Appelsinmarmelade med vanilje. Uhm her får du opskriften på den dejligste marmelade med appelsin og mandarin / clementin.
Ser man på kalenderen er julen ikke langt væk, her i januar.
Med et slag stopper radioen med at spille julemusik. Med et slag stopper man med at spise kanel-holdige småkager (eller næsten).
Indimellem dukker der små julelagre op i huset, der fortæller om, at julen faktisk hærgede for kun 2-3 uger siden.
Således også mit appelsin/mandarin lager. Det bugnede jo faktisk! Perfekt til en dejlig marmelade.
Her i huset smider vi ikke mad ud. Appelsinerne var blevet noget runkne i skrællen, men indeni var frugten fin.
Hvad med at lave et rask lille stopmadspilds-projekt? Man kunne jo lave appelsinmarmelade? Det kan da vel ikke være så svært?
Men kunne vel også stoppe de tiloversblevne mandariner i, når man nu var i gang??
Det måtte komme an på en prøve. Jeg løfter sløret: appelsinmarmeladen kom til at smage professionelt godt!
Marmeladen blev virkeligt lækker. Den kan du glæde dig til at prøve, når det er appelsinsæson.
Opskriften på appelsinmarmelade er nem, virkelig nem:
Appelsinmarmelade med vanilje – nem opskrift på marmelade med appelsiner
Ingredienser
- 2 kg appelsiner/mandariner runken frugt kan sagtens bruges
- 1 vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker
- 1½-2 dl. sukker afhængigt af hvor sure appelsinerne er. Smag til
- Melatin følg mængdeangivelserne på pakken
Sådan gør du
- Skær skræl og hinder af appelsinerne. Mest muligt af de hvide hinder skal af, da det er dem der giver skarp bitterhed
- Bruger du mandariner, kan du nøjes med at pille dem
- Fyld både appelsiner og mandariner i en gryde og start kogningen ved svag varme.
- Tilsæt marven fra en vaniljestang, vaniljeekstrakt eller vaniljesukker. Lad gerne den "tomme" vaniljestang koge med. Tilsæt sukker, men gem 1/3 til senere og smag til.
- Efter lidt tid begynder kogningen at trække væde ud af appelsinerne. Mos frugterne godt. Nu skal appelsinmarmeladen simre.
- Vil du gerne have en rustik/ struktur i marmeladen, skal den ikke koge så lang tid. Min marmelade kogte næsten 1 time, ved svag varme og det blev en helt fin marmelade.
- Du kan tykne marmeladen med Melatin eller lidt Maizena og forkorte kogetiden
- Smag til og tilsæt evt. mere sukker. Tilsæt Atamon, efter anvisningerne på flasken, hvis marmeladen skal holde sig i længere tid. Skyl glassene med kogende vand tilsat lidt Atamon. Husk også at skyl lågene.
- Hæld marmeladen på glas og sæt straks låg på. Opbevares bedst på køl.
Noter
Hvis du bruger øko-appelsiner, så kan du tilsætte revet appelsinskal.
Andre frugter eller bær kan også bruges Marmelit vil tykne marmeladen, og du vil kunne nøjes med kortere kogetidEn nem og lækker marmelade med appelsiner og mandariner / clementiner
Du kan sagtens tilsætte appelskræller til marmeladen, hvis du bruger øko. appelsiner. Jeg foretrækker appelsinmarmeladen uden skal, men måske du foretrækker marmeladen med appelsinskal?
Hvis du flotter dig og bruger en hel vaniljestang, så lad gerne vaniljestangen koge med, for at få mest mulig vaniljesmag med.
Der blev til to store glas marmelade, af 7 appelsiner og et net clementimer. Sikke en succes.
To glas marmelade lavet på “det forhåndenværende søms princip”.Effektivt stop frugtspild/stop madspild.
Appelsinerne blev brugt og så smager marmeladen ovenikøbet godt! 🙂Appelsinmarmeladen er allerede i flittigt brug. Faren og moren er dog mest vilde.
Måske børn først lærer at sætte pris på hjemmelavet marmelade med appelsin, når de bliver ældre?
Marmelade med appelsin er lidt bittert, så mine børn foretrækker stadigvæk jordbærsyltetøj eller nok allermest: pålægschokolade.
Her ser du solgul appelsinmarmelade på en godmorgenbolle. Appelsinmarmelade og ost. Et godt match – frisk sukkersød kombination Uhm!
Spring du bare på en portion af den lækre marmelade. Den er super nem at lave og smager SÅ godt.
Måske du også har julelagre rundt i dit hus? Frugtskåle der kunne tømmes og forvandles til solgul marmelade måske? 🙂
Har du stadig flere appelsiner i overskud, så få flere gode opskrifter med appelsin her:
1.
2.
3.
4.
6.
6.
7.
8.
9.
10.
Hvad med stenene i clementinerne?
Kan man bruge sødemiddel da jeg har diabetes
mon det er muligt at lave appelsinmarmelade på grøn melamin?
Appelsinmarmelade er fantastisk. For et par år siden prøvede jeg at gøre min marmelade lidt ekstra julet ved at putte tørrede figner i. Jeg brugte bare dem, der er drysset med lidt mel og skar dem i lidt mindre stykker.
Desuden blendede jeg den efter kogning og det smager fantastisk – prøv det en dag 😀
Tak for dine skønne opskrifter og finurlige input om stort og småt. 🙂
Maja
Har lige afprøvet din opskrift på appelsin/mandarin marmelade. Kom til at putte for meget sukker i, så den var MEGET sød! MEN, løste problemet ved at tilsætte et par tsk. cognac. Det kan klart anbefales!! Nu er jeg nok nød til at bage boller her til aften, så vi kan smage marmeladen ordenligt 🙂
Tak for en god opskrift!
jeg havde absolut ingen problemer med hinder, jeg startede med at køre alle frugterne engang i hurtighakkeren til de havde en fin konsistens, derefter i gryden med sukker osv..
resultatet blev godt og behageligt at spise.
lise
Hej Gitte.
Tak for sit svar 🙂
Jo jeg skar nemlig også både skal og udvendige hinder af appelsinerne. De hinder som drillede, var dem som sidder rundt om selve appelsinbådene. Normalt skulle man filetere appesinen så disse hinder også forsvandt, men jeg var for doven, og derfor måtte jeg bruge ret lang tid bagefter, da marmeladen var færdig, men at få dem siet fra. Træls.
Ingen problemer med fersken, der skolder man dem bare og fjerner skindet 🙂
Jeg vil helt sikkert prøve din opskrift 🙂
Vh Christina
Mums hvor ser det lækkert ud. Jeg ELSKER appelsinmarmelade, men hader skrællerne deri. Dette er jo en perfekt opskrift 🙂
Mit eneste spørgsmål, havde du slet ikke problemer med, at den hvide hinde som omgiver frugtbådene lå i marmeladen som seje stykker? Grunden til at jeg spørger er, at jeg sidste år lavede fersken appelsin marmelade, hvor man faktisk skulle filetere appelsinen. Men dovne mig tænkte, at det da ikke kunne betyde så meget. Det gjorde det så, øv alle de seje hinder overalt i marmeladen.