Smukt rustikt fuldkornsbrød

I dag skal du høre om et lækkert, smukt, rustikt brød fyldt med kerner og korn.

Hvad betyder mon egentlig rustikt? For mig betyder det et “back to basics”-brød. Et groft brød, upenslet og med en sprød overflade, der ikke er blevet glattet. Rustikt tænker jeg betyder “kantet” – som en usleben diamant?

Dagens brød er et sundt men også meget smukt brød 🙂

Smukt rustikt fuldkornsbrød
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Smukt rustikt fuldkornsbrød
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 2 brød
Det skal du bruge:
 • 1 dl knækkede hvedekerner
 • 2,5 dl kogende vand
 • 50 g gær
 • 50 g fl fedtstof (jeg brugte kun 1 spsk)
 • 1,5 dl yoghurt naturel
 • 250-300 g hvedemel
 • 125 g fuldkornshvedemel (ell. grahamsmel)
 • 125 g sigtemel
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. sukker
 • Til pensling:
 • 1 tsk. salt udrørt i 2-3 spsk. vand
Sådan gør du:
 1. Jeg kogte vandet i elkogekedlen og lod hvedekernerne trække i vandet i 5 minutter. Da vandet var afkølet lidt hældte jeg yoghurt naturel i (jeg brugte tykmælk) til temperaturen var lunken og gæren kunne tilsættes.
 2. Herefter tilsatte jeg salt og sukker i og tilsatte mel til konsistensen var ok (ikke føltes alt for klistret på fingrene). Jeg lod min køkkenmaskine gøre arbejdet. Herligt med sådan en køkkenslave 🙂
 3. Jeg havde ikke lige sigtemel og fuldkornshvedemel i køkkenskabene men fandt nogle ruggryn som jeg puttede i, istedet for. Jeg brugte nok 2-3 dl. ruggryn og resten hvedemel. Dette brød blev derfor noget mere rustikt, det passede os fint 🙂
 4. Dejen lod jeg hæve 45 min og formede herefter til 2 runde kugler. Disse efterhævede 30 minutter og bagetiden var ca. 25 mins v. 200 grader varmluft.
 5. Brødene er færdige, når der gyldne og sprøde og lyder hule, når du banker på dem

Tip : Find ud af om dit brød har fået nok ved at tage det ud og bank det under bunden. Lyder det hult er det ok, hvis det er blødt så giv det lidt længere.Brødet smagte fantastisk som madbrød til aftensmaden med hjemmelavet hvidløgssmør på (2 fed hvidløg, 5-6 spsk smør og frysetørret persille). Brødet vil også være perfekt at servere til eftermiddagste med brød og ost.

Mere inspiration

Læg en kommentar