Smagfuldt smukt brød bagt med surdej, manitoba- & grahamsmel

 • Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmel

Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmel

Følger du med på Bagenørdens Facebookside har du fulgt de sidste dages snak om Manitobamel.  I fredags kunne du se billeder af mit melrov i Netto. Jeg har opdaget at der i øjeblikket kan købes Manitobamel dér for 15 kr. pr. kg. Jeg gik amok.

Og hvad er så Manitobamel?

En meltype med særligt højt protein- og glutenindhold. Brødet bliver smagfuldt, luftigt og hæver rigtigt godt. Du kan læse mere om Manitobamel her

Jeg skynder mig at sige at jeg altså ikke er betalt af Netto for at anbefale deres Manitobamel og hvis du ikke lige gider/kan opdrive manitobamel, kan du sagtens bruge almindeligt hvedemel til det brød jeg nu anbefaler. Uden problemer.

Smagfuldt smukt brød bagt med surdej, manitoba- & grahamsmel. 

Jeg bagte det LÆKRESTE søndagsbrød du kan forestille dig, og ja måske var det p.g.a. det gode Manitobamel? Det blev også et særligt smukt brød, da jeg lod brødet hæve i min hævekurv

Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmel

Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmel

Jeg tilsatte lidt grahamsmel for at få mere bid (helt hvidt brød er jeg ikke storfan af) og så tilsatte jeg lidt “surdej” (lidt dej fra køleskabets portion koldthævet grunddej ) for at få motivere hævningen yderligere (bare en pludselig ídé).

Det blev et LÆKKERT brød der fik skamros  fra familiens medlemmer. Sønnike udbrød “Det er dælme godt det hér! Det skal du lave noget mere!” hurtigt efterfulgt af ordene “honningmadder er stærkt undervurderede!!”

Jeg kan kun give ham ret 😉

Manitobabrød med honning

Her kommer opskriften på Brød bagt med surdej, Manitoba- & grahamsmel:

Du skal bruge: 

6 dl. lunkent vand

25 gram gær

2 dl surdej (kan udelades, tilsæt evt. 10-15 gram gær ekstra).

1 tsk. salt

2 spsk. olie

12 dl. Manitobamel

4 dl. grahamsmel

3 spsk. sirup/honning eller sukker.

 

Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmel

Sådan laver du Manitoba- & grahamsbrød:

 • Rør gær ud i det lunkne vand.
 • Tilsæt salt, sirup, olie og surdej.
 • Tilsæt mel, gem et par dl.
 • Brug gerne din køkkenmaskine eller elpisker med dejkrog.
 • Ælt dejen 5-10 minutter til den slipper skålens sider. Tilsæt det sidste mel lidt efter lidt.
 • Hæld dejen i en hævekurv foret med mel, eller form et brød på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg fik et stort brød og 5 boller af denne portion.
 • Lad brød og boller hæve under et viskestykke 1 time.
 • Bag brødet og bollerne i en 250 grader varm ovn (varmluft). Bollerne skal kun have 10-12 minutter ved denne høje temperatur og brødet 25-30 minutter. Tag bollerne ud af ovnen og skru ovnen ned til 200 grader varmluft. Lad brødet bage færdigt ved denne temperatur.
 • Bank på brødet under bunden inden du tager det ud. Er bankelyden hul er brødet færdigt.
 • Lad brødet hvile 5 minutter minimum inden servering. Ventetiden kan være lang! 😉

 

Det blev det smukkeste lækreste søndagsbrød og hævekurven gjorde det igen; tryllede et brød der ligner en million ud af en pakke mel og lidt vand. Fantastisk! Uhm. Knasende sprød skorpe og blød krumme. Jeg tror at der er basis for at dette brød bliver vores søndagsbrød fremover. Lynhurtigt at lave og man slipper for æltning, trilning og to gange hævning.  Så nemt!
Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmelSå er der brød. Der var 1/3 brød tilbage efter familiens frokost-raid (og vi er kun 3 glutenspisere i familien!)
Smagfuldt brød med Manitoba- og grahamsmelNogle af os spiste franskbrødsmadderne med ost. Nogle foretrak pålægschokolade, andre honning. Nogle af os var særligt vilde med den simple koldt-smør-version. Nybagt brød med smør, så bliver det ikke meget bedre. 
DSC_8936

Gjorde Manitobamelet så en kæmpestor forskel? Brødet blev lækkert men jeg tænker da at brødet også ville være blevet det med almindeligt hvedemel? Det må jo næsten komme an på en prøve?

Måske jeg skulle prøve en søndagsbrødsbageudfordring næste søndag? Er du med på den? Jeg er sikker på at min familie gerne vil lege testsmagere igen 😉

Mere inspiration

2 Kommentarer

 1. Anne Charlotte 26. august 2014 af 09:30- Svar

  Du fik mig til at styrte i Netto og flå Manitoba mel ned af hylden 🙂 Håber at bage det i weekenden….
  mvh Anne Charlotte

  • Gitte Hansen 26. august 2014 af 20:34- Svar

   Hej Anne
   Dejligt. Ja jeg gik også amok. Jeg er sikker på at du vil få bagt et rigtigt lækkert brød – weekendens søndagsbrød blev ihvertfald rigtigt lækkert. Jeg håber du var heldig at kunne få et kilo mel til 10 kroner? Jeg måtte slippe 15 kr. det har vist svinget lidt ude i det ganske land.
   Rigtig god fornøjelse med bageriet og dejligt du har fået fået lyst til at kigge forbi bloggen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar