Små søde vaniljetoppe med vaniljeprikker

DSC_4729

Er du lækkersulten? Har du æg, flormelis og smør i huset, og en lille vaniljestang?

Tja, så kan du jo altså på 5 minutter lave de lækreste små sprøde vaniljetoppe.

Det er, uden tvivl, den småkage i verden der tager kortest tid at lave og det er også den småkage, hvor dejen smager allerbedst. Faktisk overvejer man lige, om man skal bage den dér dej, eller om man skal spise dejen rå? 🙂DSC_4723

Jeg iler med at bringe opskriften.

Jeg ferierer jo, men har huseret i bloggens maskinrum hele dagen og lært en masse om plugins, kodning og teknik, men nu til det det EGENTLIGT handler – mest- om her på bloggen, nemlig KAGE.DSC_4727

Til søde sprøde vaniljetoppe skal du bruge: 

2 æggeblommer (gerne et bæger pasteuriserede, hvis du lige har, det havde jeg)

60 gram smeltet smør (rigtigt smør)

2 dl. flormelis

½ vaniljestang (eller 1 tsk. Heilala vaniljepasta, jeg brugte det sidste pasta i min skønne lille bøtte)

1½ dl. mel.

Jamen det var jo simpelthen bare det. Nemt ikke?

DSC_4715

Sådan laver du vanlijetoppe: 

Smelt smør (gerne i mikrobølgeovn)

Rør flormelis og vanilje i smørret. Tilsæt æggeblommer Rør melet i tilsidst.

Jamen det var jo simpelthen bare det. Nemt ikke?

DSC_4718 Allerede hér smager smagsprøverne fantastisk!DSC_4719 Rør mel i. Dejen bliver fast, men kan fint røres med ske. Nemt ikke?DSC_4721Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Tril små kugler og placér med god afstand på bagepladen. Det er nu børn, og deres forældre kan komme til at prøvesmage en lille dejkugle og blive så forfalden, at man kan risikere at komme til at snuppe en to-tre-kugler eller flere. Datteren spurgte helt alvorligt, om vi behøvede at bage kuglerne?

Ja da, for der var jo sprøde vaniljetoppe på vej! 🙂DSC_4725Sæt kagerne i den varme ovn og bag i 12 minutter v. 150 grader varmuft. Kagerne er færdige når de er gyldne og sprøde. Sluk gerne ovnen efter 10 minutters bagetid og spar lidt på strømmen.

Lad kagerne afkøle på en bagerist før servering (selvfølgelig må der godt prøvesmages)

Uhm de smager så godt de små hurtige vaniljetoppe! Får du uventet besøg, bliver du eller din familie ramt af akut lækkersult så er vaniljetoppene verdens hurtigste og nemmeste småkager. Siger det bare. De er altså FARLIGT hurtige at lave, og ingredienserne har man jo altid i huset (jeg har ihvertfald).

Har du børn, selvmindre børn, der har lyst til at bage hjemme hos dig, er dette en oplagt børneopskrift. Tænk at lade sig forkæle med lækre søde vaniljetoppe lavet af de kære små? Ikke dårligt, men jeg tror du skal være heldig hvis der bliver bagt nogle kager. Tror nemlig ungerne når at få spist dejen  inden 😉

Jeg overvejer lidt at prøve en variant med hakkede nødder i, for variationens skyld. De små kager bliver meget søde, så chokolade du’r vist ikke at tilsætte. Hov hvad med hakkede tranebær? Det ville da være en god idé? Godt jeg har ferie og flere æggeblommer i køleskabet. Fint med små kagebageprojekter i tankerne, man ovenikøbet har tid til at realisere. Så skønt! 🙂

Håber du nyder tiden, livet og ferien lige så meget som jeg? 🙂

P.S.: Ha du bemærket noget på bloggen der ikke virker som det skal, så sig gerne til. Jeg har pillet i alt (næsten) og har endnu ikke helt overblik over konsekvenserne 😉
DSC_4728

Mere inspiration

13 Kommentarer

 1. Susanne 24. april 2017 af 20:20- Svar

  Hej igen 🙂
  Din opskrift har reddet mig mange gange når der skulle tømmes ud i skabe mm.
  Tror du at optøddede past. æggeblommer kan anvendes ? Har en del i fryseren i madkundskabslokalet 🙂

  Mvh Susanne

  • Gitte Hansen 24. april 2017 af 22:32- Svar

   Ej hvor det glæder mig at høre Susanne. Jeg tror fint optøede æggeblommer, men jeg har dog aldrig forsøgt at fryse æggeblommer, så jeg ved det faktisk ikke. Jeg tror dog snildt du ville kunne få succes, så bare klø på 🙂
   Dejligt du bruger løs af opskrifterne og tak for din søde hilsen
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Susanne 21. juni 2016 af 11:39- Svar

  Hey 🙂
  Jeg står og skal tømme ud i skaber og skuffer før den kommende flytning, og her er din opskrift helt perfekt. Er lige de ingredienser jeg har 🙂
  Ville dog høre om man kunne erstatte med vaniljesukker? Og evt hvor meget?
  Glæder mig til at bage disse 🙂
  De bedste hilsner Susanne

  • Gitte Hansen 21. juni 2016 af 20:36- Svar

   Hej Susanne
   Jamen det er jo helt perfekt. Du kan sagtens bruge vaniljesukker. Jeg vil tro at du skal bruge 2-3 tsk til denne portion. Rigtig god fornøjelse med bageriet. Superlækre små kager 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. maibritt 2. oktober 2015 af 17:50- Svar

  Hej hvor mange bliver der af en portion?

  • Gitte Hansen 2. oktober 2015 af 20:59- Svar

   Jeg kan simpelthen ikke huske det. Mener der blev en plade fuld, dvs. en 25 stykker. De bliver gode. Rigtig god fornøjelse med kagerne :mrgreen:
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Opskrifter | Heilala Vanilla 24. september 2014 af 17:27- Svar

  […] Vaniljetoppe med vaniljeprikker […]

 5. Jenny 20. april 2014 af 18:15- Svar

  Hvornår skal æggeblommernei?
  Det skriver du ikke, men det er også det eneste, der ikke “virker” 😉

  • Gitte Hansen 20. april 2014 af 22:06- Svar

   Hej Jenny
   Ups, sikke da en uorden, så nem en opskskrift og alligevel glemte jeg æggeblommer. Godt med en vaks og vågen Jenny der kunne minde mig om det, tak. Æggeblommerne skal tilsættes efter smør og flormelis, eller alt skal faktisk bare røres sammen. Tak for korrektionen jeg har nu rettet indlægget til 🙂
   God fornøjelse med vanilletoppene, de er supernemme og rigtigt lækre 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Yvonne 15. april 2014 af 08:15- Svar

  Perfekt opskrift, nu hvor jeg i påsken skal besøg min gamle farmor – hun vil blive himmel-henrykt for lidt hjemmebag 🙂
  Jeg tænker at tilsætte lidt lime, som modspil til den søde vanilje?

  – Her i huset har vi kun helt almindelige økologiske æg, men så kan hvidere da bruges til en gang marengs 🙂

  • Gitte Hansen 15. april 2014 af 22:29- Svar

   Hej Yvonne

   Åh hvor er jeg spændt på at høre om din gamle farmor blev tilfreds med kagerne, vaniljetoppene kunne sagtens gå for at være en rigtig oldschool-småkage nemlig, godt set og supergod ide at lave marengs af æggehviderne. Hurtige nemme småkager du fik gang i dér.
   God ide også at tilsætte lidt lime, det tror jeg ville fungere godt, jeg har varianter med tranebær eller lakrids i tankerne. Uha alle de syndige fristelser 🙂
   Tusind tak for din hilsen. Dejligt du tog dig tid til at skrive til mig
   Mange hilsner
   Gitte

 7. Bente Mosegård 15. april 2014 af 07:49- Svar

  Nyder dine sider hver dag, og lader mig inspirere.

  • Gitte Hansen 15. april 2014 af 22:26- Svar

   Hej Bente
   Tusind tak for din søde hilsen, ja jeg nyder sådan en hilsen fra dig og lader mig inspirere til at fortsætte 🙂
   Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig og glæder mig over at have en trofast læser som dig med på sidelinien 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar