Smukke brød og boller med majsmel & Manitobamel

  • Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Smukke brød og boller bagt med Majsmel & ManitobamelI dag skal du høre om smukke brød med den fineste sprøde skorpe og den blødeste krumme. Store bløde boller med drys af bygflager. Alt dette lavet med 1 kilo Manitobamel, majsmel og lidt hvedemel. Lækre brød og boller!

Hvad er Manitobamel? Det er det hvideste hvedemel du kan opdrive med et særligt højt proteinindhold og en rigtig god bageevne.  Du kan måske finde det i Netto til 15 kr pr. kilo. Det gjorde jeg for en måned siden. Jeg hamstrede PINLIGT meget Manitobamel!  Hold øje når du handler. Pludselig falder din vej også forbi en Manitoba-hylde? 😉Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Det passer altså!

Brød hæver bedre med Manitobamel! Bollerne bliver særligt store og luftige. De hæver helt vildt!  Dagens brød hævede fint og kuløren var fin gul. Hvorfor mon det???? Majsmel! 🙂

DSC_9028DSC_9029

Majsmel får ikke brød til at hæve, men det giver særlig fin sprødhed og god smag til brød. Sindssygt lækre knækbrød du kan bage med majsmel. Bare lige et tip. Majsmel hedder også Polenta og faktisk kan man koge Polenta også, og så spise det som tilbehør til simreretter. Konsistensen bliver som kartoffelmos. Spændende! Det har jeg endnu til gode at prøve 🙂

Dagens brød kan du sagtens bage med almindeligt hvedemel eller andre melsorter du mixer. Mindst halvdelen skal dog gerne være hvedemel, for at brødet/bollerne hæver som de skal. Hvedemel kan sagtens erstatte Manitobamel, hvis det ikke lykkes dig at opdrive det.

Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Her får du opskriften på smukke brød og boller med majsmel & Manitobamel (1 franskbrød og 10 boller):

Du skal bruge: 

1 liter lunkent vand

25 gram gær

2 tsk salt

2 spsk. sukker

1 kilo Manitobamel (eller hvedemel)

4 dl. majsmel (gerne groft)

2-3 dl. hvedemel

Pensling: Tykmælk og evt. bygflager som drys

Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Sådan laver du smukke brød og boller med majsmel & Manitobamel:

  • Opløs gæren i det lunkne vand.
  • Tilsæt sukker og salt.
  • Tilsæt melet og gem 2-3 dl. hvedemel.
  • Lad gerne din køkkenmaskine arbejde. Når dejen slipper skålen skal du ikke tilsætte mere mel. Gem lidt til at dyppe fingrene i når du skal trille boller.
  • Har du en hævekurv, så brug gerne den til at bage et smukt brød. Du skal bruge ca. halvdelen af dejen. Husk at hævekurven skal drysses godt med mel for at du kan få brødet til at slippe formen efter hævning.
  • Form boller af resten af dejen.
  • Lad brød og boller hæve ½ time time, helst til dobbelt størrelse, et lunt sted med et klæde over.
  • Bag bollerne 15 minutter v. 225 grader varmluft.
  • Brødet skal bages ca. 30 minutter.
  • Lyder brødet hult, når du banker på det, er det færdigbagt.
  • Lad brødet/bollerne dampe lidt af før du skærer ud  men servér helst brødet lunt.

Aah her en bolle med smeltet smør. Det er der jo INTET der kan stikke! Så god og nem en opskrift. Den kan du roligt følge 🙂

Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Her kommer der lidt billeder af brød og bollebageprocessen fra start til slut.

 

Jeg serverede denne kurv boller en weekend-søndag for ikke så længe siden. Der er noget med nybagt brød om søndagen. Det er fantastisk! Det spreder glæde, hyggelige dufte og giver en rar stemning i huset. Selv teenagerne dukker op fra deres gemmer for at spise med. Skønt 🙂 
Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Vi har en tradition her i huset når vi får friskbagt brød eller boller. Ja hvis du følger bloggen trofast ved du besked, men altså der hører VARM LEVERPOSTEJ med når vi får hjemmebagt brød. Rødbederne følger også med!

Vi ELSKER det i min familie og får aldrig nok. Lun bolle, lun leverpostej og iskolde rødbeder. Så bliver det ikke meget bedre! Du kan jo med fordel bage leverpostejen sammen med bollerne. Køb gerne en “bag selv leverpostej” i supermarkedet eller hos slagteren. Klart den bedste leverpostej! 🙂
Smukke brød og boller bagt med Majsmel & ManitobamelEn god skive hamburgerrygpålæg fra slagteren på bollen er heller ikke SÅ ringe (læs: på nordvestjysk betyder det helt FANTASTISK!)Smukke brød og boller bagt med Majsmel & ManitobamelSkønt at bage brød om søndagen, og så have fornøjelse af det om mandagen. Skønne honningmadder man kan få med i madpakken. Skøn mandagsmorgenmad i vente.

Nu er det snart søndag. Der må vist et brød i hævekurven igen. Hvad skal vi mon finde på den her gang?

Jeg har fandt en pose Samolina-mel i skabet. Kunne der mon ikke blive et lækkert brød ud af det? Samolina-mel er durummel. De kan noget med melsorter de italienerne 😉
DSC_9064Vi høres ved. Jeg snupper lige en lørdagsvagt på biblioteket i morgen, så lige i morgen bliver der ikke meget bage-maniac over mig. 😉

Rigtig god lørdag til dig 🙂

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Lisbeth 2. februar 2016 af 08:55- Svar

    Hej Gitte
    Kan du anbefale en anden meltype end majsmel? Det er sjældent jeg lige har den på lager. ? bruger ofte grahamsmel, som “grov” meltype, men det gør jo ikke just et brød sprødt. ?
    Jeg har ikke bagt med monitoba før, så vil gerne kombinere med noget, der fungerer godt ?
    Som altid, da jeg søgte efter ideer til opskrift endte jeg hos dig – er der noget man IKKE kan finde på din blog?
    Knus, Lisbeth

    • Gitte Hansen 2. februar 2016 af 20:31- Svar

      Hej Lisbeth
      Tusind tak for din søde besked – ork ja, der er flere ting du ikke kan finde på min blog (endnu) – boller i karry, hindbærsnitter bare for at nævne et par stykker. Har en lang to-do-liste 🙂
      Tjo, jeg ville nok bruge havregryn i stedet for majsmel, grahamsmel er nu da også lækkert synes jeg? Fuldkornshvede eller rugmel kan også bruges?
      Dejligt med din bageiver – den deler jeg fuldstændig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Christina 21. september 2014 af 14:21- Svar

    Nu er det noget siden, jeg sidst bagte med tipo 00, men jeg husker det som lidt a la durum at arbejde med, fordi det er så fint og proteinholdigt. Men der er jo en stor fordel med den ekstra luftighed. Glæder mig til at prøve manitoba-melet, når jeg skal eksperimentere med nye brødopskrifter 🙂

    • Gitte Hansen 22. september 2014 af 20:24- Svar

      Hej Christina
      Spændende at læse om dine betragtninger og også spændende hvad du siger til at bage med Manitobamelet. Jeg synes melet føles anderledes end durum, men er spændt på du siger til det. Skriv gerne lige når du får det afprøvet i praksis 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. tina nymann 21. september 2014 af 10:12- Svar

    Er lige gået i gang med din fedtfattige gulerodskage, som vi skal smage senere på dagen – glæder os meget:-) Manitoba melet har jeg aldrig prøvet og har heller ikke tidligere hørt om hæveevnen med det, så det bliver spændende…Tak for dine altid gode forklaringer og lækre opskrifter. God søndag!

    • Gitte Hansen 22. september 2014 af 20:27- Svar

      Hej Tina
      …og tusind tak igen. Ej hvor spændende at I sprang på gulerodskagen. Er spændt på om du og familien syntes om den. Dejligt med en glad positiv hilsen fra dig, igen. Det er skønt at mærke din glæde og engagement, den smitter virkelig af på mig! Tak Tina
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Christina 20. september 2014 af 12:27- Svar

    Er faktisk glad for at falde over dit indlæg her, for jeg har luret noget, når der har været tilbud på manitobamel, men ikke rigtigt vidst, hvordan bageevnen var med det, eller hvordan det skulle bruges, men nu tør jeg vist godt kaste mig ud i det. Glæder mig faktisk til at prøve, for jeg elsker at bage brød og prøve nye ingredienser af. Klistrer manitobaen meget som f.eks. tipo 00 og durum? Tænker i forhold til det høje proteinindhold?

    • Gitte Hansen 20. september 2014 af 21:35- Svar

      Hej Christina
      Tak for din hilsen og din kommentar. Ja Manitoba-melet kan du roligt kaste dig over. Jeg har ikke bemærket at dejen skulle blive mere klistret end med almindeligt hvedemel? Jeg synes nærmere den bliver mere elastisk og nemmere at arbejde med? Det synes jeg nu også almindeligt tipo 00 mel er?
      Kan kun anbefale Manitoba-melet og håber du vil blive tilfreds med at bage med det.
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar