Saftige rugbrød med med hvidtøl og kerner….

ENDELIG!

Endelig lykkedes det mig at bage gode rugbrød! Det har taget mig mange år at nå der til! Saftige rugbrød med masser af kerner. Fugtige klistrede rugbrød. Rugbrød der ikke blev tørre og tunge som mursten.

YES!

Kan ikke få armene ned! Opskriften skal og vil jeg værne om, men bare rolig. Jeg skal nok dele den med dig 😉 Jeg fandt inspiration til den på bagsiden af en pakke økologisk rugmel, men har videreudviklet lidt på den. Tilsat kerner også. Et rugbrød uden kerner er nemlig et kedeligt rugbrød efter min mening.

Jeg har brugt kærnemælk istedet for surdej. Er ikke så gode venner med surdej til rugbrød. Hvorfor ved jeg egentlig ikke? Praktiserer jo faktisk surdej i mit koldthævede morgenbrød (efterlader altid en smule dej i bunden i skålen når jeg rører en ny portion op), men en rugbrødssurdej vil stresse mig! Hvis jeg nu ikke lige får bagt, så står den der og bobler. Har set et eksploderet surdejsglas i et køleskab. Utålmodig surddej er ikke sådan at spøge med.

Kærnemælksversionen kan jeg bedre styre og så kan jeg bage rugbrød når jeg vil, har tid og lyst. Uden surdejspres og stress.;-)

Det var helt perfekt med gode rugbrød til julens mange julefrokoster. I går havde vi 16 gæster og der blev næsten spist 3 kæmpe store rugbrød (!). Et godt rugbrød gør underværker til julefrokostens mange kolde og lune retter. Folk var vilde med det. Intet mindre!

Jeg fik en rugbrødsform i gave og kan nu bage flere rugbrød af gangen. Skønt! Disse brød vil jeg bage forever og her kommer opskriften. Købt brød er fortid fog mig. Købt rugbrød blegner totalt ved siden af godt hjemmebagt rugbrød. Jeg er fan nu og for altid 😉 Jeg har brugt hvidtøl i opskriften men tænker at man vil kunne bruge almindeligt øl også? Brug i så fald lidt honning som sødestof.

Opskriften på saftige rugbrød med hvidtøl kommer her :

1 liter kærnemælk/tykmælk.

1,5 dl. vand (tykmælkskartonen skylles med 1½ dl vand og vandet tilsættes)

1 hvidtøl (33 cl)

50 gram gær

400 gram fuldkornshvedemel

400 gram rugmel

200 gram fuldkornsrugmel

300 gram hvedemel

2 tsk salt

2 dl solsikkekerner

2 dl. hørfrø.

Du skal ialt bruge 1,3 kg mel. Jeg tænker at mindst 500 gram bør være rugmelssorter? Jeg havde fuldkornshvedemel i køkkenskabet, men ellers kan man vel bruge grahamsmel eller anden grovere melsort? Man kan også bruge 1 kg rugmel, men jo mere rugmel jo tungere brød og jo mindre hæver brødet op.

Eksperimenter dig frem med melsorterne. Hvidtøl havde jeg heldigvis købt rigeligt af til julebordene.

Fremgangsmåde :  

Tykmælk/kærnemælk, hvidtøl og vand lunes i gryde til fingervarmt. Hældes i røremaskine og gæren udrøres heri.

Salt tilsættes, solsikkekerner og hørfrø. Melet tilsættes. Gem 200 gram mel til sidst, og tilsæt til dejen bliver tyk og fast, så fast at dejen skal glattes ud med dejskraber for at kunne formes til brød i formene. Håber beskrivelsen er præcis nok?

Dejen røres med dejkrog i minimum 10 minutter. En røremaskine er næsten et must men hvis du ikke har en sådan, så brug dejkrogene til din elpisker.

Herefter hæver dejen i 1 time tildækket ved stuetemperatur. Den plejer at kunne nå op til kanten på min røreskål som vist her.

Rugbrødsformene fyldes og dejen formes med en dejskraber dyppet i vand. Brødene pensles med vand og drysses med kerner, f.eks. græskarkerner, sesamkerner, bygflager eller måske du har din helt egen favorit?

 

Brødene hæver tildækket i 1 time igen eller til de når kanten af formen. Bages ved 180 grader varmluft i 75 minutter.

Tages straks ud af formen herefter.

Brødene skal afkøles helt før de kan komme i en tætsluttende pose, men det er svært at være en utålmodig sjæl når man bager rugbrød. Man kan nemlig først prøvesmage dagen efter når brødene er helt kolde.

Ventetiden kan være lang 😉

Bank på brødene når de kommer ud af formen. De skal være helt sprøde og bankelyden være hul.

Nu er dine brød færdige. Først næste dag kan du skære og prøvesmage dine brød.

En sildemad på nybagt rugbrød og en iskold snaps til var et HIT på julebordet.

Kast dig endelig ud et rugbrødsprojekt. Du vil ikke fortryde det. 🙂

By |december 27th, 2012|Dagens ret|22 Comments

22 Kommentarer

 1. Jesper Bundgaard 24. juni 2016 af 17:04- Svar

  Hejsa…
  Vil bare sige at jeg syntes det er et rigtig godt rugbrød. Som er nemt at lave.
  Har købt maltmel, giver en dejlig fin mørk farve og lidt smag.
  Samt noget maltsirup…
  Bare nogen foreslag ..
  Tak

  • Gitte Hansen 24. juni 2016 af 20:40- Svar

   Hej Jesper
   Ej hvor fint. Dejligt du bager løs af rugbrødet og tak for dine tips om malt. Rigtig god ide 🙂
   Rigtig god fornøjelse i køkkenet fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Pia 13. november 2014 af 08:59- Svar

  Super dejligt rugbrød.
  Jeg kan slet ikke få armene ned 🙂
  Nu har jeg endelig fundet, hvad jeg har søgt i mange år.
  Tak!

  • Gitte Hansen 13. november 2014 af 20:35- Svar

   Hej Pia
   Fantastisk, så glædeligt at høre! Du minder mig om at jeg skal bage disse rugbrød til den julefrokost/fødselsdag vi snart skal holde her på matriklen. Vi skal have pålægsbord fra slagteren og det er bare SÅ lækkert med et godt rugbrød til. Dejligt at du synes om rugbrødene, kunsten er bare at opdrive hvidtøl om sommeren, men mon ikke også almindelig øl kan bruges tilsat lidt honning?
   Tak fordi du skrev – jeg blev rigtig glad for din hilsen :-9
   Mange hilsner
   Gitte

  • Pia 16. januar 2016 af 15:09- Svar

   Det er også et lækkert brød?jeg gør bare det at jeg hælder i formene med det samme og lader det hæve i de 2 timer det skal.
   Rigtig glad for at du har delt opskriften.
   Mange hilsner
   Pia ?

   • Gitte Hansen 16. januar 2016 af 20:27- Svar

    Hej Pia
    Det glæder mig. Tusind tak for din tilbagmelding og dejligt du lige mindede mig om rugbrødet. Måske det snart skal bages her på matriklen igen. Bager du hele året rundt og lykkes det dig at få fat i hvidtøl på alle tider af året? Måske kan almindeligt øl også bruges?
    God fornøjelse med bageriet fortsat
    Mange hilsner
    Gitte

  • Britt Jørgensen 20. marts 2016 af 10:46- Svar

   Hej er det til 2 brød som bages i 3 l rugbrød form ?

   • Gitte Hansen 20. marts 2016 af 20:54- Svar

    Hej Pia
    Ja der bliver to rugbrød af denne portion. Mine rugbrødsforme er standardrugbrødsforme – kan ikke lige huske hvor mange liter de er på.
    god fornøjelse med bageriet 🙂
    Mange hilsner
    Gitte

 3. Helle Sørensen 17. september 2014 af 07:10- Svar

  Hej
  Denne opskrift må vel også kunne bruges som minirugbrød ?
  Hvis dejen hældes i en stor bradepande og skæres i kvadrater efter hævning ,
  mvh Helle

  • Gitte Hansen 17. september 2014 af 20:34- Svar

   Hej Helle
   Ja det tror jeg sagtens du kan. Rigtig god fornøjelse med dine små rugbrød 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Annika Klausen 28. maj 2014 af 20:40- Svar

  Hejsa.
  Det er simpelhen det bedste rugbrød 🙂 Har bagt det flere gange nu, og det smager lige godt hver gang 🙂 Mine børn er også vilde med det.
  Så vi takker for en god opskrift herfra 🙂

  Hilsen Annika

  • Gitte Hansen 28. maj 2014 af 21:47- Svar

   Hej Annika

   Skønt at høre, og dejligt du skriver en hilsen til mig. Den blev jeg glad for. Dejligt dine børn også er vilde med det. Du minder mig jo lige om rugbrødet igen, måske jeg snart skulle bage det igen? 🙂
   God fridag til dig
   God fornøjelse i køkkenet fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Heidi 9. juni 2013 af 16:10- Svar

  Hej Gitte.
  Ork ja, de har Hvidt øl i alle butikker, men som regel kun en slags ( nok fordi deter sommer)
  Jeg bager en gang om ugen, det passer lige til vores forbrug 🙂
  Jeg bruger forresten to forme på 2,2 liter 😉

  Forsat god søndag til dig også 🙂

  • Gitte Hansen 9. juni 2013 af 20:16- Svar

   Tusind tak for den servicemeddelelse. Nu kan jeg bare klø med de rugbrød, også om sommeren. Tak for din oplysning også med formenes størrelse. Det var der en der havde spurgt om, og jeg har aldrig fået mine forme “målt efter” for at se hvor meget de kan indeholde.
   Smart at bage til en uges forbrug. Hvordan opbevarer du dine rugbrød? Mine mugner hvis de ikke er i køleskab og ER de i køleskab bliver de hårde. Har du fundet en god løsning der?
   TAK for din feed-back og god aften fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Heidi 9. juni 2013 af 14:01- Svar

  Hej Gitte.
  Denne opskrift er simpelhen fantastisk, den er en hitter hver gang! Så vi får ikke andet rugbrød fra nu af 🙂 tak for opskriften.

  • Gitte Hansen 9. juni 2013 af 14:23- Svar

   Godt at høre Heidi. Den er også favoritten herhjemme, selvom jeg ikke får bagt rugbrød så tit som jeg gerne vil. Problemet lidt at have hvidtøl på lager året rundt. Kan man købe det om sommeren overhovedet? 😉

   Tak for din hilsen. Den gjorde mig glad! 🙂
   Fortsat god søndag til dig.
   Mange hilsner
   Gitte

 7. Heidi 27. maj 2013 af 09:00- Svar

  Hej Gitte
  Din opskrift lyder rigtig lækker tror jeg vil prøve den imorgen, men er opskriften til et eller flere rugbrød? og hvor store er dine forme? Kan man fryse rugbrødet?
  Hilsen Heidi

  • Gitte Hansen 27. maj 2013 af 21:16- Svar

   Hej Heidi

   Det var en virkelig lækker rugbrødsopskrift Heidi, så den kan du roligt kaste dig ud i 🙂

   Der blev til to rugbrød. Mener mine rugbrødsforme er 1½-2 liter (men prøv at kig på billedet, måske du kan se om de er lige så store som dine?) Formen skal max fyldes 2/3 og jo du kan fint fryse rugbrødene.
   Rigtig god fornøjelse med dine rugbrød 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 8. hanne jensen 16. februar 2013 af 17:56- Svar

  Den vil jeg prøve! Jeg nikker nemlig genkendende til dine tidligere erfaringer ,-)
  tror du, man kan ombytte kernerne til groft mel? Der er en her i huset, der ikke vil have kerner.
  V.h. Hanne

  • Gitte Hansen 17. februar 2013 af 10:54- Svar

   Hej Hanne
   Kast du dig roligt ud i dette rugbrød, det bliver superlækkert. Du kan fint skifte kernerne ud med groft mel tænker jeg.
   God fornøjelse og hyggeligt du har lyst til at kigge med her 🙂
   Med venlig hilsen
   Gitte

 9. Det bliver aldrig min livret. 22. januar 2013 af 14:34- Svar

  […] fandt jeg her: Noget i ovnen/saftige rugbrød med kerner  – mine brød ligner til forveksling dem på […]

  • Gitte Hansen 22. januar 2013 af 17:32- Svar

   Dejligt Fru Nielsen at du synes om min rugbrødsopskrift. Her i huset er vi også vilde med de lækre rugbrød. Godt du minder mig om opskriften. Dem vil jeg snart bage igen:-)
   Fin og hyggelig blog du har:-)
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar