Saftig kylling i Römertopf i sky af hvidvin

DSC_1721Fredag. Jubii. Weekend. Jubii. Fredagskylling……Øh eller, er det nu man skal juble?

Hvis du er trofast læser på bloggen, vil du vide, at fredagskyllingen er et fast indslag på min families middagsbord. Same procedure as…..Sådan har det været i 10 år. Mindst. Og børnene er ikke blevet trætte af den traditionelle grillkylling endnu. Så er vi måske nogle andre i familien der er? Nej ok, kylling smager jo altid godt og det er da også tilbagelænet let at lave den samme menu fredag efter fredag efter fredag: Pommes frites, grillkylling, fiskepinde (ja, det skrammelfisk sætter min søn altså stor pris på). Måske man alligevel bare en lillebitte smule godt kunne trænge til forandring, bare engang imellem?

Sådan gik det også i dag. Jeg dristede mig til at trylle med fredagskyllingen. Åh hvor er jeg modig!? Jeg risikerer jo næsten livet i denne familie så? Tænk nu hvis kyllingeskindet ikke bliver sprødt? Jorden går jo under?!

Jeg kom sent hjem, så vildt avanceret blev det ikke, men Römertopfen kom da i brug, lidt kartofler blev skrællet, lidt løg og hvidløg, en halv flaske hvidvin og en kæmpekylling. Låget på, og to timer senere:

Saftig mør kylling i Römertopf – hvidvinskylling – coq au vin?

DSC_1720

Her kommer opskriften på hvidvinskylling til 4 personer:

15 kartofler

4 rødløg i både

1 helt hvidløg, hele fed.

3 rosmarinkviste

1 stor kylling

½ flaske hvidvin

DSC_1729

Sådan laver du kylling i Römertopf i sky af hvidvin:

Sæt Römertopfen i blød i vand, imens du ordner grøntsagerne. Fordel grøntsager, hvidløg, rødløg og rosmarinkviste i Römertopfen.
DSC_1689Læg kyllingen på toppen. Krydr kyllingen godt med salt og peber på begge sider, og indeni også. Hæld hvidvinen ved. Jeg hældte også lidt hvidvin inden i kyllingen. Læg låget på Römertopfen og steg kyllingen to timer ved 175 grader varmluft, eller 3 timer ved 150 grader varmluft eller 4 timer ved 125 grader varmluft. Jeg havde (desværre) kun 2 timer, så jeg måtte fyre ekstra op for temperaturen i dag, men har du bedre tid, så ville jeg da foretrække en langtidsstegning.
DSC_1695Et kvarter inden stegetiden løftes kyllingen op på et fad, og steger færdig uden låg ved 225 grader varmluft i ca. et kvarter. Husk at du ikke bare må lægge Römertopf-låget på et koldt køkkenbord, så vil det knække. Fisk kartoflerne, løg og hvidløg op af stegesoen, læg også kartoflerne i et fad og grill dem med i ovnen. Si stegeskyen og jævn hvidvinssaucen.

Efter et kvarter er der sprødstegt kylling, også selvom kyllingen er blevet stegt i Römertopf. Jaaaa, kyllingeskindet blev sprødt! Ingen dramaer i familien 😉DSC_1720

Sluk ovnen. Partér kyllingen, imens kartoflerne får den sidste ovnvarme. Serverer du kartoflerne direkte fra Römertopfen, bliver de bløde og hvidvinskogte, så de skal fiskes op og “ovnristes” for sig. Griller du dem bare lidt, får de den dér sprøde, lækre, stegte overflade. Hvidvinsskyen kunne sagtens smages. Dejligt. Børnene bemærkede intet. Jeg havde ikke travlt med at fortælle dem, at der var hvidvin i dagens kyllingeret. Så ville de jo have nægtet pure. I know. Børn behøver ikke kende alle sandheder i hele verden. 😉

Der blev storspist, og der var kun et lille bitte stykke kylling tilbage. En fredagskyllinge-succes, også for børn!

DSC_1725 Her den færdigparterede kylling. Kan du mon fornemme hvor mør og saftig den var? Den smagte SÅ lækkert, og hvidvinsdampene gav en særlig god smag. Denne Römertopf-ret kan anbefales!DSC_1727Klokken var efterhånden blevet ret mange og pludselig skulle vi spise. Hov jamen jeg glemte jo helt at få taget færdige billeder af kartoflerne, løg/hvidløg og stegeskyen? Glemte også serveringsbillederne? Hvad sker der lige for madbloggeren?

Familien havde ventet utålmodigt, og alle var sultne, så mors fotosession blev lige forpurret. Mon ikke du kan forestille dig, hvor lækker retten blev? (det håber jeg). Du får lige et ekstra foto af den saftige kylling her.

Tilbered gerne din næste kylling i din Römertopf. Der bliver som regel mad til to dage, kød og tilbehør kan laves på én gang, maden kan ikke brænde på… Ja der er mange fordele ved at bruge en Römertopf. Håber du fik éni julegave, hvis du ikke allerede har én? ;.)

DSC_1730

 Kylling. Ahh kylling. Måske fredagskylling slet ikke er så ringe endda?! 😉

DSC_1720

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Dorte/familiefletninger 19. januar 2014 af 20:36- Svar

    Det ser virkelig lækkert ud og billederne er bestemt rigtig fine – jeg bliver ihvertfald småsulten af at kigge på dem. Tror da måske det skal være på min næste fredags madplan.

    • Gitte Hansen 19. januar 2014 af 20:58- Svar

      Hej
      Tak skal du have. Det blev også en rigtig lækker kylling, så den kan du roligt kaste dig ud i.
      Alt lykkes i en Römertopf 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar