Römertopfen fyldes med karrykoteletter, æbler, mango & kokosmælk

DSC_1979

Altså jeg har jo før rost min stegeso til skyerne. Du kan ligeså godt forberede dig på at jeg bare fortsætter i det følgende. Endelig lykkes det vist mig at få skrevet det lovede indlæg om karrykoteletterne. Bedre sent end aldrig. Hverdagen har ramt lidt som en hammer, som den plejer. Men bedre sent end aldrig 🙂

Det blev en LÆKKER Römertopf ret. Det er svært at mislykke mad der laves i Römertopf. Nemt, lækkert og kød der er så mørt, at det næsten falder fra hinanden.

Denne opskrift blev opfundet helt fra bunden ud fra princippet “hvad gemmer der sig i køleskabet” og hvad kunne passe godt sammen?

Jeg havde en mango, der var ved at være godt blød, æbler, løg, og hvidløg. Jeg tænkte at disse lidt søde ingredienser ville passe godt med karry og kokosmælk? Vi er helt vilde med karrysuppe med kokosmælk og jeg tænkte at det vel ikke kunne gå galt at videreudvikle på den gode ide?

Det gik godt. Det gik rigtigt godt. Ja jeg er ikke bleg for at indrømme mine successer (ligesom jeg heller ikke er ked af at udbasunere mine flops) 😉

DSC_1901

Opskrift på karrykoteletter med mango og kokosmælk (til 4 personer i 2 dage, hvis koteletterne rationeres 😉

8 svinekoteletter

1 mango, 2 æbler, 4 løg, 1 rødløg, 5 fed hvidløg,  4 dl. mælk, ½ ltr.svinebouillon, 2 små dåser kokosmælk (1 kan også gå an), ½ brev kartoffelmospulver (ja hvad skal det bruges til? Forklaring følger 🙂

DSC_1902

Fremgangsmåde:

Start med at fyld begge halvdele af din Römertopf med vand. Den skal stå i blød i ½ times tid. Svits herefter koteletterne i lidt smør. Krydr godt med salt, peber og rigeligt med karry.

DSC_1903 Imens koteletterne steger koger du vand til dine bouillonterninger. Bouillonen skal afkøle mest muligt inden den kommer i Römertopfen (den kan knække hvis den udsættes for for store temperaturudsving)

DSC_1905 Koteletterne steger videre og krydres godt på begge sider. Husk karry. Rigeligt karry. DSC_1906Løg og æbler rives med rivejern direkte ned i Römertopfen. Jeg har også en rivedims til min Kenwood, men ofte får jeg den ikke brugt, fordi jeg synes det ikke er besværet værd med alle de dimser der skal gøres rene bagefter. Jeg tænkte dog her : “Hvorfor brugte jeg dg ikke min rivedims? Det er jo anstrengende at skulle rive så mange grøntsager i hånden?”
DSC_1907 Koteletterne steger videre. Temperaturen sænkes lidt. Der krydres godt på begge sider. Husk karry. 🙂DSC_1909Mangoen skrælles. UHM! Den smager godt sådan en mango! Det var lige før at jeg havde spist hele mangoen naturel, men jeg nøjedes med en smagsprøve (har altså ikke taget en bid hér, selvom det ser sådan ud 😉DSC_1911 Endnu et foto af mangoens flotte farver. Mango og karry viste sig at være en god blanding. DSC_1912 Mangoen skæres i grove tern. Alt vendes rundt.  DSC_1917 Koteletterne lægges på toppen af løg og mango. Panden koges af med mælken.  DSC_1925 DSC_1919Kokosmælken og stegeskyen fra panden hældes ved grøntsagerne i Römertopfen. Bouillonen tilsættes. DSC_1928

Og nu kommer kartoffelmospulveret så ind i billedet. Det var et tip jeg fik fra en god læser her på bloggen. Jeg havde spurgt læserne om gode råd til hvordan man kan få jævnet stegeskyen i Römertopfen. Problemet er jo tit, at efter endt stegetid, er stegeskyen for tynd. Jeg vil så gerne slippe for at fiske kødet op og jævne skyen. Den vakse læser foreslog at drysse kartoffelmospulver over. Pulveret opsuger på magisk vis væsken og integreres fint i de fleste retter tænker jeg? Kartoffelmospulver er jo strengt taget bare stivelse som maizena, i bund og grund?

Det viste sig at være et GENIALT påhit

Drys kartoffelmospulver på toppen. Fint fint jævningsmiddel! Tak du kære læser, som jeg desværre har glemt navnet på…DSC_1929 Drys med ekstra karry (rigeligt), og salt og peber. DSC_1931 DSC_1932 Stegesoen sættes i en kold ovn. Temperaturen sættes til 175 grader varmluft i minimum 2 timer, gerne 2½.

Tip : Sæt din Römertopf på en bageplade med bagepapir nedenunder. Der bobler som regel lidt ud under stegningen, og det er ikke så sjovt at gøre ovnens bund ren alt for tid.

Efter endt stegning ser kotelletterne sådan ud. Måske knap så lækker ser det udt, men saucen var perfekt, smagte glimrende og kødet blev supermørt, helt som det plejer. Tror dog næste gang at jeg vil nøjes med 1 dåse kokosmælk, så retten ikke bliver for fed.

DSC_1976 Til karrykoteletterne spiste vi ris og en grøn salat med cherrytomater. DSC_1979 Der er nødt til at være grøntsagstilbehør til denne ret, da den er ret tung og kødholdig. DSC_1980Billederne kan jo ikke vise hvor mørt kødet var, men vi skulle passe ret så meget på at koteletterne ikke faldt fra hinanden, når vi fiskede dem op.
DSC_1982 Vi spiste også hvidløgscroutoner til. Lækre croutoner. Et fornemt måltid.

Kan uden at blinke anbefale dig denne Römertopf-ret.

Rigtig god fornøjelse 🙂DSC_1983

Mere inspiration

10 Kommentarer

 1. Mads/Alt godt kommer fra stegesoen 31. januar 2015 af 19:46 - Svar

  Hej Gitte, det smagte bare perfekt. Min hustru mente, at det var de bedste koteletter, hun nogensinde har smagt! Jeg kom et halvt glas mango chutney ved mælken, da jeg kogte panden af, det kan anbefales 😉 Stegte et par skiver bacon til dekoration af retten, og det passede rigtig fint til. Et tip: risene kræver virkelig masser af væske. Selvom jeg havde ‘druknet’ retten i boullion, kokosmælk, pandeafkog, så alt maden var dækket fra starten, så var væsken væk efter en time, og jeg måtte spæde en del til. Det skal man holde øje med! Men mange tak for inspirationen, vi er en glad og mæt familie 🙂 Jeg vender gerne tilbage og prøver nogle af de andre opskrifter!

  • Gitte Hansen 31. januar 2015 af 21:12 - Svar

   Hej Mads
   Så dejligt at retten blev en succes – tusind tak for din tilbagemelding. Tak for tippet om mango chutney også, det skal jeg have købt, det er længe siden jeg har haft det i mit køkken. Sikke en god ide. ER du sikker på din Römertopf slutter helt tæt? Der skal ikke gerne være damp/væskesvind? Nogen lægger også et stykke staniol imellem Römertopfhalvdelene inden den sættes i ovnen, så er du sikker på at delene slutter tæt. Bare lige et tip til næste gang?
   Dejligt din kone blev glad for maden – glade hustruer er nu engang det bedste 😉
   Fortsat god weekend til jer og ja jeg håber du kigger forbi bloggen snart igen. Du skal være så velkommen. Jeg har mange opskrifter til Römertopfen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Mads/Alt godt kommer fra stegesoen 31. januar 2015 af 15:05 - Svar

  Lyder lækkert. Om en time er retten i ovnen hos os – vi prøver med risen i fra starten. Du får lige en melding efter spisetid!

  • Gitte Hansen 31. januar 2015 af 15:31 - Svar

   Lyder lækkert Mads. Uhm! De karrykoteletter skal også snart på menuen herhjemme hos os ige. Rigtig god fornøjelse og tak for din hilsen. Glæder mig til at høre om retten var en succes 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Jenny 22. februar 2013 af 20:31 - Svar

  Hej Gitte
  Super at mit tip med kartoffelmospulveret virkede. Retten ser vildt lækker ud.

  God weekend, håber du har fundet en alternativ fredagskylling i dag.

  Jenny

  • Gitte Hansen 22. februar 2013 af 22:29 - Svar

   Hej Jenny
   Ja du kan tro det var et supertip med det kartoffelmos pulver. Det blev en virkelig lækker ret. Næh du, slaget om fredagskyllingen er en kamp jeg ikke kan vinde. I dag fik vi grillkylling og pommes frites (same procedure….;-) med lækre ovnbagte grøntsager (trods alt). I aften skriver jeg dog om en alternativ kylling i prøvede sidste fredag, paprikakylling.
   Du hører nærmere 🙂
   Mange hilsner
   Gitte
   P.S.: God weekend også til dig. Det er bare så hyggeligt at du har lyst til at følge med hér 🙂

 4. Sus 15. februar 2013 af 22:03 - Svar

  Mine ris har fået op til 3 timer – jeg var også noget betænkelig, men de bliver super lækre..! Jeg bruger en blanding af alm. og vilde ris. De suger en del væske, så jeg holder øje et par gange undervejs…
  God weekend til dig 🙂

  • Gitte Hansen 15. februar 2013 af 22:11 - Svar

   Tusind tak Sus. Godt at høre. Jeg vil bestemt prøve med ris næste gang der byder sig en lejlighed. Imorgen skal jeg lave pulled pork agtig nakkefilet med bacon, men vil bruge stegeskyen ren til at lave en lækker stegeskysovs. Spændende eksperiment. Der kommer gæster, så håber ikke det flopper. Heldigvis går det sjældent galt i en Römertopf. 🙂

   God weekend også til dig

   Mange hilsner
   Gitte

 5. Sus 15. februar 2013 af 14:04 - Svar

  Hej 🙂
  Tak for en inspirerende og hyggelig blog – jeg er trofast læser 🙂
  Et lille tip – put ris og lidt ekstra vand direkte i stegesoen – de bliver fantastiske, og du sparer på opvasken 😉
  Hilsner fra Sus

  • Gitte Hansen 15. februar 2013 af 14:18 - Svar

   Hej Sus.

   ELSKER trofaste læsere og elsker også når de kommer med gode tips. Det var dog en fantastisk god ide at koge risen sammen med. Jeg giver dog tit mine retter et par timer, hvordan bliver risene efter så lang kogetid?
   Absolut en ting der skal prøves af. Supergodt tip. Kunne godt forestille mig at risene bliver bedre, da de jo også tager smag af kraft og saft fra kødet.
   Tak Sus. 🙂
   Det glæder mig at du har lyst til at kigge med her 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar