Smørdampet spidskål med timian og citron

  • Smørdampet spidskål med timian og citron

Er du også vild med spidskål? Det er jeg og det ved du vist efterhånden godt. Spidskål er jo blevet serveret i utallige afskygninger på bloggen – både som stuvning eller i ovn- eller grillet version – den lækre variant med parmaskinke, er nok min favorit men den version du skal høre om i dag, kommer også ret tæt på. 🙂Smørdampet spidskål med timian og citronSmørdampet spidskål med citron og timian er en lækkerbisken og spørger du til energi-beregninger, vil den nok også være mere økonomisk, for en hel ovn skal jo ikke varmes op. Spidskålen kan nemlig laves i en  dyb pande med låg, gerne en sautérpande hvis du har?

Lav gerne retten, når det er sæson for spidskål. Heldigvis virker det som om spidskåls-sæsonen er rimeligt lang, men størrelsen svinger meget synes jeg. Jo større, jo bedre tænker jeg? Jeg synes ikke smagen forringes af for stor størrelse, så det er bare med at “håndveje”  og snuppe det største spidskål i butikken og skynde dig at løbe af sted med det 😉 Smørdampet spidskål med timian og citronForberedelserne til dagens grønt tager 3 minutter, så det må også siges at være noget af det nemmeste grønne tilbehør du kan trylle. Smørdampet spidskål smager godt til mange retter; kylling, fisk, okse- og svinekød? Der er noget med kål og frikadeller synes jeg, så prøv du at servére det til frikadeller, forloren hare eller farsbrød måske?

Opskriften kommer lige her. Den er mega-nem og kræver kun ganske få ingredienser. Spring du bare på, med god samvittighed også 🙂Smørdampet spidskål med timian og citron

Smørdampet spidskål med timian og citron
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Smørdampet spidskål med timian og citron
Forfatter:
: Fedtfattige madretter
: Mad til de travle
Portioner: 4 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 stort spidskål
  • 10 gram smør
  • 3-4 spsk citronsaft
  • Evt.: 1 spsk tørret timian
  • Salt/peber (gerne hvidløgspeber)
Sådan gør du:
  1. Vask spidskålen og fjern de yderste blade, hvis de er for grimme
  2. Skær spidskålen i 4 dele. Lad stokken sidde på (den holder nemlig sammen på kålen, når den bliver blød. Smart!)
  3. Smelt smørret på din pande eller sautérgryde. Det skal være én du har låg til.
  4. Svits spidskålen og dryp med citronsaft og drys med krydderi.
  5. Vend spidskålen, så den bliver svitset på alle sider. Brug gerne en paletkniv og vend forsigtigt, så kålen ikke falder fra hinanden. Tilsæt evt. ekstra smør.
  6. Læg låg på panden/gryden og lad spidskålen smørdampe i ca. 5-10 minutter. Prik evt. i den med en gaffel eller en spids kniv, så du kan mærke om den er "dampet" nok. Stokken behøver ikke være helt kogt igennem.
  7. Giv et ekstra saltdrys.
  8. Serveres lun

Smørdampet spidskål med timian og citronSmørdampet spidskål er mildt og “blødt” i smagen i forhold til andre kåltyper. Måske det er derfor jeg er så vild med det? Både store og små familiemedlemmer vil være eller blive fans, tænker jeg? 🙂

Timian kan du sagtens undvære, men jeg synes nu det er godt med lidt kant. Prøv gerne at eksperimentere med andre krydderier måske? Det er virkelig nemt grønt tilbehør og det kan sagtens forberedes imens du har andre gryder i sving.

Jeg tænker at smørdampet spidskål vil være et hit til en lækker kyllingeschnitzel i baconsvøb måske og jo selvfølgelig også klassikeren: Verdens Bedste Frikadeller – som jo er helt uundgåelig i spidskåls-sammenhæng?
Smørdampet spidskål med timian og citronMåske du skal prøve spidskål til din aftenmenu i morgen? Kig forbi i butikken eller hos grønthandleren og gå efter det største du kan finde. God jagt 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar