DSC_2870

 Hvad byder man en hoben fødselsdagsgæster, til skrub-af-mad?

En hoben mennesker der ikke har lavet andet end af spise af det helt store kagebord hele dagen??

Boller, lyse og grove, banankage, lagkage, småkager. Kakao med flødeskum. Fødselsdagsbord med alt hvad dertil hører.

DSC_2926

 Gæsterne kommer fra nær og fjern, så selvfølgelig skal de bydes “skrub-af-mad”.

Det går ikke at sende flokken hjem på en kagefyldte maver alene.

Flokken var en hoben af de allerbedste mennesker, store som små.

Kræsenpinde, lækkersulte, voksne der vil spise sundt og dem der foretrækker det usunde.

Find lige på en mad-ret, der vil kunne passe til det segment!? 😉

Her får du et tip til hvordan du kan vinde gæsternes hjerter, store som små. Vejen til gæsternes hjerter går igennem deres maver. Så simpelt er det.

Løsningen blev : MILLION-BØF!

Genialt! Mange af de mindste børn kendte ikke retten, og skulle naturligt nok lige have en smagsprøve først. Straks udbrød de: “Mer, mer, mer!”

Mange af de voksne udbrød : “Gud ja, hvorfor laver man ikke millionbøf oftere, når det nu smager så godt?”

DSC_2859

 Kunsten var at gennemskue, hvor meget millionbøf der skulle laves til 22 gæster, der havde spist kage det meste af dagen. Mange små børn. Hm, hm. Var 2 kilo oksekød mon nok? Nej. Hellere 3 kilo, så ville der være nem mad til dagene efter tænkte jeg?Håbede/satsede lidt på en loppetjans i køkkenet de efterfølgende dage. (tiltrængt 😉

Er du klar over, at der bliver 10 liter millionbøf, hvis man steger 3 kilo oksefars? 

Sådan en mængde ser rimeligt voldsom ud. Jeg tænkte at der ville være millionbøf nok til det halve af byen??

Er du klar over, at denne millionbøf-opskrift er så god, at det næsten lykkedes de 22 gæster at tømme fadene, selvom ingen proklamerede stor sult inden?…;-)

DSC_2861

Her kommer opskriften på 10 liter millionbøf.

Får du ikke 22 gæster til bords, så dividér bare opskriften med det antal gæster du får.

Jeg fandt inspiration hos www.kvalimad.dk og jeg må tilstå at ja, denne enkle millionbøf er også den bedste jeg har smagt!

Du skal bruge:

3 kilo hakket oksefars

12 hakkede løg (!)

Lidt margarine/olie

6 laurbærblade.

18 spsk. mel (dette kunne nok måles af i gram eller dl., men det gjorde jeg ikke).

3 liter kogende vand

6 hønsebouillon-terninger

4-5 tsk salt (smages til)

peber

kulør.

Sikke en portion. Du skal bruge en stor gryde. En rigtig stor gryde 😉

DSC_2855

 Fremgangsmåde: 

Hak og svits løg i margarine. Tilsæt bouillonterninger. Brun oksekødet heri. Tilsæt melet lidt efter lidt, og lad det opsuge i stegeskyen. Omrør godt, så der ikke kommer klumper. Kog og tilsæt vandet. Tilsæt laurbærblade, kulør, salt og peber. Lad millionbøffen simre så lang tid du orker at vente og jævn den evt. til sidst, hvis den er for tynd.

DSC_2857


DSC_2860 DSC_2861 DSC_2869

Din kæmpegryde millionbøf kan med fordel laves dagen før. Det var perfekt for mig. Jeg lavede millionbøf fredag aften og lørdag skulle den blot varmes. Det betød, meget mere god kvalitetstid med gæsterne, og se, DET kan jeg lide!;-)

DSC_2870

Desværre har jeg ikke nogle fine billeder af den anrettede millionbøf. Altså i kampens hede var der mange munde at mætte, grin, latter og snak og pludselig var gryden næsten tom. Intet billede. Håber du kan hallucinere dig en gang på millionbøf på tallerkenen?

Billedet her viser kæmpegryden fyldt til randen med milionbøf, og tænk at næste det hele blev spist rub og stub?! Jeg kogte 2 kilo spaghetti til, og det viste sig at være passende til 22 gæster.

Flere, især børnene, spiste 2 og 3 portioner og beordrede deres mødre til at lave millionbøf derhjemme også.

Millionbøf er en nem og billig ret, der kan laves dagen i forvejen, og hvor der bliver mad nok til mange munde. Ovenikøbet en ret som rigtigt mange gæster vil kunne lide. En perfekt “skrub-af-ret”, der blot skal lunes inden servering.

I sig selv er millionbøf en ret ordinær ret og smuk er den ikke kan man sige. Den vinder mere på smag end på udseende tænker jeg. Derfor var vi nødt til at peppe retten lidt op med tilbehøret.
DSC_2875

Det blev til en tomatsalat med rødløg, mozzarella, basilikum, olie og hvidløgspeber

Uhm! Tomatsalaten satte da ellers kolorit på tingene. Det kan godt være at millonbøffen var kedelig og grå, men salaten sørgede for at få skabt balance i farveskalaen igen 😉

Jeg bagte også en portion foccacia om morgenen. AMO’s ciabattabrød, penslet med, olie oregano og groft salt. Prik godt ned i dejen med fingrene, så olien bliver godt fordelt.

DSC_2889

Behøver jeg sige, at gæsterne næsten spiste alle foccaciaerne også??

SKØNT med glade gæster der er sultne! Elsker det! DSC_2892

God fornøjelse med din soldatergryde-store portion millionbøf, selvom du sandsynligvis  nøjes med en mindre

Jeg og mine gæster sender denne millionbøf de allerbedste anbefalinger.

Den kan du roligt lave som “skrub-af” næste gang du får “fødselsdagsinvasion” 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.