Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelSigtebrød og sigteboller – i dag skal du høre om nogle lækre brød bagt med sigtemel.

Sigtebrød bliver ekstra luftigt og svampet – det skønneste brød.

I ferien var der god tid til at bage. Tid til langsomt bagværk, med to gange hævning. Tid til bagværk hvor ideerne kunne pible og udvikle sig hen af vejen.

Sådan gik det også med disse sigtebrød. Tanken var egentlig at der blot skulle laves bløde hvide sigteboller vi kunne nyde til en kop varm chokolade – det er nemlig perfekt ferie- eller weekendhygge 🙂

Varm kakao - opskrift med mælk & flødeskum
Varm kakao med flødeskum - varme i kop og krop
Se opskriften her

Sådan skulle det jo også være denne efterårsferie og boller blev der lavet. Se lige nogle fine, store, bløde sigteboller 🙂Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelJeg lavede en kæmpe portion dej med sigtemel, mere end rigeligt til boller.

Der blev derfor også dej nok til et kæmpe sigtebrød – et klassisk franskbrød.Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelResten af dejen brugte jeg til boller med marcipan/chokoladefyld. Uhm de blev altså også bare rigtigt gode 🙂Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel

Her kommer opskriften på en grunddej, der kan bruges til både franskbrød, boller og måske også nogle boller, i den sødere kategori 🙂

Sigtebrød og sigteboller – opskrift på brød og boller med sigtemel

Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
Grunddej af sigtemel, der kan bruges til boller og franskbrød
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 20 minutter
Samlet tid: 1 time 40 minutter
Ret: Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
Kategori: Brød og kager
Portioner: 12 personer
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter lunkent mælk
  • 2 dl. kogende vand
  • 50 gram gær
  • 1 tsk sukker
  • ½ dl. olie eller 50 gram smeltet smør
  • 800 gram sigtemel kan erstattes med almindeligt hvedemel
  • -7-800 gram hvedemel ca. Du kan evt. erstatte 1/3 af hvedemelet med en grovere meltype, hvis du ønsker det.
  • 1 dl. Husk loppefrøskaller giver fugtighed i bagværket. (kan udelades)
  • 1 tsk. salt.

Marcipan chokolade boller:

  • 150 gram chokolade skåret i små stykker
  • 150 gram marcipan skåret i små tern
  • Drys: Perlesukker

Sådan gør du

  • Kog et par dl vand i elkedlen og bland med mælken, så blandingen bliver lunken/lillefingervarmt.
  • Bland gæren i den lunkne væske. Tilsæt sukker og olie/smør. Tilsæt sigtemel og herefter hvedemel lidt af gangen, til dejen kan slippe skål og fingre. Rør gerne dejen i din køkkenmaskine med dejkrog
  • Stil dejen til hævning i 20 minutter i ovnen v. 40 grader. Du kan også lade dejen hæve ved stuetemperatur i 30-40 minutte. Dejen skal hæve ca. til dobbelt størrelse.
    Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
  • Når dejen er hævet tager du 1/3 fra hvis du vil lave et franskbrød. Hæld dejen direkte i en franskbrødsform. Pensl med tykmælk og drys evt. med sesam eller andet drys. Brødet efterhæver 30 minutter, gerne i oven v. 40 grader igen.
    Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
  • 1/3 af dejen kan du forme til almindelige boller. Pensles med tykmælk. Efterhæver også 30 minutter.
    Den sidste 1/3 kan du bruge til boller med chokolade og marcipan, men du kan også bare lave almindelige boller

Boller med chokolade og marcipan:

  • Form en lille bolle og mas den flad. Læg lidt chokolade/marcipan-fyld på midten og fold dejen ind over fyldet. Læg bollen med sammenføjningen nederst.
    Pensl bollerne med tykmælk og drys dem gerne med perlesukker. Lad dem hæve et lunt sted i ca. 30 minutter.
    Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
  • Klip et lille kryds i toppen af bollen - så kan du se forskel på bollerne.
    Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
  • Bollerne bages nederst i ovnen i ca. 15-20 minutter ved 175 grader varmluft. De er færdige, når de er gyldne og sprøde
    Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel
  • Franskbrødet skal bage ca. den dobbelte tid. Brødet er færdigt, når det er sprødt og gyldent og lyder hult, når du banker på det under bunden
    Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemel

Noter

Der bliver ca. 20 boller og 1 franskbrød af denne portion
Du kan lave boller af hele dejen eller 2 franskbrød
Brødet og bollerne8er fryseegnet
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Boller og brød med sigtemel – luftige boller og lækkert franskbrød

Se hvor stor en portion jeg fik lavet.

Jeg er så heldig, at der kan være en masse dej i røreskålen til min Kenwoodmaskine. Jeg lader bare dejen hæve i skålen, det er nemt. Du kan også sagtens bare bruge et almindeligt hævefad til dejenSigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelSådan så mit franskbrød ud. Jeg dryssede med sesamfrø, fordi jeg synes sesam giver både en sprød og lækker overflade til brød og boller. Du kan sagtens udelade drys eller du kan bruge en helt anden type drys.Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelSådan så bollerne med chokolade og marcipan ud.

Bollerne smagte skønt men du kan jo selvfølgelig sagtens bare lave almindelige boller eller et ekstra franskbrød af dejen.Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelKlip et lille kryds i toppen af chokolade marcipan bollerne, hvis du laver dem.

Så kan du nemlig se forskel på hvilke boller der er fyld i og hvilke der ikke er fyld i.Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelHusk, jo mere fyld du putter i bollerne, jo lækrere boller. Brug ikke for meget dej.Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelSikke meget lækkert sigtebrød. Jeg skal love for, at vi fik fyldt godt op i brødskabe og brødkurve og der var rigeligt til fryseren også.

Der blev varme boller til kakaoen, der blev søde dessertboller til den søde tand og der blev et kæmpestort franskbrød der skabte glæde i dagevis.Sigtebrød og sigteboller - brød med sigtemelNybagt sigtebrød og sigteboller – de smagte FANTASTISK.

Det er skønne boller at servere både til morgenmad, som boller til frokost eller til eftermiddagste eller varm kakao selvfølgelig.

Bollerne er fænomenale i madpakken.

De søde boller med marcipan og chokolade kan nydes som et lækkert sødt mellemmåltid, også gerne som en haps’er i madpakken.

Prøv bollerne med hjemmelavet syltetøj på. Flasher lige hermed mit succes-syltetøj med jordbær og rabarber. Helt perfekt og meget lækkert syltetøj, ikke for tyndt ikke for tykt og med den skønneste smag af sol og sommer

Find den nemme opskrift på det lækre syltetøj lige her

Jordbær rabarber marmelade - nem opskrift
Hjemmelavet marmelade med jordbær og rabarber
Se opskriften her
Jordbær rabarber marmelade - nem opskrift

God fornøjelse med sigtebrødet og sigtebollerne til dig 🙂