Smukke koldthævede majsboller

DSC_1604

Smukke morgenboller i solskin. Ja tak!

Smukke solgule majsboller, der ovenikøbet er så nemme, så nemme at lave.

Her kommer opskriften på “solbollerne”.

DSC_1597

Opskrift på langtidshævede majsboller:

1 liter koldt vand

1 lille klump gær (på størrelse med en lillefingernegl)

2 tsk. honning

½ tsk. salt

250 gram majsmel. (mængden af majsmel må ikke være større, da der ikke er gluten i majsmel, dvs. alene har det ingen hæveværdi).

Supplér med hvedemel, til konsistensen er som tyk havregrød. DSC_1582 DSC_1585

Jeg ved godt at jeg ikke er særlig nøjagtig i forhold til hvedemels-mængden, men hæld mel i lidt efter lidt. Konsistensen skal være som tyk havregrød.

En god test : Røreskeen skal kunne stå af sig selv. Ok. Indrømmet. Det er ikke en særlig præcis mål-angivelse, men håber du kan bruge den alligevel? DSC_1588

Tildæk skålen med film/stanniol og sæt den i køleskabet natten over.

Næste morgen sætter du små dejklatter på en bageplade med to spiseskeer.
DSC_1593

Fine gule er de.

Drys gerne lidt sesam, græskarkerner eller solsikkekerner på toppen. Du kan lægge lidt solsikkekerner på bagepapiret, og lægge dejen ovenpå. Så får du sprøde solsikkekerner i bunden af dine boller (ligesom bagerens skagenslapper).

Det smager godt! 🙂DSC_1594

Bollerne skal bages ved høj temperatur (225 grader varmluft) i ca. 20 minutter. Kig til dem et par gange og tag gerne en bolle ud og bank den under bunden. Lyder den hul og er skorpen sprød, er bollen færdig.

DSC_1598

Kan du, som jeg, godt lide særligt sprøde brød, skal dine boller måske have 25 minutter.

Sæt en skål med vand i bunden af ovnen imens du bager. Så hæver dine boller flottere op, og skorpen bliver mere sprød.

Bare lige et bagetrick, fra en bagenørd til en anden 😉
DSC_1601

Nyd gerne majsbollen med en god ost og hjemmelavet jordbærsyltetøj.

Goudaost på majsbollen smager særligt godt! DSC_1603Majsbollerne bliver anderledes i konsistensen end almindelige boller; lidt mere kompakte og seje i det, men på den gode måde. Synes jeg.

Er spændt på om du er af samme mening? 😉

DSC_1606

Majsbollen er serveret og om lidt er kaffen klar.

Sol på tallerkenen håber jeg du selv kan finde et sted? 😉

Mere inspiration

10 Kommentarer

  1. Marianne Kronborg Olsen 19. september 2017 af 10:49- Svar

    Bagte disse i dag og selvom jeg har bagt i 25 år er disse majsboller det lækreste jeg endnu har lavet.
    Tak for opskriften. Den vil blive brugt flittigt.
    Vh. Marianne

    • Gitte Hansen 19. september 2017 af 22:10- Svar

      Hej Marianne
      Ej hvor er det da bare en skøn og god melding at få fra dig. Din hilsen blev jeg da bare rigtigt for – wow 🙂
      Så dejligt du synes om bollerne.
      Tak for din søde tilbagemelding 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Trine 17. september 2017 af 14:02- Svar

    Kære Gitte,

    Det er først for nyligt, at jeg begyndte at følge dig på FB. Min fejl, at det ikke skete tidligere, men heldigvis har du et dejligt stort bagkatalog, jeg kan kaste mig over!
    De her boller ser skønne ud, og jeg er altid til fals for en ostemad! Desværre er majsmel en af de meget få meltyper, der mangler på hylden. Det kan der heldigvis rådes bod på, selv på en søndag…
    Jeg er helt klart en ‘på-slump-type’ i køkkenet og pga den fleksible angivelse af melmængden kan jeg godt forstå, at det er svært at svare på, men hvor mange boller giver opskriften? Bare sådan cirka…fem, tolv, tyve?
    God søndag fra Trine

    • Gitte Hansen 19. september 2017 af 22:13- Svar

      Hej Trine
      Skønt! Tusind tak for din søde hilsen. Dejligt du følger med her og på Facebook også. Som “på-slump-type” vil du føle dig rigtigt godt tilpas her. 🙂
      Så vidt jeg husker blev der en 12-16 boller af portionen, men det kommer jo helt an på hvor store du laver dem.
      Rigtig god fornøjelse med bollerne og tak for din søde hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Pernille Fro Olivia Schilling 14. september 2017 af 23:01- Svar

    Hej Gitte,

    Jeg er lidt langsom på tasterne….. – men også rigtig mange mange bagte boller siden. For i 2013, august, september eller måske oktober, begynder jeg på dine VIDUNDERLIGE majsboller.
    Når jeg bager dem, og det er ca hver 2 måned, så bager jeg 3-4 portioner, og vi får rigtig mange boller. Med alt muligt forskelligt ovenpå, og UNDER.
    Rigtig godt tip fra dig. Opdager lige, at jeg har bagt dem, i næsten 4 hele år.

    Alle jeg servere dem for, går tæt på i gulvet, jeg er blevet den bedste moster til at bage boller og berømt i vennekredsen + familien, med din opskrift. De smager SÅ FANTASTISKE, og jeg bager aldrig andet end dine majsboller, når der her i huset skal boller i fryseren.

    Tak for mange skønne minder siden, for det har de nemlig også givet mig.

    Jeg har endnu ikke kunne finde ud af, at bage dem ens, nogle gange er de flade som pandekager, de hæver ikke lige meget hver gang. 😂😂 ??
    – MEN, smagen er ALTID den samme, og det er absolut de bedste boller, manden, barnet og jeg har smagt.

    Til dig, eller de som kaster sig ud i at bage dem ” I fortryder ikke, de skaber afhængighed ” hvis de bliver klæbende indeni, har varmen været for høj, eller de har ikke fået noknbagetid. En erfaring jeg er ved at mestre, så dette er mit bud til @Maja Rasmussen. 😊

    De bedste hilsner og tak, Gitte. 🙏🏻😊

    • Gitte Hansen 16. september 2017 af 22:20- Svar

      Hej Pernille
      Sikke da en skøn og glad melding at få fra dig -wow – jeg er da helt benovet og pavestolt. Det er næsten helt rørende læsning, og jeg føler jo næsten at jeg har været med dig hele vejen. Tusind tak fordi du deler historien og dine oplevelser med majsbollerne med mig. vildt, at de har fulgt dig i 4 år. Jeg er taknemmelig over at du tog dig tid til at skrive til mig.
      Tak skal du have og gode hilsner også til dig
      God fornøjelse med bollerne fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Maja Rasmussen 28. juni 2015 af 13:50- Svar

    Har prøvet opskriften, men det bollerne var en stor skuffelse. De var helt kompakte, grænsende til det klæge indeni og smager ikke af noget.

    Mvh Maja

    • Gitte Hansen 28. juni 2015 af 14:00- Svar

      Det var da mystisk. Der var fuld tilfredshed med bollerne herfra, så det forstår jeg forstår jeg ikke. For meget mel, for lidt bagetid måske? På på hesten igen og god fornøjelse i køkkenet fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. wildskud 9. marts 2013 af 06:42- Svar

    Jeg elsker målangivelser så som en go’ håndfuld, et lille drys, 1½ klat smør og måske min favorit: Med fri hånd.
    Der er alligevel ikke to vægte der vejer nøjagtigt ens og i sommerlumreregnvejr skaber ingredienserne sig anderledes end ved høj solskin i hård frost. Den selvstående ske er et glimrende pejlemærke, og man får alligevel de bedste resultater ved at gøre sig sine erfaringer.
    Slumpmål skal man ikke kimse ad.

    • Gitte Hansen 9. marts 2013 af 07:37- Svar

      Hej Wildskud

      Du kan tro din hilsen gør mig glad!

      Jeg er altid lidt vævende når jeg skal blive præcis på de mål, og du har ret i at det næsten er lidt som solen og vinden blæser, om der skal mere eller mindre mel i. 😉

      Dejligt at have en “på slump-med-kompan”! 🙂

      Hyggeligt du har lyst til at kigge med her

      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar