Franskbrød med Manitoba og majs mel. Her får du opskriften på et lækkert brød og boller bagt med majsmel og Manitobamel. Skønne majsbrød.

Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

I dag skal du høre om et smukt franskbrød med den fineste sprøde skorpe og den blødeste krumme.

Store bløde boller med drys af bygflager, får du også med i købet. Alt dette lavet med  Manitobamel, majsmel og lidt hvedemel. Et lækkert franskbrød og gode boller!
Hvad er Manitobamel eller Tipo 00 mel ? Prøv hvedemelet med særligt højt proteinindhold og en rigtig god bageevne.

Melet kan du finde i det fleste supermarkeder, også discountbutikker.

Du kan også bruge Tipo 00 mel, i stedet for Manitoba mel. Det får også brød til at hæve virkelig godt. Kan du ikke opdrive de to meltyper, kan almindeligt hvedemel selvfølgelig også sagtens bruges. Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

Brød hæver bare bedre med Manitoba og Tipo 00-mel! Bollerne bliver særligt store og luftige. De hæver helt vildt!  Dagens brød hævede fint og kuløren var fin gul p.g.a. majsmel, som jeg også tilsatte. Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

Majsmel får ikke brød til at hæve, men det giver særlig fin sprødhed og god smag til brød.

Man kan f.eks. bage rigtigt lækre knækbrød med majsmel. Det er også lækkert at bruge til sprøde kartofler i ovnen.

Bare lige et tip til dig. Majsmel hedder også Polenta og faktisk kan man koge Polenta også, og så spise det som tilbehør til simreretter. Konsistensen bliver som kartoffelmos. Spændende! Det har jeg endnu til gode at prøve 🙂

Majsmel kan fås både som fintmalet mel og i en lidt grovere type. Kan du ikke opdrive majsmel, så kan du sagtens erstatte det med f.eks. grahamsmel, havregryn eller fuldkornshvedemel?
Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

Dagens brød kan du sagtens også bage med almindeligt hvedemel eller andre melsorter du mixer. Mindst halvdelen skal dog gerne være hvedemel, for at brødet/bollerne hæver som de skal. Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

Mit franskbrød blev så fint, fordi jeg brugte en hævekurv. Det er en fin kurv af pileflet, man kan hæve sit brød i, så det får den fineste form.

Det er ikke så dyrt at købe en hævekurv, men en ganske almindelig franskbrøds-form kan selvfølgelig også sagtens bruges.

Her får du opskriften på et smukf franskbrød og boller med majsmel & Manitobamel (1 franskbrød og 10 boller):

Franskbrød med Manitoba & majsmel – få en god opskrift på majsbrød og boller hér

Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
Lækkert franskbrød og bløde boller med Manitoba og majsmel
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Franskbrød & boller med Manitoba og majsmel
Kategori: Brød og boller
Portioner: 2 franskbrød.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter lunkent vand Mælk/surmælksprodukt kan bruges i stedet
  • 25 gram gær
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk. sukker
  • 1 kg Manitobamel eller Tipo 00. Almindeligt hvedemel er også fint
  • 200 gram majsmel ca. 3-4 dl gerne groft. Kan erstattes af f.eks. havregryn, grahamsmel eller fuldkornshvedemel
  • 150 gram hvedemel ca. 2-3 dl kan ersattes af grovere meltype
  • Pensling: Tykmælk/mælk og evt. bygflager som drys

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker.
  • Tilsæt det meste af melet og salt. Tilsæt kun mel nok, til dejen slipper fad og fingre, Brug gerne køkkenmaskine.
  • Har du en hævekurv, så brug gerne den til at bage et smukt brød. Drys hævekurven godt med mel og tilsæt ca. halvdelen af dejen til formen (fyld den max 2/3). En almindelig franskbrødsform kan også bruges - eller brødet kan bages uden form.
    Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
  • Form boller af resten af dejen eller lav 2 brød. Jeg fik 1 franskbrød og 10 boller af denne portion
    Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
  • Lad brød og boller hæve ½ time time, helst til dobbelt størrelse, et lunt sted med et klæde over.
    Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
  • Pensl bollerne med tykmælk/mælk og drys med f.eks. bygflager eller sesam. Vip dejen fra hævekurven ud på bagepladen. Franskbrødet skal ikke pensles
    Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
  • Bag bollerne ca. 13-15 minutter v. 225 grader varmluft (250 grader alm. ovn). Franskbrødet skal bages ca. 30 minutter.
    Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel
  • Brødet er færdigt, når det lyder hult, når du banker det under bunden.
    Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
  • Lad brødet/bollerne dampe lidt af før du skærer ud  men servér helst brødet lunt.

Noter

Du kan bage 2 franskbrød af denne portion eller få ca. 20 boller. Dvs. 1 brød og 10 boller.
Brødene kan fint fryses
En almindelig franskbrødsform kan også bruges - eller franskbrødet kan bages uden form.
Andet mel kan bruges
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Et lækkert majsbrød med majsbrød med Manitobamel og majs. Smukt brød og store bløde boller

Smukke brød og boller bagt med Majsmel & ManitobamelAah her en bolle med smeltet smør. Det er der jo INTET der kan stikke! Så god og nem en opskrift. Den kan du roligt følge 🙂

Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Sådan bager du fransk og boller med Manitoba og majsmel. Se billederne her:

Jeg serverede denne kurv boller en weekend-søndag for ikke så længe siden. Der er altså bare noget med nybagt brød om søndagen. Det er fantastisk!

Nybagt brød spreder glæde og sender hyggelige dufte ud i huset. Det giver så rar en stemning. Selv teenagerne dukker op fra deres gemmer for at spise med. Nybagt brød samler familien. Skønt 🙂 
Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Vi har en tradition her i huset når vi får friskbagt brød eller boller.

Ja hvis du følger bloggen trofast ved du besked, men altså der hører – næsten altid – VARM LEVERPOSTEJ med, når vi får hjemmebagt brød.

Rødbederne følger også med!

Vi ELSKER det i min familie og får aldrig nok. Lun bolle, lun leverpostej og iskolde rødbeder. Så bliver det ikke meget bedre!

Du kan jo med fordel bage leverpostejen sammen med bollerne. Køb gerne en “bag selv leverpostej” i supermarkedet eller hos slagteren. Klart den bedste leverpostej! 🙂
Smukke brød og boller bagt med Majsmel & ManitobamelEn god skive hamburgerrygpålæg fra slagteren på bollen er heller ikke SÅ ringe (læs: på nordvestjysk betyder det helt FANTASTISK!)

Vi spiser tit de nybagte boller som en sen frokost i weekenden. Helt perfekt 🙂
Smukke brød og boller bagt med Majsmel & Manitobamel

Skønt at bage brød om søndagen, og så have fornøjelse af det om mandagen. Skønne honningmadder man kan få med i madpakken.

Skøn mandagsmorgenmad i vente og en lækker frokostbolle også.

Prøv du det lækre franskbrød og brug bare det mel du kan opdrive. Durummel eller semolina-mel er også fint. De kan noget med melsorter de italienerne 😉
DSC_9064

Få flere opskrifter på gode brød bagt med Manitoba eller majsmel her:

1.

Scones med feta ost & majsmel bagt uden gær
Hurtige scones med fetaost, hvidløgssalt og majsmel
Se opskriften her

2.

Majsboller - opskrift på boller med majsmel
Majsboller - koldhævede sprøde og lækre
Se opskriften her
Boller opskrift på koldhævede majsboller

3.

Brød og boller med havregryn og majsmel
Lækre boller og et stort franskbrød med havregryn, majsmel og yoghurt
Se opskriften her
Brød og boller med havregryn og majsmel

4.

Manitoba brød og boller af Manitoba mel
Bløde grovboller og frankbrød med Manitoba mel
Se opskriften her
Manitoba brød og boller af Manitoba mel

5.

Pizza med Manitoba mel - nem bradepandepizza
3 sprøde pizzaer med skinke og Manitoba mel
Se opskriften her
Lækre sprøde pizzaer med skinke og manitobamel

6.

Boller med rugmel - opskrift på grovboller
Lækre, bløde grovboller bagt med rugmel, hørfrø og Manitobamel
Se opskriften her
Grove boller med rugmel og hørfrø - nemme, bløde og lækre

7.

Madbrød nemt bradepandebrød med havregryn
Et skønt og nemt madbrød med Manitobamel og oregano
Se opskriften her

8.

Boller uden hævning - nemme boller på ½ time
Hurtige boller uden hævning - med Manitobamel og hvidløgssmør
Se opskriften her
Boller uden hævning - nemme boller på ½ time

9.

Boller og brød med tipo 00 mel
Lækre sandwich - foccaciaboller med Tipo 00 eller Manitoba mel
Se opskriften her

20.

Hjemmelavet flæskestegssandwich - opskrift
Flæskestegssandwich med Manitoba boller - perfekte til flæskestegsburgere
Se opskriften her
Hjemmelavet flæskestegssandwich - opskrift