Smashed potatoes og flæskestegsburger i grahamsbolle

Har du en rest flæskesteg og en rest kartofler fra en flæskestegsmiddag eventuelt?

Ofte er der en halv flæskesteg og en halv gryde kartofler til rest når vi her i huset har fået flæsksteg til søndagsmiddag. Hvad stiller man op? Man kan spise stegen kold, snitte kartoflerne i sauceresten, varme rødkål og voila. Men altså det er jo ligesom prøvet før og ikke så spændende i længden?

Man kunne jo også lave “smashed potates” og en ribbenstegssandwich?

Denne dag skulle det være grahamsboller. Jeg fulgte anvisningen på pakken. Mener det var 6 dl. vand, 50 gram gær, salt, lidt olie og en pakke grahamsmel. Tjek lige på pakken ikke? Der plejer altid opskrifter du kan følge på Amo’s brødpakker.

Bollerne æltes på røremaskinen og hæver minimum 30 minutter. Sæt evt. dejen til hævning i ovnen på 50 grader. Så går det lidt hurtigere! 😉

Dejen formes til boller der pensles med tykmælk eller vand og drysses med korn og kerner. Her nigellafrø, solsikkekerner og bygflager.Imens bollerne hæver laver du smashed potatoes. Frit oversat betyder det vel “maste kartofler” og det passer meget godt med det det er. En fladmast kartoffel!

Note : Det er kogte kolde kartofler du skal bruge. Vigtig pointe. Tak til Simon for korrekturen 🙂

Mas kartoflerne med flad hånd og pensl med rigeligt olie. Rigeligt olie. Kartoflerne suger som små SVAMPE!Når du har penslet med olie, så drys med groft salt og dine yndlingskrydderier. Her hvidløgspeber og paprika.Kartoflerne sættes i ovnen. 200 grader varm luft til de er færdige. Mindst en halv time. De skal være sprøde og gyldne.10 minutter før kartoflerne er færdige kan de sagtens pensles med en ny omgang olie. De fortsætter bare med at suge olie, men olien gør underværker her. Kartoflerne bliver knasende sprøde. De smager snackagtigt olie/saltagtigt godt. De smager SÅ meget bedre end de sædvanlige brasede kartofler man plejer at spise på dag to!

Nogen kan også finde på at drysse revet parmesanost over og gratinere det på kartoflerne de sidste 5 minutter. DET kunne også være lækkert tænker jeg, men har ikke prøvet det.Bollerne er jo selvfølgelig stoppet i ovnen sammen med kartoflerne for at udnytte ovnvarmen og spare tid.

Der kom da vist lige lidt for meget gær i de boller her. De er hævet op så de nu står så tæt at de ligner brydebrød. Men fine er de blevet. Alligevel 🙂Flæskestegen blev skåret i skiver, sværen var stadig sprød. Rødkål blev lunet og på pludselig var der dagen-derpå-flæskestegs-burger med sprøde lækre kartofler.

Smashed potatoes. Stop madspild. Stop kartoffelspild! 🙂

Skal din familie spise burgere kan jeg KUN anbefale at bage burgerbollerne selv. Der er kilometer til forskel fra supermarkedets købte “pap-brød” .

Denne flæskestegsburger blev nydt i en sensommersolstribe udendørs. Jeg er bare SLET ikke klar til at lukke ned for havemøbler, udeliv og måltider i det fri!

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Simon 5. september 2012 af 08:08- Svar

    Jeg går ud fra de kartofler skal koges lidt, før de skal mases og i ovnen? Men lækre ser de ud!

    • Gitte Hansen 5. september 2012 af 20:30- Svar

      Shit har jeg glemt at skrive det? Ups. 😉 Det er kogte kolde kartofler. En kartoffelrest fra dagen før kan fint bruges. Får lige rettet indlægget. Tak for din ret vigtige hilsen 🙂 Mange hilsner Gitte og jo Simon de er vildt lækre de kartofler og vildt lette men spar ikke på olien 🙂

Læg en kommentar