Sennepsglaseret skinke i Römertopf – på en solskins fridag

DSC_3513

Sikke en dejlig 2. påskesøndag! Solskin og forårsfornemmelser dagen lang. Fuglefløjt og blå himmel, glæde og energi i kroppen. 🙂

Jeg ilede rundt i huset og skyndte mig med rengøringen for hurtigst muligt at kunne komme ud på terrassen.Terrassen! Mit yndlingssted når solen skinner! Først yde, siden nyde. Tit ender det dog sådan, at pligterne tager overhånd, og at tiden er knap til fornøjelserne.

MEN i dag skulle det være! Terrassen kaldte højt og insisterende på mig!

DSC_3434

Jamen hvad så med aftensmaden? Hvem laver den?

Det gør Römertopfen da! 😀

Jeg glaserede hurtigt en skinke og satte den i ovnen  time på 100 grader (varmluft) i første omgang. Senere fik skinken selskab af kartofler og brød i ovnen, og her blev temperaturen skruet op for 175 grader varmluft

Til en glaseret skinke skal du bruge: 

1 skinke eller hamburgerryg

4 spsk. sennep

4 spsk farin

1 spsk honning.
DSC_3431

Fremgangsmåde:

Start med at fylde Römertopfen med vand. Den skal trække vand i minimum ½ time.

Tag nettet af skinken

DSC_3432 Smør sennep på skinken. DSC_3433Drys farin på skinken og træk farinen ude i sennepen med en kniv. 
DSC_3435Hæld honning på i striber. Placer skinken i Römertopfen og hæld ½ dl. vand i bunden.

Sæt Römertopfen i en kold ovn på 100 grader varmluft i 1 time

Min mand tilbød at gøre kartofler og grøntsager i stand, imens jeg hyggede mig på terrassen. Det tilbud sagde jeg da selvfølgelig straks JA TAK til! 😉

Et bjerg kartofler, gulerødder, rødløg og peberfrugt blev skrællet, renset og gjort klar til et kæmpe kartoffelfad, der kom i ovnen  ind til stegen – i  1½ time v. 175 grader. Skinken hyggede sig lystigt sammen med kartoflerne imens. Marinade til kartoflerne : Olie, sennep, honning og timian. Jeg skriver et selvstændigt indlæg om kartoflerne en anden dag.

Manden gjorde kartoffelfadet i stand, jeg lavede marinaden og herefter ordnede ovnen resten af arbejdet, imens jeg kunne hygge mig på terrassen. Fin fin arbejdsfordeling 🙂

Det er helt oplagt og energivenligt at udnytte ovnvarmen til kartoffelretter/ovnbagt grønt, når du tilbereder mad i din Römertopf.

Sådan så det færdige kartoffelfad ud.
DSC_3492Da der var gået 1½ time v. 175 grader tog jeg låget af Römertopfen. Herefter skruede jeg ovnen op på 250 grader varmluft og gav kartofler og skinke 15-20 minutter, så overfladen kunne blive sprød.

Det var også her jeg satte mit foccacia-brød med tomat og rosmarin i ovnen. Det fik “fuld knald” i det første kvarter og et kvarter alene, efter kartofler og skinke var blevet taget ud. Mere om foccacia-brødet en anden dag.
DSC_3508Ja hvor utroligt det end lyder, så kunne det godt lade sig gøre at skære skiver af skinken! Jeg tænkte at den ville smuldre helt efter alle de timer i ovnen? Den var fin og fast og MØR! Den smagte faktisk helt igennem FANTASTISK!

Römertopfen kom, så og sejrede! Igen igen! 🙂
DSC_3513 DSC_3515

Her får du lige et samlet blik på søndagens middagstallerken. Sennepsglaseret skinke, kartoffel/grøntsagsfad og foccacia-brød med rosmarin og tomat. Og jo du ser rigtigt. Mine børn plagede om bearnaise-sauce til skinken. Og det fik de!

Altså denne anretning var jeg FULDSTÆNDIG vild med! Det er bestemt en anretning der kunne være gæster værdig. UHM! Kartoffelfadet med sennep/honning/olie og timian og den glaserede skinke. Det gik op i en højere enhed!

DSC_3518

Der er lige lidt logistik omkring at få både brød, tilbehør og hovedret klar og færdig til samme spisetid, men det gik. Jeg er GLAD for min store ovn på 74 liter!. Der er fint plads til både en Römertopf og 2 bageplader. På SAMME tid! Det er vild luksus og jeg fylder rigtigt tit ovnen helt op, når den alligevel er i gang.

Når du steger i Römertopf, kommer der næsten intet lugt fra maden og du vil derfor sagtens kunne bage brød og/eller kager imens eller ja som sagt kartoffel/grønt.

Jeg elsker min store ovn og min Römertopf og jeg elsker en forårs-solskinsfridag som i dag. En dag hvor man ikke har lyst til at sætte punktum. Hvor alle familiemedlemmer, selv kæledyrene, bliver forårskåde og lalleglade.

Skønt med en Römertopf, der kan lave maden imens man hygger sig i solen og skønt også med en mand, der kan skrælle kartoflerne! 🙂

Her kan du se min terrasse hvor jeg allerhelst opholder mig når solen skinner.

2013-04-01 15.46.25

og her ser du smukke vintergækker fra min have 🙂2013-04-01 15.55.55

Jubii! Nu er foråret ENDELIG kommet. Jeg var ellers begyndt at tvivle og har i den grad følt mig snydt af det vinterlige forår. Nu tager jeg/vi revanche!

Øv også at påskeferien er slut, nu hvor vejret begynder at arte sig. Hm, hm. Middagspausen på jobbet skal vist nydes på tagterrassen i morgen? Uden tvivl! 🙂

Dejligt med udsigt til en hverdag, hvor køleskabet byder på lækre madrester i bjergevis

Glædeligt forår til dig 🙂

Mere inspiration

11 Kommentarer

 1. Signe 1. juni 2017 af 12:32- Svar

  Hej Gitte. Vil prøve denne opskrift i morgen, men er forvirret over ovntemperaturen INDEN kartofler sættes ind. Øverst i opskriften står der at stegen skal i ovnen ved 100 grader varmluft og et andet sted står der 175grader. Jeg er forvirret…🙃 Vh Signe

  • Gitte Hansen 1. juni 2017 af 20:30- Svar

   Hej Signe
   Nej sikke da noget rod. Nu har jeg rettet opskriften til. Jeg havde simpelthen lavet en fejl. Stegen alene i ovnen i 1 time v. 100 grader varmluft og herefter 1½ v. 175 grader varmluft, sammen med kartoflerne.
   Rigtig god fornøjelse med retten og beklager forvirringen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Kim skaadegaard 19. marts 2017 af 13:21- Svar

  Hej Gitte
  Tak for de mange dejlige opskrifter, jeg er en flittige bruger af dine opskrifter med Römertopfen. Men jeg kan ikke helt regne denne opskrift ud med hensyn til timerne.
  Med venlig hilsen
  Kim

  • Gitte Hansen 19. marts 2017 af 14:08- Svar

   Hej Kim
   Ja sikke da noget rod! Det var da komplet forvirrende, havde også svært ved at finde hovede og hale i det. Tror der havde sneget sig en fejl ind.
   Så vidt som jeg erindrer, gav jeg stegen 1½ time v. 175 grader – sammen med kartoflerne. Jeg skruede herefter temperaturen op til 250 grader varmluft i 15-20 minutter.
   Håber dette hjælper dig?
   Tak for dit vågne øje – jeg har nu fluks rettet opskriften til 🙂
   God fornøjelse i køkkenet fortsat og dejligt du bruger løs af bloggens opskrifter
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Lisbeth 3. april 2013 af 10:39- Svar

  Nå nu fik jeg åbnet øjene op og set oppe i dit sidehoved foroven at der er liste over alle indlæg på bloggen, jeg havde ikke tænkt på at kigge op over billederne..nå men så fandt jeg jo det 🙂 men stadig interesseret i at vide om man kan finde en liste frem for hvert enkelt kategori, altså fesk med kun opskrifter i stegeso.

  Hilsen
  Lisbeth

  • Gitte Hansen 3. april 2013 af 17:53- Svar

   Hej Lisbeth

   Tak for dine hilsner og tak for dit gode forslag. Lige præcis en samlet indgang til kategorierne kæmper jeg med. Der findes ikke et tilgængeligt “plugin” i WordPress til det formål og jeg kan kun få lavet et, hvis jeg koder det selv i html-kode (så vidt jeg kan regne ud). Jeg har spurgt forskellige eksperter men tror at jeg er nødt til at betale mig fra det, hvis det skal laves. Alt dette for at fortælle, at jeg er opmærksom på kategori-indgangen og at jeg kæmper med den.
   Tusind tak for hjælpen. Jeg er glad for og afhængig af feed-back fra jer læsere 🙂
   Med venlig
   Gitte

 4. Lisbeth 3. april 2013 af 10:32- Svar

  Hej 🙂 Åh en lækker opskrift. Jeg har lige fået en rømertoft i gave og skal lave denne opskrift imorgen 🙂 Men min ovn er heller ikke særlig stor 🙁 Håber jeg kan snige en plade ind med kartofler alligevel. Lægger du kartoflerne direkte i den dybe ovnplade (bradepande)? Min bradepande er for slidt til jeg kan det 🙁 Men tænker i en stor foliebakke hvis pladsen tillader det.

  Du har i nogle af dine andre opskrifter det hele i stegesoen, kan man mon ikke gøre det i dette tilfælde hvis man mangler plads i ovnen? Ja så bliver det vel blødt kartofler/grønt og ikke så sprødt som hvis på bradepande. Men kan kartoflerne klare de 2 tiimer i stegesoen uden det bliver til smat?

  Nu du har erfaringen kan man jo spørge dig, min stegeso er den på 5 liter og vi er 4 plus en lille pige på 1 år, betyder det noget hvor lidt/meget der er i stegesoen? Fesk imorgen hvor jeg skal lave denne hamburryg, den er kun 1 kg lille.

  Vil give dig ros for dit store arbejde med denne blog, mange lækre opskrifter 🙂 Og dejlig fremgangsbeskrevet opskrifter 🙂 Dog syntes jeg ikke at kunne finde alle opskrifter frem nemt/overskueligt. Hvis man kigger på din menu med opskrifter til stegeso er der 26, man klikker ind og frem står en opskrift og nederst i bunden vises et par enkelte andre opskrifter, men hvor finder man resten af de ialt 26 opskrifter? Er der en total opskrift liste et sted på bloggen over det hele du har på bloggen?

  Igen tak for lækre indslag og opskrifter, man glædes over hver nyhedsbrev der dumper ind i mailboxen fra dig 🙂

  Venlig hilsen
  Lisbeth

  • Gitte Hansen 3. april 2013 af 17:59- Svar

   Tusind tak for din ros til bloggen. Den luner og jeg er rigtig glad for hvert eneste ord 🙂
   Som beskrevet i en anden kommentar til dig, er jeg opmærksom på kategori-indgangen. Håber det lykkes mig at få lavet en sådan.
   Jo kartofler bliver bløde hvis du laver dem i Römertopfen, men du kan jo lave flødekartofler under din hamburgerryg? Det har jeg prøvet, se f.eks. her http://nogetiovnen.dk/tag/flodekartofler-i-stegeso/

   Det er en lidt lille hamburgerryg til 4 voksne og et barn tænker jeg, men hvis du laver rigeligt tilbehør, mon så ikke det går? Det betyder ikke noget hvor meget/hvor lidt der er i stegesoen.

   Jo jeg tænker at en foliobakke fint vil kunne bruges til dine kartofler

   Håber du fik svar på dine spørgsmål 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Mette 2. april 2013 af 06:44- Svar

  Jo faktisk – hvis jeg stillede ‘dyret’ i bunden af ovnen, kan der vist lige snige sig en plade ovenpå – men så mangler bundvarmen – og det er nok ikke en god ide…

  • Gitte Hansen 2. april 2013 af 07:07- Svar

   Nej øv. Jeg har var så “heldig” at vores gamle komfur gik i stykker, og at der så blev mulighed for en stor ovn. Den var faktisk ikke dyrere, så hvis dit gamle komfur også går i stykker, skal du bestemt overveje en større.
   Det er så rart at man kan lave flere ting på en gang..

   Mange hilsner
   Gitte

 6. Mette 2. april 2013 af 06:43- Svar

  Ummm – den må også afprøves… Omend min ovn er noget mindre end din – der er ikke plads til mere end Römertopfen…

Læg en kommentar