Snapshot på Hotel Nyborg Strand – søde kalorier og kærlighed til et fag

bfsnapshot

Der har været lidt tyst på bloggen denne weekend. Der er slet ikke blevet bagt kager i køkkenet eller simret retter i kødgryderne. Bagenørden har dog slet ikke været tyst og stille. Slet ikke. Der er blevet sagt 1000 ord, sendt en million tweets og tænkt endnu flere tanker denne weekend.

Bagenørden har muntret sig med åndeligt føde i rigelige mængder, hygget sig i det allerbedste selskab, drukket den lækreste kaffe, spist de lækreste kager og den lækreste mad på Hotel Nyborg Strand.

2014-10-26 13.00.00

Mit fagforbund inviterede til det årlige Faglige Landsmøde og nej stop ikke læsningen her!

Det kan godt være, at du får forestillinger, så snart du hører ordet BIBLIOTEKAR. Bagenørden er jo bibliotekar i det civile liv, uha hvis du ikke vidste det i forvejen så drister jeg mig til at afsløre det.

Måske du nu tænker stereotype tanker om knold i nakken, strik-cardigans og fingre der tysser på dig? Det håber jeg ikke, for sådan er virkeligheden jo slet ikke vel? Kigger du forbi dit bibliotek vil du møde de sødeste, klogeste, venligste og mest imødekommende velmenende mennesker i hele verden.

Smarte bibliotekarer også, alle typer, nogle endda i stiletter. Bibliotekarer med mod, dristighed, rappe replikker og sving i skørterne.

Alle disse skønne typer mødte jeg på det årlige Faglige Landsmøde for bibliotekarer. Lutter kloge, søde, venlige, gode mennesker mødte jeg, men ikke kun det. Inspirerende, udfordrende og modige bibliotekarer mødte jeg også. Drop bibliotekar-stereotyp-tankerne. Vi er en broget flok – og heldigvis for det.

Kig roligt forbi dit bibliotek, vi vil dig kun det bedste, og vi er søde og dygtige 🙂

2014-10-26 09.23.20

Læs med her, hvis du har lyst, og mærk min glæde til mit fag og oplev en anden side af den Bagenørd du plejer at møde. Vil du med en tur om bag facaden igen?

Dagens indlæg i dag vil handle om min weekendtur, den lækre forplejning, de vigtigste pointer og de sociale og faglige indtryk som har stimuleret mig. Min faglige identitet er en stor del af mig. Jovist, jeg er bagenørd, men uden kærlighed til mit professionelle fag, var jeg ingenting, eller mindre. Jeg gør en forskel, jeg får anerkendelse, jeg flytter, beriger, samler og stiller til rådighed for søde mennesker der bruger mit bibliotek. Jeg elsker mit fag, mit kald og elsker at møde fagfæller der brænder lige så meget som jeg selv.

Det er et kolossalt boost for mig at tage til Landsmøde. Hver gang. Jeg er derfor trofast hver gang. Har du endnu ikke prøvet at hive dig selv ud af hverdagen og ile afsted til sådan et fægfælle-boost, skulle du prøve det!

2014-10-26 13.24.36

Du er især heldig hvis dit fagfælle-træf finder sted på Hotel Nyborg Strand. Genial placering, centrum i landet, og tip top standard på alle plan. Eneværelser. Superforplejning og et skridt foran. Kaffen serveres før du når at blive kaffetørstig, mellemmåltider før du når at blive sulten og maden lige de 1000 klasser bedre end den du selv kan trylle derhjemme, også selvom du tryller det allerbedste du kan.

Her ser du en lille mellemmåltids-anretning. Jeg forelskede mig RET meget i de saltede mandler og den tørrede frugt, og kaffen til var FÆNOMENAL! Blid, rund, mild og venlig. Jeg drak 10 kopper – OM DAGEN! Helt uden at få mavepine! 🙂

2014-10-25 17.03.06Der blev disket op med den helt store menu. Den lækreste festmiddag serveret i den fine store restaurant, med havkig. Solen var gået ned, men bare tanken om at havet var lige udenfor var så rar!

Der blev serveret den fineste tre-retters-menu:

2014-10-25 19.34.14

Hummersuppe, Krondyrfilet med vildt-flødesauce og dagens grønt med Karl Johan og gratinerede rødløg figner. Hertil dagens meget smagfulde kartoffel.
2014-10-25 19.52.132014-10-25 20.57.01

Desserten var de lækreste petit fours – jeg er SIKKER på at de var hjemmelavede. De smagte FANTASTISK – den sødeste mundfuld af et sansebombardement og smukke var de også. Se lige her 🙂

2014-10-25 21.46.22Snakken gik hen over bordene, der var grin, musik, dans og prisuddelinger, med herlige takke-taler der fik både grin og smil på læben. Tænk sig, at en takketale fra en jurist i ophavsret i den grad skulle få os alle i salen til at falde på halen. Morten Rosenmeier modtog Døssingprisen og han er da bare hylende skæg!  Han brød lige min jurist-stereotype. Han får MIG på mit livs første ophavsret-kursus, det er helt sikkert. Tak for den oplevelse Morten. Den pris er så velfortjent kan jeg fornemme. Det er en tung og svær opgave at formidle svært tilgængeligt stof som ophavsret let, men det formår du, er jeg sikker på! 🙂

Del din videnprisen blev også uddelt, til to unge engagerede ildsjæle der arbejder med Ung-til-ung-formidling. Jeg bliver rørt og rørstrømsk når jeg møder og ser engagement blive foldet ud, med vovemod og dristighed. Et projekt blev startet op ved at tage lån i en lejlighed, og unge kunstneriske sjæles kunstproduktion blev formidlet med biblioteket som facilitator. Skønt med unge friske vedholdende kræfter, der med god energi og tro på opgaven kom i mål med et flot projekt.  Læs vinder-artiklen her

Dagen sluttede på det fineste enkelt-værelse hvor jeg sov som Jeppe i baronens seng. Et fantastisk sted – Hotel Nyborg Strand

2014-10-25 16.52.17

Søndagen startede (selvfølgelig) med et overdådigt brunch-bord efterfulgt af panel-debatter om bibliotekarernes faglige identitet og kernekompetencer. Hvad kan vi egentlig, som andre ikke kan?

Der var i dagens debatter bred enighed om, at bibliotekarer er guld værd  også og måske især nu i den digitale tidsalder. Der er stadigvæk brug for stifindere og bibliotekarisk ekspertise til at finde rundt i mængden af informationer. Bibliotekarer skal dog vove noget mere, tænke endnu mere i “mersalg” (service og formidling), være endnu mere personlige, modige og give den fuld gas når de formidler det de er allerbedst til.

Det er vigtigt at bibliotekarer (og andre faggrupper) dyrker det de får et “kick” af, og bruger krudtet der hvor udbyttet, glæden, meningen og værdien er størst. Med, for og til brugeren <3

Hvis man fratager bibliotekarer de opgaver de brænder allermest for, så vil de, ligesom andre faggrupper, langsomt miste arbejdsglæden og degenere til lønmodtagere, der ikke længere arbejder for den gode sag, men kun for lønkroner.

Bibliotekarer skal stadigvæk holde fast i kerneopgaverne. Vi skal gøre det vi er allerbedst til og undlade, i vores iver efter at holde os ovenvande, at sige ja til en mængde opgaver der ikke hører hjemme hos os. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg heller ikke synes om borgerserviceopgaver på biblioteket. I USA er man heldigvis på vej væk fra at udstede pas og kørekort på bibliotekerne; det er en udvikling vi godt må kopiere herhjemme hvis du spørger mig 🙂

Næh, hvad kan vi, som andre ikke kan?
2014-10-26 10.31.54Det var superspændende debatter, workshops og kollegasnakke i pauserne. Jeg fik vendt mange tanker og mange bolde. Nu ved jeg f.eks. at der både er muligheder og risici ved Big Data; vi bør alle tænke mere over hvor ofte og hvor store konsekvenser det har, at vores adfærd på nettet trackes og spores. Bibliotekerne har en opgave i at undervise vores brugere i beskyttelse af deres privatliv på nettet og hvordan de udvikler en hensigtsmæssig brugeradfærd.

Biblioteket har en vigtig  rolle at spille her – den opgave må vi da løfte? Nye ideer til brugerundervisnings-kurser piblede frem. Tak til Pernille Tranberg – og mange andre – for superspændende indlæg og workshops.2014-10-26 12.00.46

Ja nu skal jeg skåne dig for mere langhåret biblioteks-fag-snak, men kender du det at være fyldt til randen med god energi og ja – kærlighed til dit fag, så fyldt at man næsten bobler over? Det føles stærkt når 400 fagnørder samles og tænker bredt, stort, vidt og indad. Ja det er jo DERFOR jeg stadigvæk er med i min fagforening. Sammen står vi stærkt!Åndeligt bar vi jo fanerne sammen, på det landsmøde, ja sådan følte jeg det 🙂

P.S.: Vil du læse flere pointer fra dagen så følg feed-strømmen på Twitter hvor vi flittigt twittede med hashtagget #bfsnapshot

2014-10-26 12.23.10

Det blev et andet type indlæg, end du er vant til. Det blev åndeligt føde i dag, men i morgen bliver der serveret rigtigt mad på tallerkenen igen.

Jeg bruger jo bloggen som ventil, som refleksionsrum, som dagbog og heldigvis er det jo MIG SELV der er direktør og redaktør. Kald det bare kunstnerisk frihed?  😉

Jeg håber dog alligevel at du havde lyst til at hænge på til dagens indlæg, eller, om ikke andet, at du bærer over med mig og mine mange facetter og skjulte sider bag facaden. Måske du alligevel, hver gang du læser med, kommer til at kende mig en lille smule bedre?

See you in the morning. Nu vil en overstimuleret Bagenørd ile til køjs og lade hjernen hvile. Jeg har en del søvn og en sommertid at indhente.

Håber du er ok og at du har haft den allerskønnneste weekend – med gode inputs – både på din åndelige og din fysiske tallerken 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. Lisbeth Novak 27. oktober 2014 af 09:19- Svar

  Kære Gitte
  Med en datter som er børnebibliotekar,Er det et meget spændende oplæg du der er kommet med!
  Mange Hilsner
  Bibliotekarens mor

  • Gitte Hansen 27. oktober 2014 af 10:03- Svar

   Hej Lisbeth
   Det glæder mig rigtigt meget – tusind tak skal du have 🙂
   Tak fordi du tog dig tid til at skrive 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Anne Skipper 27. oktober 2014 af 07:05- Svar

  Hej Gitte
  Super indlæg og tak for godt samvær i weekenden 🙂

  Efter sådan en weekend kan man jo kun være glad for sit job som bibliotekar og alle de faglige kollegaer man har, som brænder for det de gør.

  At der så samtidig var masser af lækker mad gjorde kun weekenden endnu bedre.

  Anne

  • Gitte Hansen 27. oktober 2014 af 10:04- Svar

   Hej Anne
   Tusind tak for din hilsen – den blev jeg rigtigt glad for. Ja jeg er også, som du, flyvende efter denne weekend med en masse gode indtryk og så skønt at jeg har fundet dig Anne midt i vrimmelen af bibliotekarer og madblogger. Vi er vist et godt match vi to 🙂
   Ha’ det godt til vi ses igen
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar