udenfor i det fri, i moder naturs store køleskab. Perfekt december-måned med 5 grader i det fri. 😉DSC_0594Næste dag, eller senere på dagen, røres risengrøden med fløden. Forinden skoldes og hakkes mandlerne. Hæld mandlerne i en skål og overhæld med kogende vand fra elkogekedlen. Et kvarter efter kan mandlerne smuttes og hakkes. HUSK at gem en enkelt hel mandel, hvis dine gæster skal kæmpe en mandelgave?

Pisk fløden let.

Min mand kom forbi og sagde til datteren, at “fløden bare skal piskes, så den kan stå selv, når du vender bunden i vejret på skålen”…Datteren kiggede vantro på sin far. Meget skeptisk var hun og godt min datter ikke godtroende. Nej fløden skal selvfølgelig ikke piskes så stiv og den vil aldrig kunne komme til at stå selv, så stol ikke på min mands vise ord. Der var vist lige et eller andet han havde misforstået? Han forvekslede vist med stiftpiskede æggehvider?? Vist godt at vi ikke overlod piskeriet til farmand 😉

Flødeskummet skal være blødt som vist her. Vend langsomt grøden i lidt efter lidt. Er grøden for fast, så rør den evt. op med lidt mælk før du blander fløden i. DSC_0623De hakkede mandler drysses i. Den hele mandel vendes også i. Smag ris a la manden til med sukker og evt. lidt mere vanillesukker. 2013-12-21 12.12.14Sæt gerne ris a la manden til afkøling nogle timer inden den skal spises. Uhm den bliver lækker!

Lun kirsebærsauce til, og så er din ris a la mande klar til servering. Jeg lavede ris a la mande til familiejulehyggen i lørdags og i kampens hede nåede jeg ikke at få taget billede af den færdige dessert. Når man er vært for 21 gæster, så er der ikke meget tid til madfotografering undervejs. Just saying 🙂

I morgen er det juleaften, der er længe længe til.

Rigtig god jul til dig og dine 🙂DSC_0624

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Berit jensen 23. december 2015 af 20:31- Svar

    Min opskrift er næsten ligesådan. Jeg drysser dog med sukker så snart grøden er færdigkogt og stadig varm. Sukkeret smelter og gør samtidig at man er sikker på der ikke kommer skind på grøden. Derudover smager jeg til med lidt mandelsessens når fløde og sukker er vendt i. Glædelig jul ??

    • Gitte Hansen 23. december 2015 af 21:51- Svar

      Hej Berit
      Tak for dine gode tips. Øv da også, at jeg ikke lige havde nået at læse din besked. Gad da godt have drysset sukker på min grød. Så godt fif, det vil jeg huske. Tak. Flere har skrevet til mig om mandelessens og det lyder da rigtigt spændende og lidt dristigt. Måske jeg kunne prøve det i en lille portion engang?
      Tusind tak for din tilbagemelding og rigtig glædelig jul til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar