Brød og boller. Uhm – i dag får du opskriften på et lækkert sprødt franskbrød og bløde lækre boller bagt med havregryn, majsmel og yoghurt.Uhm! Sikke smukke brød! Sikke en knasende sprød skorpe 🙂
I weekenden havde min søn sin bedste ven til overnatning.
De gamede det halve af natten (tæt på hele natten) og sov meget længe søndag morgen. Der var tid nok til at jeg kunne stå op og bage en portion boller og franskbrød til dem.
Begge drenge er voldsomt trætte af den type brød deres mødre normalt bager, nemlig brød masser af groft mel og kerner.Teenagedrengene ELSKER hvidt brød. Allerhelst købekrydderboller uden fibre og som slet ikke mætter. De krydderboller må bestå af luft og ingenting?
Store hvide bløde hjemmebagte boller, bagt kun med hvedemel, begrænser sig derfor mest til fødselsdage her i huset.
Så bliver der bagt fødselsdagsboller lavet på mælk og med masser af fedtstof i dejen. Og ingen kerner. SLET ingen kerner. Når der er fødselsdag 🙂I weekenden tænkte jeg, at jeg ville overraske drengene med hvide boller.
Jeg har nogle gange bagt hvide scones til dem en søndag morgen.
Dem elsker de også og scones er et ret realistisk projekt, da de er hurtige, og ikke skal hæve.
Bollerne er bagt på bagepulver, og kan æltes sammen på 5 minutter. Der kan være et fad scones klar på ½ time, så det er anbefalelsesværdigt, hvis det skal gå rigtigt stærkt.
Denne søndag havde jeg dog lidt bedre tid, da jeg vidste at drengene ville sove længe. Det skulle være hvide brød, men brød med fibre i, der kunne mætte godt.
Det blev til lækre brød og boller med majsmel, havregryn og yoghurt – nemme, sprøde lækre brød, som du får opskriften på her:
Brød og boller med yoghurt, havregryn og majsmel – få opskriften her
Ingredienser
- 1 liter yoghurt eller tykmælk/skyr/mælk ell. lign Jeg brugte vaniljecheasy yoghurt.
- 4 dl kogende vand
- 50 gram gær
- 2 tsk honning eller sukker
- 4 dl havregryn
- 150 gram majsmel Kan erstattes med f.eks. grahamsmel ell. andet groft mel
- 1100-1200 gram hvedemel til dejen slipper fad og fingre. Du kan erstatte noget af hvedemelet med ekstra majsmel.
- 1½ tsk salt
- Pensling og drys: mælk og sesamfrø
Sådan gør du
- Hæld yoghurt ell. lign. i en skål
- Kog vandet i elkedlen og bland det i yoghurten, til temperaturen er lunken/fingervarm.
- Rør gæren ud heri og tilsæt honning
- Tilsæt havregryn, majsmel og salt
- Tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen kan slippe fad og fingre. Brug gerne røremaskine. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel
- Put noget af dejen i en hævekurv eller franskbrødsform og form boller af resten. Hvis du bruger hævekurv, skal du drysse kurven med mel først. Jeg fik 1 franskbrød og 14 boller af denne portion.
- Tildæk brød og boller med et viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted, i 30-45 minutter, eller til den har hævet til dobbelt størrelse
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Stil et fad vand i bunden af ovnen. Dampen giver sprødhed og fremmer hævningen.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Når brødet er klar til bagning, så vender du det forsigtigt ud af hævekurven og direkte over på bagepladen. Bruger du franskbrødsform, lader du jo bare brødet bage heri.
- Pensl bollerne forsigtigt med mælk og drys med sesamfrø
- Bag bollerne ca. 15-20 minutter og brødet ca. den dobbelte tid.
- Lad både boller og brød dampe lidt af, før du serverer det.
Noter
Et sprødt og lækkert franskbrød med majsmel og majsboller der mætter godt
Jeg startede med at afsøge køleskabet for rester. Sådan starter jeg næsten alle mine bageprojekter. 🙂
Jeg fandt en liter vaniljeyoghurt, der skulle bruges. Perfekt!
Surmælksprodukter er nemlig helt fantastisk at bage med. Både brød og kager bliver svampede og lækre og så er det også en god måde at få brugt sine rester på.Du kan sagtens bruge mælk eller vand til denne opskrift også.
Jeg brugte havregryn og majsmel, til denne opskrift, men du kan sagtens også supplere med andre meltyper.Rent fup for drengene. Bollerne så jo helt “hvide” og fiberfrie ud. Gnæk, gnæk :-))
Jeg er blevet vild med at bruge majsmel. Det giver en god konsistens. Bollerne får “bid” og brødets farve bliver så fin gul.Jeg er ikke helt så præcis med melangivelsen i opskriften, da det kan svinge meget, for meget mel du skal bruge.
Det kommer også an på om du bruger mælk/skyr eller tykmælk til dejen, da det “tykner” lidt forskelligt.
Hovedregel, når du bager franskbrød og den type boller: Tilsæt kun lige mel nok, til dejen kan slippe røreske og fingre.
Brug kun lige absolut den mængde mel der er nødvendig for at kunne ælte og trille dejen. Hvis dejen får for meget mel, kan bollerne blive hårde og tørre.Dyp evt. fingrene i mel når du skal trille bollerne. Du kan også væde fingrene i olie, inden du former bollerne. Det fungerer også
Brug gerne din røremaskine, hvis du har én. For en gangs skyld brugte jeg ikke min Kenwood. Jeg ville jo ikke vække de sovende teenagere. 🙂
Hvad er en hævekurv og hvorfor er den smart at bruge?
En hævekurv giver dejen det fineste mønster på overfladen og kurven gør også, at brødet holder formen. Når dejen hæver, formes brødet i kurven. Smart.
Hævekurve kan du købe i supermarkeder og isenkræmmere. Det er en god investering
En hævekurv skal du drysse godt med mel inden du putter dejen i, ellers vil dejen hænge ubehjælpeligt fast.
Når brødet er klar til bagning, så vender du det forsigtigt ud af hævekurven.
Har du ingen hævekurv, så fortvivl ej. Brødet bliver superlækkert i franskbrødsform også.
Hjemmebagt, nybagt brød – nemt og lækkert og sikke huset duftede!
Normalt har gærdej jo bedst af to hævninger, og har du tid til det, er det allerbedst. Dvs. første hævning efter dejen er færdigæltet og anden hævning efter bollerne er færdigtrillet.
Dette brød blev dog ganske fint, med kun en enkelt hævning. En succes og super nemt!
Drengene blev glade, de de langt om længe stod op. Kl. 13 (!).De spiste boller i stor stil og jeg smuglede en pose boller med kammeraten hjem.
Skønt også i dag at have en masse boller til madpakker og et smukt franskbrød til morgenmad og madpakker i morgen.
Vi var nødt til lige at smage det flotte franskbrød. Selvfølgelig.
Skorpen blev knasende sprød og det smagte helt fantastisk med smør og honning på.
Spring du bare på en portion af de lækre boller og det smukke franskbrød. Tro mig. Du bliver SÅ populær derhjemme 🙂
Jeg synes desværre brødet blev for klægt og manglede salt. Jeg ville putte mindre yoghurt i og mere salt….
Det ser lækkert ud og skal absolut prøves.
Jeg ville normalt putte noget mere salt i så stor en portion dej. Bruger du altid så lidt salt Gitte ? ☺
Bager du med varmluft ? Det brød må prøves – “dukan”kur kan gå et vist sted hen !
kan man godt komme noget grahamsmel i istedet for majsmel?
Nøjjjjj, lækkert brød. Elsker den sprøde skorpe, det skal da prøves 😉
Smukt smukt brød! Lige til at spise!! 🙂
Argh, nu ender jeg jo med at drømme om brød hele natten – de ser virkelig indbydende ud 🙂