Brunch opskrifter & lækre ideer til morgenmadJulefrokost ja tak! Ja tak til et hus fyldt med glade gæster, venner og familie. Julekærlighed der strømmer! Ja tak til mad i rigelige mængder og en god chance for at få prøvesmagt alle godterne og få tømt småkagedåserne.

Der har været lidt stille her på bloggen de sidste dage, men det betyder så absolut ikke, at jeg har dvale. Tværtimod. Jeg havde inviteret 21 gæster til kombineret fødselsdag/julefrokost-lørdag. Det blev en god lang dag med en masse lækkert mad, pakkespil, lækkerier og skrub-af-mad. Jeg var i sving fra tidligt til sent et par dage, men elsker i virkeligheden fest-forberedelser, så det var skønne produktive dage.

Maden havde jeg bestilt udefra, og hvor var det skønt og nemt! Et kæmpe pålægsbord fra vores gode slagter.  Sikke meget fornem mad, og sikke en fornem anretning. Prøv lige at se en spegepølse-udrulning f.eks. Den slagter eller hans smørrebrødsjomfru kan bare nogle tricks:

2013-12-21 13.21.53

Der var alt hvad hjertet kunne begære på det pålægsbord. Skinke, gravad skinke, paté, steg, rullepølse, spegepølse, leverpostej. Alt hvad hjertet og maven kan kan begære:

Jeg skal hilse og sige, at der var rigeligt mad! Der er 1 skive pålæg per person af alle herlighederne, og da de fleste sjældent kan spise 10-12 stykker brød med pålæg, ja så er der rigeligt!

Man får maden på en kæmpe træplanke, som blot kan bæres direkte ind på bordet. Sikke et syn. Gæsternes benovelse var stor, men uanset hvor meget folk anstrengte sig, kunne planken ikke tømmes.

Ikke nogen julefrokost uden sild, så ved siden af pålægsbordet havde jeg købt dild-sild, karry-sild, stegte og marinerede sild. Et frikadelle-fad skulle der også til, og et ostefad. Min mand havde netop fået den flotteste Muubs teaktræplanke i julegave fra firmaet. Perfekt til et ostefad! Det smukkeste salt/peberkværn-sæt var også med i pakken. Manden var lidt skuffet og ville hellere have haft chokolade, men jeg var nu ganske godt tilfreds! Øj alle de smukke blog-fotos jeg vil kunne lave på denne træplanke, tænker jeg?
DSC_0621

Camembert, overmodnede brier, emmenthaler, chili-gouda og en fuldfed Danbo ost. Kan man ønske sig mere på et ostefad? Jo vi anrettede med mandariner og smukt så det ud! Osten smagte klart bedre på det smukke fad! 🙂

 

Men hvad havde jeg så travlt med, hvis vi fik maden udefra?

Tjo der skulle bages flere fedtebrød, der skulle eksperimenteres med vanillekranse igen, der skulle laves ris a la mande til MANGE. Der skulle laves en kæmpe soldatergryde stor omgang millionbøf til skrub-af-mad

Det er vist efterhånden blevet en tradition her i huset, at der serveres millionbøf til skrub-af. Store som små sætter STOR pris på denne millionbøf, og man kan altid klemme en portion ned, også selvom der ikke er mere plads i maven. Det er den nemmeste servering, der kan laves dagen før. Den bliver kun bedre af at stå og trække et døgns tid. Gryden var der slet ikke plads til i køleskabet, men pyt med det når der er 5 grader udenfor.

Vi anrettede et “fadebur” i det fri. Satte et ekstra bord op på den overdækkede terrasse, her stod fade, skåle, gryder med mad. Fin årstid når man har et køleskab lige udenfor døren 🙂 Hov og så bagte jeg jo også lige lidt ekstra morgenboller lørdag morgen (de koldthævede boller smager så meget bedre end bagerens franskbrød)

DSC_0619Nårh ja og så skulle huset jo lige gøres rent, stuen skulle tømmes, og gæsteborde rettes an. Den fridag fik hurtigt ben at gå på.

Det blev et langt bord og den eneste dug der passede til, var denne sorte nytårsdug. Med julepynt og nisser og juledekorationer kunne den da godt gøre det ud for julebord, ikke? Dekorationerne er ved at være lidt visne, men sådan er det jo vist bare d. 21. december. De kom på bordet alligevel. Tipper lige i den forbindelse om bloklys fra IKEA. De kan brænde i 100 år, ja 1000 næsten…;-)

DSC_0627Vi spiste og spiste og spiste og spiste til vi revnede, og til sidst orkede vi ikke mere og pakkede til sidst maden væk, for at gøre klar til pakkespil. DSC_0632Store som små ELSKER pakkespil. Det er også en fast tradition til julefrokoster her i huset. 4 raflebægre igang rundt om bordet, jubel, latter og grin. Her ser I min skønne familie og venner. De allerbedste mennesker. 🙂

2013-12-21 16.17.25Efter vi havde røvet pakker hos hinanden, pakket ud og byttet pakker rundt, lavede vi kaffe, åbnede alle kagedåserne med julesmåkager. Smagte på bounty-kuglerne og spiste os propmætte i ris a la mande. Men hov. Hvem havde mandlen? Ingen havde fået den, så alle måtte tage en ekstra portion. Snakken gik hurtigt. Var nogen kommet til at knase den? Havde vi glemt at putte mandlen i? Onkel Ole var den gode skuespiller. Efter mange var segnefærdige af ris a la mande-overproppelse, tryllede onklen pludselig mandlen frem.

Onkel!!

Jeg glemte i skyndingen at få taget billede af dessert/kagebordet, og det er lidt ærgerligt, for det var ellers stort! Du må nøjes her med et for-billede af ris a la manden, godt fyldt med mandler og økologisk vanillesukker.

2013-12-21 12.12.14

En rigtig glædelig ting ved dagen var at vi endelig fik lejlighed til at hilse på finske Maarit, der er søster til en af vores finske venner. Maarit er det skønneste menneske, så umiddelbar og nem at komme i kontakt med. Der var ganske fåsproglige udfordringer, da Maarit talte svensk. Vi følte vi at vi “klikkede” med hende fra første sekund. Så skønt at møde mennesker man bare umiddelbart falder i hak med. Det var en stor oplevelse for hende at blive inviteret til et dansk slagter pølsebord, hun knipsede billeder på livet løs. Flot hun orkede at komme med til sådan et stort familiearrangement. Pakkespil, mandeljagt og det hele var hun vild med. Hun sugede alle de danske traditioner til sig.  Vi glæder os allerede til vi ser hende næste gang der bliver en anledning. Det er Maarit du ser til højre her. Pigen til venstre er min søde guddatter Ida. <32013-12-21 13.21.36Maarit havde finske herligheder med til os. En kæmpestor pakke Fazerchokolade og en pose Angry Birds sliks. Fazer og Angry Birds er jo finske opfindelser. Dejligt med finske specialimporterede lækkerier 🙂2013-12-21 15.39.50Dagen i dag går med oprydning, gulvvask og møbler-tilbage-i-huset.

Solen skinner, juledugen er kommet på og jeg nyder synes af de smukke blomster jeg fik af gæsterne igår.

Dejlig julefrokostdag med familien at se tilbage på og det allerbedste er, at vi nu har et propfyldt køleskab med en masse lækkerier. Vi kan uden anstrengelser trylle det lækreste pålægsbord frem igen, og så er der ris a la mande til dessert.

Hvad skal vi have til aftensmad så? Tja 3-4 liter millionbøf 😉

Glædelig 4. søndag i advent til dig.
2013-12-22 12.18.46