Franskbrød med Manitoba og majs mel. Her får du opskriften på et lækkert brød og boller bagt med majsmel og Manitobamel. Skønne majsbrød.
I dag skal du høre om et smukt franskbrød med den fineste sprøde skorpe og den blødeste krumme.
Store bløde boller med drys af bygflager, får du også med i købet. Alt dette lavet med Manitobamel, majsmel og lidt hvedemel. Et lækkert franskbrød og gode boller!
Hvad er Manitobamel eller Tipo 00 mel ? Prøv hvedemelet med særligt højt proteinindhold og en rigtig god bageevne.
Melet kan du finde i det fleste supermarkeder, også discountbutikker.
Du kan også bruge Tipo 00 mel, i stedet for Manitoba mel. Det får også brød til at hæve virkelig godt. Kan du ikke opdrive de to meltyper, kan almindeligt hvedemel selvfølgelig også sagtens bruges.
Brød hæver bare bedre med Manitoba og Tipo 00-mel! Bollerne bliver særligt store og luftige. De hæver helt vildt! Dagens brød hævede fint og kuløren var fin gul p.g.a. majsmel, som jeg også tilsatte.
Majsmel får ikke brød til at hæve, men det giver særlig fin sprødhed og god smag til brød.
Man kan f.eks. bage rigtigt lækre knækbrød med majsmel. Det er også lækkert at bruge til sprøde kartofler i ovnen.
Bare lige et tip til dig. Majsmel hedder også Polenta og faktisk kan man koge Polenta også, og så spise det som tilbehør til simreretter. Konsistensen bliver som kartoffelmos. Spændende! Det har jeg endnu til gode at prøve 🙂
Majsmel kan fås både som fintmalet mel og i en lidt grovere type. Kan du ikke opdrive majsmel, så kan du sagtens erstatte det med f.eks. grahamsmel, havregryn eller fuldkornshvedemel?
Dagens brød kan du sagtens også bage med almindeligt hvedemel eller andre melsorter du mixer. Mindst halvdelen skal dog gerne være hvedemel, for at brødet/bollerne hæver som de skal.
Mit franskbrød blev så fint, fordi jeg brugte en hævekurv. Det er en fin kurv af pileflet, man kan hæve sit brød i, så det får den fineste form.
Det er ikke så dyrt at købe en hævekurv, men en ganske almindelig franskbrøds-form kan selvfølgelig også sagtens bruges.
Her får du opskriften på et smukf franskbrød og boller med majsmel & Manitobamel (1 franskbrød og 10 boller):
Franskbrød med Manitoba & majsmel – få en god opskrift på majsbrød og boller hér
Ingredienser
- 1 liter lunkent vand Mælk/surmælksprodukt kan bruges i stedet
- 25 gram gær
- 2 tsk salt
- 2 spsk. sukker
- 1 kg Manitobamel eller Tipo 00. Almindeligt hvedemel er også fint
- 200 gram majsmel ca. 3-4 dl gerne groft. Kan erstattes af f.eks. havregryn, grahamsmel eller fuldkornshvedemel
- 150 gram hvedemel ca. 2-3 dl kan ersattes af grovere meltype
- Pensling: Tykmælk/mælk og evt. bygflager som drys
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker.
- Tilsæt det meste af melet og salt. Tilsæt kun mel nok, til dejen slipper fad og fingre, Brug gerne køkkenmaskine.
- Har du en hævekurv, så brug gerne den til at bage et smukt brød. Drys hævekurven godt med mel og tilsæt ca. halvdelen af dejen til formen (fyld den max 2/3). En almindelig franskbrødsform kan også bruges - eller brødet kan bages uden form.
- Form boller af resten af dejen eller lav 2 brød. Jeg fik 1 franskbrød og 10 boller af denne portion
- Lad brød og boller hæve ½ time time, helst til dobbelt størrelse, et lunt sted med et klæde over.
- Pensl bollerne med tykmælk/mælk og drys med f.eks. bygflager eller sesam. Vip dejen fra hævekurven ud på bagepladen. Franskbrødet skal ikke pensles
- Bag bollerne ca. 13-15 minutter v. 225 grader varmluft (250 grader alm. ovn). Franskbrødet skal bages ca. 30 minutter.
- Brødet er færdigt, når det lyder hult, når du banker det under bunden.
- Lad brødet/bollerne dampe lidt af før du skærer ud men servér helst brødet lunt.
Noter
Du kan bage 2 franskbrød af denne portion eller få ca. 20 boller. Dvs. 1 brød og 10 boller.
Brødene kan fint frysesEn almindelig franskbrødsform kan også bruges - eller franskbrødet kan bages uden form.
Andet mel kan brugesEt lækkert majsbrød med majsbrød med Manitobamel og majs. Smukt brød og store bløde boller
Aah her en bolle med smeltet smør. Det er der jo INTET der kan stikke! Så god og nem en opskrift. Den kan du roligt følge 🙂
Sådan bager du fransk og boller med Manitoba og majsmel. Se billederne her:
Jeg serverede denne kurv boller en weekend-søndag for ikke så længe siden. Der er altså bare noget med nybagt brød om søndagen. Det er fantastisk!
Nybagt brød spreder glæde og sender hyggelige dufte ud i huset. Det giver så rar en stemning. Selv teenagerne dukker op fra deres gemmer for at spise med. Nybagt brød samler familien. Skønt 🙂
Vi har en tradition her i huset når vi får friskbagt brød eller boller.
Ja hvis du følger bloggen trofast ved du besked, men altså der hører – næsten altid – VARM LEVERPOSTEJ med, når vi får hjemmebagt brød.
Rødbederne følger også med!
Vi ELSKER det i min familie og får aldrig nok. Lun bolle, lun leverpostej og iskolde rødbeder. Så bliver det ikke meget bedre!
Du kan jo med fordel bage leverpostejen sammen med bollerne. Køb gerne en “bag selv leverpostej” i supermarkedet eller hos slagteren. Klart den bedste leverpostej! 🙂
En god skive hamburgerrygpålæg fra slagteren på bollen er heller ikke SÅ ringe (læs: på nordvestjysk betyder det helt FANTASTISK!)
Vi spiser tit de nybagte boller som en sen frokost i weekenden. Helt perfekt 🙂
Skønt at bage brød om søndagen, og så have fornøjelse af det om mandagen. Skønne honningmadder man kan få med i madpakken.
Skøn mandagsmorgenmad i vente og en lækker frokostbolle også.
Prøv du det lækre franskbrød og brug bare det mel du kan opdrive. Durummel eller semolina-mel er også fint. De kan noget med melsorter de italienerne 😉
Få flere opskrifter på gode brød bagt med Manitoba eller majsmel her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
20.
Hej Gitte
Kan du anbefale en anden meltype end majsmel? Det er sjældent jeg lige har den på lager. ? bruger ofte grahamsmel, som “grov” meltype, men det gør jo ikke just et brød sprødt. ?
Jeg har ikke bagt med monitoba før, så vil gerne kombinere med noget, der fungerer godt ?
Som altid, da jeg søgte efter ideer til opskrift endte jeg hos dig – er der noget man IKKE kan finde på din blog?
Knus, Lisbeth
Nu er det noget siden, jeg sidst bagte med tipo 00, men jeg husker det som lidt a la durum at arbejde med, fordi det er så fint og proteinholdigt. Men der er jo en stor fordel med den ekstra luftighed. Glæder mig til at prøve manitoba-melet, når jeg skal eksperimentere med nye brødopskrifter 🙂
Er lige gået i gang med din fedtfattige gulerodskage, som vi skal smage senere på dagen – glæder os meget:-) Manitoba melet har jeg aldrig prøvet og har heller ikke tidligere hørt om hæveevnen med det, så det bliver spændende…Tak for dine altid gode forklaringer og lækre opskrifter. God søndag!
Er faktisk glad for at falde over dit indlæg her, for jeg har luret noget, når der har været tilbud på manitobamel, men ikke rigtigt vidst, hvordan bageevnen var med det, eller hvordan det skulle bruges, men nu tør jeg vist godt kaste mig ud i det. Glæder mig faktisk til at prøve, for jeg elsker at bage brød og prøve nye ingredienser af. Klistrer manitobaen meget som f.eks. tipo 00 og durum? Tænker i forhold til det høje proteinindhold?