Småkagedåsen fyldes med : sprøde fedtebrød med romglasur

Sikken voldsom trængsel og alarm,
det er koldt, og man må gå sig varm.
Lygten tændes klokken fire alt,
det skal være aften med gevalt.

Jul, jul, jul, jul, jul…

NU kan det ikke var så længe. Juleaften om kun 2 uger. De første julegaver er bagt og de første julekager er allerede spist. Same procedure as every christmas 🙂

Heldigvis er der tid til at bage nogle nye. Eller det skal der være tid til! For os hænger julesmåkagespisning nemlig tæt sammen med stearinlys og julekalenderkigning i sofaen.

Det du’r da ikke at dåserne snart er ved at være tomme! Skal der bages tro kopier af de kager der allerede er spist eller skal vi variere julesmåkage-bagetemaet? Finde på noget helt nyt eller?

Foreløbigt får du her et billede af de kager der nu allerede er tæt på at være spist. Der er 1 tilbage! Vi har ikke spist dem alle selv. Har lavet gode småkagedåser til bedstemor og farmor. Pyh. Godt de ikke røg på vægtskålen allesammen 🙂

Her følger opskriften på de allerbedste fedtebrød i hele verden. Intet mindre 🙂

Du får her en fotogengivelse fra min gode gamle opskriftbog, der er er så gennembrugt at den er læst i laser (måske jeg skulle ønske mig en ny udgave til jul?) . Politikens Bagebog hedder den. Så er kilden på plads i forhold til ophavsret. 🙂

Altså jeg laver ALTID tredobbelt portion med det samme. Det siger min erfaring mig at der er brug for. Der går hurtigt mange af disse kager til, til kagedåser til søde mennesker og til familiens mange slikmunde.

Se venligst bort fra mine håndskrevne optegnelser i opskriften. Jeg har prøvet at justere lidt hen af vejen, og skrevet små noter i bogen, men synes faktisk at den oprindelige opskrift er den bedste. Dog nøjedes jeg med 250 gram smør til tredobbelt portion og det gik fint. Suppler evt med lidt flydende kærgården til at samle dejen med til sidst. Jeg supplerede nok med det der svarer til ½ dl?

Uha da da! Sikke meget syndigt smør. Sikke en kaloriebombe. Så er det jo GODT at det er SMÅkager (fnis!)  Og det skal altså helst være rigtigt smør du bruger. Smør i småkager er bare et must! Smagen bliver SÅ meget bedre! .

Har du en røremaskine, så brug ENDELIG den. Det er en fedtet bøvlet dej, hvor smørret skal smuldres godt ind i de tørre ingredienser. Kan du få en røremaskine til det “beskidte” arbejde, så gør endelig det 😉

Til 3 dobbelt portion brugte jeg en hel pose kokosmel (købt i Tyskland, der hedder det åbenbart kokosraspel?? )

Dejen bliver fast og tyk men ikke mere klistret end at du kan forme aflange pølser på bagepladen.

Der er plads til 3 “pølser” på en bageplade – på den lange led. Ikke flere. Stængerne flyder nemlig ud under bagningen

Jeg bager flere bageplader på en gang, så jeg bruger varmluftsovnen. 175 grader i 10 minutter. Efter de 10 minutter kigger du til dem, ser de brune og bagte ud er de færdige ud. Prik evt. i dem med en finger, er de alt for bløde giver du dem et par minutter til. Kan du fornemme her hvordan de skal se ud?

I bagetiden skal du være hurtig. Det er her du skal røre glasuren op. NOTE :Det er  VIGTIGT at du bruger romessens til glasuren. Ellers får dine fedtebrød slet ikke den gode klassiske fedtebrøds-smag. Snyd ikke dig selv for det! Romessens kan du købe i alle større supermarkeder. Står ved frugtfarven og bageartiklerne.

VIGTIGT: Glasuren må ikke være for tynd (så løber den af kagerne) og ikke så tyk du ikke kan smøre den på. GLASUREN SKAL DU PUTTE PÅ STÆNGERNE MENS DE ER VARME . Og det kan jo undre én, for normalt skal man først putte glasur på afkølede kager. 

Hvis du venter for længe med glasuren bliver stængerne hårde og smuldrende og du vil få svært ved at skære dem ud efterfølgende.

Straks glasuren er puttet på, skærer du 1½ cm. skiver med din bedste længste kniv. Dyp evt. kniven i kogende vand undervejs for at forhindre glasuren i at hænge i.

Fortsæt med at skære, også selvom de hurtigt bliver sprøde og smuldrende. Brug en skarp kniv.

Altså det er jo på dette tidspunkt at bagemesten godt må prøvesmage endestykkerne. Man skal jo lige kunne bedømme kvaliteten ikke? 😉

Har du flere plader i gang skal du være lidt rask på fingrene til at få smurt glasur ud og skåret i skiver, men det kan sagtens lade sig gøre.

Nu skal kagerne bare køle af i 1 times tid (mindst) før de kan pakkes i småkagedåser. Mange forbipasserende i dit køkken kan nå at smage indenfor den times tid skal jeg hilse og sige 🙂

Gavedåser klar til rare bedstemødre/farmødre. 🙂

Jul, jul, jul, jul, jul, de skal også mærke det er jul

Jul, jul, jul, jul, jul de skal også mærke det er jul 🙂

 P.S. : Spores en let lalleglad stemning i dette indlæg så er den god nok. Jeg er ENDELIG på toppen efter en langvarig infektion og en styg penicillinkur. Det er så FEDT at være rask igen! Jeg er klar til at erobre verden og indtage mit køkken igen. Jeg har LYST til at SPISE og bage kager igen.

Fantastisk!

Håber også du er på toppen 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. Summer 13. oktober 2013 af 13:17- Svar

  Hej. Det var ikke min mening at være uhøflig 🙂 Jeg forstod godt at man skulle bruge opskriften på billedet. Jeg kommenterede blot på din skrift, da det for mig syntes lidt kaotisk. Undskyld hvis jeg fornærmede dig.

  • Gitte Hansen 13. oktober 2013 af 14:36- Svar

   Ork det gjorde du ikke, der skal mere til, og alle gode inputs er velkomne. 🙂 Har det dog sådan lidt, at hvis jeg skal tænke alt for meget over form og stil så bliver det ikke mig og så vil jeg være/blive alt for (selv) kritisk og aldrig få skrevet et indlæg.
   I en travl hverdag med familie og fuldtidsjob er bloggen en nebengeshæft og et frirum, et frikvarter for mig, og udkommet må blive derefter 😉
   Håber du har lyst til fortsat at hænge på 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Summer 13. oktober 2013 af 09:38- Svar

  Det ser rigtig lækkert ud 🙂
  Men din skrivelse er meget lang og usammenhængende. Prøv evt. at skrive det mere i rækkefølge og ikke så meget “frem og tilbage”. Det er lidt uoverskueligt at læse.
  Ellers rigtig fint. Helt klart en opskrift jeg vil prøve da jeg elsker fedtebrød :p

  • Gitte Hansen 13. oktober 2013 af 10:24- Svar

   Hej

   Tak for din hilsen. Tanken i denne opskrift var at man brugte den indkopierede opskrift fra Politikens Bagebog som udgangspunkt da det er den jeg altid følger når jeg laver fedtebrød. Det synes jeg nu også fremgår?
   Min fremstilling af processen er vist bare min skrivestil, som jeg ikke har stor lyst til at lave om på. Fabulerende, metaforisk, sådan er jeg vist bare.
   Du er velkommen til at kigge forbi bloggen igen hvis du skulle have lyst. 🙂
   God fornøjelse med dine fedtebrød
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar