Kalkun i stegeso. Uhm i dag får du opskriften på kalkunbryst med bacon tilberedt på toppen af kartofler, porrer og fløde.Sikke en nem og lækker ret til stegesoen.
Weekend. Det er ikke fordi søndag SKAL være Römertopf-dag, men på en eller anden måde ender det altid sådan her i huset.
Det er så dejligt nemt at fylde stegesoen med gode sager. Putte låg på og efter et par timer er der tryllet en vidunderlig middag.
En Römertopf-middag er aldrig floppet. Den kan ikke brænde på eller koge over. Fordelen er også, at der som regel bliver en kæmpe portion mad. Herligt at der er nemt og lækkert restemad efter en lang og travl mandag. Det er så SKØNT med en nem maddag på en mandag! 🙂
Retterne i stegesoener også lette at gå til. Ikke så mange dikkedarer. Kød, kartofler, grønt. That’s it. Alt bliver tilberedt sammen og alle ingredienser suger kraft og saft af hinanden. Retten bliver dampkogt og kødet meget mørt.
Har du ikke en stegeso af glas eller rødler, så fortvivl ej. Du kan sagtens lave denne ret i et tildækket ildfast fad. Du kan også bruge din støbejernsgryde, du sætter i ovnen med låg på.
Denne søndags Römertopf-ret blev kalkunbryst med bacon på bund af flødekartofler med porrer. Godt krydret. Låg på. Færdig efter 2 timer på 175 grader varmluft.
Du får den nemme lækre opskrift lige her:
Kalkun i stegeso med flødekartofler og porrer – få en nem Römertopf opskrift hér
Ingredienser
- 2 kg kartofler
- 4-5 porrer
- ½ liter fløde gerne kaffefløde eller anden light fløde
- 1 kalkunbryst ca 1 kg gerne større
- 125 gram bacon i skiver gerne mere
Sådan gør du
- Sæt rømertopfen i blød i vand i køkkenvasken i min. 15 minutter. Bruger du en stegeso af glas, så spring dette punkt over
- Skræl kartoflerne og snit dem i fine skiver. Vask porrerne og snit dem fint.
- Fyld kartoffel/porreblandingen i Römertopfen, der har suget vand en halv times tid først. Hæld fløden over.
- Krydr godt. Jeg brugte den gode Santa Maria hvidløgspeber. Den bedste peber, synes jeg.
- Krydr kalkunbrystet godt og læg det på kartoffel/porre-blandingen. Fold bacon omkring.
- Læg låget på og sæt Römertopfen i en kold ovn. Temperaturen sættes på 175 grader varmæuft og tilberedningstid min. 2 timer.
- Stik i kartoflerne efter et par timer. Du kan også sætte et stegetermometer i kalkunen for at tjekke om den har fået nok - kernetemperaturen skal være ca. 75 grader.
- Tag evt. låget af de sidste 5 minutter, så kartofler og steg kan få en grillet brun farve
Noter
Skønne flødekartofler med porrer og et lækkert kalkunbryst i baconsvøb – alt tilberedt i stegeso
Tidsrøveren i denne ret er kartoffelskrælningen og at få snittet kartofler og porrer i tynde skiver.
Har du en køkkenmaskine der kan gøre arbejdet for dig, går det lidt lettere. Hhåndkraft sagtens bruges, og porreskiverne behøver ikke være så fintsnittede som du sér her. Kartoffel/porreblandingen fyldes i Römertopfen der har suget vand først. Vandet afgives under tilberedningen og herved afgives ekstra fugt til retten. Det er jo dét, der er så smart. Kalkunkødet krydres og lægges på. Bacon foldes omkring.
Stegesoen bliver godt fyldt op, men låget er heldigvis så højt, der er fint plads i toppen.
Låget lægges på og Römertopfen sættes i en kold ovn. Temperaturen sættes på 175 grader varmluft og tilberedningstid minimum. 2 timer.
Du kan snildt klargøre retten og tage på en hurtig skovtur, hvis solen pludselig og helt uventet skulle begynde at skinne.
Det gjorde det hos os idag; vi drønede ud og nød de sparsomme solglimt som en flok desperadoer 🙂Efter et par timer kan du prøve at stikke i kartoflerne. Du kan også sætte et stegetermometer i kalkunen for at tjekke om den har fået nok – kernetemperaturen skal være ca. 75 grader.
Husk at stegeso-låget ikke må lægges på en kold overflade, så kan det knække.
Retten var tip top her efter 2 timer. Det er vildt lækkert at lave flødekartofler på den måde. Saft og kraft fra stegen simrer ned i kartoflerne og giver en særlig god smag. Slurp – retten var SÅ populær 🙂
Har du ikke en Römertopf, så kan en stegeso af glas sagtens bruges – alternativt en støbejernsgryde med låg.
Mon ikke også at retten vil være god i slow cookeren? Jeg tror det.
Römertopfen kan sagtens vaskes op i opvaskeren. Man skal bare huske at lade begge halvdele tørre tilstrækkeligt før de bliver gemt væk i skabet.
Bon appetit. Glæd dig til denne ret, den er super lækker.
Hej gitte. Tror du denne opskrift kan også laves i en slowcooker??? På forhand tak og god weekend ?
Nok et mærkelig spørgsmål men hvor pokker skal MSN gøre af låget når det ikke må ligges på en kold overflade? ?
Lige præcis 🙂
Mange hilsner
Birthe
God ide med at lave flødekartoflerne på den måde, jeg får virkelig lyst til det lige nu og her 🙂 Det må klart prøves.
Mange hilsner
Birthe